Dodaj do ulubionych

trasa transfogaraska

26.06.05, 16:05
Moze glupie pytanie, ale.... czy trasa Transfogaraska jest jednokierunkowa?
Nigdzie w przewodnikach nie znalazlam by ktos polecal jechac z Curtea de
Arges do Cartisoara... - czyli z poludnia na polnoc, a mnie by wlasnie
pasowalo od tej strony jechac bo chcialam jeszcze zobaczyc Cheile Mari ale
Dambovitei + Rucar. A moze tak pisza bo widok z drugiej strony jadac jest
lepszy?
Bede wdzieczna za odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • szokiren Re: trasa transfogaraska 26.06.05, 20:51
      Jest oczywiście dwukierunkowa :) My jechaliśmy właśnie z południa na północ i
      uważamy że było bardzo widokowo, ale nie wiemy jak byłoby w drugą stronę :)
    • rudziel Re: trasa transfogaraska 27.06.05, 09:27
      Tak a propos, jezdzi tamtedy jakis transport publiczny ? Lonely Planet nic na
      ten temat nie pisze.
      • lucy6 Re: trasa transfogaraska 28.06.05, 11:51
        Hej
        czytalam w jakis relacjach z podrozy ze kursuje tam autobus raz dziennie (jakos
        rano)
        Pozdr i dziekuje za odpowiedz o dwukierunkowosci tej trasy :)
      • szokiren Re: trasa transfogaraska 12.07.05, 11:03
        Autobusem chyba nie byłoby za fajnie (serpentyny, ekspozycje, wąskie tunele).
        Widzieliśmy stłoczone autobusy w wąskim wąwozie Bicaz - bez sensu taka impreza.
        Może jeżdżą tam busy, ale o tym nic nie wiem. A może wynająć taksówkę albo nawet
        prywatnego kierowcę za parę dolarów? Na pewno można się dogadać, a wtedy i
        przystanie na zdjęcia i podróż będzie naprawdę przyjemna.
        • rudziel Re: trasa transfogaraska 12.07.05, 14:20
          Rozwaze wszystkie dostepne opcje na miejscu. Zastanawialem sie, czy tamtedy w
          ogole cokolwiek jezdzi, w tym transport prywatny.
    • yoric Re: trasa transfogaraska 12.07.05, 16:28
      Pytałem o to na usenecie

na komunikację publiczną nie ma co liczyć, a za stopem podobno też nie jest
      różowo. Na odcinku między szczytem a Curtea ponoć ruch jest spory, więc nie ma
      problemu, ale od szczytu do szosy Sibiu-Brasov jest gorzej (tak mi odpisały 2
      osoby).

Ja również mam w planach transfogaraską i to cąłkiem niedługo, więc czekam na
      wpisy, no i sam oczywiście dam znać już po.
      pzdrv
      • rudziel Re: trasa transfogaraska 13.07.05, 09:23
        Tego wlasnie sie obawialem. Srednio mi sie usmiecha przejscie tej trasy na
        piechote, moze jednak cos uda sie znalezc (niech bedzie i taksa). Tez dam znac
        jak wroce (koniec sierpnia).
    • lewocz Re: trasa transfogaraska 13.07.05, 19:15
      W roku 2003 był tam zakaz jazdy. Spowodowane to było zniszczonym tunelem
      prowadzącym na drugą stronę gór. Wiekszość samochodów zawracała stamtąd i
      zjeżdżał z powrotem. Nie wiem jak jest teraz ale nie sądzę aby było lepiej.
      Przejechać jednak się dało gdyż za jednym z aut przejechałem i ja na rowerze.
      Nie wiem czy bym się odważył wjechać w tę czuleść. W środku ciemno, bez
      śwaiteł, oblodzona nawierzechnie, cieknąca woda, nie widać wyjazdu itp.

Oto link do relacji w mojej wyprawy rowerowej po Rumunii. Jest tam kilka zdjęć
      z szosy Transfagaroskiej oraz wjazd do tunelu.
      www.rowerowanie.republika.pl/rumunia.html
    • yoric Re: trasa transfogaraska 13.07.05, 20:29
      PS: Te 2 osoby, co odpisały na usenecie jednak przejechały tę trasę stopem; móc
      to można, tylko może zejść np. większa część dnia. Zobacz też tutaj:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=623&w=11467279
      Mój 'plan B' zakłada przejażdżkę na szczyt od Curtea i z powrotem, z tym nie
      powinno być problemów.
      pzdrv
    • yoric Re: trasa transfogaraska 14.07.05, 12:49
      No i... pozamiatane. Z raportu wynika, że droga 7C jest uszkodzona.
      • skype12 Re: trasa transfogaraska 15.07.05, 11:54
        "No i... pozamiatane. Z raportu wynika, że droga 7C jest uszkodzona" - jak to?
        z jakiego raportu? To co poprzednicy napisali dotyczylo 2003 r.
        Pozdr
        • skype12 Re: trasa transfogaraska 15.07.05, 11:58
          Hej
          NO juz widze - watek wyzej - powodz. Jade za tydzien do Rumunii. Jak bedziecie
          miec swieze informacje zwlaszcza o trasie transfagaraskiej to dajcie znac.
          Pozdr
          • lucy6 Re: trasa transfogaraska 15.07.05, 22:59
            Z jakiego raportu? Tam nic nie ma o tym napisane - chyba ze gdzies indziej
            czytacie....?
            Czy ktos zatem wie na 100% ze trasa ta jest nieprzejezdna?
            Pozdr
            • megas1 Re: trasa transfogaraska 17.07.05, 21:36
              Trasa była przejezdna w zeszłym roku - we wrześniu bylismy. Spaliśmy pod takim schroniskiem na południowej stronie. Tak nam się spodobało, że wórciliśmy rano z powrotem pod tunel i dopiero potem zjechaliśmy na dół - bajecznie to wygląda :))
              • zaffaran Re: trasa transfogaraska 17.07.05, 23:02
                Ja jechalam ta droga 1 lipca tego roku-czyli jeszcze przed powodzia-jechalam z
                polnocy na poludnie. To, co mnie bardzo zdziwilo, to bardzo porzadna
                nawierzchnia drogi z polnocnej strony i spory kawalek od poludnia- dopiero za
                schroniskiem Paraul Capra bylo dziurowato no i slady kamiennych obrywow.Po
                polnocnej stronie niedaleko od tunelu byl przejezdny tylko jeden pas(snieg!),
                ale wlasnie go odsniezali.Trasa ogolnie rzecz biorac BARDZO PRZYJEMNA, moze
                dlatego, ze na swej drodze spotkalam glownie kierowcow-turystow, ktorzy nie
                wykazywali sie zbytnia fantazja.Aha, od strony polnocnej byl znak, ze trasa
                jest zamknieta, ale robil wrazenie, ze po prostu jest tam na stale, no i
                rzeczywiscie -droga byla otwarta.Wydaje mi sie,ze tunelu nie ma sie co bac,
                jest wprawdzie nieoswietlony i ma okropna nawierzchnie, ale liczy sobie tylko
                ok. 1 km. Na trasie nie spotkalam ani jednego autostopowicza,za to calkiem
                sporo rowerzystow.
                Pzdr. :-))
                • 1kama Re: trasa transfogaraska 24.07.05, 15:29
                  Przejeżdżaliśmy tą trasą dokładnie 7 lipca ( dwa razy, bo tak nam sie podobało!)
                  Jest przejezdna, zakaz ruchu obowiązuje od 21 do 7 rano. Spod tunelu na strone
                  północną można zjechać kolejką linową (do godz.18)do schroniska na wys ok.1400m
                  npm.Transportu publicznego nie widzieliśmy, ale jeżdżą ciężarówki wożące drewno.
                  (ew. autostop?)
                  To trzeba koniecznie zobaczyć!My spotkaliśmy misia (!) który przechodził przez
                  szosę na drugą stronę i zniknął w lesie a także szopa pracza( poznaliśmy po
                  charakterystycznym ogonie).Widoki zapierają dech w piersiach.
    • yoric Trasa transfogaraska stopem 31.07.05, 22:41
      Można spróbować stopem, ale nam się nie udało (głownie z naszej winy).

Na trasie Brasov-Sibiu i vice versa są busy, którymi można dojechać do
      skrzyzowania z trasą. Dalej bez żadnego problemu stopem do Cartisoary (5km) no i
      dalej zaczynają się schody, bo mało kto tam jedzie, a jesli już, to nie dalej
      niż do wodospadu.

Jak ktoś chce zrobić tą trasę stopem, to najlepiej dotrzeć na skrzyzowanie jak
      najwczesniej, nie robić tam żadnych postojów na popas, i stanąć już na wylocie z
      Cartisoary i nie wybrzydzać w środkach transportu.
      pzdrv
      • lucy6 Re: Trasa transfogaraska stopem 12.08.05, 12:02
        Wyciagam ten watek bo go zaczelam i chcialabym chyba podsumowac... Koniec
        koncem i tak jechalam trasa z Cartisoary - czyli z polnocy na poludnie -
        dokonalismy malej modyfikacji w naszych planach i postanowilismy pojechac tylko
        polowe trasy - na poczatku chcielismy dotrzec tylko za tunel ale znalezlismy
        sie na tyle szybko (zaskoczyla nas dobra jakosc drog:) ) ze zjechalismy az do
        polowy jeziora Vidraru. ...i wrocilismy do Cartisoary:) Rzeczywiscie widoki
        wspaniale i wlasnie na odcinku Cartisoara - i kawalek za tunelem... Do tego
        stojace osly na drodze, ktore oczywiscie nic sobie z tego nie robia ze jada
        samochody :-)
        Wszystkim, kotrzy nie maja za wiele czasu na te trase (i tak to w sumie zajmuje
        caly dzien - no chyba ze ktos tylko chce nia przejechac bez zatrzymywania
        sie...:) ) polecam pojechanie do polowy, kotra i tak jest chyba najciekawsza-
        kawalek za tunelem i nawrot...
        A propos tunelu - widzieliscie te toalety za tunelem? Trzy czy cztery "pokoiki"
        skladajace sie z czterech scian - na dole dziura w podlodze i oczywiscie bez
        drzwi... ale jaki widok....:))))
        • megas1 Re: Trasa transfogaraska stopem 21.10.05, 14:31
          To chyba najbardziej widokowe wychodki w europie :D
          • megas1 Trasa transfogaraska - fotki 23.10.05, 19:24
            Dla ciekawych - znalazlem fotki prawie całej trasy. Warto obejrzeć całą serie, chociaz zdjęcia tego i tak nie oddadzą. Na 43 zdjeciu wychodki z widokiem.

sabin.ro/gallery/album72/IMG_5890
          • megas1 Re: Trasa transfogaraska stopem 23.10.05, 19:26
            sorki miał byc ten link: sabin.ro/gallery/album72
            • jawor10 Re: Trasa transfogaraska stopem 24.10.05, 19:36
              Dla chętnych prześlę dużą garść informacji o Rumuni - trasie transfogarskiej i
              naszej grupowej wycieczce w roku ubiegłym - trasę, fotki itp.
              dlew10@wp.pl
            • szpulkaa Re: Trasa transfogaraska stopem 24.10.05, 21:47
              fajne te zdjecia:-)... zreszta jak cala trasa;-)... widoki wspanale i te
              obiekty turystyczne baaardzo oryginalne;-)
              przy okazji obejrzalam zdjecia z salonu samochodowe w Buakreszcie - to chyba
              jeden z tych, na ktorych mozna obejrzec najnowsze i najdrozsze samochoy - i kto
              by pomyslal;-)
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka