Dodaj do ulubionych

Ciuchlandy, ciuchexy, szmateksy, secondhandy

06.01.09, 19:44
widzę ze nic tu o sklepach tego typu a ja je uwielbiam i mam mase ciuchów
oryginalnych z tych sklepów za 5, 7,10 zł ( ostatnio 5 bluzek i swetrów za 35 zł)
To est dopiero metoda na oszczędzanie - POLECAM !!! - nie wstydzę sie tego bo
mam niepowtarzalne ciuchy za psie pieniądze - tylko trochę czasu trzeba
poświęcić zeby cos znaleźć bo tam kupuje sie jak jest cos fajnego a nie to co
aktualnie potrzebne bo wtedy z reguły nie ma - no i butów w zyciu nie kupuje w
takich sklepach ( o bieliźnie chyba wspominac nie muszę smile
Obserwuj wątek
    • anula36 Re: Ciuchlandy, ciuchexy, szmateksy, secondhandy 06.01.09, 21:20
      na ten temat to jest cale osobne forumsmile
      Tez lubie,ostatnio poluje na ciuchy z metkami.
      • sorbek Re: Ciuchlandy, ciuchexy, szmateksy, secondhandy 07.01.09, 09:49
        A to nie wiedziałam sorki bo nowa jestem na tym forum i w ogóle wśród
        oszczędzających
        • anula36 Re: Ciuchlandy, ciuchexy, szmateksy, secondhandy 07.01.09, 10:06
          ja wiem dlatego, ze kiedys zalozylam, potem oddalam w dobre rece, z braku czasu,ale fascynacja lumpkami pozostalasmile
    • tinga1 Re: Ciuchlandy, ciuchexy, szmateksy, secondhandy 06.01.09, 22:01
      O! Ciuchlandów wszelkiej maści to ja jestem entuzjastką! Choć trzeba przyznać,
      że w większości trzeba przeryć całe stosy ciuchów, aby wygrzebać coś fajnego.
      Ale za to co to są za okazy! Ostatnio udało mi się wygrzebać sukienkę Roberto
      Cavallii - ważyła 27 złotych!!! smile)
    • ofelia1982 Re: Ciuchlandy, ciuchexy, szmateksy, secondhandy 07.01.09, 00:00
      niestety problemem jest CZAS, bo w godzinach otwarcia lumpków ja
      jestem w pracysad zawsze niestety.
      zazdroszcze Wam tego, ze mozecie udac sie na polowanie, ja tez bym
      chciala, bo uwielbiam takie rzeczy
      • nuova Re: Ciuchlandy, ciuchexy, szmateksy, secondhandy 04.03.09, 17:42
        może wolne soboty? smile zawsze jest jakieś rozwiązanie wink
    • alba.alba Re: Ciuchlandy, ciuchexy, szmateksy, secondhandy 11.01.09, 12:53
      Też doceniam te sklepy, ale dla kogoś, kto chce się ubierać gustownie, nie jest to aż tak proste, jak ty to przedstawiasz. Po pierwsze, średnio na 10 wejść do różnych lumpeksów, znajdę 1 rzecz godną uwagi i akurat w moim rozmiarze. Po drugie, ceny są nieco wywindowane, zresztą większość lumpeksów ma obecnie wycenione ubrania na wieszakach, a nie luzem na wagę. Niedawno za lekką bluzkę Vero Mody 100% poliester zapłaciłam 12 zł, a za bawełniany żakiet 30 zł. Nie powiedziałabym, żeby to było niewyobrażalnie tanio.
      • sorbek Re: Ciuchlandy, ciuchexy, szmateksy, secondhandy 11.01.09, 13:32
        No widzisz a ja za sweterek H&M zapłaciłam za jeden 1 zł smile a drugi 3 zł bo u
        nas jest lumpex w którym jest odzież na wieszakach ale nie ma cena właśnie
        liczone jest na wage bo jest ogromny i jakby to mieli wyceniać to szok i jak
        jest koniec tygodnia przed dostawą to nawet 5 zł za kg - choć fakt to wyjątkowe
        okazje
        ale ostatnio za bluzki zapłaciłam średnio po 7 zł ( patrząc na to że to vero
        moda czy pimkie ) dla mnie to niewyobrażalnie tanio więc.
        Poza tym u mnie sklepów tego typu jest co najmniej 20 zawsze coś znajdę nie ma
        bata smile
        Podsumowując dla mnie jest tak właśnie łatwo jak to przedstawiłam - ale zdaje
        sobie sprawę ze nie wszędzie jest tak wiele fajnych ciucholandów - jednak trzeba
        próbować życzę powodzenia

• nuova Re: Ciuchlandy, ciuchexy, szmateksy, secondhandy 04.03.09, 17:43
        Lumpki z centrum miasta sa drozsze, wiec lepiej wybrać się an polowanie na
        obrzeza miasta smile
      • gochalodz Re: Ciuchlandy, ciuchexy, szmateksy, secondhandy 18.04.09, 17:12
        Co do cen w lumpeksach to zależy gdzie chodzisz i kiedy. te w centrum miasta to
        już nie lumpeksy tylko modne centrum handlowe wink ceny wysokie, ale fakt, że
        ciuszki eleganckie.
        Mam swoje ulubione sklepy w Łodzi i zawsze coś ciekawego znajdę, np we wtorek
        nowe z metkami spodnie do pracy M&S za niecałe 12 zł! To chyba drogo nie jest wink
        Do tego koszula do pracy za 1,50 zł big_grin Tak, za półtora złotego, też M&S, choć
        używana.
    • magdalaena1977 Re: Ciuchlandy, ciuchexy, szmateksy, secondhandy 11.01.09, 16:44
      to powiedz jak się do tego zabrać.
      Ja od czasu do czasu słyszę, że ktoś fajny ciuch kupił w szmateksie, ale jeśli
      ja wchodzę do takiego sklepu (jestem z Warszawy), to -
      1. jest tam okropny duszący zapach - nie wiem czy starych ubrań czy środków
      dezynfekcyjnych
      2. widzę tylko stare znoszone ubrania, takie które ja wyrzucam "dla biednych"
      3. widzę głównie małe rozmiary

Gdzie iść, jak szukać, żeby trafić na coś fajnego.
      • sorbek Re: Ciuchlandy, ciuchexy, szmateksy, secondhandy 11.01.09, 16:53
        też tak kiedyś mi się wydawało co zaszłam do ciuchexu to nic z tego - nauczyła
        mnie tego koleżanka - tzn cierpliwości trzeba naprawdę trochę czasu poświecić i
        dokładnie przeglądać - ja mam jeden ulubiony wiem juz co gdzie jest i przeglądam
        wszystko bluzka po bluzce, sweter po swetrze i zawsze znajde co najmniej kilka
        fajnych

jestem wysoka przyznaje spodni nie kupuje w lumpexach zawsze sa za krótkie

A jeśli chodzi o zapach to w tym akurat nie jest najgorzej a byłam nawet w
        jednym gdzie pachniało tyle ze tam ciuchy juz znacznie droższe były

Jedna rada nie zniechęcaj się po kilku wieszakach - powodzenia !!!
      • anula36 Re: Ciuchlandy, ciuchexy, szmateksy, secondhandy 11.01.09, 17:30
        zerknij sobie na to forum:
        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=24662
        W niektorych lumpeksach duze rozmiary sa na osobnych wieszakach.
    • nuova Re: Ciuchlandy, ciuchexy, szmateksy, secondhandy 04.03.09, 17:40
      >cryingo bieliźnie chyba wspominac nie muszę

Eeeee tam, kupiłam w sh nowe [z metką] majty z h&m smile
      • agik82 Re: Ciuchlandy, ciuchexy, szmateksy, secondhandy 04.03.09, 18:16
        ja uwielbiam tego typu przybytki. jak tylko mogę to sie tam zapuszczam i zazwyczaj coś fajnego znajdę. dzięki temu mam fajne ciuchy za małą kasę ale faktem jest, że czasem trzeba długo buszować i oczywiście robić to z głową
        • babeth Re: Ciuchlandy, ciuchexy, szmateksy, secondhandy 05.03.09, 08:34
          Mam jeden SH ulubiony tam nie ma "zapaszku" obsługuje przemiła Pani, której
          specjalnością są ubranka dziecięce i damskie. Mam stamtąd dużo ubranek firmy
          Gap, HM czy Carters- te ubrania nie zmieniają ani fasonu ani koloru po
          intensywnym użytkowaniu. Mam stamtąd dla siebie piękne spodnie - z połyskliwego
          czarnego streczu- nawet po ciążach wyglądałam w nich szczupło i zgrabnie. Jedyny
          problem to że jest tam dość drogo (porównywałam ceny z analogicznymi w Warszawie
          czy na targach dziecięcych w Niemczech). W dobie kryzysu zaczęłam buszować po
          innych w poszukiwaniu perełek za śmieszne pieniądze. I tak kupiłam po 5 zł w
          innym SH: dopasowane dżinsy ze streczem dla siebie, dla córci bojówki z haftem i
          spodnie Topolino (tej firmy nie znałam a widzę że ma ciekawą kolorystykę)
          pomarańczowe z solidnego materiału, kurtki dziecięce takie na późną zimę i
          wczesną wiosnę w tym 1 firmy Benetton (też za 5 zł absolutnie niezniszczona).
          Wytropiłam też 1 SH w mojej okolicy, w którym raz w miesiącu sprzedają rzeczy za
          ...1 zł. Fakt, że wtedy asortyment jest już bardzo mocno "przesortowany". Sklep
          ten niezbyt zachęcająco wygląda, trzeba szukać wieszak po wieszaku ale co za 1
          zł udało mi się kupić: zimowy kombinezon dla 3 latka firmy Decathlon (bez żadnej
          plamki czy dziurki!), kurtkę zimową dla córki, dla siebie kilka spódnic w tym 1
          firmy Mark i Spencer, kilka par spodni dla dzieci i bluzki bawełniane z
          dodatkiem lycry dla siebie. Ostatnim hitem są zasłonki (firmy Next) do pokoju
          dziecięcego, z podwójnego materiału, również za 1 zł od sztuki. W dobie kryzysu
          to jedyne zakupy, które robię bez wyrzutów sumienia. Już nie mogę się doczekać
          kolejnych łowów. Czego i Wam serdecznie życzę.
          • babeth jakie marki polecacie 05.03.09, 08:42
            Wpiszcie proszę ubrania/ubranka jakich firm, na które można natrafić w SH
            polecacie. U nas pomimo bardzo intensywnego użytkowania i wielokrotnego prania
            nie zniszczyły się ubranka dziecięce takich firm: Next, Gap, HM, Carters,
            Cheroke, Benetton. Na te dziecięce poluję, bo wiadomo, że ubranka dziecięce
            brudzą się w tempie błyskawicznym. Z damskich trudno mi określić, bo kupuję to
            co mi się podoba i dobrze leży. Ale może coś mi zasugerujecie.
            • woman-in-the-city Re: jakie marki polecacie 05.03.09, 09:16
              Moja znajoma kupuje w Robanie głownie H&M i jest bardzo zadowolona, są tez
              ciuchexy z amerykanskimi markami np. old navy, gap i te tez są dobrej jakości.
              • babeth Re: jakie marki polecacie 05.03.09, 10:06
                Potwierdzam Old Navy- super. A Roban to jakaś sieć SH?
                • woman-in-the-city Re: jakie marki polecacie 05.03.09, 10:10
                  Tak - dosc duza siec. Jak ktoś ma chody u znajomych sprzedawców to nawet towar z
                  metkami mu się trafi, szczęsliwcy smile
                • capricorn1212 Re: jakie marki polecacie 05.03.09, 10:11
                  o U nas też jest Roban - mój ulubiony nie miałam pojęcia że to sieć smile

i potwierdzam H&M w nim króluje
                • babeth Re: jakie marki polecacie 05.03.09, 10:15
                  Znajomy Amerykanin - też rodzic- zobaczył na moim dziecku ubranka Cartersa- i
                  był zaskoczony, bo mówił że nie widział nigdzie tych ubranek a u nich uchodzą za
                  bardzo dobrą firmę. Przyznałam gdzie to nabyłam. Zaraz pochwalił mi się, że jego
                  amerykańska mama kupuje polskim wnukom firmowe zabawki w komisach za śmieszne
                  pieniądze (farma Fisher Price za poniżej 5S). Koleżanka mieszkająca w Niemczech,
                  z mężem Niemcem zaopatrują dzieci w ubrania i zabawki głównie na targach
                  dziecięcych. Zaznaczę, że nie mieli ani nie mają żadnych ograniczeń finansowych.
                  Ceny ubrań na tych targach są z reguły niższe niż w naszych SH (koleżanka kupuje
                  ubrania po 1 ewentualnie 2 euro). To może nie na temat ale u nas w Polsce
                  kupowanie rzeczy z drugiej ręki kojarzy się raczej z biedą niż z ustalaniem
                  priorytetów na co warto wydawać.
                  • babeth Re: jakie marki polecacie 05.03.09, 10:21
                    u nas w Polsce
                    > kupowanie rzeczy z drugiej ręki kojarzy się raczej z biedą niż z ustalaniem
                    > priorytetów na co warto wydawać.

Cytuję sama siebie ale skoro tak napisałam to chyba podświadomie też tak uważam.
                    A co do Robana- u mnie nie ma, muszę poszukać gdzie mam najbliżej.
                    • woman-in-the-city Re: jakie marki polecacie 05.03.09, 10:32
                      To ciekawa sprawa z klientelą SH , moja znajoma do biednych nie należy, ale
                      Robana ma parę metrów od siebie i zawsze cos upoluje extra, ubiera siebie męza,
                      dzieci chodzą w świetnych, slicznych rzeczach, a ona nie przepłaca, moim zdaniem
                      to rodzaj zaradności smile
                      • beata.1968 Re: jakie marki polecacie 06.03.09, 18:34
                        nie znałam sieci ROBAN u mnie w mieście ich nie ma, ale bedąc na urlopie w
                        Zakopanem kupiłam właśnie w Robanie dwie pary dżinsów w idealnym stanie po 10
                        zł. i śliczny aksamitny dres w kolorze mlecznej czekolady za 15 zł.
    • seidthe Re: Ciuchlandy, ciuchexy, szmateksy, secondhandy 07.03.09, 18:23
      Wczoraj upolowalam sukienkę Amandy Wakeley za 19 Zł - nową, z metkami. W ogóle
      bardzo polecam, można znaleźć perełki za śmieszną kasę, tylko rzeczywiście
      raczej trzeba przetrzebić sporo wieszaków i mieć odrobinę szczęścia. Ale po
      udanym polowaniu - satysfakcja gwarantowana smile
    • guzikpentelka Re: Ciuchlandy, ciuchexy, szmateksy, secondhandy 10.03.09, 13:14
      Witam odwiedzam tego typu sklepy 2-3 razy w tygodniu wychodzę z nich zawsze
      zadowolona, bo zawsze wyszperam jakąś perełkę a nie dużo zapłacę, ostatnie łowy
      to białe bolerko za 10 zł i fioletowy golfik bez rękawków za 12 zł, polecam
      teraz bo są wyprzedaże ubrań zimowych. nie zgadzam się ze zdaniem że ubrania są
      pokotłowane nie wszędzie idźcie do Bigi tam wszystko na wieszakach i
      pogrupowane. Polecam ten sklep.
      • nordensja Re: Ciuchlandy, ciuchexy, szmateksy, secondhandy 26.03.09, 23:26
        jak znaleźć te sklepy w Warszawie, czy możecie podać jakieś namiary?
        • babeth Re: Ciuchlandy, ciuchexy, szmateksy, secondhandy 27.03.09, 07:56
          Masz specjalne forum na ten temat- znajdziesz szybko w wyszukiwarce.

• agulaq Re: Ciuchlandy, ciuchexy, szmateksy, secondhandy 21.04.09, 14:47
      Faktycznie przyznaję, moja szafa już pęka w szwach od ciuchów
      kupionych w SH.
      Największą zaletą jest niepowtarzalność wyglądu, nie lubię jak ktoś
      jeszcze wygląda tak jak ja, a często jest to widywane na naszych
      ulicach.
      Poza tym oczywiście cena jest niezaprzeczalnym atutem i możliwość
      znalezienia prawdziwych perełek i ciuchów z metkami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka