kraina_lesnych_ludkow 28.02.15, 21:16 Czy czajnik na indukcję ma sens? Czy nie wychodzi drożej od elektrycznego? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nvv Re: czajnik na indukcję 28.02.15, 21:53 Zwykły elektryczny wyjdzie raczej ekonomiczniej niż indukcyjny; gdybym miał zgadywać, to strzelałbym że ok. 25% mniej energii zużyje na zagotowanie tej samej ilości wody. Odpowiedz Link
leni6 Re: czajnik na indukcję 01.03.15, 09:24 Dlaczego czajnik elektryczny wyjdzie ekonomiczniej ? Odpowiedz Link
kraina_lesnych_ludkow Re: czajnik na indukcję 01.03.15, 10:31 Może wyjaśnię lepiej o co mi chodzi, żeby nie było niedomówień. Zastanawiam się nad takim "zwykłym" czajnikiem, w którym gotowałabym wodę na płycie indukcyjnej. Versus czajnik elektryczny, tradycyjny, na kablu. Odpowiedz Link
melancho_lia Re: czajnik na indukcję 01.03.15, 19:43 Ja słyszałam, że taki na indukcję wychodzi taniej. W każdym razie woda w takim gotuje się zdecydowanie szybciej niż w zwykłym elektrycznym. Odpowiedz Link
nvv Re: czajnik na indukcję 02.03.15, 21:49 Bo - prawdopodobnie - zużywa trochę mniej prądu; jest prostszym urządzeniem, ma zwykłą grzałkę która wprost zamienia 100% dostarczonej energii elektrycznej w ciepło, bez żadnej konwersji energii po drodze i ta grzałka zwykle jest w środku czajnika, grzejąc bezpośrednio wodę, a ścianki czajnika zazwyczaj są plastikowe (lepsza izolacja cieplna). Aczkolwiek praktyka czasem obala teorię: kwestia konkretnego czajnika i kuchni indukcyjnej, ustawień mocy, napełnienia wodą, itp. Zagotowanie litra wody to koszt ok. 6 groszy; różnica kosztu zagotowania litra wody pomiędzy jednym a drugim rodzajem czajnika prawdopodobnie poniżej 1 grosza. Odpowiedz Link
kraina_lesnych_ludkow Re: czajnik na indukcję 03.03.15, 17:57 Dzięki! Czyli zasadniczo nie ma różnicy? Ja dużo gotuję wody w czajniku (herbaty wszelkie). Ale jeden grat mniej na blacie (za to na płycie, wiem) mnie przekonuje. Odpowiedz Link
nvv Re: czajnik na indukcję 03.03.15, 20:10 Ano, zwykle gdzie indziej można znaleźć większe oszczędności. Jeszcze mi przyszło na myśl, że taki zwykły sam się wyłącza tuż po zagotowaniu wody, a taki na płycie nie, ale ile się przez to traci to już kwestia indywidualna. Odpowiedz Link
kraina_lesnych_ludkow Re: czajnik na indukcję 03.03.15, 23:42 nvv napisał: > Ano, zwykle gdzie indziej można znaleźć większe oszczędności. > > Jeszcze mi przyszło na myśl, że taki zwykły sam się wyłącza tuż po zagotowaniu > wody, a taki na płycie nie, ale ile się przez to traci to już kwestia indywidua > lna. Tak to dość ważna uwaga, nie pomyślałam o tym. Ale chyba nie zostawiam i tak czajnika samego (tego elektrycznego, który mam teraz) - jestem w kuchni ogarniając jakieś drobne czynności więc powinnam móc szybko zareagować na wrzącą wodę na płycie. A bardzo przekonuje mnie miejsce na blacie po usunięciu czajnika elektrycznego. Dzięki wszystkim i nvv z osobna Odpowiedz Link