Dodaj do ulubionych

Robot kuchenny - doradźcie kobietki :)

22.03.09, 14:30
Mój stary przeszedł na zasłużoną emeryturę i przymierzam się do zakupu nowego.
Jestem skłonna wydać na niego sporo, bo mam zamiar kupić urządzenie na wiele
lat. Poczytałam trochę opinii w necie, ale nadal nie wiem, na co zwracać
uwagę, żeby kupić coś praktycznego i solidnego, a nie przepłacać za markę.

Przede wszystkim zależy mi na mocy silnika 1000W, ale poza tym to nie wiem...
Maszynka do mięsa - w sumie po co mi? Kruszarka do lodu - zbędna. Może warto
byłoby kupić z funkcją sokowirówki, ale poczytałam, ze sens ma tylko prawdziwa
sokowirówka, a w tych urządzeniach wielofunkcyjnych sokowirówki nie są
praktyczne.

Znajomy mówił, żeby nie kupować z obrotową miską.

Jakiś rady dla mnie? smile
Obserwuj wątek
    • hala24_2 Re: Robot kuchenny - doradźcie kobietki :) 22.03.09, 16:42
      Alina polecam praktyczny i zajmujący mało miejsca smile. Moim przyszłym
      zakupem jest robot wielkości blendera z wymiennymi końcówkami jest
      ich chyba 6-7, koszt około 200zł. Jeśli chodzi o sokowirowke to
      polecam kupić oddzielnie.
      Moim zdaniem te wielkie roboty, melaksery dla małej rodzinki są nie
      praktyczne. Moja mama ma takie cudo i przyznaje ze używa to kilka
      razy do roku gdy robi mieszanke warzywną i mrozi jej duże ilości,gdy
      kwasi kapuste i potrzebuje marchewki do niej i to by bylo na tyle.
      Do pozostałych czynności używa małego zwinnego robota smile i (lub)
      tarki.
      • alina.walkowiak Re: Robot kuchenny - doradźcie kobietki :) 22.03.09, 16:51
        Dla każdego według potrzeby. Ja już zdecydowałam, że kupię robot wielofunkcyjny.
        Używałam przez 10 lat przynajmniej kilka razy w miesiącu i teraz ciężko mi bez
        niego. Czy blender+sokowirówka zajmują mniej miejsca niż sam robot? smile
    • aneczkai1 Re: Robot kuchenny - doradźcie kobietki :) 22.03.09, 17:53
      www.zadowolenie.pl/zobacz,4096,kat,71,zelmer-fenomen-880.0-grafit-
      ja mam tego robota
      jak kupowałam to zwracałam uwagę aby miał dużą miskę i haki do wyrabiania ciasta (chleby mniej ale dużo różnych bułek piekę ) porządną trzepaczkę do ubijania, i tarczę do ścierania ziemniaków

a wady no cóż też ma hak przy wyższych obrotach zaciskał się i przestawał kręcić ( pomogło włożenie obejmy z drucika)i trzepaczka ma taką nóżkę uchwyt (nie wiem jak to nazwać ), że jak coś dodaję to trochę przeszkadza. Na co dzień też używam blendera ręcznego ale nie wyobrażam sobie przygotowań do świąt, jakiejś uroczystości, robienia przetworów, ciasta drożdżowego itp bez niego

gdybym miała drugi raz wybierać to może wybrałam bym www.allegro.pl/item568424521_bosch_mum_4701_nowosc_super_robot_kuchenny.html#gallery
      ale bo można dużo przystawek dokupić ( wtedy to pewnie i mąkę bym sama mieliła) niestety ceny przystawek przytłaczają niektóre dochodzą nawet do 300
      tu pod obrazkiem masz akcesoria które można dokupić www.bosch-agd.pl/?5=MUM4675EU
      a tu znalazłam ceny www.euro.com.pl/akcesoria-agd-male-/wyposazenie-dodatkowe-do-robotow-kuchennych,_Bosch.bhtml
      • alina.walkowiak Re: Robot kuchenny - doradźcie kobietki :) 22.03.09, 18:00
        Wow! Dzięki!

ale zdaje się, że ten Bosch ma obrotową miskę, więc... (wahanie).

Ja wstępnie myślałam o takim:
        www.allegro.pl/item584840047_robot_philips_hr_7775_1000w_sokowirowka_alum_obud.html
        • miska_malcova Re: Robot kuchenny - doradźcie kobietki :) 22.03.09, 18:04
          Alina, niepotrzebnie boisz się obrotowych misek. Mój Zelmer od 10 lat pracuje
          jak ta lala smile Z obrotową miską. Zawsze ją można zdjąć...
    • iwonady Re: Robot kuchenny - doradźcie kobietki :) 22.03.09, 18:04
      nie polecam moulinexu
      www.allegro.pl/item579942549_robot_moulinex_odacio_3_duo_super_maxipress_ola.html
      koszmarnie kruche plastiki, ukruszy sie 1 mm i w zasadzie czesc do
      wymiany, na plus mnogosc funkcji, ja nie uzywalam nawet polowy, jak
      odpadl mi kawalek plastiku z pokrywy i nie dalo sie go juz uruchomic
      zamienilam go na
      www.allegro.pl/item579562807_robot_kuchenny_kenwood_fp925_fp_9
      25_1000_w_raty.html i tutaj jest mniej funkcji, ale tych, ktorych
      nie uzywalam a dodatkowo tarcza do frytek, nie bylo w moulinexie.
      Zajmuje mniej miejsca, łatwiejszy do czyszczenia i wydaje sie byc
      trwalszy jezeli chodzi o jakosc plastiku, i prostszy w obsludze.
      Zalezy czego szukasz i do czego ma byc wykorzystywany, u mnie do
      ugniatania ciasta i do szatkowania, oraz koktajli.
      • alina.walkowiak Re: Robot kuchenny - doradźcie kobietki :) 28.03.09, 14:34
        Ja już zawiesiłam oko na tym moulinexie i stwierdziłam , że jest niezły i ma
        sporo funkcji. Naprawdę taka tandeta? sad
        • alina.walkowiak Re: Robot kuchenny - doradźcie kobietki :) 28.03.09, 14:46
          W efekcie pozostały mi do wyboru Philips albo Kenwood, które może i są
          produktami wysokiej jakości i cieszą oko, ale są okrutnie drogie uncertain

Zesz.. nie wiedziałam, że tak trudno kupić malakser smile
        • iwonady Re: Robot kuchenny - doradźcie kobietki :) 28.03.09, 16:00
          naprawde nie polecam, plastik jest niesamowicie kruchy w tym
          moulinexie i nawet odrobinka ukruszona powoduje, ze czesci nie
          nadaja sie do uzycia, znajomirowniez mieli takie przejscia z
          moulinexem wiec tym bardziej nie polecam.
          • alina.walkowiak Re: Robot kuchenny - doradźcie kobietki :) 28.03.09, 17:21
            Bardzo dziękuję, że mówisz, bo jeszcze bym kupiła i potem żałowała. Teraz już
            wiem, skąd ta niska cena.
    • deleine Re: Robot kuchenny - doradźcie kobietki :) 22.03.09, 22:20
      zdecydowanie mum boscha - to są genialne i niezniszczalne sprzęty, które można
      dodatkowo wyposażać
      • alina.walkowiak Re: Robot kuchenny - doradźcie kobietki :) 23.03.09, 20:30
        Zgadzam się, że Bosch jest firmą, w którą warto zainwestować, ale irytuje mnie,
        że do robota kuchennego za prawie 600zł dają tylko 2 tarcze i nóż - to o wiele
        skromniejsza oferta niż w przypadku Philipsa. Owszem, można wszystko dokupić,
        taki bajer, ale za 200-300 zł?!?!?! To chyba lekka przesada... Zatem wolałabym
        zainwestować w pełen zestaw, a nie wydawać dalej kasę na potrzebne elementy.
        • deleine Re: Robot kuchenny - doradźcie kobietki :) 23.03.09, 21:07
          no nie zgodzę się smile
          w podstawce jest co następuje:
          * misa ze stali szlachetnej z pokrywą chroniącą przed rozpryskiwaniem
          * końcówka do ubijania
          * końcówka do mieszania
          * hak do zagniatania ciasta
          * pojemnik na tarcze i końcówki
          * mikser
          * maszynka do mielenia mięsa
          * rozdrabniacz do warzyw i owoców z trzema rodzajami tarcz tnących (5 funkcji):
          o tarcza dwustronna do krojenia na plasterki (grubo i drobno)
          o tarcza dwustronna tnąca na wiórki (grubo i drobno)
          o tarcza do drobnego tarcia
    • cotti Re: Robot kuchenny - doradźcie kobietki :) 24.03.09, 19:59
      na prezent ślubny zażyczyłam sobie jakiś blender z różnymi przystawkami -
      otrzymałam wielofunkcyjnego brauna - coś podobnego do tego:
      www.agd-rtv.net/product_info.php?cPath=21_39&products_id=12458
      Nie jest to duży (w sensie zajmowania miejsca) zestaw, a ja głównie używam
      trzepaczki, oraz noży tnąco-siekających oraz rozdrabniam (np. brzoskwinie na mus).

Sokowirówkę zażyczyłam sobie odrębną smile
      allegro.pl/item584114972_sokowirowka_philips_hr_1861_alu_warszawa.html
      koniecznie nieplastikową (jest podobny model, ale plastikowy) - i doskonale się
      sprawdza. Nawet mąż polubił soki.
      • hala24_2 Re: Robot kuchenny - doradźcie kobietki :) 25.03.09, 14:14
        Dokładnie taki Braun mi się marzy i taki miałam na myśli. Mało
        miejsca, duzo funkcji smile.
    • inez28 Re: Robot kuchenny - doradźcie kobietki :) 24.03.09, 20:40
      Przed trzema laty wybrałam Philips Essence.
      Jest dość duży i ma sporo przystawek, ale oprócz tarki nie mam w domu innych maszynek, wszystko załatwia robot.
      Sokowirówka jest troszkę zbędna używam jej tylko latem (pewnie gdyby jej nie było to bym chciała mieć wink)
      Maszynka do mięsa w moim przypadku się przydaje (mielę mięso, ziemniaki, twaróg, orzechy itp.), zależy ile gotujesz.
      Dzbanek blender - super sprawa,
      pozostałe dodatki to chyba standard - 4 tarcze, trzepaczka do piany i 2 noże (jeden do wyrabiania ciast).
      Minusy: przechowywanie tego wszystkiego, mycie (choć nie ma wielu zakamarków) i jak dla mnie za mała pojemność misy.
      Ja sobie chwalę, ale nie namawiam, żeby go w pełni wykorzystać trzeba sporo przebywać w kuchni smile.
      • alina.walkowiak Re: Robot kuchenny - doradźcie kobietki :) 24.03.09, 20:44
        Też właśnie myślałam o Philipsie, ale teraz moją uwagę zajmuje Kenwood i taki
        model
        www.kenwoodworld.com/pl-pl/Produkty/Przygotowanie-jedzenia/Roboty-wielofunkcyjne/FP950/

Wygląda naprawdę solidnie z tą metalową rączką. Cena też jest "solidna" uncertain
        • joasija Re: Robot kuchenny - doradźcie kobietki :) 25.03.09, 21:55
          zdecydwoanie zelmer!!
          jeśli cokoliwk sie zepsuje moża z łatwością dokupić część, a cena
          przystępna, jakość extra
    • przeciwcialo Re: Robot kuchenny - doradźcie kobietki :) 26.03.09, 19:06
      mam robot Kasia. Bardzo dużo w nim robie.
      • alina.walkowiak Re: Robot kuchenny - doradźcie kobietki :) 26.03.09, 19:09
        Zelmer nawet niezły, ale o dziwo, bardzo drogi. Mój model kosztuje prawie 900
        zł. To już wolę Kenwood za 1000zł. Lepszy, ładniejszy i waży 3 kg mniej!
        • alina.walkowiak Re: Robot kuchenny - doradźcie kobietki :) 28.03.09, 14:32
          Już prawie się przekonałam do Zelmera, gdy się okazało, że nie ma rączki. Nie
          wyobrażam sobie malaksera bez rączki. No way!
    • brattby Re: Robot kuchenny - doradźcie kobietki :) 28.03.09, 20:50
      Ja jednak polecam maszynkę do mięsa smile O ile zdarza Ci się kupować mięso mielone
      rzecz jasna. Jakoś w listopadzie wymieniłam punkty z jakiegoś marketu na
      maszynkę. Smak mięsa zmielonego w maszynce jest nieporównywalnie lepszy, niż
      kupnego mielonego. Kotlety i biała kiełbaska - miodzio smile
      • przeciwcialo Re: Robot kuchenny - doradźcie kobietki :) 29.03.09, 09:06
        Mam maszynke do mięsa Zelmera z dodatkowa szatkownica tak więc
        surówki, ziemniaki na placki ziemniaczane spokojnie moge w niej
        zrobic.
    • asia_k_19 Re: Robot kuchenny - doradźcie kobietki :) 28.03.09, 21:23
      mam bosch mum 4675 bodajże
      jestem z niego bardzo zadowolona, szczerze polecam
      • alina.walkowiak Re: Robot kuchenny - doradźcie kobietki :) 29.03.09, 11:58
        Decyzja prawie podjęta - Philips hr7775
        www.consumer.philips.com/consumer/en/gb/consumer/cc/_productid_HR7775_00_GB_CONSUMER/Food-processor+HR7775
        • alina.walkowiak Re: Robot kuchenny - doradźcie kobietki :) 29.03.09, 12:01
          Nie ma wbudowanej wagi ani maszynki do mięsa, ale za to ma rewelacyjną
          sokowirówkę. Cena mnie trochę przeraża, ale jak w końcu postanowiłam kupić coś
          tańszego (Moulinex) to okazało się, że bubel. Mam nadzieję, że jak zainwestuję
          tyle pieniędzy to będę miała to urządzenie na 10 lat albo i więcej smile
          • jmk22 Re: Robot kuchenny - doradźcie kobietki :) 29.03.09, 13:31
            Polecamy Philips HR 7768, mam to cudo 10 miesięcy i jestem bardzo
            zadowolona. Może jest dużo wszystkich dodatkowych części ale tego
            szukałam, chciałam żeby był mikser, maszynka do mielenia miesa,
            blender, wyciskarka do cytrósów, sokowirówka,kruszarka lodu i mam to
            wszystko w jednym.Dzięki dodatkowemu wyposażeniu w różnego radzaju
            tercze i nakładki ośmielam się powiedzieć, że robi prawie wszystko.
            Co do ceny to zapłaciłam sporo bo wtedy był to najwyższy model ale
            teraz można kupić go już za około 800zł.
            • alina.walkowiak Re: Robot kuchenny - doradźcie kobietki :) 29.03.09, 14:32
              Fajny ten Twój, ma wszystko smile Nadal kosztuje 900 zł (na Allegro). Trochę drogi
              na ten design smile Ale funkcje naprawdę super!
              • naturella Re: Robot kuchenny - doradźcie kobietki :) 29.03.09, 18:13
                Jak chcesz wydać dużo pieniędzy i w zamian mieć w robocie wszystko,
                to polecam Thermomix. Jak to mówią, najmniejsza kuchnia świata.
                Mieli, sieka, rozdrabnia, szatkuje, wyrabia ciasto, waży, gotuje,
                pasteryzujebig_grin

www.vorwerk.com/pl/thermomix/html/jeden_do_wszystkiego.html
                • alina.walkowiak Re: Robot kuchenny - doradźcie kobietki :) 29.03.09, 18:26
                  Ale ja nie chcę wydać aż tak dużo pieniędzy smile
                  • naturella Re: Robot kuchenny - doradźcie kobietki :) 30.03.09, 10:14
                    Alino, mogłabyś sama robić te majonezy i inne, co Cię kusząsmile
                    majonez w Thermomixie to 3 minuty roboty
            • basiczek13 Re: Robot kuchenny - doradźcie kobietki :) 05.04.09, 17:30
              A ja bym chciala zapytac wlasnie o ten robot Phillipsa HR 7768. Jak
              on sie sprawuje z przygotowywaniem ciast-tzn wyrabianie i mieszanie
              masy? Czy podawana pojemnosc misy na ciasto: 700g czy aby nie jest
              za mala?Bo rozumiem ze ciasto wyrabia sie w jakies innej dodatkowej
              misie, ktorej nie ma na zdjeciu (w linku zalaczonym przez ciebie)?Na
              zdjeciu widac tylko Mise glowna: 2,5 l oraz naczynie blendera: 1,5
              l, czy tak?
              Z gory dziekuje za odpowiedz.
    • izzunia Re: Robot kuchenny - doradźcie kobietki :) 29.03.09, 19:39
      A ja mam coś takiego:
      www.zelmer.pl/sprzet_kuchenny/roboty_kuchenne/robot-kuchenny-fenomen/
      i jestem super zadowolona, do tego jako osobne urządzenia dokupiłam maszynkę do
      mięsa, sokowirówkę, i oczywiście, mały ręczny robot właśnie z obrotową miską.
      Wszystko w linii silver.
      Fenomen jest dość duży, ale ma też dużą moc, duże miski. Na pewno wadą są
      plastki (w miskach), które w niektórych miejscach już zaczynają się zużywać, ale
      robota kupiłam w 2004 roku i używam dużo (praktycznie codziennie), więc pewnie
      mają prawo.
      • alina.walkowiak Re: Robot kuchenny - doradźcie kobietki :) 30.03.09, 15:15
        Fenomen byłby już mój, gdyby miał coś tak oczywistego jak rączkę do trzymania smile
    • alina.walkowiak Decyzja podjęta 02.04.09, 13:04
      Zawracam głowę, wiem... Cierpliwe jesteście dla mnie, a ja wymyślam.
      Piszę więc już ostatni wątek w tej sprawie. Postanowiłam kupić Philipsa, ale...
      W sklepie mi bardzo odradzano, proponowano Zelmera. Ze względu na solidność
      wykonania i bliskość serwisu. Podobno ten Zelmer to sprawdzony produkt i warto w
      niego zainwestować. Ma też bardzo dobre plastiki, jakby co to wszystko można
      dokupić. A ponieważ i w tym wątku pojawiają się pochwalne pieśni ku Zelmerowi,
      więc postanowiłam ostatecznie kupić właśnie taki: ZELMER FENOMEN 880.5 . Jak
      ktoś chce to jest do obejrzenia np. tutaj:
      allegro.pl/item593695921_robot_zelmer_fenomen_z_sokowirowka_880_5_glogow.html
      Zadzwoniłam do sklepu i zamówiłam przesyłkę smile

Dziękuję za wszystkie rady. Pozdrawiam!
      • ksenia23 Re: Decyzja podjęta 15.04.09, 10:44
        Mam fenomena i jestem bardzo zadowolona. Właściwie robie w nim wszystko, a najbardziej przyjemne jest tarcie ziemniaków na placki smile
        • alina.walkowiak Re: Decyzja podjęta 15.04.09, 14:08
          Ja wprawdzie ziemniaków jeszcze nie tarłam, ale zachwycona jestem sokowirówką smile
          Wszystkie sałatki na Wielkanoc i sernik robiłam w Fenomenie i jestem bardzo
          zadowolna z jego działania i funkcji. Nawet ten uchwyt, jeśli tak to można
          określić, jest całkiem poręczny i nie odczuwam braku rączki, czego na początku
          się trochę obawiałam.
          • anula36 Re: Decyzja podjęta 15.04.09, 15:24
            a czy calosc tego modelu z sokowirowka zajmuje bardzo duzo miejsca??
            • alina.walkowiak Re: Decyzja podjęta 15.04.09, 15:27
              Ja mam taki sprytny blat pod parapetem i tam wszystko trzymam, a drobiazgi w
              szufladzie. Trochę tego jest: sam malakser z nałożoną jedną miską, poza tym
              jeszcze jedna miska (do ciast), kielich do koktajli i sokowirówka. Na półce
              zajmuje ok. pół metra chyba.
              • anula36 Re: Decyzja podjęta 15.04.09, 15:37
                dzieki za infowink
                Pytalam bo mam mamy aneks kuchenny i malo szafel,ale tak mysle,ze moglabym chyba wszystko upchnac w duzym pudle ktore trzymam na szafce- kominie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka