Gość: fidelio IP: *.czes.gazeta.pl 01.08.04, 14:56 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: fidelio Re: wlasnie wrocilem z chorwacji prosze o pytania IP: *.czes.gazeta.pl 01.08.04, 15:02 wlasnie wrocilem z chorwacji zjezdzilem ja cala no moze cala ale moge odpowiedziec na pytania... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: wlasnie wrocilem z chorwacji prosze o pytania IP: 80.50.27.* 01.08.04, 15:13 Powiedz czywybierając się samochodę na disel, nie będzie problemu z tankowaniem? i czy może orientujesz się z cenami? podobne do tych w polsce? dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jędrek cena diesla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 10:23 cena diesla w chorwacji to 5,91-6,01 kn/ltr ( kurs do zł : 1,60 kn/ zł , do euro : 7,3 kn/ euro ) tak więc droższa znacznie . gdy jedziesz przez bośnię warto tam zatankować ,jest trochę taniej , ok. 0,71 euro/ltr .( 1,42 KM / ltr. ) ja jadąc do chorwacji ( przez węgry i bośnię ) zatankowałem przy granicy słowacko-węgierskiej ( oczywiście na słowacji ) i następnie - już wracając - w bośni. problemów z tankowaniem nie ma nigdzie , w chorwacji i bośni stacje co kilka km. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fidelio Re: wlasnie wrocilem z chorwacji prosze o pytania IP: *.czes.gazeta.pl 02.08.04, 12:24 co do disla nie pamietam ale podobno sie oplaca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renata Re: wlasnie wrocilem z chorwacji prosze o pytania IP: 80.50.27.* 01.08.04, 15:16 ceny campingów na Istrii? i gdzie polecasz jechać, wybieram się pierwszy raz i myślę o Istrii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magdalena Re: wlasnie wrocilem z chorwacji prosze o pytania IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 01.08.04, 15:47 Znasz moze wyspę Hvar? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fidelio Re: wlasnie wrocilem z chorwacji prosze o pytania IP: *.czes.gazeta.pl 02.08.04, 12:29 nie nie znam ale podobno jest ladnie i warto jechac ale drogie promy i campingi trzeba brac pod uwage ze to jest wyspa i jest zawsze drogo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fidelio Re: wlasnie wrocilem z chorwacji prosze o pytania IP: *.czes.gazeta.pl 02.08.04, 12:28 na istri nie bylem ale bylem na pag i powiem szczerze ze wyspy sa drogie podam przykladowo ze za jeden samochod 4 osoby i jeden namiot co jeszcze dochodzi taxa wychodzi na pagu 70 kun za dobe na osobe a w miejscowosci orsac 11 kilomwtrow od dubrovnika noc kosztuje 37 kun...podaje adres jak by co www.orasac.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kir Re: wlasnie wrocilem z chorwacji prosze o pytania IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 02.08.04, 13:53 Gdzie Ty widziałeś tak tanie kempingi? Nawet przydomowe sa droższe. A może Ci się walutu pomyliły? ??? Na Pagu są dwa duże kempy: Novalija i Simini. W Nowalij za 4 osoby + namiot + samochód zapłacisz ok 260kun/dobę. W Simini jest ok 20% drożej Na tańszych o połowę kempach na Dalmacji za taki zestaw jak napisałeś zapłacisz ok 140kun. Na przydomowym kempie będzie tanie o jakies 20%] Na kempie podanym przez Ciebie zapłacisz 88kun +24kuny taksy Na Istri z niewielkimi wyjątkami są ceny porównywalne lub wyższe niż na Pagu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fidelio Re: wlasnie wrocilem z chorwacji prosze o pytania IP: *.czes.gazeta.pl 02.08.04, 18:46 260 kun podzielic na 4 wychodzi 65 za osobe wiec gdzie sie pomylilem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga coś kolega nie spieszy sie z odpowiedziami... IP: 80.50.27.* 01.08.04, 16:02 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cire Re: wlasnie wrocilem z chorwacji prosze o pytania IP: 62.141.202.* 01.08.04, 16:34 Jeśli jechałeś autostradą z Karlovaca do Zadaru to podaj proszę dokładnie ile kilometrów, i w których miejscach są jeszcze roboty. Podrawiam Cire Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fidelio Re: wlasnie wrocilem z chorwacji prosze o pytania IP: *.czes.gazeta.pl 02.08.04, 12:34 dokladnie nie pamietam ale robot nie ma zadnych a jechalem ta droga o ktora pytasz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: wlasnie wrocilem z chorwacji prosze o pytania IP: *.pleszew.sdi.tpnet.pl 02.08.04, 13:12 Czyli z Plitvic dostanę się do Zadaru autostradą? Pamiętasz może ceny, tak mniej więcej.Sa korki ? A jak dalej jechać do Dubrovnika? Na mojej mapie jest dalej autostrada do Splitu , ale z tego co słysze na forum to jest ona tylko na mapie. Wpadłam więc na pomysł żeby rano odwiedzić Plitvice a potem wygodną trasą bez stania w korkach dojechać do Zadaru, poleniuchowac na plaży a wieczorem wyruszyć w dalsza drogę do Dubrovnika. Dobry czy zły pomysł? Dziękuję za wszelkie informacje Monika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kir Re: wlasnie wrocilem z chorwacji prosze o pytania IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 02.08.04, 14:01 >Czyli z Plitvic dostanę się do Zadaru autostradą? Tak mniej więcej - autostrada nie biegnie przez same Plitvice, trzeba do niej dojechać >Pamiętasz może ceny, tak > mniej więcej. W Plitvicach 100kun od osoby dorosłej a autostrady to szukaj na onecie/turystyka/Chorwacja/ceny autostrad >A jak dalej jechać do Dubrovnika? Na mojej mapie jest > dalej autostrada do Splitu Ja bym pojechał Jardanką > Wpadłam więc na pomysł żeby rano odwiedzić Plitvice a potem wygodną trasą bez > stania w korkach dojechać do Zadaru, poleniuchowac na plaży a wieczorem > wyruszyć w dalsza drogę do Dubrovnika. Dobry czy zły pomysł? - to się nie uda. Zwiedzanie Plitvic to cały dzień - ok 6-7 godzin łażenia, chyba że chcecie przelecieć najefektowniejsze miejsca. Tak czy siak ja bym nie jechał do Zadaru - i tak trzeba gdzies zanocować tylko np wyjkechac z Plitvic nie później niż o 15 i przez Knin Sinij dojechał bym do Plocze i dalej pod Dubrownik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: wlasnie wrocilem z chorwacji prosze o pytania IP: *.pleszew.sdi.tpnet.pl 02.08.04, 14:45 no tak tylko, że z Plitvic pod Dubrovnik będzie prawie 500 . A jak wyjedziemy koło 15 to wg moich obliczeń i ostrzeżeń o zakorkowanych chorwackich drogach będziemy tam w środku nocy. No chyba, że myślałeś o noclegu po drodze a ja źle zrozumiałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kir Re: wlasnie wrocilem z chorwacji prosze o pytania IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 02.08.04, 15:31 > no tak tylko, że z Plitvic pod Dubrovnik będzie prawie 500 . A jak wyjedziemy > koło 15 to wg moich obliczeń i ostrzeżeń o zakorkowanych chorwackich drogach > będziemy tam w środku nocy. No chyba, że myślałeś o noclegu po drodze a ja >źle zrozumiałam. No właśnie dlatego padałem Ci trasę - 500 km to jest zakorkowaną jardanką a nie trasą którą opisałem która za Kninem robi się pusta i mozna lecieć. Policji poza miasteczkami też nie ma Do Graczaca z Plitvic jets 82 km. I tu może być korek, choc część ruchu przejmie autostrada więc może średną 50km/h da się osiągnąć 1.5h Graczac-Knin to 52 km. Bedzie dużo luźniej, przejazd przez Knin to bułka z masłem 1h Do Sinj jest 68 - i tu można przycisnąć 1h Do Provo jest 37km - 1/2h w ogole nie ma ruchu a droga dobra. W Provo przy drodze targ z owocami i rozsądne ceny. Do Sestanovic 8 (w Sestanowicach trzeba uwazać na krótkiej serpentynie), do Vrgorac ok 60km, droga dobra super widoki, ale już tak bardzo się nie pogoni 1h może 40min Vrgorac-Ploce ok 20km, końcówka w górach 30-40min, po drodze super widoki i wjazd na jardankę. Do Dubrownika zostało ok 1,5h drogi ok 80km (przez most a nie dookoła zatoki) ok 7 godzin. Jak wyjedziesz o 15 to zajedziesz na 22, moze trochę szybciej. Ja tą trasę 2 lata temu zrobiłem w 6 godzin w tym postój na zakupy i chyba 3 postoje na zdjęcia. Za Plocze tylko w jednym miejscu jardanka się czasem korkuje. A po 15 słońce bedzie od strony pleców i nizej, dużo przyjemniej się wtedy jedzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: wlasnie wrocilem z chorwacji prosze o pytania IP: *.pleszew.sdi.tpnet.pl 02.08.04, 15:44 ale szczegółowo :))) Dziekuję bardzo . Ja wyjeżdżam 25-08 na 11 dni i na początek mam zamiar zatrzymac się koło Stonu zobaczyć co się da wokoło a potem jechać w górę . Myślę , że do Sibenika bez specjalnych szaleństw uda mi sie dotrzeć. A ostatnie dwa dni mam zamiar spędzić w Słowenii. Takie mam plany a co z tego wyjdzie czas pokaże. Pozdrawiam Monika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kir Re: wlasnie wrocilem z chorwacji prosze o pytania IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 02.08.04, 16:27 Hm ambitny masz plan. Uwazam że za ambitny. W 11 to nie będzie miało sensu. Ani pożądznie nie pobyczysz się na plazy. Lepiej to podziel na kilka 2 częsci. 2 lata temu zrobiłem podobna ale krótszą trase chciąc pokazac Hr mojej nowej drzewczynie. Zabrało nam to 3 tygodnie a skończyliśmy na Senj. I itak pozostały miejsca w które poźniej wróciliśmy. Tumas z listę naszych noclegów i w nawiasie miejscowości które zwiedziliśmy a w klamrach to co można jeszcze zobaczyć: Plitvice Molunat (Dubrownik) {Cavtat} Zuljana (Ston, Mali Ston, Orebic plaza Divna, Korczula) {Delta Neretwy, Ploce} Lokva Rogoźnica (Split Salona Trogir Omniś Makarska) {gora sw Jure, zamek Klis) Murter (Szibenik, Primosten, Wodospady Krka, Zadar, Nin} Sibulina k. Starigradu (Paklenica, Velebit) {Pag} Senj (Karlobag) w kolejnym roku jeszcze: Novalija (Pag i wała wyspa, Vir) Crkvenic (Krk) Koromacno (Labin, Rabac Pula Porecz Limski Kanal Rovnij Opatija Rijeka Hum, Motovun Roc) i dopiero Słowenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kojotluki Zwiedzanie Plitwic i dalej do Zadaru 03.08.04, 20:58 Bez obawy- mimo , ze Plitvice są duże, zwiedziłem je całe i bez pośpiechu - zajmuje to max 5-6 godzin - nawet jeśli wliczysz w to czekanie na statek. Warunek pojechac kolejka do Ułazu 4 i stamtąd schodzić w dól . zresztą jest to najciekawszy wariant z kilku możliwych. My wyjezdzalismy z Plitwic około 17:00, jadąc dalej w miejscowości bodajże Udbina odbijasz w kierunku autostardy- droga dojazdowa - jest nowa, dobrze się nią jedzie. Wjeżddżasz na autostradę i jedziesz aż do Zadaru . Nie powinno to zająć więcej niz dwie godziny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fidelio Re: wlasnie wrocilem z chorwacji prosze o pytania IP: *.czes.gazeta.pl 02.08.04, 18:50 dobry pomysl. z plitwickich do zadaru masz autostrade bez korkow okolo 47 kun zaplacisz za ta przyjemnosc a pozniej to jest jazda wybrzezem do splitu jak chcesz przez sibenik ..przed dubrownikiem mozesz sie zatrzymac w w orasac miejscowosc jest tam kampin pod maslina podaje adres www.orasac.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marvein Re: wlasnie wrocilem z chorwacji prosze o pytania IP: *.lan.qnet.krakow.pl / *.qnet.krakow.pl 02.08.04, 20:14 Witam. Jestem Studentem i wybieram sie do Chorwacji. Jestem ubezpieczony na uczelni (zreszta na takiej samej zasadzie jak kazdy student czy uczen). Jakie dokumenty musze posiadac podczas pobytu, aby móc skorzystać tam z ewentualnej pomocy lekarskiej? Czy wiecie coś może na temat opłat za leczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inka Re: wlasnie wrocilem z chorwacji prosze o pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.04, 18:32 Jad do Ht na 2 tzgodnie samochodem. moye polecisz mi jakas trase. Odpowiedz Link Zgłoś
iza-bela8 Re: wlasnie wrocilem z chorwacji prosze o pytania 06.08.04, 13:16 Wybieram się tam po raz pierwszy. Co jest niezbedne w plecaku ? Co to za jeżowce, o których piszecie ? Czy zwykłe piankowe sandałki ochronia przed urazem ? Co jeszcze powinnam zabrać ? Jade pod namiot . Odpowiedz Link Zgłoś
madziasz Re: wlasnie wrocilem z chorwacji prosze o pytania 09.08.04, 19:06 wybieramy sie w 4 osoby autkiem do Dubrovnika - ile wyniesie nas podróż i gdzie najlepiej się zatrzymać? Odpowiedz Link Zgłoś
bogdan100 Re: wlasnie wrocilem z chorwacji prosze o pytania 09.08.04, 19:36 Wróciłem z Chorwacji 25 07 2004 byłem w miejscowośi Starigrad-Paklenica to obok parku narodowego Paklenica.Jeżeli ktoś ma pytania to służe. A niestety z tą autostradą do Szybenika to nie do końca prawda. Autostrada kończy się 20 km przed Szybenikiem, a pomiędzy Karlowacem a początkiem autostrady jest około 70 km zwykłej drogi. Tej która prowadzi przez Plitvice.Natomiast należy sobie po wjeżdzie do Chorwacji na pierwszej stacji benzynowej kupić mapę wydaną w Chorwacji z aktualnym stanem dróg na 2004 r widziałem taką mapę i tam jest dokładnie zaznaczone jak w tej chwili biegną autostrady także w kierunku zagrzebia i Rijeki.Warto wydać parę kun aby się za daleko nie zapędzić i nie jechać do Zagrzebia przez Rijekę. PZDR Natomiast wszystko co napisano wcześniej o jakości autostrad i tempie ich budowy to szczera prawda. Natomiast jeżeli szukacie jeszcze atrakcji do zobaczenia po drodze to polecam jaskinie w miejscowości Postojna (Słowenia) na trasie z Austrii ok 7 km od przejścia granicznego w miejscowości Rupa jadąc w kierunku Rijeki i dalej półwyspu Istria ,oznaczenia na drogowskazach "Postojna Jama".Naprawdę piękny obiekt, należy sobie zarezerwować ok 4 godziny bo tyle trwa zwiedzanie ale naprawdę warto. Ja byłem tam ze cztery lata temu i wówczas bilety kosztowały tak ok 100 zł, można było płacić kartą. Odpowiedz Link Zgłoś