Dodaj do ulubionych

Bez paszportu do Chorwacji?

IP: *.dynamic.chello.pl 27.06.12, 11:17
Czy można wjechać do Chorwacji na dowód osobisty?

Z góry dziękuję za odpowiedź!
Obserwuj wątek
    • Gość: tom Re: Bez paszportu do Chorwacji? IP: *.tvkstella.pl 27.06.12, 11:25
      tak, i to od dawna. I na ten sam dowód można wrocić. Paszport z kolei ułatwia i upraszcza procedury związane np. z bezpłatnym dostępem do opieki medycznej na miejscu, w Chorwacji, a takze związane z podróżą do Chorwacji drogą lotniczą, kiedy odprawa odbywa się na przejściach lotniskowych a nie punktach granicznych na granicach z państwami sąsiednimi.
      • bdb22 Re: Bez paszportu do Chorwacji? 27.06.12, 11:54
        Witam,
        jestem zdziwiony odpowiedzią kolegi. Za każdym razem jak jechałem ( teraz 3 raz) proszono nas o paszporty. Nie wiem na jakiej zasadzie wjazd miałby być na dowód skoro Chorwacja nie jest w strefie Schengen.
        • Gość: RedBox Re: Bez paszportu do Chorwacji? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.12, 12:26
          Co ma piernik do wiatraka ?
          Schengen dotyczy braku kontroli na granicach, tylko tego.
          Kraje członkowskie UE i kandydujące do niej pozwalają na przekraczanie granic na podstawie dowodu osobistego
        • hepik1 Re: Bez paszportu do Chorwacji? 27.06.12, 12:31
          A o co miał chorwacki pogranicznik pytać na granicy?
          Po polsku"proszę o dowód osobisty"? ;)
          Min.Spraw Zagr.-gdzie paszport gdzie tylko z dowodem:
          www.msz.gov.pl/Informacje,wizowo-paszportowe,dla,obywateli,polskich,i,cudzoziemcow,1799.html
          • Gość: Eia Re: Bez paszportu do Chorwacji? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.12, 12:49
            Co więcej - w zeszłym roku (na zorganizowanej objazdówce) pilotka radziła osobom, które mają oba dokumenty do pokazywania na granicach dowodu - odprawa w takich przypadkach przebiega szybciej, bo paszport muszą kserować itp. Nie mówiąc oczywiście, że hasło "Polacy" otwierało wszystkie granice i znacznie ułatwiało przejazd :)
            • sofia41 Re: Bez paszportu do Chorwacji? 27.06.12, 13:49
              Znajomi z Danii mają tylko paszporty, dowody osobiste lub inne "dowody tożsamości" tam nie istnieją, jeżdżą dużo po UE ale nikt i nigdzie nie robi im z tego trudnośści i nikt ich nie kseruje.
              Apropos. Od dziś każde dziecko od poczęcia musi mieć własny dokument. Wpisy w dowodach rodziców są nie ważne.
              • hepik1 Re: Bez paszportu do Chorwacji? 27.06.12, 14:17
                A propos Danii,awantura z przed roku:

Zgodnie z zapowiedziami Dania rozpoczęła we wtorek kontrole na swoich granicach. Plany te spotkały się ze zdecydowanym sprzeciwem ze strony sąsiadów Danii i Unii Europejskiej

Na przejściach granicznych z Niemcami 30 dodatkowych celników ma przeprowadzać wyrywkowe kontrole, podobnie na granicy ze Szwecją, gdzie dodatkowych urzędników ma być początkowo 20.

Planowane jest podwojenie liczby celników, wprowadzenie elektronicznego nadzoru granic oraz postawienie nowych budynków straży celnej.

Więcej... wyborcza.pl/1,75477,9893077,Dania_kontroluje_na_granicy.html#ixzz1yzlkF94g
                • sofia41 Re: Bez paszportu do Chorwacji? 28.06.12, 07:36
                  hepik1 napisał: A propos Danii,awantura z przed roku: .............................

Mimo zapowiedzi nigdy do tego nie doszło, chociarz znajomi duńczycy i wielu innych nic by przeciwko takiej kontroli nie mieli.
                  Starzejesz się i opowiadasz kawały z siwą brodą.
              • dokto Re: Bez paszportu do Chorwacji? 28.06.12, 14:09
                sofia41 napisała:

> Apropos. Od dziś każde dziecko od poczęcia musi mieć własny dokument. Wpisy w d
                > owodach rodziców są nie ważne.

Od poczęcia?
                Ale wtedy to tylko nazwisko co najwyżej można wpisać ;)
    • donata72 Re: Bez paszportu do Chorwacji? 27.06.12, 20:44
      mozna na dowod jestes po wakacjach w czarnogorze tez sie balam ze nieda rady zadawalam duzo pytan,ale jak wjechalismy do chorwacji celnik tylko zapytal na poczaku autokaru do kogos a paszportu niemasz?moje dzieci maly paszporty maz tez dostali pieczatki a ja na plastik wiechalam wiec spoko
    • Gość: jurek Re: Bez paszportu do Chorwacji? IP: *.adsl.inetia.pl 28.06.12, 09:22
      Nie jestem w temacie. Chcę tylko zasygnalizować nowy problem. Od 1 lipca tego roku dzieci są zobowiązane mieć paszporty. Słyszałem to w radiu, ale nie znam szczegółów. Jeśli ktoś ma czas...
    • Gość: Gosia Re: Bez paszportu do Chorwacji? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.12, 10:36
      Zdarzyło mi się wjechać pokazując dowód, ale w zapleczu miałam paszporty { były w sumie nie ważne} ale przy takim tłoku to by nikt nie sprawdzał ważności . Ale nie próbowałabym jechać tylko z dowodem , bo mogą cofnąć z granicy .
      • Gość: tom Re: Bez paszportu do Chorwacji? IP: *.tvkstella.pl 28.06.12, 13:18
        Nie opowiadaj banialuk i dyrdymałów. Czy znasz kogoś, kogo cofnięto z granicy, bo miała dowod a nie paszport, czy tylko sobie gdybasz?
        • donata72 Re: Bez paszportu do Chorwacji? 28.06.12, 20:05
          przeca pisze ze wlasnie wrocilam z czarnogory 25 czerwca i w chorwacji sprawdzali przy wjerzdzie i wyjezdzie ja mialam dowod osobisty dzieci paszporty!!!!!!polowa autokaru miala dowody osobiste wiec wsiadaj i baw sie dobrze!!!!a jak cie niewposzcza dam Ci moj namiar obijesz mnie
          • Gość: Alek Re: Bez paszportu do Chorwacji? IP: *.pools.arcor-ip.net 22.04.13, 21:19
            Niewiem jak to wyglada z Polskim Dowodem osobistym ,bo mam niemiecki.Wiem ze nawet do Tunezji wystarczy dowod.W podruzy po Montenegro ,Bosni Horwacji itd.wystarczyl dow oso.niemiecki.W maju jade do Bosni z bratem i zobacze czy do Horwacji i Bosni trzeba paszport,dotyczy to mojego brata bo ma tylko Polskie papiery.

• Gość: Samosia Re: Bez paszportu do Chorwacji? IP: *.dynamic.chello.pl 28.06.12, 22:03
        www.mfa.hr/MVP.asp?pcpid=1615&dmid=151#pocdrz
        Ministerstwo Spraw Zagranicznych Chorwacji twierdzi, że polacy mogą wjeżdżać na dowód osobisty, Gosia uważa, że mogą cofać z granicy. Komu, pytam się, komu w końcu mam wierzyć ?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!
        • Gość: Foxer Re: Bez paszportu do Chorwacji? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.12, 23:17
          Moja sąsiadka twierdzi, że ziemia jest płaskim dyskiem podtrzymywanym przez krokodyle,
          a znajoma Zocha uważa, że Chorwacja jest nad Morzem Czarnym
          • Gość: taranka Re: Bez paszportu do Chorwacji? IP: *.adsl.inetia.pl 29.06.12, 08:19
            A tak z innej beczki-kiedy Chorwacja wchodzi do UE? czy w tym roku?
            • Gość: taranka Re: Bez paszportu do Chorwacji? IP: *.adsl.inetia.pl 29.06.12, 08:21
              Przepraszam! juz wiem.Za rok
              • Gość: gość Re: Bez paszportu do Chorwacji? IP: 87.204.223.* 29.06.12, 10:47
                Durna zrobiła się dyskusja...
                • Gość: tom Re: Bez paszportu do Chorwacji? IP: *.tvkstella.pl 29.06.12, 11:37
                  ...a więc potrzebny jest dobitniejszy dowód, że oto zaczyna się sezon ogórkowy? Teraz na topie obowiązkowo: paskuda z Zegrzyńskiego, UFO, kręgi w zbożu, Loch Ness, no i cofanie z granicy za "niemanie paszportu"... ;-))
                  I byle do jesieni...
        • Gość: Gosia Re: Bez paszportu do Chorwacji? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.12, 09:16
          oczywiście MSZ Chorwacji , ale ja jestem z tych ostrożnych.
          • Gość: Adam Re: Bez paszportu do Chorwacji? IP: *.internetia.net.pl 04.07.12, 23:08
            Gosiu, ja mam zapewnienie z MSZ Polski, MSZ Chorwacji oraz biura, które organizuje wyjazd. Nie potrzeba paszportu, dowody osobiste są akceptowane także w takich krajach jak np. Albania czy Czarnogóra, pomimo, że nie są w Unii. Więc się nie denerwuj. Jedź, baw się dobrze. Ja w Chorwacji będę za miesiąc i już się nie mogę doczekać :)
            • Gość: jurek Re: Bez paszportu do Chorwacji? IP: *.adsl.inetia.pl 06.07.12, 00:02
              Byłem dwa razy z żoną i dwojgiem dzieci w Chorwacji,my tylko z dowodami a dzieci z paszportami i tylko raz pofatygowali się przybić pieczątkę.Za tydzień znów wyjazd i tyko z dowodami wszyscy ponieważ paszporty straciły ważność.Oni przecież żyją głównie z turystów więc witają nas z otwartymi rękoma.
    • Gość: Michał na 90 dni bez paszportu w chorwacji IP: *.tktelekom.pl 31.05.15, 17:04
      Obywatele Unii Europejskiej mogą przekroczyć granicę i przebywać na terenie kraju do 90 dni bez posiadania paszportu, legitymując się jedynie dowodem osobistym.

Chorwacja jest od 1. lipca 2013 w UE, lecz nie jest w strefie Schengen, lecz można wjechać do Chorwacji bez paszportu, a jedynie z dowodem osobistym na maks. 90 dni.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka