Dodaj do ulubionych

wlasnie wrocilem z chorwacji prosze o pytania!!!

IP: *.czes.gazeta.pl 01.08.04, 14:56
Obserwuj wątek
    • Gość: fidelio Re: wlasnie wrocilem z chorwacji prosze o pytania IP: *.czes.gazeta.pl 01.08.04, 15:02
      wlasnie wrocilem z chorwacji zjezdzilem ja cala no moze cala ale moge
      odpowiedziec na pytania...
    • Gość: aga Re: wlasnie wrocilem z chorwacji prosze o pytania IP: 80.50.27.* 01.08.04, 15:13
      Powiedz czywybierając się samochodę na disel, nie będzie problemu z
      tankowaniem? i czy może orientujesz się z cenami? podobne do tych w polsce?
      dzięki
      • Gość: jędrek cena diesla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 10:23
        cena diesla w chorwacji to 5,91-6,01 kn/ltr ( kurs do zł : 1,60 kn/ zł , do
        euro : 7,3 kn/ euro ) tak więc droższa znacznie . gdy jedziesz przez bośnię
        warto tam zatankować ,jest trochę taniej , ok. 0,71 euro/ltr .( 1,42 KM / ltr. )
        ja jadąc do chorwacji ( przez węgry i bośnię ) zatankowałem przy granicy
        słowacko-węgierskiej ( oczywiście na słowacji ) i następnie - już wracając - w
        bośni.
        problemów z tankowaniem nie ma nigdzie , w chorwacji i bośni stacje co kilka
        km.
      • Gość: fidelio Re: wlasnie wrocilem z chorwacji prosze o pytania IP: *.czes.gazeta.pl 02.08.04, 12:24
        co do disla nie pamietam ale podobno sie oplaca.
    • Gość: renata Re: wlasnie wrocilem z chorwacji prosze o pytania IP: 80.50.27.* 01.08.04, 15:16
      ceny campingów na Istrii? i gdzie polecasz jechać, wybieram się pierwszy raz i
      myślę o Istrii.
      • Gość: Magdalena Re: wlasnie wrocilem z chorwacji prosze o pytania IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 01.08.04, 15:47
        Znasz moze wyspę Hvar?
        • Gość: fidelio Re: wlasnie wrocilem z chorwacji prosze o pytania IP: *.czes.gazeta.pl 02.08.04, 12:29
          nie nie znam ale podobno jest ladnie i warto jechac ale drogie promy i campingi
          trzeba brac pod uwage ze to jest wyspa i jest zawsze drogo
      • Gość: fidelio Re: wlasnie wrocilem z chorwacji prosze o pytania IP: *.czes.gazeta.pl 02.08.04, 12:28
        na istri nie bylem ale bylem na pag i powiem szczerze ze wyspy sa drogie podam
        przykladowo ze za jeden samochod 4 osoby i jeden namiot co jeszcze dochodzi
        taxa wychodzi na pagu 70 kun za dobe na osobe a w miejscowosci orsac 11
        kilomwtrow od dubrovnika noc kosztuje 37 kun...podaje adres jak by co
        www.orasac.com
        • Gość: Kir Re: wlasnie wrocilem z chorwacji prosze o pytania IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 02.08.04, 13:53
          Gdzie Ty widziałeś tak tanie kempingi? Nawet przydomowe sa droższe. A może Ci
          się walutu pomyliły? ???

Na Pagu są dwa duże kempy: Novalija i Simini. W Nowalij za 4 osoby + namiot +
          samochód zapłacisz ok 260kun/dobę. W Simini jest ok 20% drożej
          Na tańszych o połowę kempach na Dalmacji za taki zestaw jak napisałeś zapłacisz
          ok 140kun. Na przydomowym kempie będzie tanie o jakies 20%]
          Na kempie podanym przez Ciebie zapłacisz 88kun +24kuny taksy
          Na Istri z niewielkimi wyjątkami są ceny porównywalne lub wyższe niż na Pagu
          • Gość: fidelio Re: wlasnie wrocilem z chorwacji prosze o pytania IP: *.czes.gazeta.pl 02.08.04, 18:46
            260 kun podzielic na 4 wychodzi 65 za osobe wiec gdzie sie pomylilem
    • Gość: aga coś kolega nie spieszy sie z odpowiedziami... IP: 80.50.27.* 01.08.04, 16:02
    • Gość: Cire Re: wlasnie wrocilem z chorwacji prosze o pytania IP: 62.141.202.* 01.08.04, 16:34
      Jeśli jechałeś autostradą z Karlovaca do Zadaru to podaj proszę dokładnie ile
      kilometrów, i w których miejscach są jeszcze roboty.
      Podrawiam
      Cire
      • Gość: fidelio Re: wlasnie wrocilem z chorwacji prosze o pytania IP: *.czes.gazeta.pl 02.08.04, 12:34
        dokladnie nie pamietam ale robot nie ma zadnych a jechalem ta droga o ktora
        pytasz
    • Gość: monika Re: wlasnie wrocilem z chorwacji prosze o pytania IP: *.pleszew.sdi.tpnet.pl 02.08.04, 13:12
      Czyli z Plitvic dostanę się do Zadaru autostradą? Pamiętasz może ceny, tak
      mniej więcej.Sa korki ? A jak dalej jechać do Dubrovnika? Na mojej mapie jest
      dalej autostrada do Splitu , ale z tego co słysze na forum to jest ona tylko na
      mapie.
      Wpadłam więc na pomysł żeby rano odwiedzić Plitvice a potem wygodną trasą bez
      stania w korkach dojechać do Zadaru, poleniuchowac na plaży a wieczorem
      wyruszyć w dalsza drogę do Dubrovnika. Dobry czy zły pomysł?
      Dziękuję za wszelkie informacje
      Monika
      • Gość: Kir Re: wlasnie wrocilem z chorwacji prosze o pytania IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 02.08.04, 14:01
        >Czyli z Plitvic dostanę się do Zadaru autostradą?

Tak mniej więcej - autostrada nie biegnie przez same Plitvice, trzeba do niej
        dojechać

>Pamiętasz może ceny, tak
        > mniej więcej.

W Plitvicach 100kun od osoby dorosłej a autostrady to szukaj na
        onecie/turystyka/Chorwacja/ceny autostrad

>A jak dalej jechać do Dubrovnika? Na mojej mapie jest
        > dalej autostrada do Splitu

Ja bym pojechał Jardanką

> Wpadłam więc na pomysł żeby rano odwiedzić Plitvice a potem wygodną trasą bez
        > stania w korkach dojechać do Zadaru, poleniuchowac na plaży a wieczorem
        > wyruszyć w dalsza drogę do Dubrovnika. Dobry czy zły pomysł?

- to się nie uda. Zwiedzanie Plitvic to cały dzień - ok 6-7 godzin łażenia,
        chyba że chcecie przelecieć najefektowniejsze miejsca.
        Tak czy siak ja bym nie jechał do Zadaru - i tak trzeba gdzies zanocować
        tylko np wyjkechac z Plitvic nie później niż o 15 i przez Knin Sinij dojechał
        bym do Plocze i dalej pod Dubrownik

• Gość: monika Re: wlasnie wrocilem z chorwacji prosze o pytania IP: *.pleszew.sdi.tpnet.pl 02.08.04, 14:45
          no tak tylko, że z Plitvic pod Dubrovnik będzie prawie 500 . A jak wyjedziemy
          koło 15 to wg moich obliczeń i ostrzeżeń o zakorkowanych chorwackich drogach
          będziemy tam w środku nocy. No chyba, że myślałeś o noclegu po drodze a ja źle
          zrozumiałam.
          • Gość: Kir Re: wlasnie wrocilem z chorwacji prosze o pytania IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 02.08.04, 15:31
            > no tak tylko, że z Plitvic pod Dubrovnik będzie prawie 500 . A jak wyjedziemy
            > koło 15 to wg moich obliczeń i ostrzeżeń o zakorkowanych chorwackich drogach
            > będziemy tam w środku nocy. No chyba, że myślałeś o noclegu po drodze a ja
            >źle zrozumiałam.

No właśnie dlatego padałem Ci trasę - 500 km to jest zakorkowaną jardanką
            a nie trasą którą opisałem która za Kninem robi się pusta i mozna lecieć.
            Policji poza miasteczkami też nie ma

Do Graczaca z Plitvic jets 82 km. I tu może być korek, choc część ruchu
            przejmie autostrada więc może średną 50km/h da się osiągnąć 1.5h
            Graczac-Knin to 52 km. Bedzie dużo luźniej, przejazd przez Knin to bułka z
            masłem 1h
            Do Sinj jest 68 - i tu można przycisnąć 1h
            Do Provo jest 37km - 1/2h w ogole nie ma ruchu a droga dobra. W Provo przy
            drodze targ z owocami i rozsądne ceny.
            Do Sestanovic 8 (w Sestanowicach trzeba uwazać na krótkiej serpentynie), do
            Vrgorac ok 60km, droga dobra super widoki, ale już tak bardzo się nie pogoni 1h
            może 40min
            Vrgorac-Ploce ok 20km, końcówka w górach 30-40min, po drodze super widoki
            i wjazd na jardankę. Do Dubrownika zostało ok 1,5h drogi ok 80km (przez most a
            nie dookoła zatoki)
            ok 7 godzin. Jak wyjedziesz o 15 to zajedziesz na 22, moze trochę szybciej. Ja
            tą trasę 2 lata temu zrobiłem w 6 godzin w tym postój na zakupy i chyba 3
            postoje na zdjęcia. Za Plocze tylko w jednym miejscu jardanka się czasem
            korkuje. A po 15 słońce bedzie od strony pleców i nizej, dużo przyjemniej się
            wtedy jedzie
            • Gość: monika Re: wlasnie wrocilem z chorwacji prosze o pytania IP: *.pleszew.sdi.tpnet.pl 02.08.04, 15:44
              ale szczegółowo :))) Dziekuję bardzo . Ja wyjeżdżam 25-08 na 11 dni i na
              początek mam zamiar zatrzymac się koło Stonu zobaczyć co się da wokoło a potem
              jechać w górę . Myślę , że do Sibenika bez specjalnych szaleństw uda mi sie
              dotrzeć. A ostatnie dwa dni mam zamiar spędzić w Słowenii. Takie mam plany a
              co z tego wyjdzie czas pokaże.
              Pozdrawiam
              Monika
              • Gość: Kir Re: wlasnie wrocilem z chorwacji prosze o pytania IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 02.08.04, 16:27
                Hm ambitny masz plan. Uwazam że za ambitny. W 11 to nie będzie miało sensu.
                Ani pożądznie nie pobyczysz się na plazy. Lepiej to podziel na kilka 2 częsci.
                2 lata temu zrobiłem podobna ale krótszą trase chciąc pokazac Hr mojej nowej
                drzewczynie. Zabrało nam to 3 tygodnie a skończyliśmy na Senj. I itak pozostały
                miejsca w które poźniej wróciliśmy.
                Tumas z listę naszych noclegów i w nawiasie miejscowości które zwiedziliśmy a
                w klamrach to co można jeszcze zobaczyć:
                Plitvice
                Molunat (Dubrownik) {Cavtat}
                Zuljana (Ston, Mali Ston, Orebic plaza Divna, Korczula) {Delta Neretwy, Ploce}
                Lokva Rogoźnica (Split Salona Trogir Omniś Makarska) {gora sw Jure, zamek Klis)
                Murter (Szibenik, Primosten, Wodospady Krka, Zadar, Nin}
                Sibulina k. Starigradu (Paklenica, Velebit) {Pag}
                Senj (Karlobag)

w kolejnym roku jeszcze:
                Novalija (Pag i wała wyspa, Vir)
                Crkvenic (Krk)
                Koromacno (Labin, Rabac Pula Porecz Limski Kanal Rovnij Opatija Rijeka Hum,
                Motovun Roc)
                i dopiero Słowenia.
        • kojotluki Zwiedzanie Plitwic i dalej do Zadaru 03.08.04, 20:58
          Bez obawy- mimo , ze Plitvice są duże, zwiedziłem je całe i bez pośpiechu -
          zajmuje to max 5-6 godzin - nawet jeśli wliczysz w to czekanie na statek.
          Warunek pojechac kolejka do Ułazu 4 i stamtąd schodzić w dól . zresztą jest to
          najciekawszy wariant z kilku możliwych. My wyjezdzalismy z Plitwic około 17:00,
          jadąc dalej w miejscowości bodajże Udbina odbijasz w kierunku autostardy- droga
          dojazdowa - jest nowa, dobrze się nią jedzie. Wjeżddżasz na autostradę i
          jedziesz aż do Zadaru . Nie powinno to zająć więcej niz dwie godziny
      • Gość: fidelio Re: wlasnie wrocilem z chorwacji prosze o pytania IP: *.czes.gazeta.pl 02.08.04, 18:50
        dobry pomysl. z plitwickich do zadaru masz autostrade bez korkow okolo 47 kun
        zaplacisz za ta przyjemnosc a pozniej to jest jazda wybrzezem do splitu jak
        chcesz przez sibenik ..przed dubrownikiem mozesz sie zatrzymac w w orasac
        miejscowosc jest tam kampin pod maslina podaje adres www.orasac.com
    • Gość: marvein Re: wlasnie wrocilem z chorwacji prosze o pytania IP: *.lan.qnet.krakow.pl / *.qnet.krakow.pl 02.08.04, 20:14
      Witam. Jestem Studentem i wybieram sie do Chorwacji. Jestem ubezpieczony na
      uczelni (zreszta na takiej samej zasadzie jak kazdy student czy uczen). Jakie
      dokumenty musze posiadac podczas pobytu, aby móc skorzystać tam z ewentualnej
      pomocy lekarskiej? Czy wiecie coś może na temat opłat za leczenie?
    • Gość: Inka Re: wlasnie wrocilem z chorwacji prosze o pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.04, 18:32
      Jad do Ht na 2 tzgodnie samochodem. moye polecisz mi jakas trase.
    • iza-bela8 Re: wlasnie wrocilem z chorwacji prosze o pytania 06.08.04, 13:16
      Wybieram się tam po raz pierwszy. Co jest niezbedne w plecaku ? Co to za
      jeżowce, o których piszecie ? Czy zwykłe piankowe sandałki ochronia przed
      urazem ? Co jeszcze powinnam zabrać ? Jade pod namiot .
    • madziasz Re: wlasnie wrocilem z chorwacji prosze o pytania 09.08.04, 19:06
      wybieramy sie w 4 osoby autkiem do Dubrovnika - ile wyniesie nas podróż i gdzie najlepiej się zatrzymać?
    • bogdan100 Re: wlasnie wrocilem z chorwacji prosze o pytania 09.08.04, 19:36
      Wróciłem z Chorwacji 25 07 2004 byłem w miejscowośi Starigrad-Paklenica to obok
      parku narodowego Paklenica.Jeżeli ktoś ma pytania to służe.
      A niestety z tą autostradą do Szybenika to nie do końca prawda.
      Autostrada kończy się 20 km przed Szybenikiem, a pomiędzy Karlowacem a
      początkiem autostrady jest około 70 km zwykłej drogi. Tej która prowadzi przez
      Plitvice.Natomiast należy sobie po wjeżdzie do Chorwacji na pierwszej stacji
      benzynowej kupić mapę wydaną w Chorwacji z aktualnym stanem dróg na 2004 r
      widziałem taką mapę i tam jest dokładnie zaznaczone jak w tej chwili biegną
      autostrady także w kierunku zagrzebia i Rijeki.Warto wydać parę kun aby się za
      daleko nie zapędzić i nie jechać do Zagrzebia przez Rijekę.
      PZDR
      Natomiast wszystko co napisano wcześniej o jakości autostrad i tempie ich
      budowy to szczera prawda.
      Natomiast jeżeli szukacie jeszcze atrakcji do zobaczenia po drodze to polecam
      jaskinie w miejscowości Postojna (Słowenia) na trasie z Austrii ok 7 km od
      przejścia granicznego w miejscowości Rupa jadąc w kierunku Rijeki i dalej
      półwyspu Istria ,oznaczenia na drogowskazach "Postojna Jama".Naprawdę piękny
      obiekt, należy sobie zarezerwować ok 4 godziny bo tyle trwa zwiedzanie ale
      naprawdę warto. Ja byłem tam ze cztery lata temu i wówczas bilety kosztowały
      tak ok 100 zł, można było płacić kartą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka