Dodaj do ulubionych

Plitvickie Jeziora

22.04.10, 18:26
Wybieram się w połowie maja, jestem w wieku wiecej niż emerytalnym i
mam problemy z chodzeniem szczególnie pod górę(chodzę wolno). Czy
mam szanse by w miarę je zwiedzić? Dziekuje za wszelkie rady i
sugestie.
Obserwuj wątek
    • Gość: vvv Re: Plitvickie Jeziora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.10, 21:58
      Jeżeli możesz sam sterować (nie jedziesz z wycieczką) to proponuję
      zacząć od wejsćia nr 2. Stamtąd kolejką podjeżdżasz do najwyżej
      położonego punktu i schodzisz w dól w kierunku promu i albo wracasz
      do punktu wyjścia albo schodzisz jeszcze troszkę w kierunku
      wielkiego wodospadu i wracasz tą samą drogą. Podejście do wejścia nr
      1 ma znaczne przewyższenie, idzie się co prawda zakosami ale może
      być kłopotliwe (może warto zaopatrzyć się w kijki trekingowe?)
      • drugi-b-ofur Re: Plitvickie Jeziora 23.04.10, 08:04
        Dzięki. Kijki mam. Jestem dobrej myśli.Pozdrawiam.
        • Gość: małami Re: Plitvickie Jeziora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.10, 12:20
          Witam !

Mam ogromną prośbę do tych którzy odwiedzili już park o podpowiedz, czy samo
          zwiedzanie jest bardzo męczące, chodzi mio to że chcielibyśmy zobaczyć park w
          dodze powrotnej z Chrwacji i czy po zwiedzaniu będziemy jeszcze w stanie
          przejechać jakieś 14 godzin bo tyle będziemy mieć do domu czy lepiej zatrzymać
          się na nocleg i wracać nastepnego dnia.
          • Gość: vvvv Re: Plitvickie Jeziora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.10, 14:09
            Męczące? Raczej czasochłonne. Pół dnia biegiem po parku.
            14 godzin w drodze? Może koń by wytrzymał? Ja raczej nie ;)

Bierz nocleg i nie śpiesz się. Nie warto. W końcu to urlop.
      • Gość: Kir Re: Plitvickie Jeziora IP: *.pitow.wroc.pl 23.04.10, 14:25
        dobra rada - wejdź przez wejście nr 2. Jeżeli nikt nie będzie cię poganiał to
        sobie poradzisz. Mam pewne wątpliwości czy jechać kolejką bo dzięki temu że
        praktycznie do każdego punktu można dojść 2 drogami, to wybierając inną drogę
        tam i inna z powrotem zobaczysz inne widoki. Kolejka to jest fajna z dziećmi. I
        atrakcja i szybciej się park zaliczy ale jak człowiek już tyle jedzie to szkoda
        coś pominąć. Dość ostre choć krótkie jest podejście do jaskini w najniższej
        części parku, jak zobaczysz jak to wygląda to albo spróbujesz albo zawrócisz i
        pójdziesz inną drogą
    • Gość: JJ Re: Plitvickie Jeziora IP: *.net.stream.pl 23.04.10, 15:09
      Może ktoś wyjaśni Autorowi pytania na ktorej trasie jest też dosyć
      trudne podejscie schodami miedzy promem a dojściem do kolejki i czy
      można ten odcinek pominac.Chyba jest też taka latwiejsza trasa np
      dla zwiedzających z dziecmi i moze własnie tę można podpowiedzieć.
      Co do noclegu po zwiedzaniu to jestem za.

• Gość: urs Re: Plitvickie Jeziora IP: *.chello.pl 24.04.10, 21:28
        Żeby zwiedzić wszystko min. 6-8 godz. z dojazdem wychodzi "dniówka".
        Nocleg zalecam obowiązkowo.
        Koniecznie wręcz obowiązkowo zachęcam zabrać ze sobą parasol lub płasz/kurtka przeciwdeszczowy. Znikąd potrafi pojawić się chmurka wtedy przez 15-20 min. leje jak z cebra.
        Tylko w ustach mieliśmy sucho, wyschliśmy po deszczu na słońcu.

Pozdrawiam,
        • Gość: nune Re: Plitvickie Jeziora IP: 81.219.229.* 25.04.10, 14:05
          witajcie, moze macie fajne namiary na nocleg?
          • Gość: vvv Re: Plitvickie Jeziora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.10, 20:08
            noclegów tam jak komarów na bagnie
            • Gość: małami Re: Plitvickie Jeziora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.10, 16:56
              a czy jest jakiś problem z załatwieniem noclegu na jedna noc i jakie są mniej
              więcej ceny
              • Gość: darek.59.pl Re: Plitvickie Jeziora IP: *.85-237-161.tkchopin.pl 27.04.10, 09:27
                Nie ma problemu ze znalezieniem noclegu. Większość podróżujących wynajmuje
                apartamenty na jedną lub dwie noce. W Śeliśte Dreźnicko (4 km przed Plitvicami
                prze drodze nr 1) wynająłem apartament dla 2 osób - sypialnia, łazienka, kuchnia
                i tuż przy restauracji. Jadąc od Karlovaca "jedynką" mniej więcej od Slunj albo
                jeszcze lepiej od Rakovicy można rozglądać się za noclegami. Ceny są różne ale
                mój apartament był za 15 euro od osoby. Po sąsiedzku był za 17 euro.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka