Gość: olaaaa IP: *.ejedrzejow.pl 19.06.11, 18:34 Hej Zamierzam wybrać się ze 2 tyg. do CG. Jaka droga będzie najlepsza? Przez Austrię-Cro czy Węgru BiH ew. Serbię ?? pozdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hepik1 Re: Do Czarnogóry Austrię-Cro czy Węgry-BiH ??? 19.06.11, 21:30 Zależy od tego,co rozumieć przez "najlepsza" Najkrótsza,najszybsza,najtańsza,atrakcyjna widokowo itd itp? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olaaaa Re: Do Czarnogóry Austrię-Cro czy Węgry-BiH ??? IP: 193.59.89.* 20.06.11, 08:26 Oczywiście myslę o najkrótszej bo jadę z dziećmi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Do Czarnogóry Austrię-Cro czy Węgry-BiH ??? IP: *.tvkstella.pl 20.06.11, 09:01 Byłoby suuuuuuuuuuper, gdybyś jeszcze określiła punkt startu w Polsce, bo akurat niekoniecznie tę samą trasę można polecić komuś, kto jedzie spod Lublina i temu, kto startuje z Zielonej Góry, Kujaw bądź Krakowa. Z różnych regionów Polski są zupełnie różne "najlepsze" drogi... Odpowiedz Link Zgłoś
lesio5 Re: Do Czarnogóry Austrię-Cro czy Węgry-BiH ??? 20.06.11, 09:06 Akurat z nazwy serwera widać wyraźnie że z Jędrzejowa. Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: Do Czarnogóry Austrię-Cro czy Węgry-BiH ??? 20.06.11, 09:01 Cały problem,że ta najkrótszą wcale nie będzie najszybciej ;) Całkiem spory wątek o drogach do CG mamy tutajTekst linka: Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olaaaa Re: Do Czarnogóry Austrię-Cro czy Węgry-BiH ??? IP: 193.59.89.* 20.06.11, 09:23 Zgadza się startuje z okolic Kielc. Do Cro zawsze jeździłam przez Austrię/Cro i mysle czy nie bedzie najszybciej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seboc Re: Do Czarnogóry Austrię-Cro czy Węgry-BiH ??? IP: *.ip.netia.com.pl 20.06.11, 14:39 > Do Cro zawsze jeździłam przez Austrię/Cro i mysle czy nie bedzie najszybciej To dość ekwilibrystyczny pomysł. IMHO nie ma żadnego uzasadnienia. Proponuję jechać przez Serbię - Bośnię - Dubrownik, po drodze zaliczając sobie parę rzeczy w Bośni. Wracać można przez Cacak w Serbii. S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olaaaa Re: Do Czarnogóry Austrię-Cro czy Węgry-BiH ??? IP: *.ejedrzejow.pl 21.06.11, 19:02 Nie zalezy mi na widokach, ponieważ jak napisałam jadę z dziećmi i nie będę zwiedzała "po drodze". Uważacie że ta 2 trasa będzie szybsza i krótsza? Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: Do Czarnogóry Austrię-Cro czy Węgry-BiH ??? 22.06.11, 10:32 Z Jędrzejowa do gierkówki w Siewierzu,potem S-1 na Cieszyn,przez kawałek Czech i Słowacje Austrię,Słowenię ,CRO autostradami.Najdrożej ,najnudniej ale chyba najszybciej. Czasowo najbardziej do nadrobienia na CRO- autostradach Przynajmniej teoretycznie,bo to zależy od niewiadomej "X" jak w każdym równaniu,zwłaszcza drogowym. Na raz ...każdy powinien znać swoje możliwości. Wg mnie to mordowanie kierowcy i pasażerów,w przenośni,nie daj Boże dosłownie. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olaaa Re: Do Czarnogóry Austrię-Cro czy Węgry-BiH ??? IP: 193.59.89.* 22.06.11, 15:19 Juz 2 krotnie pokonywałam tą trasę m.in do Orebica i jechało mi się naprawdę bardzo dobrze. Nie znam tego 1 wariantu, chyba nie jest szybszy wręcz przeciwnie, podejrzewam, ze czas przejazdu jest dużo dłuższy. Chyba, ze nie mam racji? Odpowiedz Link Zgłoś
bwiolab Re: Do Czarnogóry Austrię-Cro czy Węgry-BiH ??? 24.06.11, 22:06 Wybrałam trasę przez Słowację -Węgry, odcinek nocny przypada na BiH lub Serbię, co w takim przypadku wybrac? Chodzi mi o lepsze, bezpieczniejsze, lepiej oznakowane, szybsze etc drogi -;) Odpowiedz Link Zgłoś
artur251 Re: Do Czarnogóry Austrię-Cro czy Węgry-BiH ??? 24.06.11, 22:35 Jeśli chcesz szybciej i bez kłopotów to myślę że przez CRO jest lepszym rozwiązaniem. Jechałem (4 lata temu) przez BiH właśnie przez noc. Ponieważ już na pierwszych kilometrach za granicą mieliśmy spotkanie z policją, to całą drogę staraliśmy się jechać zgodnie z przepisami. W sytuacji gdy ograniczenie do 40km/h nie jest rzadkością a na środku drogi stoi policjant z radarem i sprawdza czy nie jedziesz 41km/h nie jest to łatwe a do tego droga nie ubywa szybko... Jadąc w ten sposób przez jedną noc i tak zapłaciliśmy po 2 mandaty. Inna sprawa to dolina Neretwy i tamtejsze widoki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenlok Re: Do Czarnogóry Austrię-Cro czy Węgry-BiH ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.11, 22:42 Ja jechałem Bratysława , Węgry, Bośnia i Hercegowina.......obok Sarajewa....ale jak nie chcesz to nie musisz tam zwiedzać......i Podgorica......aż do Baru i Ulcinji. Miałem jeden nocleg na Węgrzech.....nie drogo a jaki komfort dla całej rodziny...nie tylko kierowcy........na tym nie oszczędzaj............... Oczywiście przez Czechy , Austria , Słowenia i Chorwacja.....to autostrady....szybciej się jedzie , ale za opłaty drogowe....mamy super nocleg na Węgrzech...... Decyzja należy do Ciebie......... Odpowiedz Link Zgłoś
bwiolab Re: Do Czarnogóry Austrię-Cro czy Węgry-BiH ??? 25.06.11, 09:06 Mój kierowca jest przekonany do autostrad drogą przez Cro ale większość usilnie kieruje nas przez Węgry. Na pewno przez Cro jest szybciej, człowiek nie stresuje się co chwile ograniczeniami prędkości z kolei przez Węgry krócej ale nie znaczy szybciej. W drogę do Czarnogóry nie zależy mi na widokach, w powrotnej owszem. Musze w takim razie jeszcze raz to przemyśleć. A możesz podać mi namiar na te Węgry? Czekam na ewentualne sugestię. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gtw Serbia IP: *.223.64.210.static.sl-net.pl 25.06.11, 11:49 lecisz przez Barwinek, Miskolc, Budapeszt, Belgrad, Cacak, Uzice, Prijepolje do Podgoricy i dalej na Wybrzeże droga dobra, do Belgradu uutostrada, potem niedawno niezła, niedawno remontowana jednopasmówka nie tak zatłoczona jak Jadranka, i mniej płacisz w opłatach drogowych krócej i szybciej od wariantu chorwackiego, z noclegiem za Balgradem, drugiego dnia po południu jesteć na wybrzeżu Odpowiedz Link Zgłoś
dokto Re: Serbia 25.06.11, 16:33 Z Jędrzejowa do Budapesztu przez Barwinek i Miskolc? W jakim celu? Trzeba być przygotowanym na roboty drogowe od granicy H/SRB do Belgradu, tam autostrada jest tylko kawałkami w innych miejscach dopiero powstaje. W samym Belgradzie też remonty na przelotówce. Ja bym jednak jechał do B-pesztu przez Chyżne. Potem na Belgrad. Pewną alternatywą dla trasy Buda - Belgrad przez Szeged jest autostrada M6 do Mohacsa, potem zwykłą drogą do Osijeka i dalej do Belgradu autostradą, ew. jeszcze kawałek zwykłą droga do granicy CRO/SRB. Odpowiedz Link Zgłoś
jarecki1970 Re: Do Czarnogóry Austrię-Cro czy Węgry-BiH ??? 06.07.11, 18:26 Czytam posty i sam już nie wiem jaką drogą jechać do Czarnogóry oklice Bar-u , jadę oczywiscie z Częstochowy:D jestem ciekawy jaka droga jest wybierana najczęściej ? najbardziej wydaje mi sie jechać przez Słowacje Zylina ( ale czy jechać na Bratysławe autostradą ) czy kirerowć sie od razu na Węgry- Budapeszt , i jak dale ? :( Serbia? Za duzo mozliwości :( dojazdu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Do Czarnogóry Austrię-Cro czy Węgry-BiH ??? IP: *.adsl.inetia.pl 07.07.11, 15:09 Jak się zdecydujesz na cos konkretnego to napisz co i jak, ja ze znajomymi jedziemy z Częstochowy 12 sierpnia do Czarnogóry- sam jeszcze nie wiem gdzie dokładnie- wstępnie planuję jechać przez Słowację Węgry Serbię lub Słowację Węgry kawałek Chorwacji i Bośnię. 2 lata temu jechałem do Chorwacji przez Słowację i Węgry- później chorwacką autostradą. Teraz obawiam się trochę tych Serbskich i Bośniackich dróg. Nie mniej jednak wolę zaoszczędzić parę groszy bo autostrada w Chorwacji była dość droga. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yurek Re: Do Czarnogóry Austrię-Cro czy Węgry-BiH ??? IP: *.adsl.inetia.pl 08.07.11, 11:38 Może pomogą wam filmy z telewizji serbskiej. Trasa Belgrad - Budva i Belgrad - Herceg Novi. Pierwszy jest z ubiegłego roku, a drugi aktualny. W tamtym roku jechałem pierwszą trasą i nie narzekam z powodu remontów drogowych. Mimo wszystko wybrałbym tą trasę i dzisiaj, ale może mają już ten remont za sobą. www.rts.rs/page/tv/ci/story/17/%D0%A0%D0%A2%D0%A1+1/730754/%D0%A1%D0%90%D0%A2.html www.rts.rs/page/tv/ci/story/17/%D0%A0%D0%A2%D0%A1+1/912190/%D0%A1%D0%90%D0%A2.html Odpowiedz Link Zgłoś
jarecki1970 Re: Do Czarnogóry Austrię-Cro czy Węgry-BiH ??? 08.07.11, 12:44 Dzieki za filmiki. Jak możesz to napisz któredy jechałeć -chodzi o całą trase Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Do Czarnogóry Austrię-Cro czy Węgry-BiH ??? IP: *.adsl.inetia.pl 08.07.11, 13:33 Nie powiem- ale ten pierwszy film odrobinę mnie przeraził :) Odpowiedz Link Zgłoś
jolkazz Re: Do Czarnogóry Austrię-Cro czy Węgry-BiH ??? 09.07.11, 23:55 Witam! Wybieram się z rodzinką do Petrovac 11 sierpnia. Wyjeżdżamy z Krakowa. Na pewno będziemy jechać przez Węgry i Bośnię. Ponieważ jest trochę kilometrów do przejechania, jedziemy z dzieckiem, więc na 100% nocleg po drodze. Plany mamy, by wyjechać rano ok. 5 z Krakowa. Chciałabym zaplanować nocleg po drodze, ale realnie nie wiem dokąd zajedziemy przez 13 godzin. Według michelin do granicy Chorwacja-BiH dojedziemy w ok. 10 godzin, Sarajewa dojedziemy w 13 godz. Mam pytanie do tych którzy jechali tą trasą? Czy dojadę w 13 godz. z Krakowa do Sarajewa? Ile wam zajął przejazd do Czarnogóry? Czy ktoś mógłby mi polecić nocleg przed Sarajewem, ewentualnie gdzieś w samym Sarajewie? Odpowiedz Link Zgłoś
yurekk Re: Do Czarnogóry Austrię-Cro czy Węgry-BiH ??? 08.07.11, 13:43 Nie ma strachu. Jechałem tą trasą.Moim zdaniem jest fajnie. Odpowiedz Link Zgłoś
agamamaoli Re: Do Czarnogóry Austrię-Cro czy Węgry-BiH ??? 12.07.11, 11:17 W zeszłym roku jechaliśmy w okolice Petrovaca - w jedną stronę przez Węgry i Serbię, z powrotem przez BiH i Węgry - drogi dobre (dużo lepsze niż w PL) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Do Czarnogóry Austrię-Cro czy Węgry-BiH ??? IP: *.net81.citysat.com.pl 12.07.11, 22:06 My właśnie wróciliśmy z Petrovacia, jechaliśmy z opolskiego przez Czechy , Słowacje , Węgry do granicy serbskiej i dalej do Novego Sadu a tam przesiadka do pociągu (oczywiście wraz z samochodem) i do Baru. Odpowiedz Link Zgłoś
jarecki1970 Re: Do Czarnogóry Austrię-Cro czy Węgry-BiH ??? 12.07.11, 22:18 Gość portalu: Aga napisał(a): > My właśnie wróciliśmy z Petrovacia, jechaliśmy z opolskiego przez Czechy , Słow > acje , Węgry do granicy serbskiej i dalej do Novego Sadu a tam przesiadka do po > ciągu (oczywiście wraz z samochodem) i do Baru. Napisz cos wiecej jak wrażenia , jakie ceny itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Do Czarnogóry Austrię-Cro czy Węgry-BiH ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.11, 09:09 Za Apartament (w sumie był na 4 osoby)a byliśmy we dwoje płaciliśmy 30 euro, do morza i centrum jakieś niecałe 10 minut spacerkiem - nie chcieliśmy mieszkać w samym centrum. Petrovać - bardzo ładna fajna i mała mieścinka , ma jeden duży market (VOLI)bardzo dobrze zaopatrzony , pełno restauracyjek i małych sklepików. Plaża w centrum zatłoczona my korzystaliśmy z plaży Lucice ( jakieś 2 km od centrum można podjechać autkiem) i jeszcze ładniejsza i prawie pusta plaża w Reżevici( przez przypadek na nią trafiliśmy) ale też dojechać trzeba autkiem albo ciekawym rozwiązaniem jest pieszy tutel z Petrovacia do Revevici ( za małym portem po lewej stronie trzeba się wspiąć po schodkach do lasu i brzegiem morza jest poprowadzona ścieżka do plaży odleglość jakieś 2 km) Ceny z tego co pamiętam : woda 1,5 l - 0,50 euro Cola - 1,20 e, pomidory kg : 0,99 e, sery żółte około 7-8 euro za kg ( droższy nabiał jest) , schab kg też około 7 euro. Odpowiedz Link Zgłoś
bwiolab Re: Do Czarnogóry Austrię-Cro czy Węgry-BiH ??? 16.07.11, 20:12 Wróciłam właśnie z CG, pytałam o drogę na forum i skorzystałam z 2 wariantów Do CG wybrałam trasę - Czechy-Austria-Słowenia (objazd)-Cro - trasa szybka i przyjemna tyle, że to pt i całe tabuny Czechów wyjechały na wakacje Z CG - BiH (dużo ograniczeń, zakrętów, policji trochę i czasami trudno wyminąć coś co się wlecze z prędkością 20-30km na godz ) - Węgry - szybko, dobre drogi, zero policji (bez winiety czyli potencjalnie wolniej) i Słowacja też ok. Reasumując I trasa szybciej pomimo, iż dłuższa, druga tańsza. Odpowiedz Link Zgłoś
jarecki1970 Re: Do Czarnogóry Austrię-Cro czy Węgry-BiH ??? 16.07.11, 20:42 W jakiej miejscowośc byliscie , można bez problemu znaleśc apartamenty i jakie ceny Odpowiedz Link Zgłoś
bwiolab Re: Do Czarnogóry Austrię-Cro czy Węgry-BiH ??? 17.07.11, 11:14 Mieszkałam w Petrovac, głownie z uwagi na dzieci. Jak dla mnie miasteczko dla nich - 2 plaże, promenada, plac zabaw. Market, sporo knajpek, piekarnia, apteki etc. Odpowiedz Link Zgłoś
2podroznik2011 Re: Do Czarnogóry Austrię-Cro czy Węgry-BiH ??? 16.07.11, 22:43 Odwieczny dylemat podróżujących do Czarnogóry i Chorwacji. Kilka lat temu jeździliśmy do Herceg Novi w Czarnogórze i zawsze wybieraliśmy trasę przez Austrię. Po pierwsze dużo autostrad, a po drugie wszystkie granice można przekraczać bez kontroli dokumentów. W poprzednim roku byliśmy w Rovinj w Chorwacji i również wybraliśmy tą trasę. Odpowiedz Link Zgłoś