Dodaj do ulubionych

co się dzieje z tym forum

10.02.17, 14:03
Odnoszę wrażenie, że albo zostało już wszystko na temat oszczędzania powiedziane, albo to forum zaczyna umierać śmiercią naturalną. Sama mam średnie doświadczenie i ciągle chciałabym się czegoś nowego uczyć jak gospodarnie i oszczędnie żyć, zaglądam co jakiś czas, a tu taki bezruch.
No chyba, że wszyscy mają tyle pracy zarobkowej, że po prostu nie ma kiedy pisać, co w sumie nie byłoby takie najgorsze bo, najlepszą formą oszczędzania jest zarabianie więcej wink
Pozdrawiam serdecznie wszystkich oszczędzających smile
Obserwuj wątek
    • beatrycja.30 Re: co się dzieje z tym forum 10.02.17, 14:55
      Moim zdaniem wszystkie pytania są gaszone stwierdzeniem moderatorek, że to już było i poszukaj na forum
      • martini-7 Re: co się dzieje z tym forum 10.02.17, 17:45
        No ok, ale przecież świat się zmienia, realia też, coś co było aktualne np. w 2009 roku dziś może nie być "na czasie", ok są ponad czasowe sprawy, ale nawet jeśli ktoś założy nowy wątek o podobnym temacie to czasem są wpisy osób które w starym wątku nie brały udziału, pojawiają się nie tylko nowi ludzie, ale i nowe pomysły.
        Mam nadzieję, że to forum nie padnie.
      • goodlokacja Re: co się dzieje z tym forum 10.02.17, 18:50
        Zgadzam się z tym.
        Stare wątki są długie. Często zawierają nieaktualne treści. Trzeba się przez nie przekopywać. Prawie nie zaglądam do czegoś, co ma datę pierwszego wpisu np. 2013 czy 2010 rok. Forum powinno się rządzić innymi zasadami niż portale wiedzowe.
        • only_marcopol Re: co się dzieje z tym forum 10.02.17, 19:18
          Też się zgadzam bo jaką wartość ma odpowiedź na pytanie np ile wydajecie na życie rodzina 2+2 z 2008 roku no żadne realia totalnie się zmieniły. Wątki często potem schodzą na inne poboczne tory - żadnej wartości dodanej.
          Zagladam tu już raz na kilka tygodni i niemalże nie ma co nadrabiać sad
      • ladyroot Re: co się dzieje z tym forum 26.03.17, 20:18
        Dokładnie, a do kompletu "trzeba było myśleć, kto normalny tak robi" albo "to na pewno troll"...

Ja jestem z tym forum od lat, ale boję się zadać pytanie albo się wypowiadać, bo od razu może polecieć łańcuszek.
        • martini-7 Re: co się dzieje z tym forum 26.03.17, 20:46
          spokojnie, z tego co zauważyłam forum odżyło trochę i złagodniało, cieszę się bo, sztywne trzymanie reguł jest smutne, a że w większości tu same panie to czasem lubimy też obok tematu sobie pogadać trochę smile
          • liliawodna222 Re: co się dzieje z tym forum 26.03.17, 20:49
            O tak, nie ma to jak nasze ploteczki... big_grin
    • liliawodna222 Re: co się dzieje z tym forum 10.02.17, 17:46
      No ja też odnoszę wrażenie, że tylko kilka osób się tu udziela... sad Szkoda. Czasem człowiek dyskutuje niemalże sam ze sobą, byle coś się działo big_grin
      Ale spokojnie, ja nie zamierzam opuszczać tego forum, nawet jeśli moje wątki i wypowiedzi są nudne wink Po prostu lubię pogadać i mam w nosie to, czy temat przeze mnie poruszany już był, kiedy i ile razy.
    • czekolada72 Re: co się dzieje z tym forum 10.02.17, 19:24
      Potwierdzam - od dluzszego juz czasu regularnie pisuje tu ok 10 osob.
      I te regularnie pisujace osoby daja sensowne rady badz... inspiracje!
      Natomiast mnie osobiscie irytuja dwie sprawy - osoba, ktora zaklada watek - nastepnie namaci, naobraza i ... zniknie. wiec gdy ktos nieznany , nie tylko TU, ale w ogole na gazetowym forum, a latwo to sprawdzic, zaczyna watek, to ja mam ... no nazwijmy to dystans. Co wiecej - rozumiem, ze ktos moze miec opory przed przegladaniem 200 postow w watku sprzed lat 10 ale juz nie rozumiem absolutnie dlaczego ktos woli zadac pytanie, takie samo, jak bylo zadane powiedzmy 2 miesiace temu i nawet jest widoczne na tej pierwszej forumowej stronie.
      • chocolate_cake Re: co się dzieje z tym forum 11.02.17, 08:35
        Myślę, że często osoba, która napisze a potem nagle obrażona, znika, ma swoje powody. Pewnie spodziewała się innych odpowiedzi. Bo nagle dziesięć osób zarzuca jej, że nie gotuje w domu, chodzi po knajpach i płaci za duże rachunki za prąd czy za telefon. Takich wątków było dużo.
        Inna rzecz. Odpowiedź, że taki problem już był pięć razy w 2013 roku i czy nie umiesz człowieku obsługiwać wyszukiwarki wink
        Kolejny powód to opinia, że jest to forum dla osób, które jedzą jedną pierś z kurczaka na kilka obiadów czy tam pomidorową na keczupie wink

Też mi szkoda, bo to było fajne forum.
        • liliawodna222 Re: co się dzieje z tym forum 11.02.17, 08:41
          Mam nadzieję, że przynajmniej Wy nie znikniecie smile
          • chocolate_cake Re: co się dzieje z tym forum 11.02.17, 08:54
            Ja raczej nie smile
            Jak zmienię nick to wam dam znać, że to ja wink
            • liliawodna222 Re: co się dzieje z tym forum 11.02.17, 08:58
              A po zmieniać? Jest taki apetyczny wink
              • chocolate_cake Re: co się dzieje z tym forum 11.02.17, 09:08
                smile
                • czekolada72 Re: co się dzieje z tym forum 11.02.17, 10:07
                  Ja tam ani nie planuje znikac, ani zmieniac nicka, ani nie jem piersi na 5 obiadow, wogole wole piersi nie jesc, wystarczy ze dziecko i M zjedza i po 2 na jeden obiad uncertain Natomiast przez ostatnich kilka dni ja spozywam sobie gar fasolki "po bretonsku" .... na keczupie! Keczup jest o wiele zdowszy niz pomidory, zwlaszcza zimowe uncertain I czesto o wiele lepszy niz wodniste pomidory z puszki , a porownywalny z przecierami.
                  • liliawodna222 Re: co się dzieje z tym forum 11.02.17, 10:33
                    O tak! Fasolka po bretońsku! Każda, własna, w słoiku, na keczupie, a może nawet przede wszystkim! smile I też słyszałam, że keczup jest zdrowy, w ogóle pomidory przetworzone mają więcej lipokenu niż surowe, szczególnie zimowe.
                    • chocolate_cake Re: co się dzieje z tym forum 11.02.17, 11:05
                      Też lubię ale mój żołądek nie bardzo sad
                      Wczoraj zrobiłam zupę marchwiową krem na cebuli i maśle z ryżem. Pycha 😋
                      • liliawodna222 Re: co się dzieje z tym forum 11.02.17, 11:09
                        Brzmi interesująco acz tucząco big_grin A ja muszę znowu zabrać się za siebie... Niech te mrozy odejdą, bom głodna non-stop i jak tu się odchudzać.
                        • czekolada72 Re: co się dzieje z tym forum 11.02.17, 11:18
                          Nawet nie wyobrazacie sobie jak ja tesknie za PRAWDZIWYMI jarzynkami
                        • chocolate_cake Re: co się dzieje z tym forum 11.02.17, 12:04
                          liliawodna222 napisał(a):

> Brzmi interesująco acz tucząco big_grin

Można dać odrobinę masła tylko wtedy już nie jest takie pyszne wink
    • asia-loi Re: forum e-mama 11.02.17, 20:39
      martini-7 napisała:

> Odnoszę wrażenie, że albo zostało już wszystko na temat oszczędzania powiedziane, albo to forum zaczyna umierać śmiercią naturalną. Sama mam średnie doświadcznie i ciągle chciałabym się czegoś nowego uczyć jak gospodarnie i oszczędnie żyć, zaglądam co jakiś czas, a tu taki bezruch.
      > No chyba, że wszyscy mają tyle pracy zarobkowej, że po prostu nie ma kiedy pisać, co w sumie nie byłoby takie najgorsze bo, najlepszą formą oszczędzania jest zarabianie więcej wink

Forum Oszczędzamy, to było kiedyś fajne forum, ale moderacja zaczęła bez powodu usuwać posty, wątki i teraz forum jest, jakie jest.
      Ja się z tego forum przeniosłam na forum e-mama i polecam tamto forum.
      Tamto forum żyje, jest tam dużo różnych, fajnych ludzi i wiele ciekawych dyskusji o wszystkim: o modzie, oszczędzaniu, urodzie, pogodzie, polityce, dzieciach, chorobach - no o wszystkim.

forum.gazeta.pl/forum/f,567,emama.html
      • chocolate_cake Re: forum e-mama 12.02.17, 09:21
        No tak ale emama to trochę inne forum wink
        Zaczynam czuć się tam trochę staro wink
        Ale zaglądam często smile
      • liliawodna222 Re: forum e-mama 12.02.17, 12:43
        asia-loi napisała:

> Ja się z tego forum przeniosłam na forum e-mama i polecam tamto forum.
        > Tamto forum żyje, jest tam dużo różnych, fajnych ludzi i wiele ciekawych dyskus
        > ji o wszystkim: o modzie, oszczędzaniu, urodzie, pogodzie, polityce, dzieciach,
        > chorobach - no o wszystkim.
        >
        Według mnie pisze tam wiele BARDZO nieżyczliwych, żeby nie powiedzieć niekulturalnych osób, aż strach coś napisać, żeby nie zostać wyszydzonym. Doskonale wiem, jakiego nicka unikać. Ja już prawie się tam nie udzielam i nie mam z tego powodu żadnego poczucia straty. Byłam świadkiem takich ""jatek" jak same zainteresowane to określają, że... mogę czasem coś przeczytać, ale raczej nie przewiduję swojej aktywności. Co prawda ostatnio też stworzyłam jakiś wątek, chyba z nudów.
        Lubię jeszcze forum WDPD. Z rzadka wchodzę na życie rodzinne. A tak poza tym, to prawie nie mam czasu na fora.
        • beatrycja.30 Re: forum e-mama 12.02.17, 20:02
          Tu też kiedyś były jatki i niemiłe wpisy. Niestety sad
          • liliawodna222 Re: forum e-mama 12.02.17, 20:42
            No to szczęśliwie się na nie nie załapałam wink I miejmy nadzieję, że do nich nie dojdzie smile
            • martini-7 Re: forum e-mama 13.02.17, 10:37
              czasem jak w archiwum czegoś szukam to tytuł super, a jak już wątek zaczynam czytać to skakanie sobie do oczu, przykre to, nawet jedna osoba mi mocno utkwiła w pamięci z tych archiwalnych wątków, ale nie udziela się obecnie
    • lucyjkama Re: co się dzieje z tym forum 12.02.17, 09:08
      To forum nie umiera. Ono umarło już jakiś czas temu.
      Jestem na forum gazety od 2004 r (wcześniej pod innym nikiem). Nie pamiętam kiedy odkryłam forum "oszczędzamy", czy od razu czy po jakimś czasie. Ale dokładnie pamiętam tamtą atmosferę i założycielkę forum roxannę.
      Z fajnego miejsca forum stało się kółkiem wzajemnej adoracji kilku osób, które jak mawia mój brat jedynie "głaskają się po siurk.ch" - bardzo trafne określenia choć w tym przypadku adorują się kobiety big_grin
      Nie będę pisać więcej, mądremu wystarczą dwa słowa a mniej mądremu i elaboraty nie pomogą.
      • kwietniowapani Re: co się dzieje z tym forum 12.02.17, 10:02
        Moi mili!
        Od dawna zbierałam się do tego by pisać tutaj. Znowu. Bo pisałam kiedyś, pod innym nikiem, którego nie pamiętam już nawet, a kiedyś było chyba w 2014, jak nie 2012smile) potem czytałam forum i czytam regularnie, to mój stały punkt dnia, tylko nie pisałam. No i fakt faktem, coraz mniej tu informacji, inspiracji. Są dni bez nowych postów. A ja lubiłam nawet te wątki, które mnie nie dotyczyły, ale były prawdziwe - realna sytuacja, realne rady...
        Piszmy, piszcie - nawet jeśli to samo, no to inaczej jest jak się pisze innej osobie po jakimś czasie. A i pewne rzeczy, osoby mające kłopot z dyscypliną i oszczędzaniem dobrze jak zobaczą kilka razysmile)
        • chocolate_cake Re: co się dzieje z tym forum 12.02.17, 10:15
          Dokładnie smile
          • martini-7 Re: co się dzieje z tym forum 12.02.17, 18:42
            No to uspokoiłyście mnie bo, bałam się, że po utworzeniu tego wątku posypie się na mnie grad zarzutów, że się czepiam, a forum ma się dobrze.
            Również parę razy przekopywałam się przez archiwum, nie wspomnę już o wątku o jedzeniu który był w ponad połowie chyba kłótnią jednej pani z innymi.
            Szkoda, że żadna z osób moderujących forum się tu nie wypowiedziała, nie pokazała swojego punktu widzenia.
            Jednak jeśli to czyta to na wszystkie świętości świata i oszczędzania proszę by nie odsyłać nas do wątków przedpotopowych, no chyba, że realia się nie zmieniły. Inaczej się to ma kiedy ktoś zakłada wątek (jak ktoś już tu wspomniał) o tej samej treści w odległości czasu miesiąca czy w ten deseń.
            • beatrycja.30 Re: co się dzieje z tym forum 12.02.17, 20:03
              Ja też rozumiem ten sam temat po miesiącu czy nawet trzech ale po dwóch latach?
    • way.on.the.hill Re: co się dzieje z tym forum 12.02.17, 22:40
      Może dzięki temu wątkowi forum ożyje. Watek spowodował, ze forumowiczki zaczęły mówić, czego oczekują od tego miejsca w sieci i okazuje się, ze mają podobne oczekiwania, więc trzeba przestać się dawać pacyfikować i pisać, co komu leży na sercu, co kto ma ciekawą radę, spostrzeżnie. Fajna rada z tym dzbankiem-termosem - mnie brakuje czegoś ciepłego w nocy - budze się czesto, i nie chce szaleć hałasem czajnika czy mikrofali, wiec pijam zimne. A od wczoraj mam w termosie smile Poszukam dzbanka-termosu, aby to lepiej wyglądało.

Lubiłam to forum sprzed lat. Wielu osób już tu nie ma. Wątki w stylu mamy tyle a tyle na miesiąć lub tyle mi zostało do końca miesiąca doradzcie coś - lubię. Motywują, inspirują. Lubię tematykę 'gospodarności'.
      • miedzymorze Re: co się dzieje z tym forum 12.02.17, 22:59
        Jak tylko na noc to może się też sprawdzić zwykły kubek termiczny smile
        pozdr,
        mi
      • liliawodna222 Re: co się dzieje z tym forum 12.02.17, 23:13
        way.on.the.hill napisał(a):

Fajna rada z tym dzbankiem-termos
        > em - mnie brakuje czegoś ciepłego w nocy - budze się czesto, i nie chce szaleć
        > hałasem czajnika czy mikrofali, wiec pijam zimne. A od wczoraj mam w termosie :
        > ) Poszukam dzbanka-termosu, aby to lepiej wyglądało.

Jak mi miło smile Linkuję ten, aczkolwiek ten mój jest inny - o wiele brzydszy niestety... big_grin

www.tchibo.pl/dzbanek-termiczny-ze-stali-nierdzewnej-p400095038.html?x=H4sIAAAAAAAAAAFiAJ3_ETMsDgAAAVo0YP6aABRBRVMvQ0JDL1BLQ1M1UGFkZGluZwCAABAAEN9LImw2g8Uu9DJOU2ADn80AAAAQ_blyRDDneqKUCTg2W8oj-QAUkGIdhFr6ND6MS9C_qksiT2TMp3thcUhvYgAAAA%3D%3D

A poza tym też uważam, ze forum jest po to, aby sobie pogadać od serca i wspierać się w różnych naszych niedolach i decyzjach, dlatego forumowicze nie powinni pisać pod presją, że "O matko, chcę napisać o tym i o tym, a nie wiem, kiedy ostatnio i czy w ogóle ktoś o tym pisał". Ja osobiście piszę spontanicznie, nie poruszam ciężkich tematów, gdyż - odpukać - mnie nie dotyczą, ale zależy mi na oszczędnościach (i to bardzo!), kokosów nie zarabiam i nie wyobrażam sobie nawet, że ktoś mnie upomina lub wycina, gdyż podobny wątek pojawił się w ciągu ostatnich miesięcy czy lat (!!!). Podobny to nie znaczy taki sam. Poza tym czasem bywa tak, że forumowicz chce mieć swój własny wątek wink Ale namotałam... Wybaczcie, późno już, oczy mi się kleją, więc trochę nieskładnie wyszło big_grin Dobranoc smile
        • chocolate_cake Re: co się dzieje z tym forum 13.02.17, 07:09
          Liliawodna222, myślę dokładnie tak samo smile
          • liliawodna222 Re: co się dzieje z tym forum 13.02.17, 09:32
            smile smile smile

Ale forum faktycznie nieco drgnęło, prawda?
            • martini-7 Re: co się dzieje z tym forum 13.02.17, 10:16
              Cieszę się ogromnie, że tak pozytywnie zareagowałyście, zgadzam się z Wami dziewczyny, że forum ma służyć nam, wymianie naszych zdań, tak na luzie, a nie cedzeniu słów aby nie było "odsyłam do......" czy coś w ten deseń, jasne, że wiele osób nawet po przeszukaniu forum i znalezieniu wątku o podobnej do jego sytuacji woli jednak założyć nowy bo, chce rozpatrzyć sprawę indywidualnie. Mnie dużo pomogło to forum, lubię te Twoje spontaniczne wątki Liliawodna bo, wiele w nich takiej nie krytej radości z odkrycia czegoś, czy, że coś się udało, w ogóle odbieram Ciebie i parę innych osób za bardzo pozytywnie nastawione do życia (pozostałe przepraszam, że nie wymieniam z nicku).
              Ożywmy to miejsce bo, chwilami mam wrażenie, że jakby nie wątki "miesięczne" np. "Luty 2017" itp to by już tu tylko kurz i wiatr hulał. Mam też nadzieję, że administratorki nie poczują się na nas obrażone czy przez nas urażone, a zrozumieją nas.
              • liliawodna222 Re: co się dzieje z tym forum 13.02.17, 10:24
                Martini, bardzo dziękuję za miłe słowa smile
              • mama_dorota Re: co się dzieje z tym forum 23.02.17, 08:14
                Myślę, że czasem zakłada się wątek z potrzeby wsparcia. Ja szczególnie lubię właśnie te wątki osobiste, gdy ktoś pisze, że ma do końca miesiąca np. 500 zł i szuka pomocy, a kolejne osoby podsuwają pomysły. Szczególnie ciekawie jest wtedy, gdy ta osoba rzeczywiście porady stosuje i jest sukces, a potem zostaje na forum jako stały bywalec. To jak wspólne przeżywanie przygody smile.

martini-7 napisała:

> jasne, że wiele
                > osób nawet po przeszukaniu forum i znalezieniu wątku o podobnej do jego sytuacj
                > i woli jednak założyć nowy bo, chce rozpatrzyć sprawę indywidualnie. Mnie dużo
                > pomogło to forum, lubię te Twoje spontaniczne wątki Liliawodna bo, wiele w nich
                > takiej nie krytej radości z odkrycia czegoś, czy, że coś się udało, w ogóle od
                > bieram Ciebie i parę innych osób za bardzo pozytywnie nastawione do życia (pozo
                > stałe przepraszam, że nie wymieniam z nicku).
                > Ożywmy to miejsce bo, chwilami mam wrażenie, że jakby nie wątki "miesięczne" np
                > . "Luty 2017" itp to by już tu tylko kurz i wiatr hulał. Mam też nadzieję, że a
                > dministratorki nie poczują się na nas obrażone czy przez nas urażone, a zrozumi
                > eją nas.
                >
    • solejrolia Re: co się dzieje z tym forum 14.02.17, 21:36
      Ja zniknęłam...bo wszystkie tu rady wyczytane i przedyskutowane wzięłam sobie do serca, wiele z rad to teraz moje nawyki, i na co dzień nawet nie zastanawiam się nad nimi, no i poprawiła mi się sytuacja (i dzięki radom, i w ogóle).
      Ale zaglądam na forum, zaglądamwink
      • goodlokacja Re: co się dzieje z tym forum 15.02.17, 10:14
        Ale się cieszę, że znowu się pojawiają stali bywalcy smile Jest szansa, że forum odżyje.
        Sama zaczęłam się bardziej udzielać, mimo że wcześniej rzadko to robiłam, bo mi było szkoda tego miejsca.
    • d.d.00 Re: co się dzieje z tym forum 22.02.17, 17:17
      Trochę to forum zaczęło wymierać - to fakt, a szkoda. Może jakiś wiosenny powiew coś zmieni wink

Ja z gatunku bardziej "podglądaczy" niż aktywnych użytkowników. Bardzo lubię podczytywać i czuję się tu dobrze, nie było aż takiego jadu, jak na ematce wink czytając ten wątek nie mogłam nie zaznaczyć swojej obecności tongue_out Mimo się czyta osoby, których dawno nie czytałam, albo które tak jak ja stały się "podglądaczami" smile
    • eli.73 Re: co się dzieje z tym forum 24.03.17, 13:46
      A ja bardzo lubię to forum. Wiele porad zastosowałam, a teraz podczytuję, żebym nie zapomniała o oszczędzaniu. wszystkie pomysły, były bardzo inspirujące. Forum powinno dalej żyć, bo są nowe adeptki, które szukają porad. Pozdrawiam serdecznie.

• eli.73 Re: co się dzieje z tym forum 24.03.17, 13:52
      No i żeby nie było. Mam 50 zł do końca miesiąca, bo mnie zaskoczył dentysta. Wiem jednak jak sobie radzić. Ruszyłam zasoby magazynowe. Chleb w zamrażarce. Zaraz zrobię zakwas nowy zakwas i upiekę następny. Mąka, 10 kg marchwi, szynka, kiełbasa, parówki, kasze, makaron, jajka, słoiki w różnej wersji żywieniowej. Dam radę! A to wszystko dzięki forum!
      • mama_dorota Re: co się dzieje z tym forum 24.03.17, 14:03
        eli.73 napisał(a):

> No i żeby nie było. Mam 50 zł do końca miesiąca, bo mnie zaskoczył dentysta. Wi
        > em jednak jak sobie radzić. Ruszyłam zasoby magazynowe. Chleb w zamrażarce. Zar
        > az zrobię zakwas nowy zakwas i upiekę następny. Mąka, 10 kg marchwi, szynka, ki
        > ełbasa, parówki, kasze, makaron, jajka, słoiki w różnej wersji żywieniowej. Dam
        > radę! A to wszystko dzięki forum!

Z tańszych i wartościowych rzeczy do zakupu z jedzenia: wątróbka, jabłka, buraki. Ostatnio zrobiłam kolację na ciepło, gdy przyszli goście - odpestkowane ćwiartki jabłek upiekłam dodając na ostatnie 10 minut pozostałe od obiadu 2 plastry indyka z obiadu oraz duszone warzywa, też z obiadu. Wyszło bardzo smaczne danie.

Jak masz w domu paczkę wiórków kokosowych i lubisz ten smak, to można zrobić mleko kokosowe. Z paczki wiórków za 3,50 wyjdzie 2-3 l mleka.
        • eli.73 Re: co się dzieje z tym forum 24.03.17, 15:00
          Dzięki bardzo. właśnie sprzątam skrytkę
        • kamarow69 Re: co się dzieje z tym forum 24.03.17, 15:35
          Z wątróbki, jabłka i cebuli jest też pyszna pasta do pieczywa. Wystarczy zblendować. Jak za wątróbką nie przepadam, tak tę pastę bardzo lubię.
          • eli.73 Re: co się dzieje z tym forum 25.03.17, 07:29
            Dzięki.
          • czekolada72 Re: co się dzieje z tym forum 25.03.17, 09:13
            Jezeli dziewczyna ma 50 zl do konca miesiaca, w zapasie sloiki - owocowe tez?, marchwi, szynka, ki
            > ełbasa, parówki,
            to PO CO ma kupowac jablka buraki i watrobke? zeby wydac kase??
            Niechze zuzyje to co ma, z tego co pisze - oprocz jaj nie ma nabialu, moze wlasnie na cos nabialowego te 50 zl przeznaczy, a pozuzywa zapasy.
            Jablka o tej porze zaczynaja juz byc mocno drogawe, lub - niesmaczne.
            • coralin Re: co się dzieje z tym forum 25.03.17, 11:23
              Z jednej strony to idealny czas na wyjadanie zapasów, a z drugiej ostatnia szansa na najedzenie się zimowych rzeczy. Ja ubóstwiam wręcz sałatkę z pieczonych buraków, ogórków kiszonych i jabłek, ale nie wyobrażam sobie jeść ją w maju.
              W przyszłym tygodniu musi być kaszanka (nie jadłam ani razu od roku) i kapusta kiszona.
              • czekolada72 Re: co się dzieje z tym forum 25.03.17, 11:58
                Jezeli bym miala do konca marca 50 zl, bez zadnych innych oszczednosci do ruszenia w razie czego - np loniecznosci wykupienia lekarstw, wizyty prywatnej lekarza, wizyty u weta, dotankowania auta czy jeszcze czegos innego - to jednak z zakupem buraczkow, jablek, ogorkow, kapusty czy czegokolwiek innego - wstrzymalabym sie do kwietnia.
      • eli.73 Re: co się dzieje z tym forum 28.03.17, 14:08
        Surowych buraków i wątróbki w domu nie mam, ale buraczki w słoiku domowej roboty są, no i ogórki kiszone, a nawet kaszanka i kiszona kapusta. Przeżyjemy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka