Dodaj do ulubionych

trasa ze Śląska do Makarskiej

08.05.11, 22:41
Jaka trasa jest najlepsza (najbardziej ekonomiczna) jadać ze Śląska do Makarskiej?
to będzie nasz pierwszy wyjazd a jeśli chodzi o trasę to jestem zielony jak listki na wiosnę :)

Może ktoś z was jechał już kiedyś ze Śląska do Makarskiej i może doradzić jaka trasę wybrać? A może ktoś się wybiera w tym roku ?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • wislok1 Re: trasa ze Śląska do Makarskiej 08.05.11, 23:05
      www.viamichelin.pl/
      Prosze wpisać miejsce wyjazdu, miejsce przyjazdu w Chorwacji.
      Potem szukaj
      Najbardziej ekonomiczna, hmmm... Michelin rozumie to jako trasa bez winietek i bez opłat za autostrady na bramkach w Chorwacji.
      Oczywiście można nie płacić, ale wtedy jedzie się dłuuugo

Moim zdaniem nie ma co szukać na siłę oszczędności za kilka euro. No i nocleg po drodze to podstawa, wyjazd na wakacje to nie szkoła przetrwania

Niech pan to sobie pooblicza na tej stronie,a w razie dokładnych pytań na tym forum na pewno panu odpowiedzą
      • Gość: robert Re: trasa ze Śląska do Makarskiej IP: *.2-0.pl 08.05.11, 23:22
        włąsnie wróciłem z Makarskiej i dubrownika przed 2 godzinami polecam drogę na Źilina na słowacji tylko jak sie da przez słowacje nie czechy bo czeka Cię dodatkowa winietka jak mnie:)na potem -Bratislava -Wiedeń jest obwodnica -Graz -Maribor -Zagrzeb-Makarska opłaty za drogi tam i z powrotem za osobowy bez przyczepki kosztowały mnie około 500pln za wsztstkie drogi od Źiliny masz cały czas autostrade do Makarskiej
        • wislok1 Czemu dodatkowa winietka przez Czechy ????? 08.05.11, 23:32
          Albo jedzie się na Cieszyn-Brno-Mikulov-Wiedeń
          albo
          Cieszyn-Żylina-Bratysława-Wiedeń

Odcinek Czeski Cieszyn-granica Cz/SK jest bez winietki

Natomiast tylko kompletny idiota jedzie Brno-Bratysława-Wiedeń.
          Jest gotowa obwodnica Wiednia od pólnocy i jadąc od Mikulova wpada się na nią i przejeżdża przez Wiedeń bez problemu

Czasowo trasy przez Brno i Bratysławę wychodzą tak samo
          • hepik1 Re: Czemu dodatkowa winietka przez Czechy ????? 09.05.11, 11:08
            wislok1 napisał:
            > Natomiast tylko kompletny idiota jedzie Brno-Bratysława-Wiedeń.

Mnie się nie wydaje...takie radykalne sformułowania niczemu nie służą.
            Od czasu do czasu sam stosuję lekką kpinę(choć niektórzy i tak się śmiertelnie obrażają),która prowokuje do dyskusji ale "idiota" niczemu nie służy.
            Zwlaszcza ,że ktoś ,kto chce wydać te 10 euro więcej na takie miano nie zasługuje.
            • wislok1 Re: Czemu dodatkowa winietka przez Czechy ????? 09.05.11, 17:14
              OK, moja wina, pownien być masochista.
              Nie chodziło o koszt winietki, tylko o koszmarną betonową autostradę z Brna na Bratysławę
              i o to, że jest 70 km dalej
        • Gość: jan Re: trasa ze Śląska do Makarskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.11, 21:37
          Z Bratyslawy do Wiednia...........Koleś gdzie ty Go prowadzisz..na okrągło..........
    • hepik1 Re: trasa ze Śląska do Makarskiej 09.05.11, 09:13
      Kompromis między ekonomią finansową a czasową opisałem tutaj:
      cro.pl/forum/viewtopic.php?p=495984#495984
      Oczywiście można wprowadzać modyfikacje ,np rezygnując z rout 86 na rzecz węgierskiej autostrady,gdzie winieta 4 dniowa to żaden majątek,przy okazji pamiętając,że nadkłada sie ponad sto km.
      Przed sezonem nalezałoby też uaktulnić sytuację na wspomnianej 86-stce.
      Jeśli ktoś bardzo chce zaoszczędzić może ominąć autostrady chorwackie ale mija sie to z celem,gdy priorytetem jest czas.
      Da sie też dojechać tą trasę na "raz"
      W -15-16h można byc w Makarskiej tyle,ze trochę moze boleć d..a,kręgosłup ,itp części ciała ;)
      • wislok1 Re: trasa ze Śląska do Makarskiej 09.05.11, 17:21
        W zeszłym roku na 86 przed Szombathely od strony wschodniej robili przebudowę drogi.

Można też jechać z Bratysławy inaczej: skręcić z autostrady na Kittsee, potem stara drogą na Parndorf, potem wzdłuż Neusiedler See, potem wpada sią na drogę Wiedeń-Balaton, jedzie przez Sopron i przed Sarvar skręca na 86.
    • Gość: e-tam trasa Makarska IP: *.dynamic.chello.pl 09.05.11, 12:49
      dial30 napisał:
      ...Jaka trasa jest najlepsza (najbardziej ekonomiczna) jadać ze Śląska do Makarskiej? ...

Nasza Chorwacja < trasa sprawdzona wielokrotnie

Pozdrawiam,
      • deoand Re: trasa Makarska 13.05.11, 18:08
        Albo jedzie się na Cieszyn-Brno-Mikulov-Wiedeń
        albo
        Cieszyn-Żylina-Bratysława-Wiedeń

Albo tędy albo tamtędy a potem Graz -Maribor i autostrada na Split i do Makarskiej

Gdzieś by warto było zie zatrzymac na nocleg bo w jeden dzień to watpie abys dał radę
        • zenek.r Re: trasa Makarska 13.05.11, 21:58
          Bardzo dobrą trasę podał hepik1 i tej się trzymaj........jechałem tą trasą jest super..........extra....Węgry ten nie płatny kawałek autostrady i później 86 extra......bajka...relaks.......tam tylko jadą Ci co już raz jechali...........i co super ważne przez Słowenię super przejazd.
          Większość ludzi z Bratysławy jedzie na Wiedeń.........to chore..........robić taki zawijas i dalej na okrągło jechać.........
          Z Bratysławy przejście graniczne Rajka dalej popatrz na mapie droga 86 aż do Redics-hatar granica dalej Lendave bokiem i na granice Mursko-Sredisce......i jesteś w Chorwacji......i juz nikogo się nie słuchaj..to najlepsza trasa.......i tania..mam na myśli winiety...........powodzenia..w tym roku jadę przez Bośnie i Hercegowinę..........zobaczymy jak tam ludzie żyją....................powodzenia
          • hanej Re: trasa Makarska 13.05.11, 23:05
            Nie przesadzajmy z relaksem na 86
            Jak masz pecha, to jedziesz w kolumnie, wśród tirów i wleczesz się 60 na h
            Zwykle ruch jest spory i zwykle masz pecha
            Szans na szybką jazdę nie ma
            Jak zalezy komuś na czasie, to tylko przez Austrię i Maribor.
            Jak ktoś planuje nocleg na Węgrzech i kąpiel w basenach, 86 może być
            • hepik1 Re: trasa Makarska 14.05.11, 05:51
              Tiry po 86-stce chyba jednak szybciej jeżdżą niż 60 km na godzinę:
              tinypic.com/m/5nky7s/4
              A tak prawdę mówiąc,nie ma jednej idealnej trasy.
              Gdyby była, to na forum byłoby o połowę mniej wątków ;)
              Wersja-max autostrad-pomijając aspekt ekonomiczny-to jednak piekielna nuda,zwłaszcza dla tych ,którzy jadą po raz enty.
              Tysiąc km z hakiem tylko autostradą(np w wersji Żylina-Budapeszt-Leteney-Sestanovac) może spowodować zejście na monotonus nudicus ;)
              Choć w wersji nocnej chyba jednak lepsza od rout 86.
              • hanej Re: trasa Makarska 14.05.11, 07:21
                Chodziło mi o średnią prędkość na trasie 86
                w dzień roboczy

Nie ma idealnej trasy
                Idelanie byłoby mieć auta ze skrzydełkami i poleciać nad Jadran
                • hepik1 Re: trasa Makarska 14.05.11, 16:01
                  hanej napisał:

> Chodziło mi o średnią prędkość na trasie 86

A to się już nie kłócę ;)
                  W soboty i niedziele,kiedy tiry mają wolne jest lepiej.
                  Tak czy siak,to 16o km czyli dwie i pół do trzech godzin gdy gdzieś przystaniemy.
                  Autostradą madziarską 100 km z hakiem dalej ...
                  I 86 raczej nie nocą,w drugiej części sporo lasów a w lasach czaji się zwierzyna ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka