Dodaj do ulubionych

Wyprawka do szkoły

11.06.07, 22:54
Mam w domu przyszłą pierwszoklasistkę - przed nami kupno wyprawki. Może jakieś
wskazówki, żeby nie zbankrutować?
Obserwuj wątek
    • zabeczka84 Re: Wyprawka do szkoły 12.06.07, 11:16
      Może przygotuj sie do tego powoli już teraz. Odkładaj jakąś kwotę, nie wiem może
      z 200 zł miesięcznie. Wyprawka sporo kosztuje a na raz wydac taką kwotę to
      cieżko. przybory szkolne czyli zeszyty itp. poczekaj na wyprzedaże w marketach.
      Bedą mniej wiecej w połowie lub na koniec sierpnia. Wybór ogromny a ceny niższe.
      Co do podręczników, to nie wiem czy nowe czy po kimś. Jak nowe to też spróbuj
      kupno rozłożyć na te trzy miesiące, jak używane to porozglądaj się na allegro,
      na dwukropku lub popytaj w szkole, może ktoś z tegorocznych pierwszoklasistów
      bedzie chciał odsprzedać za rozsądną kwotę. I chyba to tyle smile
      • kostruszka Zabeczka - dziękuję! 12.06.07, 19:12
        Na pewno skorzystam z wielu Twoich rad smile
        • lorienn1 Re: Zabeczka - dziękuję! 13.06.07, 11:25
          Na zestaw książek do I kl. wydałam 157 zł. Brakuje jeszcze książek do angielskiego.
          Już sie zaczyna sad
          A w domu jeszcze gimnazjalista...
        • 1st.world.problems Re: Zabeczka - dziękuję! 02.07.17, 16:38
          Przybory typu art papiernicze najtańsze są pod koniec sierpnia/we wrześniu. Zeszyty, piorniki, klej itp najkorzystniej wyjdą w dyskontach i marketach. Ze sklepów z obuwiem na zmiane chyba najlepiej wychodzi Decathlon-wyprzedaże w pełni, może sportowe rzeczy dla młodej tez upolujesz. Ew z dobrych trampek OK jest polskie Befado, sama w przedszkolu /młodszych klasach SP nosiłam ich buty. Podobno opinia się przez lata im nie popsuła
    • ewadorotaola Re: Wyprawka do szkoły 15.06.07, 14:10
      Nie jest tak zle wyprawka az tak duzo nie kosztuje.
      Ksiazki do pierwszek klasy musza byc niestety nowe bo sa to glownie
      cwiczenioweczki. Koszt 145 zl (wesola szkola) corka moja bardzo chciala plecak
      witch kosztowal w real 99 zl do tego piornik z pelnym wyposazeniem 35 zl.
      Od razu nie mielismy obowiazku kupowania tony zeszytow, farb czy innych.W miare
      uplywu roku szkolenego kupowalam. I tak przez caly rok szkolny dziecko zuzylo 3
      piora (10 zl) az wrescie kupilam drozsze i firmowe i ma do dzisiaj juz 6
      miesiecy, 5 zeszytow w kratke i 5 w linie, blok rysunkowy farbki i kilka bibul.
      Pierwszaki duzo robia wlasnie w ksiazkach tak wiec najlepiej zapytac wychowawcy.

worek i stroj do wf to zwykla dowolna koszulka i spodenki

i kupilam stroj bialo czarny
    • martina.15 Re: Wyprawka do szkoły 16.06.07, 18:07
      ja przede wszystkim obejrzalabym ceny w supermarketach i w hurtowniach
      papierniczych i wybrala najtansze miejsce
      jakbym miala spis ksiazek szukalabym uzywanych, nawet na allegro
      i kupowalabym powolutenku, po troszke smile

osobiscie w gimnazjum i liceum mialam ksiazki "na spolke" albo kompletny ich
      brak- i pozyczalam albo robilam kserowki jak juz cos musialam miec. ale z
      kumpela sie glownie poumawialysmy- ty kupujesz polski i historie, ja matme i
      geografie- zdalo egzamin- to taka rady dla rodzicow starszych dzieci smile
      • truscaveczka Re: Wyprawka do szkoły 18.06.07, 12:45
        Z podręcznikami trzeba uważać, czasem "nowe wydanie" oparte jest na wymieszaniu
        ćwiczeń i definicji, a pierwszoklasistka wyjąca, ze w książce nie ma ćwiczenia
        nr 7 na stronie 15 to nienajmilszy widok uncertain
    • procesor Re: Wyprawka do szkoły 19.06.07, 22:48
      pierwszakom przysługuje wyprawka jeśli dochhody w rodzinie są niskie
      pytaj w szkole o szczegóły
      warto sprawdzic bo wtedy ksiązki masz od szkoły za darmo
      • 1st.world.problems Re: Wyprawka do szkoły 02.07.17, 16:46
        Max 574 zł/os w rodzinie. Chodzi o program Ministerstwa. Przy podobnej złej sytuacji mozna też pójść do Caritasu ale niestety w necie nie mogę znaleźć progów dochodowych. Działa też tu na gazecie forum "pomocne emamy" z akcją wyprawki, ale tu pomagają juz tylko naprawdę w udokumentowanych mocno hardcore'owych przypadkach losowych i odsiewaja oszustów.

Na forum o oszczędzaniu piszą ludzie o różnej sytuacji materialnej - może info się przyda. jak nie watkodawczyni to komuś innemu.
    • gochalodz Re: Wyprawka do szkoły 20.06.07, 11:59
      kostruszka napisała:

> Mam w domu przyszłą pierwszoklasistkę - przed nami kupno wyprawki. Może jakieś
      > wskazówki, żeby nie zbankrutować?
      Zależy jak do sprawy podchodzi nauczyciel,ale polecam kserowanie książek nowych
      albo kupno używanych(jeśli nie jest to jakieś nowe wydanie).

Z przyborami szkolnymi poczekaj do końca sierpnia,bo będzie dużo taniej.W
      sprawach wyboru konkretnego piórnika/plecaka radzę się skonsultować z
      dzieckiem,bo się może okazać,że wszyscy mają plecaki Witch czy coś takiego co
      jest na topie,a wiadomo,że dzieci to mocno przeżywająwink
      • zabeczka84 Re: Wyprawka do szkoły 20.06.07, 12:11
        AAAAAAAa, i jeszcze sprawdz czy w szkole bedą "mundurki" bo to też wydatek
      • robalrobal Re: Wyprawka do szkoły 20.06.07, 17:16
        Nie wydaje mi się żeby kserowanie książek dla pierwszoklasisty było dobrym
        pomysłem. Co innego dla gimnazjalisty lub licealisty. 7 latek powinien mieć
        kolorowe zachęcające do nauki pomoce. Może lepiej byłoby zeskanować ale dochodzą
        koszty kolorowego wydruku więc może się nie opłacać.
    • kostruszka Re: Wyprawka do szkoły 21.06.07, 16:25
      Dzięki za wszystkie wskazówki.
      Mam jednak wrażenie, że nie do końca wyraziłam sie precyzyjnie. Chodziło mi
      również o to, by skorzystać z Waszych rad dotyczących dobrych, sprawdzonych
      rzeczy z wyprawki dla pierwszaka, aby np. nie kupować potem nowej paczki kredek,
      bo zakupione przeze mnie okazały sie badziewiem (podobnie tornister, piórnik,
      pióro itp.). Wiadomo, że na rynku jest sporo tandety.
      Niestety, mam tendencję do nietrafionych zakupów (ostatnio kupiłam drogie
      flamastry żelowe, które "padły" po dwóch dniach "eksploatacji"). Oczywiście,
      cena jest istotna, ale wolę kupić raz coś porządnego niż wydać choćby dwa złote
      na byle co.

Pozdrówka.
      Pozdrówka.
      • zabeczka84 Re: Wyprawka do szkoły 22.06.07, 08:59
        Wydaje mi się że powinnaś skonsultować zakup z dzieckiem. Jeśli chodzi o kredki
        czy farby zaczekaj jak się rok szkolny zacznie, wtedy na zajęciach określą
        dokładnie jaki typ kredek czy farb bedzie potrzebny, to samo z resztą
        "plastycznych" przedmiotów. No i trudno powiedzieć nam ze te lub te kredki są
        idealne bo każde dziecko jest inne, jedne potrafi rysować zelowymi a inne woli
        zwykłe drewniane. Zwróć uwage na firmę. Jeśli porzadna i w przyzwoitej cenie to kup.
      • odetta_maj Re: Wyprawka do szkoły 30.06.17, 15:34
        Ja dla pierwszaka polecam tornistry. Są w miarę wąskie i mega praktyczne. Maluch nie musi się martwić czy coś się mu zgniecie jak rzuci plecak w kąt. Super zestawy widziałam w sklepie stacjonarnym EduSam na ul Brukowej 8 w Łodzi. Sprawdziłam, mają też stronę www.edusam.pl Porównałam ceny i jest tam super tanio! Dla chłopaka zestaw Extreme Team, wygląda rewelacyjnie,a kosztuje tylko 145 zł!!! W tym tornister, worek i piórnik, dla dziewczynek, urzekł mnie zestaw z Zosią, chociaż sama mam chłopca. Pozdrawiam serdecznie Odi
        • bo76 Re: Wyprawka do szkoły 02.07.17, 13:37
          Taaaa, dla dziecka autorki wątku sprzed 10 lat będzie jak znalazł do liceum. SPAM!
    • bluejanet Re: Wyprawka do szkoły 22.06.07, 09:29
      Wiem, ze pierwsza klasa to nie przelewki, wszystko trzeba nowe, trzeba sie
      pokazac itd.

Ale przeciez dziecko do tego czasu mialo jakies olowki, dlugopisy, gumki,
      temperowki, pare zeszytow moze jeszcze gdzies zostalo, bloki do malowania,
      linijki, pewnie jakies okladki na zeszyty czy ksiazki, ktore sie jeszcze da
      uzyc i nie wiem co tam jeszcze. W czyms musialo nosic kanapki do przedszkola.

Moze warto siasc z dzieckiem i przeplewic stare drobne rzeczy i razem
      zdecydowac, co sie nadaje jeszcze do szkoly i jest prawie jak nowe? I umowic
      sie, ze zaoszczedzone w ten sposob pieniadze doloza sie na lepszy model plecaka
      (tu bym jednak nie oszczedzala, przeciez dziecko codziennie bedzie na plecach
      targalo te kilogramy i plecak musi byc dobry, a co za tym idzie pewnie i
      drozszy) albo na wypasiony piornik, ktory akurat jest modny i moze wczesniej
      jego zakup nie wchodzil w rachube?

• zabeczka84 Re: Wyprawka do szkoły 22.06.07, 11:57
        bluejanet, dobry pomysł ale dla pierwszoklasistki nie sprawdzony. Po pierwsze
        pójście do pierwszej klasy to wielkie przeżycie i stres dla dziecka, wszystko
        nowe, koleżanki i koledzy. Wiadomo ze maluch bedzie chciał wypaść dobrze i "nie
        gorzej" niż kolezanki. Ołówki czy kilka okładek to nie jest duży koszt, a
        dziecko poczuje się ważne i dorosle. Nowa szkoła, nowe rzeczy itp. Poczóje że
        rodzice też to przeżywają i sie cieszą. Ja do dziś pamiętam swój debiut w
        szkole, rodzice zadbali o wzystkie niezbedne rzeczy. I choć nam się nie
        przelewało, a mam starsze rodzeństwo to wyprawkę miałam nową.
        • osimek Re: Wyprawka do szkoły 26.06.07, 12:54
          Witam
          W każdej szkole rodzic dostaje tzn. listę z wyprawką -książki, zeszyty, inne
          potrzebne materiały, jak ma wyglądać strój do wf-u. Nie kolorowa koszulka tylko
          biała, i jakie spodenki (niestety w niektórych szkołach jest dokładnie określony
          kolor). Książki dla pierwszaczka proponuje kupić nowe, warto poszukać w
          księgarniach lub na stronie wydawnictwa, czasami wtedy wysyłka jest gratis.
          W mojej szkole gdzie pracuje rodzice otrzymali informację, że jeśli dochód na 1
          członka rodziny nie przekracza 350 zł brutto mogą starać sie o podręczniki ze
          szkoły - warto może to sprawdzić.
          A i na pewno zostanie wam podana cena mundurku, jak czegoś nie wiesz zawsze
          możesz wejść do sekretariatu - pracuje normalnie i otrzymasz wszystkie niezbędne
          informacje
          • ola_mi81 Re: Wyprawka do szkoły 27.06.07, 18:17
            Moja córka idzie do szkoły do zerówki, ale już musiałam zakupić książki za 9 zł
            i wpłaciłąm na "mundurek" 45zł. Reszte czyli brudnopisy, bloki, kredki, farby
            itp. będę kupowała od lipca, nie wsxzytko odrazu. W zeszłym roku prawie od pocz
            atku lipca w marketach były już akcesoria szkolne, a wole kupować
            wcześniej,żebym nie musiał wydać jednorazowo dużej kwoty. Wiadomo też,że nie
            warto dzieciakom kupować kredek czi pisakó "chińskich" bo są nic nie warte, a
            te lepsze więcej kosztują. Niestety edukacja kosztujesmile)
            • k1234561 Re: Wyprawka do szkoły 26.07.07, 12:34
              To w przyszkolnych zerówkach też będą mundurki????Moja córka też idzie od
              września do zerówki,ale nic do mnie nie dotarło aby dzieci w zerówce musiały je
              nosić.Może jakaś niedoinformowana jestem.

Anika

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka