Dodaj do ulubionych

Zmywarka - tabletki czy proszek?

16.06.06, 18:24
Witam serdecznie. Przed kilkoma dniami kupiliśmy zmywarkę. Raczej nie dla
oszczędności (wątpliwej) - bardziej z wygodnictwa i wiecznych uczuleń na
płyny do zmywania i rękawiczki....
Ale nie o tym chciałam... Na początek kupiliśmy trójfazowe tabletki do
zmywarek, ale chciałabym zapytać doświadczonych użytkowników tego urządzenia -
co sprawdza się lepiej: tabletki czy proszek + sól + nabłyszczacz? Chodzi mi
o koszt eksploatacji i inne aspekty, o których mogę nie mieć zielonego
pojęcia. Widziałam że na Allegro można kupić tanio tabletki - wychodzi po
około 40 groszy za sztukę - natomiast co do innych środków to nie umiem sobie
przeliczyć ile kosztuje średnio jedno mycie (nie wiem ile tych detergrntów
zmywarka zużywa). Może ktoś doradzi kompletnie zielonej, ale szczęśliwej
posiadaczce zmywarki smile
Obserwuj wątek
    • ewaktw Re: Zmywarka - tabletki czy proszek? 16.06.06, 20:48
      Ja jestem szczęśliwą posiadaczką zmywarki od września 2005 roku. Uważamy razem
      z mężem, że to najlepszy zakup do domu od 9 lat!!! Od doświadczonych koleżanek
      dowiedziałam się, że tabletki są wygodniejsze, ale droższe niż proszek. Sama
      nigdy tego nie przeliczałam. Polecały też produkty firm Somat i Robot. Jednak
      po namowach sąsiadki, zdecydowałam się wypróbować produkty do zmywarek z Lidla
      i Plusa. Od kilku miesięcy kupuję nabłyszczacz, sól i tabletki w Lidlu lub
      Plusie (gdzie mi wygodniej). Ceny są wręcz śmieszne (sól bodajże 2,50 zł,
      nabłyszczacz litrowy ok. 4 zł, a tabletki - 30 sztuk w Lidlu to jakieś 5 -6
      zł). Nie zauważyłam różnicy jeśli chodzi o mycie naczyń. Fakt, że nie zdarzyło
      mi się wkładać do zmywarki totalnie przypalonych naczyń, tylko zwykłe talerze,
      szklanki, kieliszki itp., a słyszałam, że nie domywają przypalonych naczyń -
      ja na szczęście nie musiałam tego sprawdzać. Osobiście jestem bardzo zadowolona
      z tych produktów i mogę z czystym sumieniem polecić te środki - są tanie i
      dobre. smile)
      • mamaroksany Re: Zmywarka - tabletki czy proszek? 16.06.06, 21:09
        i tu się nie zgadzam, może i taniej wychodzi ale jakość pozostawia wiele do
        życzenia.
        U nas jest dużo szkła typu szklanki, lampki do wina itp i niestety po próbie
        tańszego zmywania musieliśmy myć naczyia drugi raz. Poza tym zapach tych
        droszych środków jest o wiele przyjemniejszy niż tych tańszych - jestem
        strasznym "wąchaczem" więc mi to osobiście przeszkada.
        Nie przeliczałam co do złotówki jak to wychodzi ale dla mnie ważniejsza jest
        jakość niż w tym przypadku cena - po nieudanym myciu musze doliczyć prąd i wodę
        razy dwa.
        Z reguły czekam na promocję tabletek o zapachu pomarańczowym-są "przepyszne" smile
        pozdrawiam Aga
        • mamapioo Re: Zmywarka - tabletki czy proszek? 16.06.06, 21:26
          Mamoroksany, z jakiej firmy są te przepyszne tabletki?
          • mamaroksany Re: Zmywarka - tabletki czy proszek? 17.06.06, 14:43
            Calgonit Power Ball 4 w 1 o zapachu pomarańczowym, czasem trafi się promocja za
            cenę standardowego pudełka masz np 35% gratis smile
            pozdrawiam
            • ewaktw Re: Zmywarka - tabletki czy proszek? 17.06.06, 15:27
              No cóż, muszę je w takim razie wypróbować i sama stwierdzić różnicę. Używam
              zapachów Calgonita lub Somata, więc zapach po myciu mam fajny - mocno
              cytrusowy, ale skoro twierdzisz, że jest aż taka różnica, to wypróbuję te
              polecane tabletki i sama się przekonam. smile)
    • gochalodz Re: Zmywarka - tabletki czy proszek? 18.06.06, 11:09
      Używamy proszku Calgonit(drogi) albo Robot bądź Ludwik.Nie widzę między nimi
      różnicy w domywaniu naczyń.Do tego sól,nabłyszczacz(to się stosuje rzadziej niż
      proszek więc może być i nawet droższy).
      Tabletki 3 w 1,4 w 1 nie są wskazane dla zmywarek.I tak trzeba dosypać soli,bo
      nie zawierają jej dostatecznie dużo(opinia serwisu gdzie naprawiają zmywarki).
      Tak wiec ja polecam proszek+sól+nabłyszczacz.Te lidlowskie,Leader price i innne
      wynalazki są może i tanie,ale niewydajne a zatem trzeba ich dodawać więcej niż
      markowych produktów przez co wcale takie tanie nie są!
      • lilithh Re: Zmywarka - tabletki czy proszek? 05.09.06, 00:15
        gochalodz napisała:
        > Tabletki 3 w 1,4 w 1 nie są wskazane dla zmywarek.I tak trzeba dosypać soli,bo
        > nie zawierają jej dostatecznie dużo(opinia serwisu gdzie naprawiają zmywarki).

Hmm...: kiedy przed rokiem kupowałam zmywarkę, sprzedawca uświadomił mnie, ze
        specyfiki typu "3 (4,5) w jednym" nadają się TYLKO I WYŁACZNIE do zmywarek które
        posiadają taką opcję. W związku z czym nabyłam Boscha z takową opcją (ma napis
        "auto 3 w 1") i faktycznie domywa wszystko idealnie (używam Somatu). A moja
        siostra pokazała mi szklanke potraktowaną tym samym środkiem w jej zmywarce
        (starszego typu). Fuj!!! Matowa i obrzydliwa w dotyku.
        Wygląda więc na to, ze sprzedawca ma racje - i jakosc zmywania zależy nie tylko
        od jakosci specyfików, ale także od możliwości samej zmywarki...
        • gochalodz Re: Zmywarka - tabletki czy proszek? 05.09.06, 15:49
          Bardzo możliwe.Moja zmywarka ma 10 lat i nie ma takiej opcji.Z resztą tą opcję
          mają tylko najdroższe modele.ja za tym nei tęsknię,bo proszek+sól+nabłyszczacz
          wychodzi taniejsmile
    • dariamax Re: Zmywarka - tabletki czy proszek? 18.06.06, 23:51
      Ja używam tabletki i sól , bo wodę mam bardzo twardą.
    • agnieszkaela Re: Zmywarka - tabletki czy proszek? 19.06.06, 12:39
      Oszczednosc na zmywarce jest bezwatpienia spora. Jak znajde podrzuce linka do
      wyliczen. Sami liczylismy po roku uzytkowania i jest taniej.
      Jesli chodzi o srodki trzeba pamietac, ze te tansze, moga z czasme uszkodzic
      szklo. Wystarczy sprawdzic jak wygladaja kieliszki po kilkunastu myciach w
      tanich proszkach.
      • zonaniezona1 Re: Zmywarka - tabletki czy proszek? 20.06.06, 19:10
        Uzywam wszystkich tych specyfików zamiennie. Tańsze i droższe. I naprawdę nie
        widzę róznicy w zmywaniu...A zmywam w zmywarce jakieś 12 latsmile
    • malgoska13 Re: Zmywarka - tabletki czy proszek? 21.06.06, 08:46
      ja używam tabletek a sól i nabłyszczacz i tak dolewam na bieżąco, dodatkowo raz
      na jakiś czas kupuje taki płyn, który myje samą zmywarkę i zostawia b. ładny
      zapach, można też kupować takie zawieszki zapachowe do zmywarek.
      • ulapod Re: Zmywarka - tabletki czy proszek? 24.06.06, 18:28
        Hej. Jaki to płyn?
    • neomia Re: Zmywarka - tabletki czy proszek? 21.06.06, 16:34
      Juz od dłuższego czasu stosujemy tabletki do zmywarki. Ostatnio wypróbowałam z
      Rossmana Domol. Fantasyczny efekt, naczynia bez zacieków, szkło śliczniutkie,
      nie tak jak po Calgonit. I cena przystępniejsza.
      • 30i Re: Zmywarka - tabletki czy proszek? 04.07.06, 17:16
        Używam tych z Lidla i jestem zadowolona.
      • gochalodz Re: Zmywarka - tabletki czy proszek? 18.08.06, 13:16
        Tabletek z Rossmana nie można używać do mycia szkła-takie ostrzeżenie jest na
        opakowaniu.Dlatego ich nie kupiłam,ale fakt tanie sąsmile
    • a_gneskka Re: Zmywarka - tabletki czy proszek? 20.08.06, 04:08
      mamapioo napisała:

> Przed kilkoma dniami kupiliśmy zmywarkę. Raczej nie dla
      > oszczędności (wątpliwej) - bardziej z wygodnictwa i wiecznych uczuleń na
      > płyny do zmywania i rękawiczki....

Oszczędność jest niewątpliwa:
      www.kurierlubelski.pl/index.php?name=News&file=article&sid=6611&theme=Printer

www.e-instalacje.pl/110_1927.htm
      "Zmywarki pozwalają na kilkakrotne oszczędności w stosunku do mycia ręcznego pod
      bieżącą wodą. Orientacyjnie, na pozmywanie pełnego wsadu zmywarka zużyje 20 - 30
      l wody. Na ręczne umycie tych samych naczyń potrzeba ok. 50 l wody, nie mówiąc
      już o tym, że zmywarka pobiera wodę zimną. Koszt zużycia i podgrzania wody przez
      zmywarkę jest mniejszy niż zużycia wody ciepłej."

• mamapioo Re: Zmywarka - tabletki czy proszek? 20.08.06, 07:06
        Szczerze mówiąc mam wielką nadzieję że ta oszczędność bedzie. Ale to stwierdzę
        dopiero po kilku miesiącach używania tej cudownej maszyny - jak przyjdą
        rozliczenia za wode, prąd i gaz smile Napewno jednak więcej kosztują srodki do
        zmywarki niż płyn do mycia naczyń. Płyn za 5 zł starczał mi na 2 miesiące, a
        koszt jednej tabletki to około 60 groszy (piszę o tabletkach 3w1). Ale to
        wszystko pikuś bo na antyalergiczne maści do rąk wydawałam duuużo kasy smile A
        poza tym zmywarka to cudowna rzecz - w życiu nie miałąm tak czysto w kuchni -
        nie należę bowiem do ludzi myjących talerzyk zaraz po zjedzeniu kanapki wink
        • korelia72 Re: Zmywarka - tabletki czy proszek? 22.08.06, 12:25
          O jakim płynie mowa, który czyści sama zmywarkę a nie naczynia?
          • mamajudo Re: Zmywarka - tabletki czy proszek? 08.09.06, 20:34
            Nazwy nie pamiętam, ale taki płyn można nabyć
            w każdym hipermarkecie za ok.20zł.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka