orzeszomanka 31.03.15, 16:52 Czy wg Was to jest mało czy dużo na kobiete 30 letnia ( rodziny nie ma). Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nelamela Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 31.03.15, 17:35 Ma mieszkanie,czy caly jej majątek to oszczędności???Gdzie mieszka,gdzie pracuje...za mało danych ... Odpowiedz Link
lena.113 Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 31.03.15, 17:57 Od kiedy pracuje,jeżeli po skończeniu studiów to ok 6 lat pracy,regularnie wychodzi ze oszczędzała 500 zł mięs,jak na młoda osobę to dużo, młodzi przeważnie mieszkanie kupują,urządzają,organizują sie... A na co te oszczędności bedą przeznaczone,czy spłaca kredyt hipoteczny? Zależy od tego ile zarabia,znam osobę z rodziny w jej wieku,która zarabia b dobrze i ma większe oszczędności,ale większość w tym wieku nie ma ich prawie wcale,po zakupiepierwszego lokum Odpowiedz Link
only_marcopol Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 31.03.15, 18:16 dziwne pytanie - dla jednego to ok dla drugiego mało a dla trzeciego oszczędności nie do osiągnięcia, poza tym czy oszczedza na cos czy na czarna godzinę co juz ma - bez sensu pytanie bez żadnych danych Odpowiedz Link
plum1000 Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 31.03.15, 22:37 zgadzam sie ,bezsensownego ogólnikowe pyatanie. Może miec 32 tys oszczedonosci mieszkam u rodzicow kątem i nie miec samochodu.Moż miec 32 tys + auto dwuletnie + mieszkanie badź kawalerke bez kredytu.A to robi różnicę. Odpowiedz Link
agni71 Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 01.04.15, 09:30 strasznie się jarasz zbieraniem pieniędzy Odpowiedz Link
crokofon Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 01.04.15, 10:15 Jeśli mieszkasz sama i masz już kupione mieszkanie (z kredytem czy bez) to te dodatkowe 32 tys. to fajne oszczędności (ale też nie jakieś wgniatające w fotel, zależy ile zarabiasz i czy masz już auto itd.) Jeśli mieszkasz na wynajmie (nie masz własnego mieszkania) to możliwe że wtedy te 32 tys. stanowią cały twój majątek - no to wtedy to jest mało. Odpowiedz Link
orzeszomanka Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 01.04.15, 18:46 A no jaram sie jaram bo to moja pasja juz pisalam o tym. Zarabiam 2 tysiace. Mieszkania nie mam, mieszkam w domu mamy. Odpowiedz Link
only_marcopol Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 01.04.15, 19:17 orzeszomanka napisał(a): > A no jaram sie jaram bo to moja pasja juz pisalam o tym. Zarabiam 2 tysiace. Mi > eszkania nie mam, mieszkam w domu mamy. no to szału nie ma ... Odpowiedz Link
pani.jezowa Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 01.04.15, 19:48 A jaki to ma związek z tym czy wynajmuje mieszkanie? Przecież nie każdy chce kupić własne, wielu ludzi nigdy tego nie robi. Odpowiedz Link
crokofon Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 01.04.15, 20:27 A no tyle, że jak nie ma mieszkania, to ma te 32 tys. i tyle, a gdyby miała mieszkanie, to by znaczyło, że ma 32 tys. plus 180 tys. (przykładowa cena mieszkania). Jeśli mieszka w domu mamy, to dołożyła ani nie za dużo, ani przesadnie mało (niejeden wydałby to np. na samochód i podróże, inny z kolei odłożyłby na konto dwa razy tyle). Odpowiedz Link
pani.jezowa Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 01.04.15, 23:23 Pod warunkiem, że mieszkanie byłoby całkowicie jej a nie na kredyt na 30 lat. Poza tym, jak to jest jedyne mieszkanie i się w nim mieszka, to raczej trudno je traktować jako oszczędności. Odpowiedz Link
crokofon Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 02.04.15, 08:52 To porównaj sobie majątek osoby która ma mieszkanie (spłacone) i tej, która nie ma mieszkania Wyobraź sobie, że nagle dana osoba zachoruje i ratunkiem jest operacja za 150 tys. Przecież ta osoba, która ma mieszkanie, zawsze może je wtedy sprzedać i pójść na wynajem, a z pieniędzmi ze sprzedaży zrobi co zechce (w tym przypadku przeznaczy na operację). Więc moim zdaniem mieszkanie można spokojnie traktować (poniekąd) właśnie jak oszczędności i pewnego rodzaju zabezpieczenie. Odpowiedz Link
only_marcopol Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 01.04.15, 21:46 o juz reklama ehhh - sio mi stąd crokofon - pod warun kiem ze mieszkanie własnie a nie na kredyt bo wtedy zamiast +180 tys jest - 360 tys Odpowiedz Link
mazel_tov Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 02.04.15, 08:48 Tak czytam i płacze ze wzruszenia. Z waszych komentarzy wynika, ze większość w wieku 30 lat miała odłożone grubo ponad 30 tysi. Wnioskuje to po pogardzie dla kwoty. Przy zarobkach rzędu 2 tys. I obecnych cenach 30 tys. na koncie to sporo. Pytanie w jakim czasie przyrasta? Odpowiedz Link
orzeszomanka Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 02.04.15, 09:00 Uzbieralam w 3lata ale kosztem wyrzeczen czesto. Odpowiedz Link
crokofon Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 02.04.15, 09:05 Ja najpierw nie miałem oszczędności, bo mieszkając kiedyś u rodziców, pieniądze w zasadzie rozwalałem. Ale teraz wiem, że to był błąd. W porę zorientowałem i od paru lat oszczędzam. Gdyby autorka odkładała przez 5 lat jedynie po 800 zł to miałaby 48000. Ale to tylko teoria, a życie życiem (może po drodze kupiła auto, musiała opłacać jakieś drogie studia czy lekarza, dołożyła się do remontu czy cokolwiek). Odpowiedz Link
leni6 Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 02.04.15, 10:16 Myślę, że to nie jest kwestia pogardy. Po prostu tak postawione pytanie jest dziwne. To czy to dużo czy mało zależy od okoliczności, chociażby od tego jakie ma wydatki i jakie zarobki. Zaraz na początku pracy zarobkowej człowiek zwykle zarabia niewiele, a co za tym idzie oszczędza też niewiele. Ja na początku pomimo mieszkania z rodzicami nie odkładałam nic - musiałam skompletować sobie garderobę (praca biurowa, wcześniej w zasadzie nie miałam nadających się do tego ciuchów), leczyłam też zęby, które były zaniedbane wcześniej (nie chciałam narażać rodziców na koszty), to co odkładałam wydawałam na wakacje (chciałam wreszcie zacząć na nie jeździć, rodzice mi od lat wyjazdów nie opłacali). Kiedy zaczęłam stałą pracę wyprowadziłam się z domu - znów prawie nie oszczędzałam, bo za bardzo nie miałam z czego. Dopiero jakiś rok później, gdy moje zarobki znacznie wzrosły mogłam zacząć oszczędzać (jest to wciąż kilka lat przed trzydziestką). 30-latek może zarabiać zarówno 2 tys. jak i 10 tys, inaczej wtedy ocenia się wysokość oszczędności. Przy 2 tys. i 3 latach oszczędzania myślę, że 32 tys. to spora kwota. Dobrze, że autorka te oszczędności ma, może je wykorzystać jako wkład własny na mieszkanie, pieniądze na start za granicą, zabezpieczenie na wypadek utraty pracy, czy środki na doszkalanie celem zwiększenia zarobków. Odpowiedz Link
joasiek75 Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 02.04.15, 10:35 W wieku 30 lat nie miałam wcale oszczędności. Więc z tamtej perspektywy byłoby to dla mnie dużo!. Ale ja mieszkałam wtedy na wynajętym i miałam roczne dziecko. Z perspektywy 40 latki jest to bardzo mało, bo patrząc na to to w moim wieku mam mieszkanie bez kredytu warte 230 tys. (ruchomości ok 30 tys.), samochód za ok 35 tys i 18 tys . na koncie. Co roku odkładam ok.50 tys. Czy to dużo czy to mało? No właśnie dla jednych dużo dla drugich mało... Odpowiedz Link
orzeszomanka Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 02.04.15, 12:10 Tez jestem tego zdania. Przy zarobku 2 tys, naprawde zyje minimalistycznie aby oszczedzic te 10 tys miesiecznie. Jestem z siebie dumna. Choc z drugiej strony wiem ze ludzie w moim wieku maja o wiele wieksze oszczednosci. Odpowiedz Link
leni6 Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 02.04.15, 12:45 Ja myślę, że oszczędzasz sporo i możesz być z tego zadowolona. Na twoim miejscu skupiłabym się teraz na zwiększeniu dochodu. Odpowiedz Link
leni6 Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 02.04.15, 12:44 Nie wiem czy pytasz o majątek czy o oszczędności. Moim zdaniem oszczędności roczne masz wysokie, ale majątku w stosunku do tych oszczędności mało. Rozumiem, że od niedawna takie oszczędności możesz generować. Nie wiem też czy to twój majątek/oszczędności osobiste czy wspólne z mężem, a to też dużo zmienia. Odpowiedz Link
crokofon Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 02.04.15, 14:12 Jeśli odłożyłaś to w 3 lata (wcześniej nie doczytałem) to jest to faktycznie niezły wynik. Odpowiedz Link
katarzynka791 Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 02.04.15, 14:58 Też uważam, że to niezły wynik. 32tys:3:12=888,88zł. Poza tym 888,88 to 44% zarobków na miesiąc. Naprawdę nieźle. Odpowiedz Link
orzeszomanka Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 02.04.15, 15:17 Dzieki. Czlowiek lepiej sie czuje jak ma pieniadze na koncie. Kiedys zylam z dnia na dzien, kiedy stracilam prace nie mialam grosza aby pojechac na rozmowe o prace, ktora byla 200 km od mojego miejsca zamieszkania. Tamten etap mojego zycia nauczyl mnie aby oszczedzac. Tylko obawiam sie, ze troche przesadzam, bo nie ma dnia kiedy nie myslalabym o oszczednosciach i o tym ile w danym miesiacu zaoszczedze. Odpowiedz Link
crokofon Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 02.04.15, 17:21 Nie tylko ty tak masz Żeby nie oszaleć to zafunduj sobie czasem jakąś nagrodę, nie musi to być szaleństwo na kilka stów, np. wylicytuj coś fajnego na aukcjach,kup na wyprzedaży itd. Odpowiedz Link
only_marcopol Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 02.04.15, 18:00 orzeszomanka napisał(a): > Dzieki. Czlowiek lepiej sie czuje jak ma pieniadze na koncie. Kiedys zylam z dn > ia na dzien, kiedy stracilam prace nie mialam grosza aby pojechac na rozmowe o > prace, ktora byla 200 km od mojego miejsca zamieszkania. Tamten etap mojego zyc > ia nauczyl mnie aby oszczedzac. Tylko obawiam sie, ze troche przesadzam, bo nie > ma dnia kiedy nie myslalabym o oszczednosciach i o tym ile w danym miesiacu za > oszczedze. Widzisz i kiepsko zadałaś pytanie dalej to potwierdzam - teraz gdy lepiej rozumiem sytuację powiedziałabym ze owszem to niezły wynik patrząc na to jaki czas odkladałaś i przy jakich zarobkach. Ale nie pochwalam popadania w przesade a u Ciebie juz jak sama przyznajesz ona jest - ludzie życie jest tylko jedno - trzeba miec kase na czarną godzinę ale bez przesady trzeba tez korzystać z życia. Nie chciałąbym umrzęc mają na koncie kilkadziesiat czy nawet kilkaset tys oszczędnosci a kompletnie nie korzystając z życia tylko ciulając grosz do grosza Odpowiedz Link
orzeszomanka Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 02.04.15, 20:24 Masz racje. Dlatego musze te dwie skrajnosci teraz wypośrodkować. Oszczędzać ale nie kosztem wszystkiego. Odpowiedz Link
only_marcopol Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 03.04.15, 09:07 dobry pomysł - powodzenia Odpowiedz Link
mai-ra3 Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 03.04.15, 11:22 Uważam, ze to całkiem sporo, przy zarobkach takich jak napisałaś i w trzy lata. Tym bardziej, ze wiele osób w tym wieku które jeszcze nie mają rodziny i mieszkają u rodziców, wydaje wszystko co ma na bzdurki typu kosmetyki- buty -ciuchy- knajpy, więc jestem pełna podziwu że dajesz rade zachować rozsądek i odkładać. Moim zdaniem nie odkładasz też aż za dużo, zachowujesz odpowiednie proporcje. Odpowiedz Link
mama_lidia Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 03.04.15, 12:22 Dla jednych sporo dla innych nie, pytanie jaki masz cel? Oszczędzanie dla samego oszczędzania, kosztem wielu wyrzeczeń to strata czasu i życia. Odpowiedz Link
san_vito Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 03.04.15, 13:02 Przy tych zarobkach to świetny wynik. Ale teraz się przyczepię. Kiedyś na studiach oszczędzałam, oszczędzałam nie pracując. Na przeżycie dostawałam pieniądze od rodziców - nie starczało to na przeżycie. Ale miałam stypendium naukowe i w niektórych latach socjalne. Studia skończyłam z kwotą na koncie 12 tys. Czy byłam z siebie dumna z tego rezultatu? Tak, dawało mi to pewność, że nie muszę wyciągać kasy od rodziców na mieszkanie, na dojazdy po Polsce na rozmowy o pracę i na życie. Czy jestem z tego dumna teraz? 1) Z perspektywy czasu było to najgłupsze posunięcie. Trzeba było już pierwsze stypendium poświęcić na intensywny kurs angielskiego - dałoby to lepszy start niż oszczędności, które podwoiłam w pierwszej pracy po 6 miesiącach. 2) Trzeba było zrobić prawo jazdy a nie męczyć się potem. Praca + robienie prawka + dziecko = wyzwanie 3) Trzeba było kupić już wtedy aparat na zęby. Autorko wątku. Skup się teraz na wydawaniu tych pieniędzy ale z głową. Odradzam raczej studia. Podejrzewam, że już jesteś po. Ale może kurs angielskiego - nie w pierwszej lepszej szkole, ale w dobrej sprawdzonej. Poduszka jest fajna. Ale już jest. Nie chodzi o to w życiu, aby oszczędzać. Ważne jest też to, aby godnie zarabiać. Odpowiedz Link
sop.hie Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 03.04.15, 23:14 Pytanie jest bez sensu jesli nie wiadomo na co sie oszczedza? No bo jak na wakacje zycia to duzo. A jak na wlasne mieszkanie to malo. A jesli dla samej sztuki to jest bez sensu... Odpowiedz Link
orzeszomanka Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 04.04.15, 07:03 Dlaczego uwazasz ze bez sensu? Ja wcale tak nie uwazam. Nawet jesli ktoś nie ma celu, a zbiera uwazam ze jest to godne naśladowania. Cel z czasem sam przyjdzie! Odpowiedz Link
babka.pracujaca Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 04.04.15, 14:31 Czy jeździsz na wakacje ? Czy byłaś chociażby w Chorwacji ,odwiedziłas Węgry, Bory Tucholskie, Augustów , jeździsz na nartach, rowerze, pływasz latem kajakiem, budujesz dom, masz działkę rekreacyjna , masz kawalerkę czy M-2, masz 4 kółka , tankujesz do pełna , jezdzisz na rolkach, wspinasz się i, bylas u kosmetyczki, chodzisz na silownie , jadasz melony, włoska pizze, mule, chodzisz na imprezy, masz takie buty o jakich marzysz, itp itd? Jeśli nie to zrób coś z tym.Kiedy? Twoje oszczędności to ok rok życia dla typowej rodziny 30 i 40 latków, mam na myśli minimum- opłaty plus kredyt , utrzymanie auta itp. OSZCZĘDZAJ z myślą o przyszłości, stosuj metodę nagrody odroczonej. Ale korzystaj tez z życia.JEST TERAŹNIEJSZOŚĆ. , nie wiesz co będzie jutro, jeśli teraz nie spróbujesz to kiedy? Żeby nie żałować ze się przespalo zycie. Tylko raz ma się 25,30 ,40 lat. Odpowiedz Link
asmarabis Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 04.04.15, 16:25 Ale jej hobby to wlasnie oszczdzanie i jest z tym szczesliwa, nie widzisz tego? Odpowiedz Link
babka.pracujaca Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 04.04.15, 17:11 Moim jednym z kilku hobby tez jest oszczędzanie.Jak sama autorka wątku zauważyła trzeba wszystko wyśrodkowac. Wymieniłam różne sprawy które przeszły mi do głowy bo przewinęły się przez moje życie kiedy i ja wyśrodkowalam i wiem ze warto było. Dlaczego ? Bo kiedy zachorowałam to i miałam na prywatne badania od rek,i nie na NFZ i miałam poczucie ze np jeździłam na nartach czy koniu , podrozowalam i chodzilam na obcasie.Choroba odebrała mi ta możliwość na jakiś czas.Znam osoby które odkładaly sprawy na potem i niestety nie zdążyły mimo młodego wieku.Takze wszystko z umiarem i oszczędności i korzystanie z życia. Odpowiedz Link
only_marcopol Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 04.04.15, 20:11 OSZCZĘDZANIE i hobby to dwie skrajne rzeczy - nikt mi nie wmówi ze ciułanie moze stac sie hobby prędzej nałog ale w zyciu nie hobby Ja tez staram sie oszczedzac ale nigdy nie nazwałabym tego hobby i ogromnie sie z tego ciesze inaczej zaczełabym sie bac o siebie Odpowiedz Link
asmarabis Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 04.04.15, 20:14 To po co siedzisz na tym forum? to forum dla ludzi ktorych hobby to oszczedzanie ..... Odpowiedz Link
chocolate_cake Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 04.04.15, 20:25 Oszczędzanie nie jest moim hobby a często tu zaglądam i szukam inspiracji. Oszczędzam po swojemu 😉 to znaczy nie wydaję na głupoty, nie zużywam za dużo wody i prądu to znaczy nie marnuję. Oszczędzam w jeszcze inny sposób ale też zbieram pieniądze na wyjazdy i na inne przyjemności. Nie lubię przepłacać. Odpowiedz Link
asmarabis Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 04.04.15, 21:33 zbieram pieniądze na wyjazdy i na inne przyjemności. Nie lubię przepłacać. Ja tak samo, ale dla mnie to hobby wlasnie.... Odpowiedz Link
chocolate_cake Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 04.04.15, 23:05 Ok. Skoro tak mówisz. Może mamy inną definicję hobby. Odpowiedz Link
asmarabis Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 05.04.15, 16:11 Wiesz, moze sie nie zastanawialas, ja do tego wniosku doszlam nie tak dawno, lubie czytac na temat oszczdzania, sledze promocje, mam niesamowita satysfakcje jak mi sie cos uda kupic za atrakcyjna cene, po prostu sprawia mi to radosc i mnie interesuje, to chyba podpada pod definicje hobby? Odpowiedz Link
chocolate_cake Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 05.04.15, 21:29 Może i tak Ja aż tak nie śledzę promocji, nie czytam na temat oszczędzania niczego innego poza tym forum, wydaję miesięcznie dosyć dużo w porównaniu do innych osób bo takie mam koszty, z wielu rzeczy nie mam ochoty zrezygnować, wolę więcej pracować i mieć większy dochód, który częściowo zaoszczędzę a częściowo wydam. Oczywiście przyjmuję to że dla kogoś oszczędzanie to hobby, rozumiem, bo ludzie są różni i mają prawo mieć swoje zdanie. Ja uwielbiam czytać, spacerować, wyjeżdżać w ciekawe miejsca, bardzo lubię też koty ale oszczędzam trochę bo chcę mieć jakieś zabezpieczenie w razie choroby i starości. Mam świadomość że mogłabym oszczędzać znacznie więcej ale chcę też żyć normalnie tu i teraz. Więc akurat dla mnie oszczędzanie to jakaś przezorność a nie hobby. Ale każdy ma inaczej, nie upieram się Odpowiedz Link
only_marcopol Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 05.04.15, 14:15 asmarabis napisała: > To po co siedzisz na tym forum? to forum dla ludzi ktorych hobby to oszczedzani > e ..... serio ?? buahahah ja siedze bo to by nie trwonic niepotrzebnie kasy - ale mam ciekawsze hobby niz oszczedzanie Odpowiedz Link
asmarabis Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 05.04.15, 16:05 niepotrzebnie kasy - ale mam ciekawsze hobby niz > oszczedzanie Jakie to hobby, napisz to ocenimy... Odpowiedz Link
only_marcopol Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 05.04.15, 20:55 asmarabis napisała: > niepotrzebnie kasy - ale mam ciekawsze hobby niz > > oszczedzanie > > Jakie to hobby, napisz to ocenimy... a co cię to obchodzi ?? twoja ocena mnie totalnie nie interesuje - widze, że nie mieści ci sie w głowie ze można robić w zyciu cos ciekawszego niż ciułac kase ?? Odpowiedz Link
asmarabis Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 07.04.15, 19:55 Czyli to nic ciekawego, skoro nie chcesz powiedziec, jak by to bylo fajne hobby to od razu bys napisala..... Odpowiedz Link
only_marcopol Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 07.04.15, 20:18 asmarabis napisała: > Czyli to nic ciekawego, skoro nie chcesz powiedziec, jak by to bylo fajne hobby > to od razu bys napisala..... NO NIE NA PEWNO NIE JEST AZ TAK FAJNE JAK TWOJE HOBBY - OSZCZĘDZANIE Nie ma lepszego hehe wiesz a tak serio to mało mnie interesuje co myślisz wiec niech cie dalej ciekawość zżera nie sprowokujesz mnie do tego typu wyznań bo zwyczajnie mam gdzies co myślisz ... Odpowiedz Link
asmarabis Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 08.04.15, 13:50 Ojej, jaka furia, to az takie dziadostwo, ze zeby odwrocic uwage musisz pisac drukowanymi literami? Zaczynam myslec ze to hobby to zakupy w marcopol....... Odpowiedz Link
only_marcopol Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 08.04.15, 17:50 wiesz co daruje sobie odpowiedź - z kimś dla kogo jedynym hobby jest oszczędzanie nawet mi sie nie chce gadać - widać frustrację w każdym twoim poście ... Odpowiedz Link
asmarabis Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 08.04.15, 18:54 Mnie to juz nie interesuje, fajnym hobby to sie czlowiek az MUSI i chce pochwalic, ty swoim pewnie tylko drwiny bys wzbudzila, dobrze ze chociaz wiesz o tym i sie do konca nie kompromitujesz Odpowiedz Link
only_marcopol Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 08.04.15, 19:25 no ty sie już pochwaliłaś Odpowiedz Link
asmarabis Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 04.04.15, 20:13 No ale skoro ona nie ma jakiegos marzenia to trudno zeby sobie na sile wymyslala, tylko po to zeby wydac pieniadze... Odpowiedz Link
chocolate_cake Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 04.04.15, 20:28 Może chce w przyszłości kupić własne mieszkanie a nie mieszkać z mamą? Może marzy o jakiejś podróży ale tego tu nie napisała? Odpowiedz Link
orzeszomanka Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 04.04.15, 20:37 Wyjaśnie jeszcze: dwa razy do roku wyjeżdżam zagranice na wakacje. W sylwestra i latem. Z tym, że są to tanie podróże wyhaczone w Last Minute. Pasja jest moja praca tak wiec pracuje, zarabiam i jednoczesnie sie realizuje. Do tego mam tez jakies marzenia, ale obecnie uwazam je za coś niepotrzebnego tj. tzw, zachcianki, a w zyciu chyba nie o to chodzi. Zanim a coś sie zdecyduje naprawde wole przemyslec kilka razy czy jest to dobry wybor. Mieszkania nie chce kupic, odziedzicze po mamie. Odpowiedz Link
orzeszomanka Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 04.04.15, 20:41 Jak spojrze wstecz i pomysle ile pieniedzy przeznaczylam na zupelnie niepotrzebne rzeczy w zyciu to.. jest to dla mnie nauczka aby tak nie życ juz wiecej. Moja przeszlosc nauczyla mnie aby nie wydawac pieniedzy na prawo i lewo tylko dlatego, ze mam taka zachcianke. Ale tak jak juz pisalam, nie moze to isc w druga strone i nie moge sie koncentrowac tylko na oszczedzaniu. Musi byc rownowaga, caly czas sie tego ucze i nad tym pracuje. Poczynilam nawet krok, ze co miesiac przeznaczam 30 zl dla chorej osoby z mojej miejscowosci nie majacej stalego dochodu. Niby nic, ale jej te 30 zl pomoze w zakupie chociazby pampersów a mnie nauczy mądrego oszczedzania ale i nie skąpienia. Odpowiedz Link
babka.pracujaca Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 04.04.15, 21:19 Czyli wszystko w równowadze. Działaj dalej Odpowiedz Link
chocolate_cake Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 04.04.15, 20:52 I dobrze Żyjesz jak uważasz Wydaje mi się że trudno odpowiedzieć na to pytanie osobie w starszym czy młodszym wieku, zarabiającej o wiele mniej lub o wiele więcej, posiadającej jedno, dwoje czy troje dzieci na utrzymaniu - w takich różnych sytuacjach są osoby piszące na tym forum i nie da się tak prosto odpowiedzieć na tak zadane pytanie. Pensja nie jest duża ale nie masz kredytu, masz mniejsze koszty utrzymania, nie utrzymujesz z tej pensji nikogo więcej. Ja jestem starsza, mam dwoje nastoletnich dzieci, oczywiście męża pracującego, dom, kredyt na część domu, dość dalekie dojazdy, dwa samochody, też wyjeżdżamy w 4 za granicę, nie last minutę, zarabiam więcej i oszczędzam więcej niż ty ale porównujemy to czego się w zasadzie porównać nie da bo po co? Odpowiedz Link
orzeszomanka Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 04.04.15, 20:57 woow gratuluje chocolate ze jestes w stanie wyjechac i jeszcze oszedzic wiecej przy dwojce dzieci i kredycie. Super! Docen to! Odpowiedz Link
chocolate_cake Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 04.04.15, 23:03 Kosztem pracy na 2 etaty A serio znam wiele osób które żyją normalnie przy 2 dzieci i kredycie. Odpowiedz Link
only_marcopol Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 05.04.15, 14:27 my zyjemy normalnie przy 2 dzieci - odkładamy tez owszem ale na pewno nie robimy z tego hobby - mamy inne ciekawsze to tak dla pytających co ty robie Mam odłozona kwote na czarna godzinę która powoduje ze czuje sie bezpiecznie i nie chce jej juz pomnażać poza odsetkami bo nie chce wszystkiego odkładać na niewiadomo jaki czas - owszem cche odkładac ale na wakacje na remont, nowe auto itp Odpowiedz Link
asmarabis Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 05.04.15, 16:05 > Mam odłozona kwote na czarna godzinę która powoduje ze czuje sie bezpiecznie i > nie chce jej juz pomnażać poza odsetkam Jakiego rzedu to kwota? Odpowiedz Link
only_marcopol Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 05.04.15, 20:57 na tyle dużo ze daje mi to poczucie bezpieczeństwa Odpowiedz Link
pani.jezowa Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 05.04.15, 22:24 Naprawdę uważasz, że to pytanie jest na miejscu? Odpowiedz Link
verdana Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 06.04.15, 13:23 A ja się zastanawiam. Zarobki 2 tys miesięczne przez 3 lata dają 72 tysiące. Odjąć 32 tysiące to 40 tysięcy. Dodajmy wakacje - nie wierzę, aby Last Minute swa razy do roku było tańsze niż 1000 zł, to daje nam 37 tysięcy. Dla uproszczenia 1000 zł na wszystko w miesiącu. Więc - albo Autorka płaci czynsz, płaci za swoje jedzenie i wtedy praktycznie starcza jej tylko na podstawowe potrzeby, albo - co podejrzewam, wcale nie oszczędza. To, co zgromadziła to pieniądze, które na jej utrzymanie musiała przeznaczyć mama... Odpowiedz Link
makahopsa Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 06.04.15, 15:39 verdana napisała: To, co zgromadziła to pieniądze, które na jej utrzymanie musiała przeznaczyć mama... zgadzam się, to prosta matematyka. czynsz, rachunki, internet, telefon, jedzenie, kosmetyki, proszek do prania, płyn do okiem, własna pościel, ciuchy itd.... to trochę mało by tysiąc wystarczył. a dodajmy do tego koszty pralki, lodówki, zmywarki.... same się nie kupiły. Odpowiedz Link
tiszantul Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 06.04.15, 23:21 po lekturze watku nasuwa sie pytanie - tak w ogole to podroze sprawiaja Wam przyjemnosc, czy tylko chodzi o unikniecie ostracyzmu, z jakim spotyka sie "ktos, kto nigdzie nie jezdzi"? scena, w ktorej autorka watku ze lzami w oczach zapewnia, ze jezdzi, naprawde jezdzi - ta scena robi wrazenie. Sprobowalaby nie pojechac... Dwa razy w roku za granice to chyba wystarczy, zeby zostac zaakceptowanym w towarzystwie? Chyba tak akurat, bo jeden raz to jednak wstyd. Odpowiedz Link
makahopsa Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 06.04.15, 15:50 Czy wg Was to jest mało czy dużo na kobiete 30 letnia ( rodziny nie ma). po przeczytaniu Pani postów uważam, że bardzo mało. bo co te 32 tyś znaczy jak by pani chciała kupić mieszkanie? samochód? założyć rodzinę? lodówka, pralka, zmywarka, meble do kuchni, maleńki remont łazienki, jedna trzecia oszczędności pójdzie. ja w tym wieku miałam mieszkanie, samochód i zero kredytów, miałam też 10tyś oszczędności. też nie wiem, czy mało czy dużo Odpowiedz Link
makahopsa Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 06.04.15, 15:52 aha, zapomniałam dodać, że zarabiałam trochę więcej i pracowałam od 19 rż. Odpowiedz Link
katarzynka791 Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 07.04.15, 15:07 Możesz napisać, jak Ci się to udało. Mieszkanie, samochód, 10tys oszczedności w 11 lat przy zarobkach trochę większych niż 2 tys. Odpowiedz Link
coralin Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 07.04.15, 14:20 Parę osób poruszyło kwestię utrzymania. Jeśli nie dokładasz się do kosztów mieszkania, życia to oszczędności są małe. Jeśli dzielone są z mamą na pół to duże. Odpowiedz Link
joanna100-19 Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 08.04.15, 17:08 Jeśli jesteś sama i mieszkasz z mamą, zarabiasz 2000zł to oszczędności są raczej większe niż mniejsze. Gdybyś mieszkała sama, wynajmowała mieszkanie i zarabiała tyle ile zarabiasz to pewnie nie miałabyś ich (oszczędności) wcale Obserwując otoczenie to widzę, że osoby, które mają kreydty hipotetyczne i wcale mało nie zarabiają (czyli na przykład 5000 - 6000 zł na rodzinę, mają znacznie mniej oszczędności niż osoby, które mieszkają z rodzicami, nie mają kredytów i większych zobowiązań. Odpowiedz Link
only_marcopol Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 08.04.15, 17:46 joanna100-19 napisała: Obserwując otoczenie to widzę, że osoby, które mają kreydty hipotetyczne i wcale mało > nie zarabiają (czyli na przykład 5000 - 6000 zł na rodzinę, mają znacznie mniej > oszczędności niż osoby, które mieszkają z rodzicami, nie mają kredytów i więks > zych zobowiązań. Heheh no Eistainem nie trzeba być by to policzyć ze ktoś kto ma 6 tys na 4 osoby((1500 na osobe) i zyje na "swoim" nie oszczedzi tyle co ktos kto na samego siebie i zero opłat ma 2000 zł Odpowiedz Link
orzeszomanka Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 08.04.15, 18:31 Wsrod moich znajomych są osoby ktore zazwyczaj oszczedzaja 2 tys miesiecznie ( rodzice+dwojka dzieci). Odpowiedz Link
only_marcopol Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 08.04.15, 18:55 orzeszomanka napisał(a): > Wsrod moich znajomych są osoby ktore zazwyczaj oszczedzaja 2 tys miesiecznie ( > rodzice+dwojka dzieci). przy jakich dochodach ?? bo ja tez odkładam 2 tys około ale nigdy nie dałabym rady tego zrobic przy dochodach 5 czy 6 tys na rodzine Odpowiedz Link
only_marcopol Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 08.04.15, 19:03 ups miało być bo póki nie musze to mnie to nie martwi prawie wcale - martwi tylko to co by było gdybym musiała ale to chyba tak jest ze im wiecej sie ma tym wiecej sie wydaje bo przeciez pamiętam czasy kiedy zarabiałam połowe mniej i ja i mój mąż i wcale jakos tak tragiczni nie bylo Odpowiedz Link
orzeszomanka Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 08.04.15, 19:19 maja po 6 tys na rodzine, dzieci male do lat 7 Odpowiedz Link
only_marcopol Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 08.04.15, 19:26 tez mam dwójkę 4 i 10 letnie - ale to starsze skutecznie rujnuje budżet zwłaszcza obuwniczo Odpowiedz Link
chocolate_cake Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 08.04.15, 20:12 Ale co mają do tego wątku znajomi, którzy przy dochodach 5-6 tysięcy i 2 dzieci odkładają 2 tysiące? Odpowiedz Link
orzeszomanka Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 08.04.15, 20:27 chocolate_cake napisała: > Ale co mają do tego wątku znajomi, którzy przy dochodach 5-6 tysięcy i 2 dzieci > odkładają 2 tysiące? to znaczy, ze nie jest prawda, ze singielka odklada wicej niz rodzina 4 osobowa Odpowiedz Link
chocolate_cake Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 08.04.15, 20:47 Ok. Rozumiem. No ale to zależy ile kto zarabia i jakie ma koszty. Rozumiem że porównujemy singielkę z 2 tysiącami i rodzinę 4 osobową z 6 tysiącami. Znowu, jeśli singielka ma kredyt i sama się utrzymuje to wyda wszystko. Rodzina w zasadzie to samo, kredyt, jedzenie i opłaty, też wyda całość. Inaczej bez kredytu. Zależy gdzie mieszkają, czy daleko dojeżdżają do pracy, ile płacą za przedszkole. Dla mnie tu nie ma co nawet porównywać. Nie każda singielka i nie każda rodzina wydaje tak samo pieniądze. Odpowiedz Link
only_marcopol Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 08.04.15, 21:31 dokładnie porównane było singielki, która nie utrzymuje sie sama do rodziny "na swoim" to zupełnie co innego. Zgadzam sie ze singielka " na swoim " moze nawet wydać wiecej mają podobne koszty jak rodzina bo nie rozłożone na 3-4 osoby - jednak nie o tym pisaliśmy Odpowiedz Link
kama_agrawa Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 02.05.15, 11:52 Ja będąc jeszcze w domu rodzinnym i pracując tylko dorywczo uzbierałam praktycznie tyle co ta dziewczyna...sama z tego nie wiele skorzystałam ale mogłam przynajmniej pożyczyć rodzicom na samochód gdy stary już padł i siostrze na studia. Teraz nie mam jeszcze 3 z przodu, studiuje, mam dwójkę dzieci i męża, który utrzymuję rodzinę. Za 3000 zł miesięcznie gdzie ok 1000zl wynoszą same opłaty (nie wliczam w to opłat nie obowiązkowych takich jak telefony internet itp) mogłam zaoszczędzić odpowiednią kwotę. Chodzimy na pizze, kebaby, na wakacje jeździmy nad morze, mazury, pływamy kajakami, jeszcze góry z dziećmi trzeba ogarnąć (byliśmy lata temu i nam tęskno za górskimi szlakami). Nie żyjemy tylko o suchym chlebie i wodzie. Dzieci chodzą do przedszkola. Gdy tylko się che to można zaoszczędzić, niestety na oszczędzanie trzeba mieć czas...gdy jest go co raz mniej to i oszczędności mniej. To takie moje małe spostrzeżenie z ostatnich lat...kasy tyle samo, osób tyle samo, a kwota która zostaje mniejsza...i tu nie chodzi że dzieci rosną i ich potrzeby również. Ja po prostu nie mam już czasu, aby oszczędzać tak jak kiedyś ;/ Odpowiedz Link
only_marcopol kama-agrawa 06.05.15, 14:08 naprawdę jesteś wstanie oszczędzać mając miesiecznie 3000 zł dochodu przy dwójce przedszkolaków ?? Dla mnie to nierealne - nie realne jest dla mnie sie utrzymać za tyle ( wiadomo ze jak człowiek nie ma to musi i wtedy je kasze i chleb tylko ) ale jak nie musi a co wiecej oszczedzi z tego - woow kompletnie nie mam pojęcia jak Odpowiedz Link
mocno.zdziwiona Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 02.05.15, 13:22 Ja uważam, że 32 tyś. w 3 lata przy Twoich dochodach to nie jest mało. Inna kwestia to fakt, że dochody masz niskie. Ja bym próbowała jakoś to zmienić. Bo gdybyś musiała się utrzymać sama, zapłacić za mieszkanie, kupić meble, sprzęty AGD itd. prawdopodobnie nie miałabyś żadnych oszczędności. W ogóle to oszczędzanie jest ok, ale moim zdaniem nie powinno stać się jedynym celem i dążeniem w życiu. Złoty środek jest wskazany, czyli nie rozwalić wszystkiego na głupoty, ale też od czasu do czasu pozwolić sobie na kawę z kumpelą w kawiarni albo na wymarzoną bluzkę. Odpowiedz Link
joanna100-19 Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 06.05.15, 22:00 Kama-agrawa to pewnie mieszka u rodziców lub teściów Odpowiedz Link
ewma Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 07.05.15, 15:32 A ja mam pytanie. Skoro tyle oszczędzasz miesięcznie + zbieranie na wyjazdy zagraniczne, to ile ty wydajesz na "życie", oraz jak dokładasz się do rachunków? Mama ma dom, ty z nią mieszkasz, więc są stałe opłaty, ogrzewanie, remonty, itd. Odpowiedz Link
ira_08 Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 22.07.15, 16:27 A skąd się ludziom biorą takie głupie pytania? Przecież to zależy. W jednych przypadkach dużo, w innych mało. Odpowiedz Link
ashleenc Re: 32 tys. oszczednosci wiek 30 lat. 24.03.19, 16:20 Jakiekolwiek oszczędności to" zawsze dobrze je mieć" Odpowiedz Link