Dodaj do ulubionych

styczen 2019

31.12.18, 15:44
Juz za chwileczke sie zacznie smile

Jakies plany na ten miesiac i generalnie na caly rok?

U mnie jak zwykle prozaicznie - postaram sie nie szalec z wydatkami, chcialabym ograniczyc wydatki na jedzenie (slodycze!) i bede miala nadzieje na pełnię zdrowia i co za tym idzie brak niespodziewanych wydatkow.

Chcialabym zaczac oszczedzac na emeryture - jesli jej dozyje i do niej "dociagne" to mam 20 lat na odkladanie jakiejs kwoty, wiec musze zaczac.
Obserwuj wątek
    • ardiss1 Re: styczen 2019 31.12.18, 16:08
      Ja się przyłączam.
      Rok 2019 to rok zaciskania pasa by spłacić pewien kredyt.
      Juz 2018 miałam dość oszczędny ale teraz to już max oszczędzać chce, by spłacić szybciej zobowiązania.
      Na jedzenie wydaje niewiele. Zapasy chemii i kosmetyków to mam chyba na rok, wiec wróżę mojemu postanowieniu duży sukces 😎
      • alina460 Re: styczen 2019 02.01.19, 23:47
        Jak to robisz, że na jedzenie wydajesz niewiele?
        • e-ness Re: styczen 2019 03.01.19, 10:30
          „Niewiele” to pojęcie względne i dla każdego coś innego oznacza.
          • ardiss1 Re: styczen 2019 03.01.19, 12:53
            Dokładnie... niewiele w moim przekonaniu.
            Oszczędnie gospodaruję, choć pewnie dla wielu to byłoby skąpstwo.
            Nie chce przytaczać przekładów, niemniej jednak kupuję mięso w biedronce/lidlu kiedy jest w dobrej cenie , dziele na porcje i 120 gram mięsa na obiad na osobę to u nas max, choć dla wielu pewnie mało.
            Mam przetwory, robię pasty z mięsa z zupy czy roślin strączkowych.
            robię musy z jabłek , które mam później do naleśników czy szarlotki.
            kupuję kasze czy ryż tylko na kilogramy a nie w torebkach.
            w ogóle raczej kupuję rzeczy kiedy sa w promocji, nawet jeśli czekają an swoją kolej. nie kupuje w regularnych cenach 90% produktów myślę. zarówno chemii, spożywki, ubrań, kosmetyków, art wystroju wnętrz itd.
            iit, itp.
            na forum e-mama ktoś wyśmiał moje sposoby, jednak ja wiem ile mogę wydać i radzę sobie z tym.
            poczytałam swego czasu taki blog" mało kasy godne życie" . otworzyło mi to oczy na wiele rzeczy. nie pochwalam wszystkiego co robi tamta rodzina, ale mozna sobie przemyśleć wiele spraw w swoim gospodarstwie.
            przestałam ulegać zachciankom, kilka razy pomyślę czy na prawdę czegoś potrzebuję.. i tak jakoś leciwink

i chciałam powiedzieć ze ogromną inspiracją jest dla mnie liliawodna i chocolate-cakes( nie wiem czy dobrze napisałam..) już dawno chciałam to napisać ale jakoś okazji nie było.
            Sensowne, mądre babeczki bez udawania!
            • liliawodna222 Re: styczen 2019 03.01.19, 14:49
              O, jak mi miło!!! Dziękuję smile
            • alina460 Re: styczen 2019 03.01.19, 18:53
              Dziękuję za wyjaśnienia, Ardiss. Brzmi dobrze. Na pewno jesteś dobrą gospodynią z takim podejściem. Podziwiam i gratuluję.
            • moja_codziennosc Re: styczen 2019 04.01.19, 22:10
              Fajny ten blog. Kobieta rozsądna, świadomie gospodarujaca. A dwie panie o których wspominasz tez lubię. Pozytywne, n i e zainteresowane materialistycznymi przepychankami, tylko spokojna kolacje z mężem lub wyjazd ponad to przekladaja. Zyją we własnym rytmie, nie ulegaja modzie, ze cos wypada. Fajnie, ze tu są.

• ardiss1 Re: styczen 2019 05.01.19, 11:01
                Nie wiem czy przeczytalas wszystkie posry ale autorka pisze o rym jak koszmarne mieli dlugi, problemy co bardzo odbiło się na ich zdrowiu. Przeprganizowali wszystko i teraz 1000 PLN wystarcza na żywienie 5 osobowej rodziny! Jak pisałam nie popieram wszystkiego ale dla mnie osobiście to duża inspiracja by myśleć o tym jak gospodaruje.
                • ardiss1 Re: styczen 2019 05.01.19, 11:03
                  Piszę z telefonu... bardzo przepraszam za błędy! Wstyd..☺
                • 098qwerty Re: styczen 2019 05.01.19, 12:03
                  W tym 1000 zł kobieta zapewnia dla 1 z dzieci dietę bezglutenową, dużo rzeczy robi od podstaw sama.
            • pontecorvo Re: styczen 2019 08.01.19, 00:25
              > i chciałam powiedzieć ze ogromną inspiracją jest dla mnie liliawodna i chocolate-cakes( nie wiem czy dobrze napisałam..) już dawno chciałam to napisać ale jakoś okazji nie było.
              Sensowne, mądre babeczki bez udawania!

Przyłaczam sie do słów uznania! smile
              Szkoda, że tak rzadko piszecie wink
              • liliawodna222 Re: styczen 2019 09.01.19, 19:46
                Dzięki smile Muszę się poprawić smile Tylko ten czas..., CZAS!!!
      • tonypach2 Re: styczen 2019 04.01.19, 09:16
        Od śmierci mojego męża znalazłem się w kłopotach. Masz dużo długów do zapłacenia przed końcem stycznia i rozpocznij własną działalność. Mój bank i moi przyjaciele odmówili mi pomocy, a ja miałem poważne kłopoty. Odpowiedziałem na kilka ofert pożyczek w Internecie i dwukrotnie zostałem oszukany. Ale aby kontynuować moje badania, przeczytałem zeznanie pożyczki, które mówiło o uczciwej i poważnej kobiecie. Ta kobieta pożyczyła mi pożyczkę w wysokości 60 000 euro. Zapewniam cię, że otrzymałem pożyczkę kilka tygodni temu i dzięki tym pieniądzom zapłaciłem rachunki. To prawda, że zgodziłem się zapłacić za umowę ubezpieczenia kredytu. Jeśli chcesz zaciągnąć pożyczkę, zdecydowanie radzę skontaktować się z tym adresem e-mail: mariecervantes@financier.com
        Otrzymasz kredyt bez żadnego problemu
    • 098qwerty Re: styczen 2019 31.12.18, 17:09
      Ja finansowo z 2018 jestem w sumie zadowolona oby 2019 nie był pod tym względem gorszy.
      Plany mniej więcej na 2019 rok określiłam, wiadomo - jakiś tam margines błędu dopuszczam 😊 bo to różnie bywa.
      Wypłaty obydwie wpłynęły jeszcze przed świętami, płatność za rachunki ustawiłam na 2 stycznia a poza tym wszystkim moim zadaniem jest trzymanie się limitów wydatkowych.
      Wszystkim Wam życzę spełnienia marzeń oraz realizacji celów, które przed Sobą postawicie na nadchodzący Nowy Rok 🍾🎉😊
      • lena.113 Re: styczen 2019 31.12.18, 17:59
        jak wygladaja te limity?np limit na miesiąc na jedzenie-kwota...
        limit chemia-kwota...
        jeżeli te kwoty to nie tajemnica,mozesz podac przykładowe?
        a wakacje -tez limit?
        w 2019 chcę ostro oszczędzać ,by spłacić zobowiązania i zacząć odkładać na nowe mieszkanie lub odkładać jednocześnie spłacając zobowiązania, sama nie wiem ,czy najpierw wszystko spłacić ( resztka kredytu,karty)
        próbuje ustalić limity,ale u mnie np. jedzenie 1 miesiąc 2200 , a drugi 1400 ,nie wiem skad te róznice
        • 098qwerty Re: styczen 2019 31.12.18, 22:57
          Jedzenie w zależności od miesiąca 1400-1800 ale tu wiem dużo wcześniej czy w danym miesiącu kupuję od znajomego 10 słoików miodu na lolejne 12 m-cy czy nie. Taki zwykły miesiąc bez świąt itp. to 1400 mi wystarcza. Chemia i kosmetyki 150 miesięcznie i tu jest i kolorówka i lakier do włosów i płyn do prania czy płukania. Usług fryzjera tu nie wliczam. Wakacje w zależności gdzie i na jak długo. W 2018 r. 2 tygodnie nad naszym morzem planowałam 5000-5500 i tak wyszło. Na 2019 zaplanowałam tydzień w górach i tydzień nad Bałtykiem i wydatki na 8000-8500 za obydwa wyjazdy, myślę że sie w tym zmieszczę.
          • mysz1978 Re: styczen 2019 01.01.19, 19:32
            ja chcilabym takie limity jak w latach ubieglych, choc zdaje sobie sprawe, ze ceny ida w gore (pensja niestety niekoniecznie) (rodzina 1+2)
            - jedzenie 1200
            - chemia 200
            - ubrania, buty 200
            - oszczedzanie na wakacje + wydatki nieprzewidziane 800
            Jak analizuje swoje wydatki z ostatanich dwoch lat, to tyle mniej wiecej wlasnie wydaje (na jedzenie kiedys bylo mniej)

O wydatkach stalych (oplatach itp) nawet nie wspomne, bo to ogromna kwota...
            • liliawodna222 Re: styczen 2019 01.01.19, 20:36
              My nie prowadzimy zapisków, limitów tez specjalnych nie zakładamy, z tym, że do zakupów i wydatków podchodzimy po prostu zdroworozsądkowo: kupujemy tyle, ile zjemy, nie szalejemy z "frykasami", nie żyjemy ponad stan. Nigdy chyba nie zdarzyło się, żebyśmy z końcem miesiąca wyczyścili konto do cna, wręcz przeciwnie: kasa na nim zostaje. Cieszę się, że nauczyłam się oszczędzać, dzięki czemu nie żyję w stresie i mogę pozwolić sobie na przyjemności typu wyjście do restauracji czy jakiś miły drobiazg. I myślę, ze tu właśnie tkwi sekret: nas cieszą właśnie drobiazgi, nie musimy wydawać fortuny, by poczuć spełnienie smile
              Tego wszystkim życzę w Nowym Roku, no i zdrowia przede wszystkim smile
              • austenka Re: styczen 2019 01.01.19, 20:57
                Ja zapiski prowadze krótko na razie wychodzi z nich na 2+1:
                jedzenie 1200
                chemia 200- probowalam to zmiejszyc ale sie nie udaje
                transport- 400 (komunikacja miejska i auto)
                Oplaty to duza kwota bo oprocz oplat mieszkaniowych mam tez duzo wydatkow na zajecia i rehabiltacje dziecka.
                W kategorii zdrowie tez co miesiąc mam jakoes wydatki bo albo wizyty prywatne i różnych specjalistow albo witaniny nie mowiac o ewentualnych lekach.
                Właśnie siedze nad budzetem styczniowym i zastanawiam sie w jakiej kwocie mozna sie zmieścic 2+1 w Warszawie, chcialabym ciac wydatki.

• martini-7 Re: styczen 2019 01.01.19, 22:05
                  W tym roku mam nadzieję, że katastrofy nas ominą, że zdrowie każdemu z nas dopisywać będzie bo, to podstawa. Podobnie jak Mysz, nachodzą mnie myśli, że tez czas zabezpieczać zacząć emerytuę. Cóż jeszcze. Hmmm. Chyba porzucę zapiski, wyrobiły mi się nawyki wydawania, myślę, że dość rozsądnie to robię, muszę popracować nad szczegółami.
                  W 2018 roku miałam ambitny plan, niestety w połowie roku się sypnął, wierzę, że w tym będzie lepiej bo, lekcję wyciągnęłam. Być może od połowy stycznia dodatkowy zarobek się pojawi. Nie jest to zajęcie marzeń ale trzeba brać co jest, zwłaszcza, że to tylko na parę miesięcy.
                  Plany są, postanowienia też i wiara, że się uda, zwłaszcza, że i o edukację dodatkową dla siebie chcę zadbać.
                  Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku. Samych sukcesów 😊
            • 098qwerty Re: styczen 2019 01.01.19, 23:27
              W zeszłorocznych limitach na jedzenie już się nie mieściłam tak w II połowie roku. Zobaczę w styczniu czy starczy 1400 (2+1, niemowlaka nie wliczam bo na piersi jest), jak nie to trzeba będzie zwiękrzyć limit. Ja jedzenia nie wyrzucam, ale stanowczo za dużo kupujemy słodyczy. Opłat stałych nie zmniejszę bo rachunki dzielimy na pół z rodzicami (mieszkamy w 1 domu), w tym roku pewnie wzrośnie opłata za odbiór odpadów komunalnych ale udało mi się od połowy grudnia zmienić dostawcę internetu (szybszy i tańszy).

• tol8 Re: styczen 2019 01.01.19, 22:40
      Z wydatków mamy ubezpieczenie mieszkania i działki. Chcę się zmieścić w 300zł. Nie mam innych wydatków, spiżarnka i szafy pełne, konta na plusie również.
      W planach oszczędnościowych dziś powstała nowa wizja- wielkiego słoja z zakręconą i zaklejoną pokrywką. W pokrywce dziurka i zbieramy! Na marzenie mojego życia- miesięczną objazdówkę po USA. Myślę, że 3-4 lata zbierania wystarczą na spełnienie tego marzenia.
      • martini-7 Re: styczen 2019 01.01.19, 23:55
        Postanowiliśmy z mężem już w styczniu zakupić biurko i całą resztę córce. Myśleliśmy aby zrobić to w lutym, ale nie ma co czekać więc plany budżetowe ciut trzeba było przestawić. W sumie większego zamieszania to nie zrobi.
      • tonypach2 Re: styczen 2019 04.01.19, 09:18
        Od śmierci mojego męża znalazłem się w kłopotach. Masz dużo długów do zapłacenia przed końcem stycznia i rozpocznij własną działalność. Mój bank i moi przyjaciele odmówili mi pomocy, a ja miałem poważne kłopoty. Odpowiedziałem na kilka ofert pożyczek w Internecie i dwukrotnie zostałem oszukany. Ale aby kontynuować moje badania, przeczytałem zeznanie pożyczki, które mówiło o uczciwej i poważnej kobiecie. Ta kobieta pożyczyła mi pożyczkę w wysokości 60 000 euro. Zapewniam cię, że otrzymałem pożyczkę kilka tygodni temu i dzięki tym pieniądzom zapłaciłem rachunki. To prawda, że zgodziłem się zapłacić za umowę ubezpieczenia kredytu. Jeśli chcesz zaciągnąć pożyczkę, zdecydowanie radzę skontaktować się z tym adresem e-mail: mariecervantes@financier.com
        Otrzymasz kredyt bez żadnego problemu.
    • birkin-bag Re: styczen 2019 02.01.19, 11:18
      wracam na forum, bo czeka nas rok zaciskania pasa - musimy w końcu zrobić nową elewację. Wykonawcę już znaleźliśmy, wycenę mamy, teraz czas na złożenie wniosku o dofinansowanie i zebranie kasy. Z tego powodu plany wyjazdowe na ten rok skromne, ciuchów i dodatków kupować nie zamierzam (poza paroma wyjątkami z listy), kosmetyki tylko na zasadzie: jak się coś skończy i wypróbowane, książek też mniej, duperel wcale.
      Zakładam żelazną kwotę do odłożenia co miesiąc (prawie całe moje zarobki), a wydatki: zdroworozsądkowo.
      • nelamela Re: styczen 2019 03.01.19, 18:11
        Założenia w roku 2018 zrealizowalam w 70 procentach.Niezle.W tym roku dalszy remont,tym razem kuchnia i pokój dzienny oraz wymiana pieca na taki z podajnikiem.Jakby udało się zrobić taras to byłoby super.Poza tym w tym roku zamierzam zainwestować w sferę cielesną,zadbac o siebie bo ostatnio przez nawał pracy i nauki się zapuscilam.To tyle albo aż tyle.Pozdraeiam.
    • modyziom Re: styczen 2019 03.01.19, 18:58
      Witam Was moi drodzy,
      ja również staram się oszczędzać tyle ile się da,
      ale podzielę się z Wami pewnym programem który daje możliwość oszczędzania.
      Teraz każdy w świecie planuje/chce(i w końcu to robi) oszczędzać, są przeróżne ino wszędzie ino jakieś punkty i punkciki rozdają a nikt nie chce dawać kasy.

Do rzeczy:
      Chcę zatem Wam przedstawić program lojalnościowy który daje zwrot pieniędzy przy każdych zakupach u partnerów handlowych którzy z tym programem współpracują a jest już ich dużo. Czy znasz takie marki jak: CAREFOUR, ALLEGRO, EMPIK, DECATHLON, BIEDRONKA, ORANGE, PLUS, T-MOBILE, ŻABKA, KAUFLAND, i wiele wiele innych

Wystarczy się zarejestrować tak jak do każdego programu i korzystać, u niektórych partnerów odbijamy kod kreskowy swojej aplikacji w telefonie u innych wystarczy w 8s zakupić eVoucher i okazać go w kasie sklepu, nic to nie kosztuje ale ja w rok zaoszczędziłem ok 500 zł.
      Może to nie jest jakaś duża kwota ale napewno nie są to punkty które ciężko jest wymienić na cokolwiek a za 500zł można już sporo kupić

Zostawiam tutaj link jeżeli ktoś by chciał skorzystać są sklepy internetowe online jak i stacjonarne program sie nazywa cashback

cbw.to/s2sw8d

W razie jakichkolwiek pytań proszę pisać.
    • kropkaa17 Re: styczen 2019 07.01.19, 09:51
      Podczytuje od jakiegos czasu i chcialabym sie przywitac. Noworoczne postanowienie- sprobowac oszczedzac jeszcze wiecej. Rodzina 2+2 ( dzieci wczesnoszkolne).

Jesli chodzi o wydatki na jedzenie to styczen nie zapowiada sie zle, mam jeszcze sporo zapasow ktorych trzeba sie w koncu pozbyc. Poza tym wydatki miesieczne na jedzenie mamy w miare pod kontrola, ok 800-1000 zl miesiecznie. Moze udaloby sie troche zmniejszyc wydatki na slodycze.
      Tak dlugoterminiwo chcialabym zmniejszyc wydatki w 2 kategoriach: zabawki itp i ubrania.
      Jesli chodzi i te pierwsze to zwykle przy okazji wiekszych zakupow kupuje dzieciakom jakies drobiazgi ( kolorowanka, gazetka, karty). Tu 4 zl, tam 3 zl i miesiecznie robi sie z tego wieksza suma. Myslalam zeby przynajmniej zamienic to na kieszonkowe, stala kwota na tydzien i niech sami decyduja na co przeznaczyc.
      Druga sprawa to ubrania: chocbym nie wiem jak sie starala to co miesiac sa jakies wydatki ktore tez finalnie daja spora kwote ( czasem to jest ok 100zl, a czasem przy wyprzedazach czy zmianie por roku nawet ponad 500zl). A i tak nie toniemy w ubraniach, duzo kupuje w pepco czy innych tanszych sieciowkach.
      Jesli chodzi o wydatki na chemie czy kosmetyki to w naszym przypadku lepiej wychodzi wydawanie na biezaco na rzeczy ktore sie koncza niz kupowanie na zapas wiekszej ilosci.
    • moja_codziennosc Re: styczen 2019 07.01.19, 11:07
      Styczeń to tylko prywatne wizyty lekarskie. Nic więcej nie planujemy. No chyba, ze jeden zakup w ikei.

W tym roku planuje nie kupować pierduł, które wpadają mi nagle do głowy i myślę, ze by sie przydało. Jak mi tak cos wpadnie do głowy to pomysle, czy nie da sie tego zastapiac czymś, co juz mam. To dotyczy tez ubrań dla mnie i syna. Sobie tylko jakieś sztuki na wyjścia kupie. Codziennych ubrań mam za dużo. Tylko kreatywności brak.

Poza tym duza impreza mnie czeka - wydatek. Wydatki na dom zamierzam ograniczyć - czyli te pierdoly m.in. Na wyjazdy tez ograniczymy. Inne jak lekarze/dentyści, zabawki, prezenty, auto - na pewno sie powtórzą, nie ma cię łudzić ze będzie mniej . W tym cos na nieprzewidziane musze zakładać. Nadzieja w tym, zeby ciąć na jedzeniu/chemi/kosmetykach/slodyczach. Jak patrzę na stary rok i założenia na nowy, to nie powinno byc gorzej. Na te inne wyjdzie odrobinę mniej, tyle samo oszczędzimy. A różnica pójdzie na wzrost cen... Niestety. Wzięłam to pod uwagę, analizujac budżet.
    • pontecorvo Re: styczen 2019 08.01.19, 00:30
      Mąż dziś z hiobową wieścią: obnizka pensji o ok 1000 zł. Miał byc kontynuowany udział w projekcie, ale nie wypaliło, tak sie sie spodziewano sad

Jestem od jesieni w pracy po wychowawczym. Dobrze, że ta moja pensja jest, choc mizerna i bez widoków na poprawę, ale w takiej sytuacji nagłego pogorszenia sytuacji finansowej, cieszę się, że mimo wszystko jest.

Od września ub. r. mamy koszt przedszkola 1000 zł sad I ciągle jakieś dodatki: rada, wycieczka, kino, paczka mikołjkowa itp.
    • austenka Re: styczen 2019 12.01.19, 07:43
      Zrobilam piekny budżet na styczeń. Zmiescilam w nim nawet dlugo odkladana wizyte u kosmetyczki. I juz w pierwszym tygodniu budzet sie posypal- nagly atak bolu zęba, potrzebne przeswietlenia, leczenie itd. Nie wiem czy w 500 zl.sie zmieszcze.
      • mysz1978 Re: styczen 2019 12.01.19, 13:30
        no wlasnie - czlowiek myśli, Pan Bog kryśli wink
        Ja tez planowalam, ze zadnych ubran i w ogole oszczednie w styczniu, a tu sie sypie budzet, bo okazalo sie, ze sporo rzeczy dzieciom trzeba dokupic uncertain
      • kropkaa17 Re: styczen 2019 12.01.19, 14:16
        Tak jak ja. Po czym dzis nam sie popsul samochod. Niby na holu odpalil ale jak dlugo podziala....
        • martini-7 Re: styczen 2019 13.01.19, 10:39
          W tym miesiącu nie zapisywać wydatków. Dziwnie się z tym mam.
          Dziś zakupy tygodniowe w sumie zgodnie z planem. Na wyprzedażach udało się upolować fajne prezenty na zbiżające się okazje dla dzieci z rodziny. Dobra jakość i dobra cena, to co lubię wink oby miesiąc zakończył się przynajmniej na 0 jeśli nie na plus.
    • umzak Re: styczen 2019 13.01.19, 17:44
      Plan na ten rok
      • neeqi Re: styczen 2019 24.01.19, 01:41
        Robisz zakupy w sklepach lub przez internet ?
        A chciałbyś dostać część wydanych pieniędzy z powrotem ?
        Teraz jest to możliwe! Dzięki BEZPŁATNEJ aplikacji, którą Ci polecam. Zarejestruj się bezpłatnie i korzystaj bez ograniczeń -> cbw.to/ff5cqf

Szczegóły poniżej.

1. Jak naliczany jest Cashback i Shopping Points?
        Cashback i Shopping Points naliczane są od KAŻDEJ kwoty wydanej u partnera handlowego. (Przykład: za wydane 100zł w Tesco.Kauflandzie,Orlenie czy Carrefourze otrzymasz od 1zł do 5zł zwrotu na swoje konto, w zależności od podanego zwrotu partnera.)

2. Czym jest Cashback Card?
        Cashback Card jest jak każda inna karta "stałego klienta", różni się tym że:
        - Jest jedna do wszystkich Partnerów Handlowych CashBack
        - Jest także w formie elektronicznej Cashback App
        - Dostajesz zwrot pieniędzy do 5% za swoje zakupy oraz Shopping Points, z których wyregenerujesz jeszcze większy rabat smile

3. Jak kupować?
        - Zakupy na miejscu, u wybranych Partnerów Handlowych.
        - Okaż Cashback Card przed dokonaniem płatności lub kartę w formie elektronicznej aplikacji na smartfona.
        - Zbieraj jak najwięcej Cashback oraz Shopping Points

4. Zakupy przez internet
        - Znajdź wybrany Online Shop www.cashbackworld.com/pl/search/onlineshops
        - Kliknij na "Kupuj online" i rozpocznij zakupy
        - CashBack jest naliczany odrazu po dokonaniu zakupu
        - Zbieraj Cashback i Shopping Points

5. Jak zdobyć CashbackCard lub CashbackApp ?
        - Zarejestruj się bezpłatnie już dziś cbw.to/ff5cqf
        -zacznij oszczędzać na wszystkich zakupach jakie robisz na codzień wink

Link do rejestracji cbw.to/ff5cqf

LINK DO YOU TUBE JAT TO DZIAŁA www.youtube.com/watch?v=SBXcNRvt46A
    • czekolada72 na marginesie 18.01.19, 09:12
      www.forbes.pl/finanse/jak-sie-zyje-za-pensje-minimalna-w-polsce-wcale-nie-najgorzej/ddyvtrr
      • moja_codziennosc Re: na marginesie 18.01.19, 11:00
        punkt widzenia ekonomistów, punkt widzenia kowalskiego ujety w komentarzach pod artukułem
      • umzak Re: na marginesie 18.01.19, 13:15
        Duskutowałabym tym artykułem. Zakładam że gdzieś w Polsce faktycznie można taki koszyk a być za 300 zł. Jednakże nadal to jest minimum ekstremalne i dla mojego syna oznaczałoby głodówkę. Jak się żyje za takie pieniądze? Pewnie lepiej niż w Afryce, ale nie oszukujmy się w Polsce to wegetacja. Załóżmy 3 osobowa rodzinę, w której 2 osoby zarabiają min. To s przybliżeniu 3300 na miesiąc. 900 zł- żywność. Na moim przykładzie wielkiego domku - prąd - 110/ msc, ogrzewanie - 150, smieci -60, woda - 60 , gaz do gotowania - ok. 20, podatek d nieruchomosci-30.razem 370 zł. Chemia - bardzo oszczędnie należałoby liczyć 100 zł.zakladajac ze rodzina e a dochodu, bilety miesięczne na dojazdy min. 200zl. I z tej pensji zostaje 1700 zł za które trzeba jeszcze ubrać dziecko i siebie . Kupić zeszyty , długopisy i co tam jeszcze potrzebne do szkoly , zrobić niezbędne sprawy sprzętu lub zakupić nowy., od czasu do czasu należałoby aż wymienić pościel, ręczniki, opłacić jakieś składki szkolne. Z długopisem w reku na pewno da się, ale o wakacjach zy rozgrywkach żna zapomniec
        • umzak Re: na marginesie 18.01.19, 13:17
          Przy niemowlaki i matce a macierzyńskim wyglądałoby to jeszcze gorzej. Bo co prawda koszty wyżywienia ( zakładając kp) wypadają, za to dochodzą, pieluchy, witaminy i jednak dużo częstsze wymiana ubrań
          • moja_codziennosc Re: na marginesie 18.01.19, 14:10
            mnie ten artykuł kojarzy sie z taśmami premiera: jak sprytnie ludziom wmówić, by chcieli pracować za miskę ryżu... przykre takie ogłupianie (na rękę finansistów, czy chlebodawców Januszów)
            • mysz1978 Re: na marginesie 22.01.19, 18:22
              no i jak idzie w styczniu???
              Ja na oparach uncertain Wydatki okolomieszkaniowe i feryjne mnie pograzyly... Jeszcze tydzien do wyplaty... uncertain
              • martini-7 Re: na marginesie 22.01.19, 19:31
                Idzie nieźle. Dziś udało się zarobić parę groszy, ale w sumie ginie to bo, kupiłam kurtkę. Niby nie wydaję dużo ale mam jakieś takie wrażenie, że trochę się spod kontroli wyrywa sytuacja. Od lutego trzeba znowj jednak zapisywać, to bardziej każe uwazać by na głupstwa nie poszło, a coby nie było uważać musimy bardzo
                • moja_codziennosc Re: na marginesie 22.01.19, 19:45
                  Nie sprawdzałam stanu konta, ale kupujemy tylko to co niezbędne czyli jedzenie i lekarstwa.
                  • czekolada72 Re: na marginesie 23.01.19, 06:47
                    Czeka nas jeszcze jeden planowany wydatek i , niestety, dotankowanie auta.
                    • austenka Re: na marginesie 23.01.19, 19:40
                      Do wyplaty jeszcze ponad 2 tygodnie. Dobrze nie jest ale jeszcze mam nadzieje, że nie będę musiała pożyczać zbyt wiele od samej siebie. Wszystko będzie zależało od kosztów piątkowej wizyty u dentysty i weekendowych zakupów.
                      • martini-7 Re: na marginesie 24.01.19, 06:36
                        Austenka, lepiej pożyczać od samej siebie niż od ludzi. Wiem, marne pocieszenie, ale sprawdzone.
                        Oby koszty dentysty były niskie smile
    • solejrolia Re: styczen 2019 22.01.19, 22:14
      Z powodu niedziel niehandlowych i obniżających sie nastrojów konsumenckich, żartuję, chociaż zakaz handlu niedzielnego wkurza mnie, jak mało co, postanowiłam, że nic nie będę kupować na wyprzedaży zimowej.
      Jedynie kupiłam kozaczki zamszowe (ale też nie w sklepie, a na zalandotongue_out ), bo poprzednie mi się po 5latach rozkleiły.
      I na tym koniec.
      • smiechupara Re: styczen 2019 23.01.19, 08:03
        Ja w styczniu musiałam "pożyczyć" smile od siebie,więc w lutym muszę oddać.Cale szczęście,że luty krótszy i zapowiada się mniej wydatkowy.
    • liliawodna222 Re: styczen 2019 25.01.19, 22:40
      W tym miesiącu kupowałam bardzo mało. Wszystko zaplanowane, jeśli chodzi o posiłki, więc nic nie wyrzucałam smile Oszczędności więc sporo.
      • e-ness Re: styczen 2019 26.01.19, 01:14
        A ja wlasnie wyrzuciłam 2 kg twarogu na kluski leniwe sad wbiłam do niego zepsute jajko.
        Ze strat w tym miesiącu doliczam jeszcze seler naciowy i paczke boczniaków 😠
        • umzak Re: styczen 2019 26.01.19, 07:46
          Ja w zeszłym tygodniu wrzuciłam 25 dag twarogu , kupiłam promocyjny i był popsuty(, oraz ćwierć słoika jabłek, otworzyłam do naleśników, potem nie było chętnych i się zepsuł. Niestety miałam takie przeczucie jesienią że litrówe sloiki na przetwory u nas się nie sprawdza, ale wszystkie mniejsze już miałam pelne
          • austenka Re: styczen 2019 26.01.19, 08:16
            U mnie na razie na liście marnotrawstwa- pół papryki, pół ogórka, kilka plastrów wędliny i gotowe ciasto na pizze- nie zmarnowaloby sie nic gdybym sprawdziła czeluscie lodówki.
          • martini-7 Re: styczen 2019 26.01.19, 08:18
            U mnie poleciał ser tarty do zapiekanek. Kupiony w Lidl. Leżał sobie w lodówce nie otwarty, do terminu ważności jeszcze sporo, a zapleśniał. Żałuję że paragon już wyrzucilam bo, bym im Ten ser oddała i nie chodzi tu o tę 1,30€, choć trochę też, a o fakt, że coś zrąbali przechowując go.
            Co do stycznia to ciągnie się mi on trochę.
        • ale_to_ja Re: styczen 2019 30.01.19, 00:05
          Chleba nie wyrzucam bo mrożę więc się nie psuje smile nabiał jak trzymany w lodówce to tak do 3-4 dni zjadam smile
      • 098qwerty Re: styczen 2019 26.01.19, 12:20
        Ja też nic nie wyrzuciłam, może dlatego że mam małą lodowkę i dużo w nią nie napakuję 😊 i wszystko jakoś ogarniamy. Z zeszłotygodniowych zakupów pozostało niewiele, niektóre półki świeciły pustką. Jak znalazłam 2 zaczęte śmietany to zrobiłam zupę i do niej placki ziemniaczane właśnie ze śmietaną i popruszone cukrem.
        Wczoraj mąż ogarnął kolejne zakupy tygodniowe tak abyśmy sobotę mieli wolną na sprzątanie. W 3 sklepach wydał łącznie ze 350 zł ale mam 2 małe łopatki i 2 duże piersi z kurczaka, więc obiady ogarniemy, trochę jogurtów (dla syna do szkoły), kefir dla nas, jabłka, mandarynki, sporo warzyw do sałatek i dla świnek, wędlinę, serki do smarowania chleba, no i 10 maseł w Kaufie bo były na promocji (te zamrożę). Kupił też dla nas biszkopty do kawy i trochę słonych przekąsek jak do syna wpadnie jakiś kolega na wspólną zabawę. W tygodniu pozostanie jeszcze chleb do kupienia.
        W tej kwocie jest jeszcze trochę chemii: żele pod prysznic, lakier do włosów, szczoteczki do zebów itp.
        • mysz1978 Re: styczen 2019 26.01.19, 18:39
          jesli chodzi o straty to jeden serek typu Almette, jeden jogurt i paczkowany ser zolty. No i troche pieczywa, ale tego nie wyrzucam, tylko wystawiam obok smietnika - kiedys zabierali ludzie dla kur czy krolikow (choc nie wiem kroliki czy jedza chleb...), teraz tez szybko znika, wiec mam nadzieje, ze komus sie przydaje...
          • czekolada72 Re: styczen 2019 27.01.19, 14:18
            Od Bozego Narodzenia wyrzucilam, nie ukrywam, ze przez wlasna glupote, bo upchalam/zapimnialam miske salatki jarzynowej, 3 jajka w sosie majonezowym, mala miseczke tatara ze sledzia i 2 male miseczki ryby po zydowsku oraz doslownie 3-4 pladterki wedliny
    • kropkaa17 Re: styczen 2019 28.01.19, 08:03
      Styczeń dobiega końca, zakupów juz nie planuję a wiec ten miesiąc zamykamy wydatkami w wielkości 2400zl+1000 zl niespodziewana naprawa auta, udalo się także coś odłożyć. W porównaniu do poprzednich miesięcy wynik całkiem dobry.
    • chocolate-cakes Re: styczen 2019 29.01.19, 19:21
      W styczniu kupiłam sobie piękne granatowe szpilki, przecenione z 850 na 300. Cudowne smile
      W ogóle nie chodzę w szpilkach ale stwierdziłam, że czas to zmienić przed 50 smile
      Córka miała studniówkę. Jej też kupiłam szpilki za 300 ale w Ryłko, dokładnie takie jak chciała. Sukienka piękna, długa i granatowa, na zalando taniej ale ponad 300 poszło. Wyglądała pięknie.

Nie podliczyłam miesiąca. Wydatki poza tym typowe i normalne. Teraz patrzę jeszcze na sklep greenpoint, może coś dokupię, mają fajne przeceny, ostatnio kupiłam kilka ubrań.
      Od lutego będę miała dodatkowe lekcje poza szkołą ale chyba zrezygnuję z czegoś innego, gdzie trochę mniej zarabiam, jeszcze się zastanawiam co zrobić, bo dojrzałam do tego, że pieniądze to nie wszystko.
      Oby do wiosny smile
      • umzak Re: styczen 2019 29.01.19, 20:58
        U mnie trudno powiedziec , bo od jakiegos czasu nie zapisuję wydatków, ale od lutego mam zamiar to zmienić i bardziej kontrolować nasze wydatki, zwłaszcza na żywność. Ubrań praktycznie sobie nie kupujęjuż od października i mam zamiar w tym dotrwac do końca roku.
        • czekolada72 Re: styczen 2019 30.01.19, 06:58
          Przekroczylismy plan, ale pomijajac juz oplate ubezpieczenia auta, wydalismy sporo na porcje lekow dla Kudłatego, ale to na jakies dwa, dwa z kawalkiem miesiaca, do tego na sam koniec zaszalalam jednak z lutowym prezentem, ale tego nie zaluje smile Niestety M tez musial barzo duzo wydac na leki sad rownowazyly nieco to male wydatki na jedzenie i dom oraz ... dwa tygodnie nieuzywania jednego auta (zamiast paliwa - leki - to juz bym jednak wolala to paliwo...)
          • austenka Re: styczen 2019 01.02.19, 23:14
            Do wypłaty jeszcze kilka dni. Niestety musiałam pożyczyć sama od siebie m.in. na dentyste a to jeszcze nie koniec. Chciałabym oddać "pożyczkę" w lutym ale będzie trudno.
    • ardiss1 Re: styczen 2019 02.02.19, 10:15
      Styczeń zakończony. Podliczylam wydatki. 996, 73 PLN wydane. W tym tkanina na płaszcz za 280 PLN, oraz jedzenie kotów za 173.10.
      W lutym dalej wyjadamy zapasy😉
      • austenka Re: styczen 2019 08.02.19, 11:28
        Styczeń podliczony. Jedzenie w normie, chemia przekroczona po raz kolejny, zdrowie przekroczone bardzo. Musialam pozyczyc sama od siebie ponad 1000 zł. Doborze że byla taka możliwość.
    • pileczka5 Re: styczen 2019 10.02.19, 18:53
      Cześć wszystkim Urwisom tongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka