jukka4 05.06.11, 16:39 Może ktos był i wie czy jest tam kosciol katolicki,w ktorym mozna by uczestniczyc w niedzielnej mszy,ewenyualnie gdzie najblizszy?Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bywalec Re: Zivogosce-pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.11, 17:46 Na pewno jest w Zivogosce Porat, niemal przy samej drodze. Msza była tylko rano Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Zivogosce-pytanie IP: *.tvkstella.pl 05.06.11, 18:04 Jest. Tuż przy wjeździe do miejscowości. Widoczny z daleka przy głównej trasie. Ma spory parking. Jest tam zresztą też po sąsiedzku znany ośrodek pielgrzymkowy, często zatrzymują się polskie grupy w drodze do Medjugoije. Odpowiedz Link Zgłoś
jukka4 Re: Zivogosce-pytanie 05.06.11, 21:30 Dziekuję Wam.Wiedzialam,ze mozna na Was liczyć:)Pozdrawiam i życzę udanych wakacji. Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: Zivogosce-pytanie 06.06.11, 05:49 A może w niedzielę wypad do Makarskiej(ok 20 km) Fajne miejsce do kontemplacji : www.riviera-makarska.eu/pl/txt_makarska-wakacje.html Odpowiedz Link Zgłoś
jukka4 Re: Zivogosce-pytanie 06.06.11, 19:58 Hepiku Drogi,rzeczywiscie,miejsce warte odwiedzenia.Dziękuję za podpowiedź:)Moze znasz jeszcze jakieś ciekawe a mało znane miejsca-niekoniecznie sakralne-w promieniu ok.20-30km od Zivogosce?Z góry dziękuję i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: Zivogosce-pytanie 06.06.11, 22:05 Myślę,że będąc tak blisko Dubrovnika(140 km) chyba nie wolno go odpuścić. Jakies 2,5h jazdy i spacer po starówce i murach. Po drodze arborretum w Trsteno albo najdłuzsze mury obronne w Ston. Bliżej PN Biokovo i wjazd na szczyt Sv Jure.Choć tutaj trochę adrealiny dla kierowcy. W Żivogosce Blato swoje apartamenty maja dwie Polki(jedna z nich jest autorką popularnego przewodnika po CRO "W kraju wina i lawendy") ,które dodatkowo organizują sporo atrakcji np wycieczke w góry na quadach plus wszystkie inne typowe atrakcje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mad-25 Re: Zivogosce-pytanie IP: 80.54.105.* 07.06.11, 07:43 Hepiku a czy byłeś w Zivogosce u tych 2 kobiet ?? My akurat w czwartek wyruszamy właśnie tam. Po powrocie na pewno się odezwę i opiszę. Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: Zivogosce-pytanie 07.06.11, 10:59 Trudno prosto odpowiedziec na tak zadane pytanie.Osobiście -nie. Forumowo -tak. Osobowościowo -ciekawe osoby.P.Ania (Plumek) robi świetne zdjęcia,dusza rogata ;) I na pewno pomocy nie odmówią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bywalec Re: Zivogosce-pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.11, 22:30 Z sakralnych - to może jeszcze klasztor w Zaostrogu, choć odradzam niedzielę bo na weekend zjeżdzają tłumy Chorwatów mieszkających w BiH Ciekawy może być wypad do BiH (potrzebna Zielona Karta,bez niej nie wpuszczą), w zasięgu (choć więcej niż 20-30km) masz Mostar, Medjugorje (straszna komercja...). Ciekawe są wodospady Kravica, w drodze powrotnej do Chorwacji można się pod nimi wykąpać. Akurat wycieczka na cały dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Zivogosce-pytanie IP: *.tvkstella.pl 08.06.11, 13:09 ... tylko drobna uwaga: chcąc obejrzeć sobie klasztor w Zaostrogu - o czym informują stosowne tablice przy wejściu - należy wyposażyć się w odpowiedni strój, by uniknąć zgrzytliwego incydentu. Strój plażowy wyklucza wstęp do wnętrza. A jak ktoś potrafi się z braciszkami dogadać, to może pozwolą mu pooddychać powietrzem jednej z najciekawszych i najwartościowszych bałkańskich bibliotek, jaka znajduje się w tym klasztorze... W ogóle - polecam długi spacer w górną, opuszczoną przed laty część Zaostrogu, mnóstwo porzuconych domów, wręcz dworów, kościoły, gdzieniegdzie na dziko osiedlają się bośniackie rodziny tworząc przedziwne kulturowe enklawy... Odpowiedz Link Zgłoś
jukka4 Re: Zivogosce-pytanie 08.06.11, 20:35 Jeszcze raz dzięki- pierwszy raz jedziemy do Chorwacji i bardzo jestem ciekawa jak będzie:) A jeszcze mam takie bardziej przyziemne pytanie-z butami do wody chyba nie powinno być tam(Zivogosce) problemu?Mają być od jutra w Biedronce ale nie wiem czy będą ok? Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: Zivogosce-pytanie 08.06.11, 21:38 Wczoraj bodajże widziałem w Lidlu,Biedronkowe niczym nie odbiegają,podobnie jak te w CRO. Wszystkie mają podobnych producentów czyli made in china,wietnam albo inny bangladesz. Komus starczają na dwa albo cztery sezony,inny wyrzuca po dwóch tygodniach. Cenowo nie odbiegają od siebie. W Ż.Blato ostatnio przemielili plażę na drobny żwirek,jeśli komuś nie przeszkadza ziarnko groszku pod poduchą i bez butów sie obędzie,bo jeżowców bym nie demonizował.Najczęściej mozna je zobaczyć przy pomocy maski ,lezace kilka metrów pod powierzchnia wody,tam gdzie stopą sięgnac niemożliwe ;) Odpowiedz Link Zgłoś
dorawi Re: Zivogosce-pytanie 10.06.11, 10:11 Może ktoś wie czy w Zivogosce można kupić rejs na którąś z wysp ? Czy jeśli tak płynie się z samej Zivogosce? Ewentualnie jaki jest przybliżony koszt wycieczki ? Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: Zivogosce-pytanie 10.06.11, 11:12 Na Korczulę z Ż.Blato powinien pływać wioskowy armator.Fichpicknik 30 euro z małym hakiem. Z Makarskiej na Bracz.W sezonie ,w tym roku raczej lekko powyzej 2oo kun. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Zivogosce-pytanie IP: *.tvkstella.pl 10.06.11, 17:23 W Hotelu Nimfa jest kilka biur turystycznych, mają siedziby w hallu i wokól niego. One organizują bądź prowadzą nabór na takie rejsy. W sezonie wybór spory, poza szczytem - już słabiej Odpowiedz Link Zgłoś
dorawi Re: Zivogosce-pytanie 13.06.11, 09:48 Dziękuję , nawet będę mieszkać w tej Nimfie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Zivogosce-pytanie IP: *.lodz.mtl.pl 18.06.11, 17:17 To opisz jak bylo ;) ja sie wybieram za 2 tyg :) Odpowiedz Link Zgłoś
dorawi Re: Zivogosce-pytanie 20.06.11, 13:55 chętnie opisałabym ale ja jadę 30.06. na objazdówkę -tydzień , a dopiero od 07.07. mam tydzień pobytu w Nimfie . Ty chyba będziesz tam wcześniej Odpowiedz Link Zgłoś
monia-pi Re: Zivogosce-pytanie 20.06.11, 14:08 no ładnie my też od 8.07 zagościmy w Nimfie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
dorawi Re: Zivogosce-pytanie 21.06.11, 11:43 to pewnie się spotkamy chociaż to dość duży hotel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mad-25 Właśnie wróciłam z zivogosce blato .. IP: 80.54.105.* 26.06.11, 10:02 Chętnie w miarę mozliwości odpowiem na pytania. Ogólnie wycieczek jest mnóstwo bo i na Hnar, Korculę i mniejszą wyspę ale akurat z głowy mi wyszła nazwa. My byliśmy na Hvarze i ogólnie zapłaciliśmy po 120 kn na osobę dorosłą dzieci do 6 Lat gratis. Było fajnie choć krótko od 9 a koło 13.30 bylismy już z powrotem- na kąpanie tylko 1,5 godziny. a obiad rybka przepyszny + wino. Na Hnarze jest piękna piaszczysta plaża, postaram się dodać zdjęcia. Na Korculę taki wyjazd to 250 kn na osobę ale tam jest wycieczka całodzienna. Ogólnie z promami to sięnie orientuję - koło 13 euro za auto w jedną stronę i jakieś euro jeszcze za osoby. Polecam Zivogosce Blato jest to piękna miejscowość. Ludzie bardzo zadowoleni i fajnie się z nimi rozmawia ;-) Tylko jednego żałuję że nie jechalismy w ciemno, rezerwacji dokonaliśmy już w styczniu , mielismy tylko jeden pokój i płaciliśmy 52 euro. Znajomi przyjechali w ciemno i dostali piękny apartament - podwójny jak u Nas+ 2 tarasy i cena 40 euro . Mieli także tv my nie, o wifi nie wspomnę . Więc taki okres jak drugi tydzień czerwca lub wrzesień to tylko w czarno. Jest multum pustych wolnych apartamentów a Chorwacji są przychylni. Jak sami nie mają to polecą kogoś na pewno. Dodam tylko żę pojechaliśmy tam 11- byliśmy na miejscu a bardziej tłoczno zrobiło się w tym tygodniu czyli końcówka czerwca. W razie pytań proszę pytać. Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: Właśnie wróciłam z zivogosce blato .. 26.06.11, 10:38 Ta trzecia (mniejsza ;))wyspa,która ci wypadła z głowy,to trzecie wyspa pod względem wielkości w CRO i najwieksza w środkowej Dalmacji ;) Nazywa sie Bracz.Z najwyższą w CRO górą (Vidova)na wyspach(ponad 700m) z której najbardziej reklamowany cypelek z plażą w Bol wyglada lepiej niż w rzeczywistosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mad-25 Re: Właśnie wróciłam z zivogosce blato .. IP: 80.54.105.* 26.06.11, 11:21 Absolutnie tej wyspy nie miałam na mysli była to Peljesac. Taka dziwna nazwa więc mi z głowy miało prawo wylecieć. Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: Właśnie wróciłam z zivogosce blato .. 26.06.11, 11:28 Aha. Znęcać sie nie będę...w sensie ,że Peljesacz to półwysep nie wyspa i rodzaju męskiego(co jest już szczegółem) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mad-25 Re: Właśnie wróciłam z zivogosce blato .. IP: 80.54.105.* 26.06.11, 11:36 Ok może i półwysep ;-) Dlatego pisałam że byłam tylko na Hvarze a o innych nic nie wiem. Ogólnie chodzi mi o to iż mogę podpowiedzieć bo wiem więcej a niżeli przed wyjazdem. Ogólnie człowiek na drugi raz nie popełniał by tych błędów co popełnił. Ogólnie Chorwacja piękny kraj i byłam bardzo pozytywnie zdziwiona jaka kultura , zero porównania do Polski. Brak słów.... Odpowiedz Link Zgłoś
mad-25 Re: Właśnie wróciłam z zivogosce blato .. 26.06.11, 11:43 No tak przecież jak jechaliśmy do Dubrownika to ten półwysep złączył się z lądem...setki razy to czytałam i nawet wiedziałam. Rzeczywiście gafa na całej lini. Ogólnie na moje usprawiedliwienie że jechalismy 2 dni w aucie ponad 1800km bez nocowania. Przez to człowiek taki jeszcze nie myślący logicznie. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marija Re: Właśnie wróciłam z zivogosce blato .. IP: *.net.stream.pl 26.07.11, 23:35 Witam Właśnie za tydzień jedziemy do Zivogosce Mala Duba. Mam pytanie czy są jakieś restauracje lub tawerny w zivogosce i jaka jest cena tak mniej więcej obiadu? Odpowiedz Link Zgłoś
alacw Re: Właśnie wróciłam z zivogosce blato .. 29.07.11, 09:46 A mógłbyś zdobyć namiary od znajomych na ten apartament (na przyszły rok, bo w tym roku była już Fazana na Istrii). Odpowiedz Link Zgłoś
alacw Re: Właśnie wróciłam z zivogosce blato .. 29.07.11, 10:07 to było do mad-25, mój e-mail alacw@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tulipan Re: Właśnie wróciłam z zivogosce blato .. IP: *.lupro.net 14.04.12, 21:01 Czy można prosić o te namiary na apartamenty za 40 euro? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aj Re: Zivogosce-pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.11, 14:17 Mekduję posłusznie, iż w Zivogosce Porat jest klasztor franciszkanów, przy nim kośćiół św. Krzyża, a msze niedzielne są o 8 i 10 rano. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Zivogosce-pytanie IP: *.150.154.139.internetia.net.pl 26.02.13, 11:28 Mogę prosić o namiary na kwatery mój mail ikaniewska@interia.pl Dziękuję i pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś