Dodaj do ulubionych

Co byście wybrali na wakacje Kotor czy Budvę?

04.04.12, 23:24
Witam,
Grupa osób z dziećmi 5-10 lat wybiera się do Czarnogóry i zastanawiamy nad wyborem miejsca pobytu - Kotor czy Budva? Prosimy osoby, które tam były o wyrażenie swojego zdania.

A może ktoś ma jakiś sprawdzony apartament?
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i rekomendacje.
Pozdrawiam,
T
Obserwuj wątek
    • Gość: gtw Re: Co byście wybrali na wakacje Kotor czy Budvę? IP: 195.158.247.* 05.04.12, 08:58
      ani to ani tamto

Kotor jest urokliwie położony, ale plaż tam nie ma, a woda nie jest tak czysta jak nad otwartym morzem

Budva jest z kolei najdroższym miejscem na czarnogórskim wybrzeżu, w dodatku potwornie zatłoczonym w sezonie

polecam okolicę Petrovaca, Czarnogóra to mały kraj, więc wszędzie można dojechać w stosunkowo krotkim czasie
    • yotsukaido Re: Co byście wybrali na wakacje Kotor czy Budvę? 05.04.12, 12:31
      Ja ze znajomymi byłam w Blue Horizon Apartments i b.polecam to miejsce, zwłaszcza dla rodzin z dziećmi. Do Budvy co 5-10 min kursowały stamtąd busy. Budva b.tłoczna, wieczorem centrum przeistaczało się w jeden wielki klub - fajny klimat, ale myślę, że b.odpowiedni dla szeroko rozumianych singli niż rodzin z dziećmi. Nie odwiedzałam Budvy w ciągu dnia, więc mam wrażenia tylko z pory wieczorno-nocnej. A Blue Horizon to naprawdę fajne miejsce, czysto, miła obsługa, dobry standard i wyposażenie apartamentów. W hotelu restauracja serwująca obiady za ok.12eur, więc jak na ceny w czarnogórskich restauracjach przystępnie. Dwa baseny, w których nigdy nie było tłoku, w tym jeden dla dzieci.
    • Gość: darek.59.pl Re: Co byście wybrali na wakacje Kotor czy Budvę? IP: *.adsl.inetia.pl 06.04.12, 10:54
      Musicie mieć chyba jakieś szczególne upodobania turystyczne i wypoczynkowe aby wybrać właśnie te dwie lokalizacje. Zobaczyć Kotor, Budvę, Sv. Stefan, itp., zrobić kilkanaście zdjęć pamiątkowych i dalej czym prędzej!.
      • matrasza Re: Co byście wybrali na wakacje Kotor czy Budvę? 06.04.12, 13:06
        Gość portalu: darek.59.pl napisał(a):

> (...) i dalej czym prędzej!.

Darku.59, ALE DOKĄD????? Poleć coś, proszę, będę wdzięczna:)
        • Gość: darek.59.pl Re: Co byście wybrali na wakacje Kotor czy Budvę? IP: *.adsl.inetia.pl 06.04.12, 13:28
          Odpowiedz więc na pytania: czy chcesz wypoczywać, zwiedzać, szukasz spokoju czy "łomotu" kurortowego albo miejskiego? Wolisz spacery zatłoczonymi i hałaśliwymi uliczkami czy spokojniejsze miejsca? Wolisz hotelowy pobyt czy prywatne apartamenty?
          • matrasza Re: Co byście wybrali na wakacje Kotor czy Budvę? 06.04.12, 13:42
            Oczywiście, że chcę mieć wszystkiego po trochu, co w sumie trudne nie będzie;) no... za wyjątkiem hotelu;) najważniejsze kryteria:
            1. sprawdzony, polecony apartament
            2. blisko ładnej plaży
            3. w niezbyt hałaśliwym miejscu, czyli nie w centrum miasta, ale w sensownej odległości od rozrywek...
            Da się?
            • Gość: darek.59.pl Re: Co byście wybrali na wakacje Kotor czy Budvę? IP: *.dynamic.chello.pl 06.04.12, 23:17
              W takim razie: Petrovac na moru (Petrovac) albo Rafajlovici lub Bećici. Petrovac leży między Budvą (Sv. Stefan po drodze) a Sutomore. Nieco dalej jest Bar. Ok. 15 km do jednego i 15 km od drugiego miasta. Z Rafajlovici do Budvy wystarczy spacer przez Bećici, ok. 3-4 km.
              • matrasza Re: Co byście wybrali na wakacje Kotor czy Budvę? 07.04.12, 09:42
                Darek.59 - badzo dziekuje! przyjrze sie poleconym miejscom.
                pozdrawiam:)

Gość portalu: darek.59.pl napisał(a):

> W takim razie: Petrovac na moru (Petrovac) albo Rafajlovici lub Bećici. Petrova
                > c leży między Budvą (Sv. Stefan po drodze) a Sutomore. Nieco dalej jest Bar. Ok
                > . 15 km do jednego i 15 km od drugiego miasta. Z Rafajlovici do Budvy wystarczy
                > spacer przez Bećici, ok. 3-4 km.
                • Gość: A Re: Co byście wybrali na wakacje Kotor czy Budvę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.12, 23:09
                  Na pewno nie chcecie hotelu w Budvie? My też jedziemy z dziećmi. W Aleksandar płacimy 1100 euro za all inclusive na 10 dni. Nie jest to dużo, zwłaszcza, że cenię sobie wypoczynek, a nie stanie przy garach. Od kilku lat wypoczywamy w hotelach - jest o niebo wygodniej niż apartamenty (mam porównanie, też kiedyś byliśmy).
                  Ale każdy wypoczywa, jak chce.
                  • matrasza Re: Co byście wybrali na wakacje Kotor czy Budvę? 18.06.12, 00:58
                    Witaj,
                    Sytuacja o tyle się zmieniła, że jednak jedziemy do CRO, ale dziękujemy za wszelkie sugestie i namiary, nigdy nie wiadomo...;)
                    Pozdrawiam i miłego wypoczynku Wam życzę:)
                • Gość: maria Re: Co byście wybrali na wakacje Kotor czy Budvę? IP: 5.174.175.* 07.06.15, 12:43
                  Polecam apartamenty u moich przyjaciół w zatoce kotorskiej kon w polsce 783 739 282
          • tat75 Re: Co byście wybrali na wakacje Kotor czy Budvę? 06.04.12, 16:58
            Postaraj się wczuć w naszą sytuację, a to, jak myślę, pozwoli Ci zarekomendować najlepsze miejsce. Otóż jedziemy z dziećmi w wieku 5-10 lat przy czym dzieci będzie więcej niż dorosłych :) A zatem:

- przydałoby się, żeby plaża była dość blisko; nie musi to być idealnie wygrabiony, złoty piasek, ale z pewnością nie ostre skały;

- nie będziemy mogli pozwolić sobie na wielkie zwiedzanie z dziećmi, ale dobrze byłoby na miejscu coś pooglądać;

- nocnych klubów i dyskotek nie będziemy zaliczali, ale też nie chcielibyśmy miejsca w którym jest 5 domów na krzyż i nic się nie dzieje - fanie byłoby wieczorami pospacerować, dlatego mile widziane miasteczka, w których wieczorami odbywają się występy/animacje;

- nie jedziemy samochodami, a więc kiepsko u nas z mobilnością :(

• sofia41 Re: Polecam zatokę kotorską. 06.04.12, 13:31
          Spędzaliśmy tam urlop w 2010, 13 dni, mieszkaliśmy w Prcanj, tuż nad wodą ale właściwie tam wszędzie jest tuż nad wodą. Do całkiem przyzwoitej plaży mieliśmy 200m. Woda czysta. Zaleta - blisko uroczy Kotor, spokojnie i cicho.
          Na "prawdziwą plażę" jeździliśmy kilkanaście kilometrów do Radovici. Jedzie się przez tunel i koło lotniska w Tivat. Bardzo przyjemne i przytulne miejsce. Jest restauracja, toalety, prysznice, piach, leżaki i parasole.
          Budva, fajne ale zatłoczone miasteczko, długa promenada z mnustwem reastauracji, ładna staróweczka. Wieczorem najprzyjemniej, jest wesoło.

• Gość: sisi Prosze o pomoc IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.04.12, 17:28
            Wybieram sie do miejscowosci Njivice kolo Igalo-hotel Club Riviera Kometa(niestety nie ma opinii). Może ktos zna te okolice. Czy jest spokojnie , bezpiecznie i warto. Bardzo chce poplynąć na rafting a do zwiedzania tez jest sporo.
            • Gość: tom Re: Prosze o pomoc IP: *.tvkstella.pl 14.04.12, 21:08
              Miejsce - super! Jak ktoś lubi te klimaty... Pełne obwieszonych złotymi łańcuchami Rosjan w porszakach i mercedesach.... Nie to, żebym miał cos do Rosjan, ale...
              Sam hotel znam tylko z widzenia, mieszkaliśmy w apartmanie, ale hotelowisko z jego basenami, restauracjami itp. zwiedziliśmy w ramach spacerów. Przyznaję, robi, owszem, wrażenie, ale raczej tylko na miłośnikach takiego modelu wypoczynku.
              Plaża - raczej beznadziejna, nasłoneczniona tylko wczesnym rankiem i gdzieś tak do godz. 10-11,bo wioska jest tak usytuowana względem słońca, że inaczej się nie da... W tej części zatoki morze jest mocno zamulone, bo nie ma wymiany wody. Przy kompleksie hotelowym plaże są jako-tako czyste, ale już dalej - paskudztwo, ale to czarnogórska norma mniej więcej.

Zwiedzanie? Mam mieszane odczucia. Igalo nie jest atrakcją turystyczną, pobliskie Herceg Novi to jest zwiedzanie na jedno popołudnie i wieczór, w Njivice zwiedzać nie ma co, na wypady samochodem zaś... bo ja wiem. No, może jeszcze po sąsiedzku Prevlaka... Jest nad Zatoką sporo fajnych miejsc wartych zobaczenia takich jak chociażby Perast, ale z Njivice jest akurat daleko na takie wypady
              • Gość: sisi Re: Prosze o pomoc IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.04.12, 10:29
                I zagwozdka. Niestety tak mało jest ofert samolotowych. Tu tez lądowanie w Dubrowniku i przejazd do Czarnogóry. Generalnie mało czasu spedzam w hotelu. Ozłocone Ruskie mi nie przeszkadzaja byle by nie hałasowali. Najbardziej kusi mnie rafting, jezioro Szkoderskie i Dubrownik. Zwykle wypozyczam auto i jezdzę. Może niedaleko sa lepsze plaże.
                W sumie najgorsza , najbrudniejsza plaże zaliczyłam przed laty we Włoszech w okolicy Triestu.
                • Gość: tom Re: Prosze o pomoc IP: *.tvkstella.pl 15.04.12, 10:59
                  Pomysł, aby z Njivice wybrać się na objazd Jez. Skodarskiego jest dla mnie dość karkołomny. To jest stanowczo za daleko, aby to obskoczyć w jeden dzień unikając karkołomnych wyścigów. Tym bardziej, że okolice J.S. są mocno skomplikowane od strony nawigacyjno-logistycznej, drogi są trudne, praktycznie nieoznakowane, bez dobrej mapy raczej bym się tam nie wybierał. A na miejscu na takowe mapy liczyć nie ma co. Pod tym względem (mam na myśli obfitość materiałow info-turystycznych) MNE jest przeciwieństwem HR. Skodarskie i okolice, takie jak Stari Bar, Monastyr Ostrog, pogranicze albańskie albo nawet i Skodar iraz Tiranę, najlepiej poznawać mieszkając w rejonie Petrovac-Sutomorje, nawet w Ulcinju bądź Canju. Z Njivice nad Jez. Skodarskie (licząc choćby do przełęczy pod Sukhobin, gdzie po raz pierwszy ma się kontakt wzrokowy z Jeszorem) jest mniej więcej 150-180 km, jeśli chcieć po drodze zahaczyć np. o Ulcinj, Stari Bar, zatrzymać się choćby w celach widokowych w Perast, nie mówiąc o innych godnych obejrzenie miejscach nad Zatoką (sv. Stefan, Kotor chociażby tylko). Skromna wycieczka trasą Canj-Sutomorje-Stari Bar-Ulcinj-Jez. Skodarskie-Virpazar-Petrovac-Canj, z wizytą na granicy czarnogórsko-albańskiej zajęła nam czas od godz. 9 rano do 19, choc raptem przejechaliśmy nieco ponad 130 km. I nie obiajliśmy się przesadnie, ani też nie zatrzymywaliśmy się na zwiedzanie Kotoru, sv. Stafana czy Perastu - co załatwiliśmy jadąc wokół Zatoki Kotorskiej z Njivice do Canja. Dodam, ze chcąc już maksymalnie skrocić czas jazdy skorzystaliśmy za bodaj 2 albo 5 € z tunelu pomiędzy Virpazarem a Petrovacem, jazda serpentynami przez góry zajęłaby ponad godzinę dłużej. To była połowa września, jazda pod wieczór nieoznakowanymi drogami, bez aktualnych map i przy zapadającym zmierzchu w silnie górzystym otoczeniu Jeziora Szkodarskiego to iście ekstremalnba przygoda. Zwłaszcza, że teren mocno bezludny, od czasu do czasu jakiś samochód, z którym trudno się było wyminąć oraz pałętające się po wąskiej drożynie stada a to krów, a to osiołków nie wiadomo czyich...
                  W sumie - obawiam się, że te plany trzeba byłoby poddać raz jeszcze analizie... Sorry... ;-))

A w okolicy Njivice nie liczyłbym specjalnie na plaże o przesadnych parametrach, nawet w Herceg Novi, dość dużym jak na tutejsze warunki i nieco hałaśliwym miasteczku. Morze jest tu niespecjalnie czyste, więc i plaże i ich przybrzeżna część nie są specjalnej jakości. Są, owszem, przy niektórych domach plaże-tarasy betonowo-kamienne, ale jak dla mnie to nie są plaże...
            • Gość: ewa Re: Prosze o pomoc IP: *.home.aster.pl 17.06.12, 20:19
              No i jak udał się pobyt w hotelu Riviera? Ja wybieram się tam za nieco ponad tydzień (jako przedłużenie wycieczki objazdowej po Chorwacji) i ciekawi mnie na ile opinie forumowiczów nt. okolicy się sprawdziły... trochę przeraził mnie ten fragment o małej ilości słońca...
              • grekan Re: Prosze o pomoc 18.06.12, 12:21
                Bylem zadowolony z wypoczynku w Becici; dluga piaszczysto-zwirkowa plaza, na horyzoncie widok Sw. Stefana. Blisko Budva. mozna podjechac turystyczna kolejka, jak rowniez Petrovac i Bar. Piekne palmowe parki, subtropikalna roslinnosc, wiele knajpek wzdluz morza.
                • Gość: pasimpoch Re: Prosze o pomoc IP: 212.209.42.* 18.06.12, 23:13
                  Witam,
                  wybieramy się za 2 tygodnie na urlop do miejscowości Lepetane (okolice Tivat) - 9 osób. Wybraliśmy apartament Villa Serventi. Czy ktoś może był w tej miejscowości i może podzieliś się wrażeniami? Jedziemy w 2 auta i zastanawiamy się, którą trasę wybrać - najkorzystniej byłoby przez Serbię, ale słyszałam, że jest niebezpiecznie i zdarzają się napaści na turystów. Będę wdzięczna za informację. Pozdrawiam serdecznie,
                  • koma52 Re: Prosze o pomoc 19.06.12, 21:44
                    Jechałam przez Serbię w tamtym roku. Nic niemiłego nas nie spotkało - wręcz odwrotnie: Serbowie bardzo mili, przy tankowaniu kawa gratis, zresztą bardzo dobra. Kraj piękny, ale bardzo biedny. Na poboczach stoiska z papryką i czosnkiem.
            • Gość: Vlado Re: Prosze o pomoc IP: *.centertel.pl 06.08.12, 14:00
              CZARNOGÓRA, Njivice nad Zatoką Kotorską: Hotel Riviera Kometa jest reklamowany jako trzy i pół gwiazdki. To oszustwo, pokoje (a zwłaszcza łazienki) są brudne i zagrzybione. Brakuje choćby suszarki do włosów! Standardem przypominają hotele robotnicze z lat sześćdziesiątych. Zresztą ten ośrodek rzeczywiście powstał w 1967 r. i od tego czasu Kometa była tylko co 5 czy 10 lat malowana, wymienili też okna; reszta - "in statu nascendi", czyli tak, jak 45 lat temu... To absolutny skansen w najgorszym tego słowa znaczeniu. Stanowczo odradzam więc Kometę, bo będziecie cały czas zirytowani brudem i dziadostwem. Na dodatek przez 16 godzin na dobę straszny łomot dyskotekowy z baru Red (tuż przed oknami). Personel uważa taki stan za normalny, brudem ani hałasem nikt sie nie przejmuje. Wyżywienie - raczej kiepskie (w kółko to samo do jedzenia).
              Jeżeli już wybierzecie Njivice i ten ośrodek, to decydujcie się na zmodernizowane w 2008 r. pawilony Venera i Stela (w ramach tego samego zespołu Riviera Club). Mają całkiem dobry standard (4 gwiazdki), ale niestety - cena szybuje w górę. Ale w każdym razie nie idźcie na tzw. taniochę, bo w Komecie będziecie cały czas nabici negatywnymi emocjami!!!
          • Gość: maria Re: Polecam zatokę kotorską. IP: 5.174.175.* 07.06.15, 12:37
            P0lecam apartamenty w zatoce kotorskiej tanio super wyposażone kon 783 739 282
    • koma52 Re: Co byście wybrali na wakacje Kotor czy Budvę? 19.06.12, 21:47
      A odpowiadając na pytanie założyciela wątku - nie wybrałabym ani Kotoru, ani Budwy. Zwłaszcza Budwy - chyba że zakładałabym imprezowanie nocne i wydanie dużych pieniędzy.
      Owszem, warto te miasta zwiedzić, bo oba mają swój niepowtarzalny klimat i sa piękne, ale wypoczynku nie gwarantują.
      • tat75 Re: Co byście wybrali na wakacje Kotor czy Budvę? 19.06.12, 22:47
        Dziękuję za wypowiedź :)
        Jednak jak pisała koleżanka w międzyczasie doszliśmy do tego samego wniosku i wybraliśmy bardziej kameralne miejsce.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka