Dodaj do ulubionych

zaczyna się - HR w Unii

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.13, 14:51
Do poczytania dla tych którzy zmieszali mnie z błotem, jak pisałem że HR po wejściu do UE zatraci to co ma najcenniejsze:
turystyka.wp.pl/kat,1036545,title,Chorwacja-nad-zabytkowym-Dubrownikiem-powstana-pola-golfowe,wid,15860456,wiadomosc.html
Obserwuj wątek
    • hepik1 Re: zaczyna się - HR w Unii 01.08.13, 16:17
      Nie bardzo rozumiem co to ma z UE wspólnego.
      Takie różne luksusy jak obrotowe hotele i inne dziwadełka buduje sie od ładnych lat kilku. ;)

A bezrobocie ponad 20% jest faktem.
      • Gość: marcel Re: zaczyna się - HR w Unii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.13, 17:04
        chyba jeżdżę co roku tam gdzie się nic nie buduje-tylko morze, jeżowce i błoga cisza....-bez reklam na nadbrzeżu, sieciowych hoteli zasłaniających widoki i KFC
        • hepik1 Re: zaczyna się - HR w Unii 01.08.13, 17:12
          No właśnie.
          Każdy jeździ tam gdzie mu pasuje.
          W samym Dubrovniku jest 13 pięciogwiazdkowych hoteli...tez tam nie nocuje ;)

Taka próbka z 2008 z newslettera chorwackiego min. turystyki:

Podobnie jak w roku ubiegłym, tak i tym, w przygotowania do tegorocznego sezonu zainwestowanych zostało 1,8 mld EUR, co stanowi kontynuację trendu wieloletnich, dużych inwestycji w turystykę chorwacką. Większa część środków zainwestowana została w odnowę starych i budowę nowych obiektów. Pozostałą kwotę przeznaczono na rekonstrukcję i budowę infrastruktury.
          • Gość: marcel Re: zaczyna się - HR w Unii IP: *.ibd.gtsenergis.pl 01.08.13, 19:50
            A do jakiej sieci hotelowej należą te pięciogwiazdkowe hotele??
            • hepik1 Re: zaczyna się - HR w Unii 01.08.13, 20:03
              Ten do Hiltona
              www.hiltoneasteurope.com/pl-pl/find-a-hotel/croatia/dubrovnik/hilton-imperial-dubrovnik
              resztę se wuguglaj ;)
              • Gość: marcel Re: zaczyna się - HR w Unii IP: *.ibd.gtsenergis.pl 01.08.13, 21:46
                to se wyguglałem i faktycznie w Dubrowniku jest 17 hoteli pięciogwiazdkowych /booking.com/, ale tylko dwa należą do sieci-jeden to Hilton, drugi Radisson. Jakoś nie mogę znaleźć hotelu należącego do Mariotta, Accoru czy Sheratona. Zapewne pierwsi żłobu dopadną pazerni francuzi /Accor/, którzy "skolonizują" rynek tak jak zrobili to w Polsce zamykając część hoteli, kilka burząc i stawiając swoje IBIS BUDGET lub Sofitele, zabijając lokalny rynek hotelarski gó...anymi cenami i podłym serwisem. Chorwaci nie wiadomo kiedy staną się niewolnikami we własnym kraju.
                • hepik1 Re: zaczyna się - HR w Unii 01.08.13, 21:56
                  > Chorwaci nie wiadomo kiedy staną się niewolnikami we własnym kraju.

No wszystko wiadomo,jeśli wcześniej ktos miał wątpliwości po pierwszym poście ;)
                  • Gość: marcel Re: zaczyna się - HR w Unii IP: *.ibd.gtsenergis.pl 01.08.13, 22:12
                    Nie wiem czy odpowiedź jest szczera czy jak zwykle sarkastyczna. No ale właśnie takich obywateli potrzebuje UE i Polska-plują w twarz, a mówią że deszcz pada.
                    • hepik1 Re: zaczyna się - HR w Unii 01.08.13, 22:22
                      Czujesz się niewolnikiem,twój problem.
                      Sam nie jesteś ,widziałem kolegów albo i Ciebie łażących po stolicy z transparentami "Wczoraj Moskwa ,dzis Bruksela" ;)
                      • Gość: marcel Re: zaczyna się - HR w Unii IP: *.ibd.gtsenergis.pl 01.08.13, 22:30
                        A Ciebie i Twoich kolegów widziałem na Krakowskim pod krzyżem. Jesteś szczęśliwy ze swoją podłą emeryturą i dostępem do internetu gdzie możesz bezkarnie wypisywać bzdury?
                        • hepik1 Re: zaczyna się - HR w Unii 02.08.13, 11:00
                          marcel napisał(a):

> Jesteś szczęśliwy ze swoją podłą emeryturą

Widzę,koleżko śnieżny,że włamałeś sie do mojego konta bankowego.
                          Gdybyś zechciał podać swoje personalia na mój adres gazetowy,bedę wdzięczny,bo chciałbym zgłosic to przestepstwo do organów ścigania a dochodzenie przez ustalenie IP a potem personaliów długotrwałe i kosztowne.
                          Jako patriota powinieneś zaoszczędzic tych kosztów swojej Ojczyźnie.

;)
                          • Gość: marcel Re: zaczyna się - HR w Unii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.13, 13:23
                            widzę, że potwierdza się to co piszą inni-jesteś chory na głowę!
                            Pozdrawiam Cię i życzę miłych wakacji.
                • trypel Re: zaczyna się - HR w Unii 02.08.13, 08:06
                  jest tez jeden 5* nalezący do Szwedów
                  jest jeden 5* należący do Rosjan przez podstawioną turecka spółke o czym wiedzą wszyscy na miejscu (mają kilkanascie hoteli w Chorwacji).

a ten cytat "i podłym serwisem" swiadczy o tym że nigdy uczciwe nie porównałes standardów obsługi w sieciówce z lokalnym hotelm - czy to polskim czy chorwackim.
                  W Polsce w niektórych miastach dopiero accor nauczył ludzi co oznacza jakość obsługi czym oczywiscie naraził się g*wnianym hotelarzom tylko z nazwy prowadzącym własne hotele i majacych klienta głęboko w d...
                  Dopóki zachodnie sieci hotelarskie nie weszły na rynek o standardzie obsługi w Demoludach można było tylko pomarzyć. A teraz wszyscy biorą z nich przykład.
                  • Gość: marcel Re: zaczyna się - HR w Unii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.13, 09:47
                    tym bardziej, że od 20 lat pracuję w hotelu i przechodziłem te cudowne przemiany accorowskie-zapewne zmiana kryształowych szklanek do płukania ust na plastikowe jednorazowe kubki w pięciogwiazdkowym hotelu Sofitel w Warszawie to pokaz kunsztu hotelarstwa i uczenia Polaków hotelarstwa-dumping cen i tanie ręczniki z Turcji, zamiast wysokogatunkowych z egipskiej bawełny to też zapewne uczenie, ale chyba jak orżnąć gościa i maksymalnie na nim zarobić, przy minimalnych nakładach. A prawdziwe hotelarstwo w Polsce umarło w połowie lat 90-tych.
                    • trypel Re: zaczyna się - HR w Unii 02.08.13, 10:03
                      patrząc z punktu widzenia pracownika - pełna zgoda. Tez sie wsciekałem po 12 lat pracy w dobrej firmie na pewne oszczędnosci typu produkcja do Chin albo celowe pogorszenie jakosci... z produktów 30letnich na 10letnie. Ale niestety wszystkie badanie satysfakcji klienta mowiły że ten firma jest coraz lepiej postrzegana..

A tu ja sie wypowiadam z punktu widzenia goscia co co najmniej 3 x w tygodniu nocuje po hotelach od 15 lat.
                      Do momentu wejscia sieci do Polski standard obsługi, dbania o to żeby klient wrócił, dbania o jakość i szybkosć kontaktu były w powijakach.

Wali mnie szklanka w łazience. Dla mnie ważne są inne aspekty a z nimi jest coraz lepiej.
                      • Gość: marcel Re: zaczyna się - HR w Unii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.13, 10:57
                        "Wali mnie szklanka w łazience"-powiedz to komuś kto płacił za pokój z kryształową szklanką 1000 zł za noc, a potem z plastikową 1500 zł za noc. Rozumiem, że jako przedstawiciel handlowy ze ściśle określonym budżetem raczej nie spałeś w 5-cio gwiazdkowych luksusowych hotelach, tylko 3 gwiazdkowych low bugdet.
                        • trypel Re: zaczyna się - HR w Unii 02.08.13, 13:46
                          20 lat pracy w hotelarstwie i naprawde wierzysz ze komuś kto płaci wiecej zależy na kryształowej szklance????

moze warto z klientem nieraz pogadać. Albo uwierzyć że centrala ma racje robiąc to i to. Bo oni kieruja sie logicznymi przesłankami - utrzymać klienta i zwiekszyć zysk a nie marzeniami o kryształowych szklankach :D

Swoją drogą takiej frustracji z wykonywanego zawodu dawno nie widziałem.
    • bessie_blount Re: zaczyna się - HR w Unii 02.08.13, 10:19
      Tia. Najlepiej niech cała CRO będzie jednym, wielkim skansenem śmierdzącym kozą. Człowieku! Ten kraj jest na tyle duży, że znajdzie się tam miejsce dla Ciebie, który kocha ciszę i spokój, jak i dla lansiarskiego gościa co marzy o wymachiwaniu kijem w upale. UE nie ma z tym nic wspólnego, bo rozwoju - w naszym odczuciu dobrego lub złego - nie da się zatrzymać.
      • Gość: marcel Re: zaczyna się - HR w Unii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.13, 11:10
        zapewne masz rację, ale jak już kiedyś pisałem-do HR jeżdżę bo poza oczywistymi walorami krajobrazowymi czy klimatycznymi uwalniam się od głupich reklam na plaży, częstowania bezpłatnymi próbkami podpasek czy kawy neski, atakującej mnie z każdej strony komercji i tak dalej. Wystarczy pojechać do Sopotu, czy nawet mniejszej nadmorskiej miejscowości-człowiek czuje się jak na targach w Poznaniu. Standy operatorów komórkowych, minisklepy-namioty sieciowych sklepów odzieżowych, ogrodzenia, każdy wolny kawałek oblepiony reklamami/plakatami kilku największych firm zachodnich, a w smażalniach rekin i stek z tuńczyka. W HR na przestrzeni lat też się to zmieniło, ale jakoś mniej mnie drażni reklama Karlovacko gdzieniegdzie czy lokalnych soków. Poza tym koncerny wejdą "pełną gębą" do HR. Dotychczas nie było chyba tak łatwo. Już widzę jak widok na moją ulubioną zatoczkę, zasłania sieciowy hotel z jego całą infrastrukturą. Zamiast ligni podają mrożoną pizzę Oetkera i lody Algidy.
        • hepik1 Re: zaczyna się - HR w Unii 02.08.13, 12:02
          Marcel!
          Naprawdę ci sie zdarzyło częstowanie próbkami podpasek?
          Ta UE naprawde taka głupia,że facetom podpaski wciska?
        • bessie_blount Re: zaczyna się - HR w Unii 02.08.13, 13:39
          Marcel! Ten kraj ma tylko 4,5 miliona ludności z czego prawie połowa siedzi w Zagrzebiu. Myślisz, że wybrzeże chorawckie jest tak atrakcyjnym terenem działania dla inwestorów, że koncerny będą się pchały drzwiami i oknami? Trudno mi w to uwierzyć.
      • iontichy Re: zaczyna się - HR w Unii 02.08.13, 11:18
        Dlaczego zaraz w upale? Upał występuje ok. 2-3 miesięcy, at ego typu inwestycje służą wydłużeniu sezonu o następne kilka miesięcy. Gdybym grał w golfa i byłoby mnie stać, sam bym pojechał np. na jakąś promocję w kwietniu bądź październiku-listopadzie :-).
        • bessie_blount Re: zaczyna się - HR w Unii 02.08.13, 13:37
          Od kilku lat jeżdżę do CRO także poza sezonem i żywotnio nie jestem zainteresowana przedłużaniem sezonu poza standardowy lipiec-sierpień :-D Nic nie może się równać z pobytem w CRO w marcu, kiedy turyści występują jedynie w Dubrovniku. U nas jeszcze zima, a tam w Dalmacji ok 18-20 st i mozna już czasami biegać w krótkim rękawku. Jesteś dopieszczany na każdym kroku przez hotelarzy i restauratorów bo turystów jest jak na lekarstwo. Polom gofowym i innym działaniom zmierzającym do przedłużania sezonu mówię zdecydowane i stanowcze nie :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka