Gość: Misia IP: 217.97.238.* 03.08.04, 11:54 Witam, Szukam info na temat przejazdu przez Bośnie i H przez góry (np. Mostar - Sarajewo). Czekam na Wasze podpowiedzi. Misia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: rrr Re: Kto jechał przez BiH (ale przez góry a nie Ne IP: *.rzeczpospolita.pl 03.08.04, 14:13 jechalem pare dni temu. drogi dosc kiepskie, ale da sie jechac. srednio 50/h wiele szybciej sie nie da, pelno kontroli policyjnych z radarami. Ciekawe, choc smutne doswiadczenie. Wszedzie widac slady wojny. W duzych ilosciach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomaszeko Re: Kto jechał przez BiH (ale przez góry a nie Ne IP: *.atlas.com.pl / *.atlas.com.pl 03.08.04, 15:21 Ja tez wybieram sie do Chorwacji przez BiH we wrzesniu i nadal nie jestem pewien tej decyzji. Czy ktos mi moze to polecic albo odradzic. Odpowiedz Link Zgłoś
noyle Re: Kto jechał przez BiH 19.08.04, 12:10 > Wszedzie widac slady wojny. W duzych ilosciach. to zalezy ktora trasa przez sarajewo to faktycznie, sczegolne wrazenie zrobily na mnie opuszczone wioski w serbskiej republice BiH naomiast na trasie przez banja luke juz duzo mniej "pamiatek" www.jacek.czarnydunajec.pl/index.php?id=42&url=hit.html to w okolicy jablanicy j.p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kumix Re: Kto jechał przez BiH IP: 217.96.18.* 31.08.04, 10:25 j.p, gratulacje , fajne zdjęcia. No i milo obejrzec miejsca, gdzie też się było)). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kerouac Re: Kto jechał przez BiH (ale przez góry a nie Ne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 16:41 Zablizniajacy sie kraj. Wstrzasajacy Mostar. Sarajevo - o dziwo - nie tak bardzo. Jazda przez cala BiH daje pojecie o tym czym byla ta wojna. 70 procent domow to sa nowe domy, z cegly, nie otynkowane jeszcze, ale juz zamieszkale. Pozostale 30 procent, to te domy, ktore wojne przetrwaly w stanie 'uzywalnosci', ale literalnie na kazdym z nich - slady po pociskach, nowe drzwi, okna, framugi. I tak przez caly kraj. Wiocha, nie wiocha, miasteczko, czy miasto - wszedzie te blizny. Tam bylo sito. W srodku az taka zlosc wzbiera jak sie to widzi. Mostar to jest w ogole osobna historia. Jesli pojedziesz do BiH, to Mostar - obowiazkowo. Tam przez glowna ulice przebiegala linia frontu. Zobacz sama co to znaczy. No i most, ten slynny, przepiekny, rzadkiej konstrukcji most w Mostarze z XVI wieku, ktory Chorwaci zburzyli, zeby Muzulmanie nie przechodzili na ich strone miasta. Teraz odbudowany. Okolice tego mostu i stare miasto - perla! Jesli idzie o podroz przez BiH, to jest spoko. Faktycznie policji duzo. Jedzie sie glownie przez gory, wiec podjazdy, serpentyny etc. Dlugo dosyc to trwa; nie poszalejesz. LPG tankujesz w miejscowosci Doboj (na trasie z Osijeku). Przy wyjezdzie z miasta droga na Sarajewo skrecasz kawalek za stacja bezynowa w prawo (jak na supermarket). Mijasz wraki czolgow po prawej i jedziesz jakies 2 km prosto, po czym skrecasz w prawo (jest szyld) do zakladu gazowego. To bodaj jedyne miejsce w kraju z LPG poza Banja Luka. W Mostarze jest wzglednie tani hotel (44 EURO za pokoj 2-osobowy z naprawde extra sniadaniem). Nazywa sie MOSTAR. Natrafilismy jeszcze na jeden pensjonat (bodaj ROSE sie nazywal), ale byl bez wolnych miejsc. Uwazaj na policje, bo to taka policja, co porzadku nie pilnuje (od porzadku tam jest wciaz SFOR), a jedynie skubie cudzoziemcow z kasy. Nas w Sarajevie zatrzymali za to, ze gosc na swiatlach wpuscil mnie na sasiedni pas (kwalifilkowali to jako zajechanie drogi). Krzywdy nie robia, bo po 'pertraktacjach' zadowolili sie piatka EURO do lapy. Odjezdzajac widzialem jak haltuja Holendra (ciekawe co jemu wymyslili za przewinienie :) Szerokiej drogi, Misia. Ja tego Mostaru juz nie zapomne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: Kto jechał przez BiH (ale przez góry a nie Ne IP: *.chello.pl 18.08.04, 22:53 Moi wspołtowarzysze podróży też wybrali drogę przez gory w BiH. Wyjeżdżamy w sobotę rano z W-wy, potem Chyżne, Zylina, Budapeszt Mohacz, Osijek,Tuzla, Sarajewo, Mostar. Mamy zamiar nocować po drodze raz, albo dwa. Dzięki za informacje o hotelu w Mostarze, a może ktoś ma "doświadczenia noclegowe" z miejsc w których będziemy wcześniej? Gdzie można tankować po drodze płacąc kartą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lo Re: Kto jechał przez BiH (ale przez góry a nie Ne IP: 195.116.251.* 20.08.04, 12:53 My jechalismy w tym roku trasa przez Mostar i na nocleg zatrzymalismy sie w Chorwacji jakies 3-5 km przed Osijekiem. Bylo duzo szyldow pokoi, pensjonatow itp. Skrecilismy do "Villa Sandrina" - bardzo przyzwoite warunki, znegocjowalismy do 30 euro za pokoj 2-osobowy (a wlasciwie 2-pokojowy "lokal"). Za granica bosniacka bylo tez duzo roznych penjonatow, jakby wam sie udalo dojechac przed noca. Co do paliwa, to w Bosni spokojnie mozna tankowac na karte na stacjach OMV i INA - na odcinku do Sarajewa jest naprawde sporo stacji, nie ma problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: Kto jechał przez BiH (ale przez góry a nie Ne IP: *.chello.pl 20.08.04, 17:54 Wielkie dzięki Lo. Elżbieta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MISIA Re: Kto jechał przez BiH (ale przez góry a nie Ne IP: 217.97.238.* 19.08.04, 12:27 Troche sie boje tamtędy jechac bo pamietam ten kraj z wypraw sprzed wojny z rodzicami - jezdzilismy tam co roku przemierzajac wszystkie drogi nad morze jakie sie dało. Wiec mocno sie zastanawiam...... Moze w drodze powrotnej zaryzykujemy. Wiz nie trzeba mieć - prawda? Tylko zielona karte? Czy ktos zna jakiś noceg na Wegrzech zaraz przy granicy? MISIA Odpowiedz Link Zgłoś
wadziu Re: Kto jechał przez BiH (ale przez góry a nie Ne 19.08.04, 23:14 Hej Kerouac Tak sie zastanawiam , co tak bardzo zapamiętałeś w Mostarze, byłem tam w tym miesiącu, 2 tygodnie po oddaniu mostu, . Chyba do pamięci Ci weszła ta ulica po bodajże stronie muzułmańskiej....... Jak bardziej pamiętam Knin jak wjechałem do niego w 2002 roku, chciałbym zobaczyć jeszcze Vukovar w przyszłym roku. pzdr wadziu Odpowiedz Link Zgłoś
noyle BiH 19.08.04, 12:02 raz jechalem przez sarajewo, natomiast kilka razy przez bania luke od granicy hr do hr w metkovic ok 6 godzin piekne widoki www.jacek.czarnydunajec.pl/index.php?id=41&url=bosnia.html , tanie paliwo, dobra jagniecinka pozdrav jacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Kto jechał przez BiH (ale przez góry a nie Ne IP: 195.246.26.* 23.08.04, 00:01 Polecam jechac przez Sarajewo lub Banja Luke. Smutne miejscami ale piekne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jotes Re: Kto jechał przez BiH (ale przez góry a nie Ne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.04, 21:15 Właśnie wróciłem 27.08. z Czarnogóry.Jechałem z Krakowa przez Budapeszt,Pecz,Harkany(nocleg)-jest tam blisko przejście gr.z HR.ale nieczynne/podobno budują most/ powrót do Mohacza,Osijek,Dakovo,Slov.Samacz i już BiH.Dalej przez Doboj,Zenice,Sarajevo,Mostar,Metkowić do HR.Bośnia mnie mile zaskoczyła.Wcześniej -od 1999 jeżdziłem do HR przez Słowację,Węgry.Czym mnie zaskoczyła?- a więc droga którą jechałem jest porównywalna do dróg chorwackich,b.dobra nawierzchnia,szeroka,zakręty dobrze wyprofilowane tak że gór wcale nie należy się obawiać,spokojnie i bezpiecznie można przejechać.Na trasie jest naprawdę dużo nowych ibudujących się stacji paliw,moteli,marketów iprzydrożnych punktów gdzie można kupić owoce,napoje icoś zjeść.Za wszystko można płacić w euro/kupując paliwo przeliczali mi 1 euro na 1,95 K.M.- benz.bezoł.-1,54 K.M. a więc najtańsza benzyna na tej trasie/.Co do policji,to prawą jest więcej kontroli/ja na całej trasie naliczyłem ok.12/ale kierowcy pomagają sobie światłami i po minięciu takowej jeżdzą już normalnie(szybko)a my za nimi więc droga wcale się nie dłuży.W górach policji nie spotkałem i tam wbrew pozorom też jedzie się w miarę prędko gdyż tych serpentyn nie jest tak wiele.Po drodze jest kilka/kilkanaście?/tuneli krótszyć i dłuższych,nieoświetlonych,początkowo wzbudzało to pewien dreszczyk emocjii sensacji.Co do śladów wojny i zniszczeń to nie należy przesadzać inikogo straszyć,są widoczne w niektórych rejonach iwidziane po raz pierwszy są dla niektórych atrakcją.Jak już wspomniałem tą trasą jechałem poraz pierwszy i miałem sporo wątpliwości przed wyjazdem(naczytałem się dużo przeciwstawnych komentarzy),teraz takowych już nie mam i polecam ją wszystkim wahającym się oraz tym którym zdecydowanie skróci to drogę do Chorwacji i Czarnogóry.Z Czarnogóry wracałem inną trasą-przez Podgorice,Niksić,przełom Tary,Stiepan Polje do Sarajeva i dalej jużwcześniej poznaną do Polski.W przyszłym roku też będę jechał przez Bośnie tyle że chociaż w jedną stronę z opcją przez Banja Lukę.Pozdrawiam wszystkich wybierających się nad Adriatyk ,życzę przyjemnej podrózy isamych miłych wspomnień.Jeżeli ktoś będzie miał jakieś pytania to chętnie odpowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MISIA Re: Kto jechał przez BiH (ale przez góry a nie Ne IP: 217.97.238.* 30.08.04, 11:41 Dzieki wielkie za info - brzmi zachecajaco - moze zatem w drodze powrotnej pojedziemy przez BH. A czy da sie tam zatankowac gaz? I jeszcze jedno pytanko - jak z wizami do Czarnogóry? Trzeba mieć? Pozdrawiam. MISIA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jotes Re: Kto jechał przez BiH (ale przez góry a nie Ne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.04, 16:34 Do Czarnogóry wiz nie potrzeba,sprawdzają tylko czy ma się zieloną kartę,odprawa bardzo szybka.jak jest z tankowaniem LPG tego nie wiem,nie zwróciłem na to uwagi gdyż jeżdże tylko na Pb 95.Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bybus Re: Kto jechał przez BiH (ale przez góry a nie Ne IP: *.radzionkow.net 28.08.04, 21:26 jehał niezawodny z www.cro.pl -forum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zawodowiec Re: Kto jechał przez BiH (ale przez góry a nie Ne IP: *.chm.bris.ac.uk 16.09.04, 14:57 Widze ze wszystko juz opisane wiec nie mam za wiele do dodania :) W tym roku jechalem Osijek - Sarajewo - Scepan Polje (kanion Pivy) - Niksic - Ada Bojana. Ostatni odcinek przez BiH do granicy czarnogorskiej w Scepan Polje wyboisty, waski, serpentyny, czasem bez asfaltu, krowy na drodze, chociaz to droga miedzynarodowa E iles tam :), potem piekny kanion Pivy, w Ada Bojana rozbilismy sie na kampie o 2 w nocy, nastepnego dnia sie zorientowalismy ze jestesmy u nudystow ale nam to nie przeszkadzalo zostac 2 dni ;) Powrot od Hvaru przez przelecz Dupci :) - Arzano - Banja Luka - Virovitica. Polecam odcinek od Arzano (HR/BiH) do doliny rzeki przed Banja Luka, troche kreto ale zupelnie pusto i znakomity asfalt, no i omija sie zapchany tirami odcinek przez Jajce. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adi Re: Kto jechał przez BiH (ale przez góry a nie Ne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.04, 12:30 Jechałem już dwukrotnie przez BIH polecam drogę sarajevo mostar nie polecam drogi przy granicy z serbią Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Śmiewca Nie obawiajce się jazdy przez Bośnie IP: *.acn.waw.pl 17.09.04, 13:33 wracałem z Grecji dośc okrężną drogą przez Bośnie też: Metkovic-Mostar - Banjaluka - Gradiska. 1. Dobra nawierzchnia i oznzakowanie (lepsze od węgierskich). 2.można znależć "sobe" noclegowe, szczególnie na południu. 3.zarezerwować czas na zwiedzenie Mostaru i refleksje nad dzisiejszym także porównaniem obu brzegów rzeki. 4.Policja jest tylko od braniu pokut, można z tym dać sobie radę: są wygodni, stoją tylko przy tankstellach i jakiś marketach,noga zgazu, defilada i jechć swoje, zresztą od Mostaru na północ nie widziałem żadnego patrolu. 5 krajobrazy piękne, różniące się np od chorwackich, góry jak nasze Beskidy (max.przełęcz 1100m), droga przez Jajce, mimo wolnego tempa spowodowanego przez złomawate ciężarówki warta polecenia: kilkudzięsiątkilometra jazda przełomem rzeki Vrbac z tunelami i odcinkami wykutymi w skale (pół dachu nad głową), acha, wyprzedzanie niemożliwe! 6. przed tankowaniem upewnijcie się, czy honorują plastiki, bywa różnie, mimo nalepek. 7 Znudzonych Chorwacją zachęcam do odpoczynku w Czarnogórze, obawiająch się Bośni zalecam Albanie (też niepotrzebne obawy), odważnym poszukiwaczom samochodowych wrażeń proponuje pogranicze Grecji i Macedonii. Aparat i kamerę niech pasażer trzyma pod ręką, nagle widoki za zakrętem , zwolnić i strzelać. Odpowiedz Link Zgłoś