Dodaj do ulubionych

ceny jedzenia, wody mineralnej?

IP: *.icpnet.pl 08.08.04, 23:13
witam,
spotkałam dużo informacji o tym, że turysci zabierają ze sobą do Chorwacji
wodę mineralną,makaron, ryż nawet takie produkty jak ziemniaki,
cebulę....Podobno są bardzo drogie.
czy ktoś może podać mi ich aktualne ceny, bo nie chciałabym zabierać ze sobą
niepotrzebnych kilogramów a tych będzie jednak sporo jeśli to rzeczywiscie
duże koszty.
dziekuje
Obserwuj wątek
    • Gość: olo Re: ceny jedzenia, wody mineralnej? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.04, 06:36
      1 PLN x 1,5 do 2 blisko centrów turystycznych
    • Gość: bynek Re: ceny jedzenia, wody mineralnej? IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 09.08.04, 08:20
      Ceny żywnosci to ok.2x drożej niż u nas. Przy cenie 1 euro=ok.7,20 kuny woda
      mineralna od 4 kun wzwyż , 2 litrowa Fanta 12 - 13 kun, chleb 6 kun, soki
      owocowe 1l od 9 kun> ...
    • Gość: Jola Re: ceny jedzenia, wody mineralnej? IP: *.au.poznan.pl 09.08.04, 14:17
      Wodę warto wziąć np Zywiec mają droższą . Weż wędliny np suchą kięłbasę mają
      droższe i nie dobre ;droższe są też owoce ale byłam tam zawsze w czerwcu teraz
      pewno będzie taniej . Pozostałe produkty cena jak unas nad morzem. nie warto
      wiżć.Kupuj w większych marketach cenu napewno jak w Polsce.
    • agatalazor Re: ceny jedzenia, wody mineralnej? 09.08.04, 22:36
      a co z makaronem? ryzem?
      • Gość: krap Re: ceny jedzenia, wody mineralnej? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.08.04, 01:30
        Makaron najlepiej wcześniej obgotować w Polsce będzie taniej. Co do ryżu to
        szczotka ryżowa wystarczy.

A tak na poważnie to wyjazd na wakacje i zabieranie całego żarcia ze sobą to
        jakaś pomyłka. Jedzenie nie jest droższe niż nad polskim morzem (nie porównuje
        z hipermarketami bo tam na wakacje się nie wybieram).

Piwko mniodzio od 6 kun w sklepie do 15 w knajpie (co do przelicznika to po
        rozliczeniu transakcji 1 HRK = 0,61 PLN.) pizza 30-35 zł - sznycel po wiedeńsku
        z frytkami i sałatką 55 KUNA, lody 3-4 kuna kugla ...

Owoce droższe ale smaczniejsze niż u nas. Polecam kupno w drodze z Makraskiej
        do Dubrownika na przydrożnych straganach od lokalnych producentów.

No i oczywiście Rakija po 25 Kuna z litro, można jechać i chlać na śmierć - i
        tu jest taniej niż w Polsce ;)

Pozdrawiam,

krap
        • Gość: basia Re: ceny jedzenia, wody mineralnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.04, 01:40
          a soki mają pyszne, polecam jabłkowo-brzoskwiniowy:))żałuje, że nie przywiozłam
          sobie kilku kartoników dwulitrowych:((
    • Gość: toko Re: ceny jedzenia, wody mineralnej? IP: *.ec.pl / *.olsznet.ec.pl 10.08.04, 00:04
      wszystko jest koszmarnie drogie - nie wiem jak tam żyją tubylcy jeżeli ich
      wypłaty są podobno porównywalne ze średnią krajową w Polsce.
      benzyna- 1 euro, a żarcie 2-3 razy droższe niż w Polsce /po takich cenach to
      nawet zimą pomidorów i winogron w kraju nie kupowałem - winogrona 25-30 kun,
      pomidory 6-15 kun, ziemniaki 5 kun, brzoskwinie - 15 kun, .../. Zapomnij o
      tanim wypoczynku - albo weź wszystko z Polski.
      W kraju w którym wystarczy tylko podlać żeby rosło wszyskie owoce są z
      importu /bo dlaczego inaczej ceny byłyby tak koszmarne. No może pomidory mają
      własne - bo winogrona -sam widziałem w s z ę d z i e - to import z włoch/
      • Gość: Bogdan Re: ceny jedzenia, wody mineralnej? IP: *.lezajsk.info / 213.199.192.* 10.08.04, 09:51
        Sok brzoskwiniowy 1,5L -
        • Gość: toko Re: ceny jedzenia, wody mineralnej? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.04, 14:31
          to nie są realne ceny - przynajmniej jeśli chodzi o wybrzeże - jak doliczysz jeszcze 20% to będzie OK. - winogrona za te pieniądze są nieosiągalne /no, może we wrześniu/ - zjechałem na przełomie lipca i sierpnia całe wybrzeże robiąc zakupy w dużych supermarketach i na bazarach wic wiem o czym piszę.
          KOSZMARNIE DROGO!

Ps: wczoraj słyszałem o kolesiu którego wyjazd na tydzień kosztował 200 zł /słownie: dwieście/ - żarcie wziął z Polski, jeździł stopem, spał w rowie lub pod mostami. Wrócił zadowolony.
          • Gość: Bogdan Re: ceny jedzenia, wody mineralnej? IP: *.lezajsk.info / 213.199.192.* 10.08.04, 18:00
            Ceny podałem z zachowanych paragonów, cena winogron 15 Kn na kempingu u gospodarza
      • Gość: BlueBerry Re: ceny jedzenia, wody mineralnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.04, 09:54
        nie przesadzajmy, jest troche drozej ale nie az tak bardzo. poza tym wazne jest
        gdzie sie kupuje., jesli w lokalnym sklepiku przy hitelach czy apartamentach to
        oczywiste jest ze bedzie drogo. jesli w markecie to czesc rzeczy jest drozszych
        niz w polsce, czesc w takich samych cenach, czesc tanszych. w doskonalych
        cenach jest alkohol, tanie sa jogurty. owoce - zalezy gdzie (naprawde moga byc
        duze roznice, ale kilo arbuza za 4 kuny to chyba nie jest bardzo drogo). poza
        tym maja rewelacyjne ceny w knajpach (szegolnie w porownaniu z warszawa).
        oczywiscie ze jesli zamierza sie samemu gotowac mozna wziasc ze soba jakies
        rzeczy ale wiezienie wody i ziemniakow wydaje mi sie lekka przesada (no chyba
        ze ktos nie wytrzyma bez ziemniakow tygodnia lub dwoch).
      • Gość: Tojo Re: ceny jedzenia, wody mineralnej? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.04, 09:59
        Potwierdzam. Ceny szokujace, m.in. owoców. Brzoskwinie , winogrona 15 kun =~10
        zł. O wędlinach zapomnij, mały wybór i ceny kosmiczne, podobnie żółte sery.
        Generalnie miejscowi wcinają pieczone prosiaki:)
        Za to tanie i rewelacyjne lody. Polecam zwłascza w Primosten i Trogirze.
        • Gość: turysta Re: ceny jedzenia, wody mineralnej? IP: *.au.poznan.pl 10.08.04, 12:46
          Jeżdżę do Chorwacji już kilka lat i przekonałam się że z cenami kosmicznymi to
          bzdura! Oczywiście są produkty droższe np właśnie owoce na straganach w
          sklepach dużych taniej mięso i wędliny droższe i nie smaczne- to racja i to
          powinno się zabrać ale makaron ryż bzdura. Po za tym taniej niż w Polsce jest
          pizzerach i w restauracyjkach (lub tak samo). O ! woda mineralna - to warto
          zabrać . Pycha lody - wielkie- tanie . Do Chorwacji jedziesz to tak jak na
          wybrzeże w Polsce.Tojo -prosiaki! miejscowi wcinają ! to dla turystów !
          upraszczasz . Zjechaliśmy całe wybrzeże w Chorwacji .Warto!! i nie zabierajcie
          tyle jedzenia.
          • Gość: Kir Re: ceny jedzenia, wody mineralnej? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 10.08.04, 13:46
            Ja bym wody akurat nie zabierał, przynajmniej nie więcej niż na drogę i jeden
            dzień. Woda jest ciężka a jej wożenie kosztuje. W markecie można kupić wodę za
            ok 3 kuny 1.5 albo nawet i taniej. Co innego w sklepikach przy plazy.
            My zabieraliśmy makaron i kasze w workach i trochę puszek. sami gotowaliśmy
            a czasem kolacja w knajpie. Dało się żyć, choć Hr to nie jest tani kraj.
            Kupowaliśmy tylko masło/ margarynę warzywa i owoce.

Lody mają dobre ale nie tanie.
    • Gość: Fugasek Re: ceny jedzenia, wody mineralnej? IP: 62.29.135.* 10.08.04, 16:14
      Czytam i czytam i nadziwić sie nie mogę. Czy Państwo wiecie, co znaczą
      koszmarnie wysokie ceny? Jeśli nie, to jedźcie np. do Norwegii lub Wielkiej
      Brytanii, a później pogadamy.
      • Gość: ZEUS Święta racja... pomijam juz fakt, ze to jakas IP: *.bardo-slaskie.sdi.tpnet.pl 11.08.04, 09:47
        paranoja, jedzie sie na wczasy zeby odpocząc a u nas dalej wegetuje pogląd ze
        drogo i trzeba wszystko ze sobą zabierac, meczyc sie z tym, gotowac.. porazka..
        ja jade, bede jadł w knajpach to co tam mają najlepszego, pil ich wino, jadł
        ich lody.. przeciez o to chodzi na wakacjach!!
        • Gość: Beata Ceny w Chorwacji są w miarę ok IP: *.crowley.pl 11.08.04, 10:11
          Właśnie wróciłam z Chorwacji - Dalmacji. Moim zdaniem ceny są w miarę ok. Co
          warto zabrać ze sobą z Polski to napewno wodę mineralną, bo tam jest
          rzeczywiście droga. Napoje typu Cola itp. również nie za tanie. Ale jest tam
          pięknie i chyba nie ma sensu się stresować zabieraniem jedzenia. Makarony i ryż
          w sklepie kosztują podobnie jak u nas. Na kanapki mają pyszny niedrogi ser,
          (jedliśmy go również do wina) pyszne słodkie pomidory. Jeżeli chodzi o ceny w
          knajpkach to są trochę wyższe niż nad naszym morzem, ale do przeżycia. Mają
          pyszne lody. Wszędzie widziałam za 4 kuny. Wielkie gałki także jedna spokojnie
          wystarczy. Za pierwszym razem wzięliśmy po trzy i nie było to do przejedzenia.
          Wogóle uważam, że w Chorwacji jest super i jak dla Polaków stosunkowo niedrogo.
          Warto zapłaćić parę złotych więcej (niż za wczasy w Polsce) i zobaczyć piękne
          widoki i wogóle inne klimaty Chorwacji.
    • Gość: Ula Re: ceny jedzenia, wody mineralnej? IP: *.crowley.pl 11.08.04, 14:17
      Witam ,
      z mojego doświadczenia wynika że warto wziąc część jedzenia ( jeżeli
      wynajmujesz apartament ) nie dlatego żeby było taniej, ale dlatego żeby póżniej
      spokojnie móc odpoczywać , a nie biegać po marketach kupując sól , pieprz ,kawę
      cukier, makaron itp , wiele z tych rzeczy zużyjesz tylko odrobinę a musisz
      kupowac całe opakowania i ciągle czego brak. Oczywiście jeżeli ktoś jedzie
      autokarem czy samochodem z malutkim bagażnikiem zabieranie jedzenia jest
      totalną bzdurą
      • Gość: Agata Re: ceny jedzenia, wody mineralnej? IP: *.udn.pl 11.08.04, 21:22
        Wróciłam 7.08 z Chorwacji!!!! BYłam w okolicach Splitu,a ceny zaszokowały mnie
        i moje towarzystwo.Po prostu zwalają z nóg.Polecam zabrać ze sobą wodę
        mineralną, mięso, wędliny i inne potrzebne rzeczy typu kawa, herbata, cukier
        itp.To kraj chory pod względem cen!!!!!
        • Gość: Bogdan Veni, vidi, vici IP: *.lezajsk.info / 213.199.192.* 11.08.04, 22:42
          Po raz kolejny widzę wpis na temat wody mineralnej i po prostu muszę zareagować - to jest totalna bzdura i nie mogę o tym już czytać, powiem tak: w zasadzie niczego nie warto brać, lecz jeśli się ma dostatecznie pojemny bagażnik to oczywiście można, ale bez przesady, no i oczywiście zakupy robić w Konzumie
          bądź Studenacu
        • Gość: ZEUS Co za bzdura!! bede jechal 1000 km i zabierał z IP: *.bardo-slaskie.sdi.tpnet.pl 12.08.04, 09:40
          sobą całą lodówke??? jestescie popier.doleni!! tam sie jedzie na wakacje!
          odpocząc! pojeśc co tam maja dobrego!! napic sie ich wody i ich wina!! ludzie,
          wy jestescie nienormalni!!
          • Gość: chorwat Re: Co za bzdura!! bede jechal 1000 km i zabierał IP: *.net.htnet.hr 13.08.04, 00:57
            BRAVO!!!
          • Gość: krap Re: Co za bzdura!! bede jechal 1000 km i zabierał IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.08.04, 01:34
            Popieram. Ludzie najlepiej zabrac swinie ze sobą i zrobić swiniobicie. Bedzie
            taniej a jaka zabawa. A tak w ogóle to po cholere sie jedzie na wakacje, zeby
            gotować w domu!!!! Liczyć czy oszczędze 0,5 zł bo wezmę 100 L wody.

Trzeba jechać, jeść i pić u tych Chorwatów. Byłoby jeszcze dobrze gdyby sie
            nauczyli się robić jakiś sałat bo to co podają to mnie rozwalala. (mixed salad -
            pomidory, ogórek, kukurydza + sałata).

A i na koniec nie zapominać o napiwakch. Wtedy cię lepiej zapamiętają :)))

krap

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka