Dodaj do ulubionych

Ceny w Chorwacji

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.10, 11:12
Może ktoś mi powie kto był w tym roku w Chorwacji jak z cenami bo doszły mnie słuchy że poszły sporo do góry. Byłem w Chorwacji 2 lata temu i było owszem drożej niż u nas ale nie były to jakieś ceny z kosmosu. Czy zmieniło się tak bardzo przez te dwa lata ? Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: autor Re: Ceny w Chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.10, 13:10
      nie
    • Gość: darek.59.pl Re: Ceny w Chorwacji IP: *.85-237-161.tkchopin.pl 09.07.10, 14:19
      Jeżeli porównasz ceny obecne z rokiem, np. 2000, to rzeczywiście mocno uległy
      zmianie. 10 lat temu płaciłem 8 euro za osobę, a były także i za 6 euro. W
      ubiegłym roku 15 euro/osobę. Opłaty za wejścia do parków narodowych, mosty (na
      KRK wjazd kosztował 15 kun, teraz 30), wycieczki stateczkami też było niższe.
      Kugla lodów 2 kuny a teraz 5-6, itp. Natomiast ostatnio ceny są nadal na tym
      samym poziomie - tak ceny apartamentów jak i artykułów spożywczych.
      • aggy80 Re: Ceny w Chorwacji 09.07.10, 15:46
        ceny sa wysokie to opinia Hiszpanow i Belgow, podoba im sie kraj ale
        uwazaja ze ceny sa przesadzone
    • mkoltun Re: Ceny w Chorwacji 09.07.10, 17:05
      wczoraj wrocilam z CHorwacji i ceny są masakryczne, a juz na wyspach
      szczegolnie. Np. owoce na targach są dokladnie 3-4x drozsze niz w
      PL. Lody - wszędzie 6 kun na galke, fakt galki duze, ale lody
      niedobre, sama woda z owocami, widac ze oszczedzaja na smietanie czy
      masle. Wedliny w sklepach najbardziej syfiaste ok., 50-60 zl/kg, tak
      samo sery zolte, zeby kupic lepsze to placisz 80 zł/kg. Nawet wode
      swoja sie oplaca przywozic, oczywiscie pod warunkiem, ze masz duze
      auto. Pieczywo w miare drogie, do tego niedobre, po paru godzinach
      mozesz bulke tarta z tego zrobic.

Acha, tylko ze ja kupowalam w supermarkecie i na targu w Omisu,
      ciekawa jestem, jakie sa ceny mp. w lidlu czy kauflandzie w Splicie,
      pewnie troche taniej.

Ciesze sie, ze zabralam tyle swojego jedzenia bardzo duzo dzieki
      temu zaoszczedzilam, za rok tez chce jechac w to samo miejsce i
      zabiore jeszcze wiecej.
      • zlotajagoda Re: Ceny w Chorwacji 09.07.10, 20:50
        mkoltun napisała:

>Pieczywo w miare drogie, do tego niedobre, po paru godzinach
        > mozesz bulke tarta z tego zrobic.

W Polsce pieczywo z supermarketu też jest ohydne i po godzinie jest twarde jak
        skała.
        Ja byłam w czerwcu na Krk, w Basce - pieczywo kupowaliśmy w piekarni, było
        smaczne również następnego dnia.
      • hepik1 Re: Ceny w Chorwacji 10.07.10, 09:01
        I na tym polega m.in urok Chorwacji.
        Wracamy do ojczyzny i nareszcie doceniamy w jak tanim kraju żyjemy ;)

PS
        Przeczytałem tysiące postów o CRO,ten jest pierwszy,w którym ktoś
        narzeka na chorwackie lody;)
        • mkoltun Re: Ceny w Chorwacji 10.07.10, 10:17
          No wlasnie musialam z siebie to wyrzucic, ze lody w Cro sa niedobre,
          tzn. pisze konkretnie o Omisu, Duce, Splicie, moze w innych
          miejscach sa lepsze.

Dodam tylko, ze ogolnie na wczasach bylo bosko i chociaz nienawidze
          jezdzic w to samo miejsce 2x to do Duce pojade prawdopodobnie za rok
          znow i to juz trzeci raz. Ale apartament wynajme na pewno z kuchnia
          i bede sama gotowac. Ewentualnie mieso surowe czy ryby kupie w Cro,
          a przyrzadzac bede juz sama. W knajpach oplaca (w miare) się kupować
          tylko pizze i spagetti/lasagne - te są w cenach 20kilka zł. A jak
          juz ryby czy mieso to za jedna osobe trzeba wydac po 80 zł/os.

Z artykułów, ktore kosztuja podobnie moge wymienic red bull:) Ja
          akurat nie pije, ale maz w drodze popija i zdziwilismy sie mocno, ze
          cena ta sama, co w PL. Paliwo tez nie jest jakos masakrycznie
          drogie, na Lukoilu w Splicie diesel byl po 6,94 Kuny, czyli taniej
          niz w Polsce.

Acha, co do paliwa to sie nacielismy tankujac przed wyjazdem w Omis
          po 8,16 kuny/l diesel. Potem przy autostradach wszedzie paliwo po
          7,94, a na Lukoilu j.w.
          • hepik1 Re: Ceny w Chorwacji 10.07.10, 11:28
            Trudno dyskutować z twoimi odczuciami,bo one Twoje...ale drugi raz mnie
            zaskakujesz ;)
            Duce akurat jest jednym z najmniej ciekawych miejsc w CRO.
            I jak ci sie udało znaleźć apartament bez kuchni czy przynajmniej
            aneksu kuchennego?
            • Gość: tom Re: Ceny w Chorwacji IP: *.tvkstella.pl 10.07.10, 16:50
              Co do Duce to zgadzam się z hepikiem na 100 proc., w odległości rzutu beretem są
              miejscowości sympatyczniejsze i bardziej przyjazne turystom, ale... Ale o
              gustach nie dyskutujmy... Co innego nie daje mi spokoju: jak to jest z tym
              dodawaniem masła do lodów? W Twoim pierwszym wpisie o tym było, i nie daje mi to
              spokoju... Bo ja się już chyba pogubiłem z lekka... Podrzuć jakiś przepis na
              lody maślane, albo cuś... ;-))
              • hepik1 Re: Ceny w Chorwacji 10.07.10, 22:11
                A,wiesz...że też przejrzałem dzisiaj ze setkę przepisów na lody ;)
            • mkoltun Re: Ceny w Chorwacji 11.07.10, 01:15
              Apartament bez kuchni wzielam bo bylo o 5 eur taniej, a myslalam, ze
              i tak nie bedzie mi sie chcialo gotowac. Wczesniej bylam tam 4 lata
              temu i ceny nie byly jeszcze tak wysokie, codziennie stolowalam sie
              w knajpach. A sniadania i kolacje (kanapki, platki) moglam bez
              aneksu kuchennego zrobic, majac lodowke i ogromny balkon ze stolem z
              krzeslami. Bardzo tez zalezalo mi na widoku na same morze i zeby
              bezposrednio przy plazy mieszkac. Bo dziecko zasypialo ok. 22, a my
              jeszcze 2-3 godzinki siedzielismy na tarasie, a przeciez wyjsc nie
              moglismy nigdzie.

Co do Duce to podoba mi sie tam ze wzgledu na piaszczysta plaze, nie
              lubie kamieni, i tyle. No, moze ja jeszcze przeboleje, bo widoki pod
              woda fajne, glebiej widac (choc morze w Duce przejrzyste), ale moj
              synek bardzo protestowal, jak sie wybralismy na Brac na Zloty Rat,
              gdzie plaza byla kamienista.

Dodam tylko, ze w tych wczasach glownie chodzilo mi o porzadne
              wybyczenie sie, jestem w zaawansowanej ciazy, razem z mezem ciezko
              ostatnio pracowalismy, w tym fizycznie przy remoncie domu, do tego
              moje ruchliwe dziecko, ktore mnie w moim stanie wykancza.

A na tej plazy mialam go z glowy na caly dzien, tak mu sie tam
              podobalo. Bylo tez duzo innych atrakcji dla dzieci - place zabaw,
              wesole miasteczko, dla takiego 3latka jak moj to raj. Acha, woda
              ciepla - 25 st. - poza tym nie bylo fal, bo blisko wyspy, wiec
              dziecko sobie w kolku plywalo, a ja moglam go z lezaka obserwowac.
              Morze plytkie, trzeba bylo bardzo daleko sie zaszyc, zeby sie
              porzadnie zanurzyc.

Jesli chodzi o Duce to uwielbiam te widoki, tu morze, tu gory. Moze
              zaraz kilka fotek wrzuce. Acha, i uwielbiam to, ze przy samym morzu
              są drzewa, ze mozna w cieniu lezec, ale miec dobry widok na bawiace
              sie przy morzu dziecko.

Co do lodow to jest taka jedna lodziarnia w Nisku (okolice
              Rzeszowa), gdzie do lodow dodaje sie maslo. Dietetyczne moze to nie
              jest, ale lody sa boskie.

No, nie czepiajcie sie tego masla, tak czy owak lody - mimo ze
              wyglady smakowicie - smakowaly srednio.
              • hepik1 Re: Ceny w Chorwacji 11.07.10, 06:49
                Masło odpuszczamy.;)
                Argumenty plażowe ,w tej sytuacji rodzinnej mnie przekonują.

Kupa lat przed wami na eksplorację tych ciekawszych miejsc w CRO.
                Fale czy ich brak to raczej kwestia wiatrów ,niekoniecznie zasługa
                Braczu.
                forum.gazeta.pl/forum/w,201,98184335,98202973,Re_Czy_w_chorwacji_sa_duze_fale_.html?wv.x=2
                • Gość: tom Re: Ceny w Chorwacji IP: *.tvkstella.pl 11.07.10, 17:31
                  Nnnnnnnnnnno, nie opowiadaj!
                  Od kiedy to Nisko leży w okolicy Rzeszowa? Przestań weź... ;-))
                  Toż to dobre pól godziny do Rzeszowa trzeba 19-strasse piłować, aby w te okolice
                  Rzeszowa dotrzeć...
                  A co do tego masła - sprawdzę osobiście, domyślam się, o której lodziarni
                  prawisz... ;))

To jak już tak o lodach i maśle..., to może podpowiem: z Niska masz całkiem
                  niedaleko do Janowa Lubelskiego, gdzie spotkasz takie lody, że, no nie wiemm....
                  Lepsze to tylko chyba w Kraku na Kazimierzu kosztowałem (nie wiem, czy jeszcze
                  tam takie są - nakładane, według woli kupującego, do rożka drewnianą szpatułką,
                  przed podaniem porcje są ważone (na wadze, a nie warzone z tym Twoim masłem
                  ;-)), oraz równie dobre w Trogirze

A co piaszczystych plaż polecam też Crveną Lukę na zadarskim odcinku wybrzeża.
                  Tamta ma tę jeszcze zaletę, iż zatoka, która ma tę piaszczystą plażę, jest
                  znakomicie ocieniona, więc można spędzać w morzy cały dzień bez obawy o
                  przegrzanie się...
                  • obajabonga Re: Ceny w Chorwacji 11.07.10, 23:13
                    Sluchaj, jak ktos jest z Poznania, czy Wroclawia, to jak mu
                    wytlumaczysz, gdzie lezy Nisko? Najwiekszym rozpoznawalnym miastem w
                    okolicy Niska jest jednak Rzeszów.

Lodziarnia oczywiscie kolo Biedronki, nie pytalam, czy dodaja maslo,
                    ale jedzac te lody to dla mnie oczywiste. Choc fakt, nie jadlam ich
                    juz kilka lat, kiedys sluzbowo musialam jezdzic do Niska, teraz juz
                    nie i ciagle nie po drodze mi, zeby po te lody wstapic. A slinka mi
                    cieknie na sama mysl.

Za to w Janowie Lub. bywam czesto, tam mam sporo rodzinki i stamtad
                    pochodze, ale na lodach tez dawno nie bylam. Uswiadom mnie moze,
                    ktora lodziarnia jest najlepsza?

Dzieki za info o plazy, sprawdze w necie, Zadar blizej, a te
                    ostatnie kilometry tak mi sie dluzyly, ze szok. Bo trase wzielismy
                    na jeden raz, bez noclegu, tzn. wyjechalismy ok. 20, dotarlismy kolo
                    poludnia. Slyszalam jeszcze o plazy piaszczystej na jakiejs wyspie
                    (nie moge sobie teraz przypomniec), ale ze wzgledu na swoj stan
                    balam sie, ze nie maja tam dobrego szpitala, gdyby cos z ciaza bylo
                    nie halo.
                    • Gość: tom Re: Ceny w Chorwacji IP: *.tvkstella.pl 12.07.10, 10:13
                      Wiem, masz rację z tymi punktami odniesienia Nisko-Rzeszów... ;-)) Tak sie
                      droczę z lekka tylko z tymi lodami. Wakacje w końcu, trochę luzu można sobie
                      dać, czyż nie?

Co do Janowa - polecam zweryfikować swoje upodobanie do lodów w lodziarni (mam
                      nadzieję, że to nie będzie nieetyczna z forumowego punktu widzenia
                      kryptoreklama) położonej nieomal w narożniku Rynku, o rzut beretem od zespołu
                      fontannowego - po przekątnej w stosunku do dworca PKS. To jest lodziarnia
                      bodajże (mam nadzieję, że nie pokręciłem nazwiska) p. Kiszki. Co nie znaczny, że
                      ta w Nisku nie ma swoich fanów także...;-)

Jeszcze co do Crvenej Luki - ta plaża leży w obrębie ośrodka wypoczynkowego.
                      Kiedyś był tam swobodny dostęp, teraz - nie wiem. Od kogoś słyszalem, że każą
                      sobie płacić za wstęp gościom nie będącym mieszkańcami ośrodka. Ale osobiście
                      nie sprawdzalem

Niewielkie sztucznie usypane piaszczyste plaże spotkasz w kilku miejscach, gdzie
                      normalnie takich plaż nie ma. Robi się je z myślą o najmłodszych właśnie.
                      Spotkałem taka np. w wioseczce Turanj niedaleko Biogradu na moru i Zadaru, w
                      części plaży leżącej najbliżej wioski sv. Petar, czy po stronie północnej, nie
                      wyklucza, że są jeszcze odobne w sv. Filip i Jakov w tej samej okolicy. Co do
                      wyspy - może chodzi Ci o Rab? Sprawdź, czy nie o tym mówimy...;-)
                      pozdrawiam ciepluteńko
                      • mkoltun Re: Ceny w Chorwacji 12.07.10, 23:14
                        oczywiscie, ze znam lodziarnie Kiszki, jak bylam mloda to na
                        wakacjach codziennie tam jadlam. Musze zatem sprobowac, czy lody
                        dalej dobre.
              • Gość: mimi Re: Ceny w Chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.10, 09:35
                MOja droga nie musisz się przed nikim tłumaczyć! Spędzassz wakacje tak jak
                chcesz i gdzie chcesz-rozumiem cię doskonale bo my tez unikamy tych kuulowych
                miejsc gdzie kupa ludzi oraz podchmielonych "turystów" z Polski wulgaryzuje na
                plaży. Zwiewam wtedy gdzie pieprz rośnie bo mi wstyd za nich. Do Chorwacji
                jeżdzimy z rodziną co roku i też kierujemy się kryteriami podobnymi do Twoich-z
                dziećmi bywa różnie-ale nie zrozumie tego ten kto ich nie ma i dlatego skupia
                sie na wątków lodów-buhhhaaaa. Poza tym mozesz sobie spędzac wakacje na placu
                piłsudskiego w wawie jeśli to Ci odpowiada to wara innym mądralom od tego.
                Miłych wakacji!
                • Gość: Marcin Re: Ceny w Chorwacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.10, 12:46
                  Dziekuję za cenne informacje zwłaszcza dotyczące lodów :-)bardziej jednak chodziło mi o ceny artykółów spożywczych w sklepach pozdrawiam :-)
                  • mkoltun Re: Ceny w Chorwacji 12.07.10, 23:13
                    no troche odbieglismy od tematu.

Chyba juz pisalam, owoce sa dokladnie 4x drozsze, ale ja z Zamoscia
                    jestem, wiec tu pewnie taniej niz w duzych miastach. Wedliny
                    bylejakie od 50 zł, takie lepsze 80 zł. Sery zolte tez powyzej 50
                    zł/kg. Mieso ok. 2-3x drozsze, jakbys surowe chcial kupic, zeby
                    obiad zrobic. Ryby u rybakow ok. 50 zł/kg, wiec tez drogo.

W knajpach tylko pizza i makarony sa w miare tanie (20 kilka
                    zl/porcja) a reszta drozyzna.

Drozdzowki po 6 kun, chleb 10 kun. Napoje/soki tak ze 2x drozsze.
                    Tak samo mleka/serki.

Ogolnie oplaca sie moim zdaniem nabrac paczkowanych wedlin i serow z
                    PL, tak samo np. pieczywo razowe czy chrupkie, jak ktos lubi. Ja
                    nawet maslo, serki do smarowania zabralam.

Pewnie sie powtorzylam, ale nie chce mi sie juz otwierac swojej
                    pierwszej odpowiedzi w watku.
      • Gość: olusia Re: Ceny w Chorwacji IP: *.adsl.inetia.pl 13.07.10, 14:20
        Masz rację - ceny na targu w Omis są wysokie, ale my robliśmy zakupy
        w Lidlu w Splicie i tam ceny były porównywalne do naszych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka