Dodaj do ulubionych

Proste, oszczędne menu świąteczne

04.12.16, 16:37
Próbuje właśnie stworzyć.
Znalazłam bowiem w telefonie wpis z zeszłego roku
Mniej jedzenia
Mniej potraw
Mniej wszystkiego
Szalenie inspirujace

A Wy co na święta musicie mieć na stole a z czego zamierzacie zrezygnować ?
Obserwuj wątek
    • gingers73 Re: Proste, oszczędne menu świąteczne 04.12.16, 16:40
      Karp u mnie musi byc
      Bo lubię i w święta mi tylko smakuje
      Poza tym 1 rodzaj śledzi
      Mała porcja ryby po grecku
      Jedno pieczone mięso na wędliny
      Sałatka jarzynowa lub z buraczkami
      Pierniczki
      I ciasto z herbatników i mascarpone
      I chyba tyle
      Rozważam mały makowiec ale może na nowy rok
      Chyba że zrobię i wydam rodzinie jako gościniec
    • lucyjkama Re: Proste, oszczędne menu świąteczne 04.12.16, 16:43
      Moje menu to brak menu. Tradycyjnie święta spędzamy u jednych i drugich rodziców. Nic nie gotuję. Tylko pierniczki piekę. Za to bardzo duży wydaję na prezenty.
      • gingers73 Re: Proste, oszczędne menu świąteczne 04.12.16, 16:45
        Fajnie masz. U nas tak było w zeszłym roku.
        I czas w kuchni zaoszczędzisz smile smile smile
    • czekolada72 Re: Proste, oszczędne menu świąteczne 04.12.16, 17:12
      Wigilijne czy swiateczne - oto jest pytanie??
      U nas Wigilia od lat rotacyjnie - u nas, u brata, u mamy, niezaleznie gdzie - utrl sie schemat kto co robi.
      My - czerwony barszcz z uszkami, karp smazony, sledzie z jablkiem w smietanie, czerwona kapusta z biala fasolka, kutia, kompot z suszonych sliw. Mama i brat pozostale czyli - bialy barszcz z grzybami i ziemniakami, zupa grzybowa, biala kapusta z grochem, biala kapusta z grzybami, pierogi z kapusta, salatka rybna, jakas ryba.
      A same Swieta .....
      staram sie ograniczac jak moge smile
      Do nas przychodza, mu chodzimy.
      Na obiad - zawsze zostaja zupy wigilijne, i mowy nie ma o innej. Zostaja tez kapusty. A wiec tylko mieso - albo jakas pieczen, albo a la Strogonoff.
      Sniadania i kolacje - wlasne wedliny, salatki - klasyczna jarzynowa i jakas jeszcze, sledzie z Wigilii, jskies salatki ze sloiczkow, jajka, chyba tyle?
      Mala tradycyjnie piecze piernik i serowiec, w tym roku z bralu czasu odpusci pierniczkom, wiec ja zrobie ciasteczka, do tego cwibak i makowiec.
      • gingers73 Re: Proste, oszczędne menu świąteczne 04.12.16, 17:21
        Biały barszcz ?
        Skąd jesteś ?
        • czekolada72 Re: Proste, oszczędne menu świąteczne 04.12.16, 18:01
          Z Krakowa smile
          Bialy barszcz czy tez raczej absolutnie postny zur z grzybami i ziemniakami
          Ale to, wraz z zupa grzybowa z lazankami (kwadratowym makaronem)
          jest jako nr 2 i 3
          bo NR 1 to czerwony barszcz z uszkami!
          A rodzina ma korzenie glownie galicyjskie z odrobina Krolestwa, ale to Krolestwo i tak z Galicja graniczne smile
          No i Lwow oczywiscie smile
    • liliawodna222 Re: Proste, oszczędne menu świąteczne 04.12.16, 18:30
      U nas nigdy nie ma karpia, bo za nim nie przepadamy, za to mój mąż jest absolutnym mistrzem w przyrządzaniu pstrąga - smażonego i to jest nasze wigilijne danie. Absolutny hit, o który zawsze cała rodzina pyta smile

Ponadto - barszcz czerwony z kartonu (Krakus) - również uwielbiany przez wszystkich. Do tego stopnia, że nikt nie zawraca sobie głowy gotowaniem barszczu (przy okazji proszę Was o nieobrażanie się za moje słowa smile ). Do niego uszka kupowane w świetnym, sprawdzonym miejscu, jako że ja nie gotuję wink W tym samym miejscu kupujemy inne pierogi - z mięsem, grzybami...

Jedyna potrawa, którą wspaniałomyślnie i SAMODZIELNIE gotuję JA, to bigos. Robię go raz w roku, gar chyba 10-litrowy. Jednocześnie jestem jedyną fanką tego dania, więc mrożę w pudełeczkach i szczęśliwa zajadam się nim jeszcze długo po Świętach big_grin Ale uważam, że mój bigos jest najlepszy na świecie.

W sumie to wszystko. Robimy i kupujemy jeszcze jakieś sałatki, zawsze jest dobra wędlina, jajka, owoce i nikt nie chodzi głodny. Ciast nie lubię i nie umiem piec, więc jak mąż ma chęć, to kupuje stosowną ilość w cukierni.
      • gingers73 Re: Proste, oszczędne menu świąteczne 04.12.16, 18:39
        A ja od kilku lat nie trawię bigosu
        Kiedyś lubiłam
        Lubię surówkę z kapusty kiszonej
        Ale ugotowaną z dodatkami... nie wchodzi mi
        Smaki sie zmieniły bo teraz jadam wątróbkę której nie znosilam.
        • gingers73 Re: Proste, oszczędne menu świąteczne 04.12.16, 18:42
          A na obiad w święta szykujecie cos czy zjadacie rybe, bigos, pierogi...
          • liliawodna222 Re: Proste, oszczędne menu świąteczne 04.12.16, 19:32
            Zapomniałam napisać o śledziach. Mąż lubi z cebulą i w oleju, a ja salsę. Je też kupujemy big_grin

Na świąteczny obiad nic nie szykuję, skoro mamy tyle pierogów wink Trzeba tylko pamiętać o odpowiedniej ilości barszczu.
          • roseanne Re: Proste, oszczędne menu świąteczne 04.12.16, 20:17
            na obiad miecho smile
            i barszcz do popicia ewentalnie, jak zostanie - zazwyczaj nie zostaje, bo corka jakbysie dalo to cala kolacja wigilijna bylyby pierogi i barszcz smile

tym razem swieta beda miedzynarodowe, z przyjaciolmi Kanadyjczykami , czesc z rodziny czeskiej, czesc z francuskiej smile

nie mam pojecia jeszcze co nam przypadnie, le co trzy kuvhnie to nie jedna, zawsze mniejszy koszt i ciekawsza forma
      • angelisia84xdxd Re: Proste, oszczędne menu świąteczne 05.12.16, 20:30
        Jesli smakuje Wam barszcz z krakusa, to polecę ten z Biedronki, taki w szklanej butelce, ten sam smak a jest tańszy smile
        • roseanne Re: Proste, oszczędne menu świąteczne 05.12.16, 20:45
          krakus zaczal dodawac soje, wiec zostal definitywnie skresly z listy zakupow
    • kondolyza Re: Proste, oszczędne menu świąteczne 05.12.16, 09:13
      generalnie mam wrazenie ze tradycyjne menu na te swieta sklada sie w sumie z dosc takich i prostych skladnikow w odroznieniu juz od wielkanocy kiedy to u nas wiecej jest skladnikow kosztownych. ale do rzeczy :
      -kiszony barszcz czerwony z burakow po 80 gr/kg
      -kapusta z grzybami wigilijna (kapuste kiszoną mam swoją,grzyby latem uzbierane i tylko olej na bazarze trzeba kupic surowy rzepakowy mniam)
      -sledzie
      -smazony szczupak ktory czeka w zamrazarce od slonecznego lata kiedy to rwąc się z przyplywem zostal zlapany
      -sledzie w oleju z cebulką
      -gołąbki wigilijne z kiszonej kapusty a nadzienie kasza biala gryczana z grzybami i olejem
      -pierogi/uszka z kapustą i / lub grzybami

Czyli wychodzi z tego ze kapusta,grzyby,buraki,olej,gryka-wszystko proste,takie,malokosztowe.
      *karpia nie lubimy bo smierdzi mułem, a po zydowsku w galarecie z rodzynkami u nas w domu sie nie robi choc jest pyszny bo jadlam u tesciowej nie raz

Swiąteczne:
      -salatka jarzynowa (2wloszczyzny,kilka ziemniakow i majonez wlasnej roboty z 1 jajka)
      -wedliny w tym swojska kielbasa zamowione z gospodarskiego zrodla przez zaprzyjaniony sklep
      -bigos
      -pikle

Ciasta: makowiec

Duzo mandarynek i pomarańczy

Swiateczny obiad: jakas kaczka lub ges pieczone,kasza/ziemniaki i jakies warzywa
      • damdalen Re: Proste, oszczędne menu świąteczne 05.12.16, 13:10
        Na szczęście u mnie w rodzinie nie robi się wielkich zapasów jedzenia na święta.
        Szokiem dla mnie są święta w rodzinie mojego męża: tydzień przygotowań, potem przez tydzień jedzenie wciąż tego samego, upychanie w zamrażalkach i słoikach, na końcu wyrzucanie. Po dwóch dniach pobytu tam mam ochotę na coś świeżo przygotowanego.
        • miedzymorze Re: Proste, oszczędne menu świąteczne 05.12.16, 14:07
          Niezbędne jest pieczenie pierniczków, małolaty uwielbiają wałkować wycinać i dekorować smile
          Na święta zazwyczaj gdzieś jedziemy i jemy to co podadzą.
          Gdybym miała szykowac święta samodzielnie, na pewno byłyby śledzie, pierogi, smażona ryba (ale nie karp), sałatka jarzynowa, kompot z suszu. Może grzybowa. Nie szykuję więcej niż na 2-3 dni, bo raz nie ma gdzie tego trzymac, dwa że tez wolimy zjeść świeże niż odgrzewane wink
          Najbardziej minimalistyczna wigilia z okresu studenckiego z moim byłym składała się z barszczu z uszkami smile

pozdr,
          mi
    • jeremiah833 Re: Proste, oszczędne menu świąteczne 06.12.16, 18:52
      nie da się zrobić tradycyjnej kolacji wigilijnej bez tych dań co zawsze plus jakaś mała zmiana - rodzina (synowie) uwielbiają te potrawy i muszą byc. I w Święta zjadamy te potrawy - bardzo chętnie - odsmażam krokiety ( dwa rodzaje - z grzybami i kapustą oraz z mięsem), barszcz z uszkami , paszteciki, pierogi z kapustą i grzybami (mąż uwielbia) i kapusniak z fasolą, ryby - karp smażony w zalewie oraz sandacz panierowany, smazony, kutię ja uwielbiam (raz w roku) . Na Nowy Rok planuję upiec gęś z kluskami i czerwoną kapustą. Z ciast - piernik przekładany, w tym roku będzie ciasto orzechowe i może andrut.
      • damdalen Re: Proste, oszczędne menu świąteczne 07.12.16, 09:12
        Na świąteczny obiad często jest kaczka. Ale jedna upieczona tuszka to porcja na 4 osoby. Proponuję tą kaczkę wyluzować z kości i nadziać: kaszą/mielonym mięsem/wątróbką z bułką. Elegancko kroi się tą potrawę, nie trzeba odkładać kostek, wystarczy dla 10 osób, a ewentualną resztę można podać w plastrach na zimno razem z wędlinami. Jako dodatek pasują tu buraczki lub zasmażana czerwona kapusta - nieliczne z warzyw, które smakują przygotowane wcześniej. Podobnie można przyrządzić kurczaka - zwykłe mięso w niecodziennej formie. Pracochłonne, ale bardzo polecam.

Na drugi dzień zwykle piekę schab, a pozostałości też są jako wędlina. Bo gotowych kiełbas i szynek raczej nie kupuję. Fajna jest rolada z piersi indyka nadziewana żurawiną lub suszonymi pomidorami, też świetna na zimno. Wybór mięsa zależy od przedświątecznych promocji.

Warto natrudzić się i zrobić własny pasztet. Ja piekę na raz 3 keksówki, zwykle każda z innymi dodatkami. Po świętach nadmiar zamrożę w małych kawałkach, będzie na kanapki. W tym roku planuję jeden pasztet bezmięsny selerowo-grzybowy.

Solone śledzie są tanie i możemy je przyrządzić na kilka sposobów. Na święta chętnie robię śledzie w czerwonym winie lub cytrynowe, bo dłużej są zdatne do spożycia niż te w śmietanie, no i bardziej łaskawe dla figury. Klasyczna ryba po grecku albo ryba w zalewie, w pomidorach też długo się trzyma.

Sałatek nie robię dużo, bo nie są trwałe i nie można ich mrozić. Zawsze można szybko dorobić coś na świeżo. Za to paszteciki robię w nadmiarze, bo przydają się w czasie świątecznych podróży, a po świętach weźmiemy do pracy, łatwo je odświeżyć w piekarniku. Nie zapominajmy o naszym narodowym bigosie czy o gołąbkach, bo jest to świetne potrawy do odgrzewania aż do sylwestra.

Z ciast polecę seromakowiec - dwa w jednym i łatwo się mrozi. Oczywiście pierniczki i inne ciasteczka przechowywane w puszkach. Dość tanim wypiekiem jest piernik przekładany bitą śmietaną i powidłami. Nie wiem po co ludzie pieką po kilka ciast z kremami. Ja zawężam wybór do tradycyjnych rzeczy: musi być coś z makiem, coś piernikowego, jakiś dodatek orzechów i innych bakalii, sernik niekoniecznie (bo to bardziej wielkanocne). Tiramisu czy brownie robię na inną okazję. Gotowych słodyczy na święta nie kupuję.

Reasumując to mniej istotne są koszty jedzenia, ale ważniejsze jest, by go nie wyrzucać.
        • damdalen Re: Proste, oszczędne menu świąteczne 07.12.16, 09:24
          PS. Surową cebulę do śledzi i sałatek warto zblanszować, zdezaktywujemy w ten sposób enzymy i potrawa będzie bardziej trwała.
          Robię tylko jedną majonezową sałatkę, w tym roku będzie to chyba porowa. Czyli posiekanego pora też przeleję wrzątkiem.
        • goodlokacja Re: Proste, oszczędne menu świąteczne 07.12.16, 16:40
          Jestem pod wrażeniem Twojej wiedzy kulinarnej smile
          Napisz proszę, jak zrobić śledzie cytrynowe.
          • gingers73 Re: Proste, oszczędne menu świąteczne 07.12.16, 18:06
            www.chillibite.pl/2013/12/wykwintne-sledzie-w-cytrynie.html?m=1

Ja kilka lat temu robiłam w cytrynach
            Nawet były niezłe ale wolę zwykłe w oleju może nawet.lnianym dobrej jakości
            • czekolada72 Re: Proste, oszczędne menu świąteczne 07.12.16, 18:10
              Bratowa serwuje zawsze w pomidorach i razem z moimi, de facto w jogurcie - to juz wystarczajaca ilosc.
              My staramy sie tak robic, zeby 27 switem nic nie trzeba bylo mrozic. Ciasta - wole nowe upiec niz rozmrazac.
              • gingers73 Re: Proste, oszczędne menu świąteczne 07.12.16, 19:36
                Dlatego planuje na święta pierniczki, owoce, jedno ciasto.
                A drugie na nowy rok.
                • czekolada72 Re: Proste, oszczędne menu świąteczne 07.12.16, 19:41
                  U nas - w sumie 5 spotkan swiatecznych po 6-8 osob - to taka ilosc by nie starczyla smile))
    • linn_linn Re: Proste, oszczędne menu świąteczne 07.12.16, 12:46
      "...wpis z zeszłego roku
      Mniej jedzenia
      Mniej potraw
      Mniej wszystkiego..."

Takie notatki na przyszlosc swietnie sie sprawdzaja.

Tak bylo kiedys:
      forum.gazeta.pl/forum/w,20012,104885130,104885130,czy_macie_poswiateczna_dziure_w_portfelu_.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,20012,159952377,159952377,Moralniak_poswiateczny_.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka