Dodaj do ulubionych

Chorwacja w styczniu

04.11.13, 12:21
Witajcie chce w styczniu wyjechać do Chorwacji na odpoczynek. I teraz się zastanawiam czy lepiej jechać we własnym zakresie czy z jakimś biurem. Będzie to mój pierwszy wyjazd do Chorwacji dlatego nie orientuje się za bardzo o mentalności tamtej kultury. Jeżeli chodzi o podróż z biurem podróży to nie wiem z którym miałabym jechać. Z tych co słyszałam (TravelPlanet, Kompas Poland i NovaSol) trudno mi wybrać konkretne. A może wy możecie coś polecić? Wyjazd będzie ok 7-10 dni.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Turysta Re: Chorwacja w styczniu IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 04.11.13, 13:13
      Planuję też ale samochodem,Cenię niezależność.Mam wolne 2 miejsca
    • hepik1 Re: Chorwacja w styczniu 06.11.13, 02:57
      Średni pomysł. Styczeń-luty w CRO to taki polski listopad w najbardziej ponure dni.
      • bessie_blount Re: Chorwacja w styczniu 06.11.13, 07:45
        Marzec jest za to miodzio. U nas zima, a tam ok.15-20st.
        • wtopek Re: Chorwacja w styczniu 06.11.13, 11:54
          15-20C w marcu to raczej południowa Grecja, Sycylia albo Turcja

kiedyś spędziłem tydzień w Zadarze w II poł marca i temp nie przekraczała 10C, padało i wiało, w Rijece sypnęło śniegiem, wg miejscowych to była typowa marcowa pogoda

HR leży stosunkowo daleko na północ i tamtejszy klimat jednak różni się od standardowego śródziemnomorskiego, w miarę bezpieczny pogodowo wyjazd to raczej dopiero w maju
          • nius222 Re: Chorwacja w styczniu 08.11.13, 23:49
            masz rację,że Zadar i jego okolica zdecydowanie czuć chłodniejszy klimat,ale Trogir,Ciovo to rejon znacznie cieplejszy .Mamy listopad a dzisiejsza temperat.wynosiła 23 stopnie,morze cieplutkie,i czyste.Oczywiście na wyspach odsłoniętych zdecydowanie są silniejsze wiatry więc morze też jest chłodniejsze.Styczeń i luty to średnio temp.od 5 do 10 stopni,ale jest tutaj sporo słonca ,więc bywają cieplejsze temp. jeśli miałabym jednak wybierać polecam przyjazd w tym miesiącu,można śmiało się kąpać i zdrowo poopalać.Gorąco pozdrawiam.
            • ceide.fields Re: Chorwacja w styczniu 14.11.13, 16:52
              W listopadzie zawsze cieplej niż w marcu. Morze jest nagrzane po lecie, a cała Europa wciaż pod wpływem ciepłego powietrza znad Atlantyku. To ciepło "wyczerpuje" się zwykle pod koniec stycznia i dlatego wtedy zwykle temperatury raptownie spadają. Byłam w Bari na przełomie listopada/grudnia, a potem w pierwszej połowie marca, to praktycznie naprzeciwko Dubrownika. Za pierwszym razem było 20C i ciepłe morze, natomiast w marcu dwa dni śniegu z deszczem i lodowata (jak na tamtejsze warunki) woda. Miejscowi opowiadali, że ciepło jest do początków stycmnia, a na BN zwykle bywa 15C, potem w połowie stycznia raptownie robi się znacznie zimniej.
          • bessie_blount Re: Chorwacja w styczniu 13.11.13, 13:07
            Od 5 lat co roku jestem przez tydzien w marcu gdzieś pomiędzy Makarska a dubrovnikiem. Najzimniej 15 najcieplej 23. Może tylko dobrze trafiam :-D
    • nius222 Re: Chorwacja w styczniu 07.11.13, 16:35
      pozdrawiam sympatyczną polkę odradzam biura ,samemu zdecydowanie taniej.Mogę Tobie polecić noclegi od 8 euro w super apartamencie region Dalmacja ,blisko Trogiru na Ciovo.Ceny są super poza sezonem .Mieszkam w Chorwacji od dawna jesteśmy polsko-chorwacką familią mogę pomóc w każdej kwestii pytaj o co tylko chcesz.Ciovo to najcieplejszy region i najmniej jest tutaj opadów.np.teraz mamy 7 listopad a temp.23 stopnie i turyści mogą smialo kąpać się w morzu.o to adres apartamentychorwacja@interia.pl restauracje i drink bary są czynne niektóre cały rok na samej plaży.pozdrawiam i do usłyszenia.
    • Gość: xmk Re: Chorwacja w styczniu IP: *.toya.net.pl 14.11.13, 18:54
      Poszukaj samemu w biurach a jak cos Cię zainteresuje np przed opisanie poniżej biuro to gdzieś jakies doj ście samemu do właściciela. Na pewno będzie sporo taniej niz jak będziesz jechał na zorganizowaną a w styczniu spokojnie cos samemu znajdziesz.

Sporo ciekawych domów jest na stronach interhome i adriatic.hr Dość ciekawym miejscem jest też omiś. moja rodzina jeździła tam przez wiele lat. Jedyna wada to, że dużo ludzi.
      Bezpośrednie namiary mam na miejscówke w mudri dolac. Dwie plaże do wyboru. Gdybys chciała zdjęcia moge podesłać.

Na Korculi byłem 2 lata temu w miejscowości Prigradica. Mala miejscowość 1 sklep, 2 restauracje. Plaże rewelacyjne, jak prywatne bo np jesteśmy my i jeszcze max 2 osoby. Po drugiej stronie wyspy troche chłodniejsze morze.

Vela luka na wyspie na wieczorny wypad również bardzo fajna. Na Korculę płynąłem ze splitu(tak samo na Hvar). Wychodzi podbnie kosztowo a nie trzeba się męczyć dłuższą jazdą samochodem.

Na Hvarze byłem w Mudri dolac, Stari Grad. Miejscowość mała niedaleko Stari Gradu. mała zatoka z przepiękną wodą. Kwitnące pola lawendowe na przełomie czerwca i lipca i ten zapach. W zatoce jest sporo cienia gdzie można się schować od drzew.

Rejonu Dubrownika polecam bo ładny rejon jednak drogi.

W razie pytań piszcie smiało. Na Korculi wynajmowałem dom z Interhome i mogę śmiało polecić. rzetelne opisy. Niestety tutaj nie mam żadnej zniżki ale np na Hvar wynajmowałem dom z Adriatic.hr gdzie jak wpiszecie podczas rezerwacji w miejsce kodu rabatowego w opcji od osoby poleconej mój mail dostaniecie 5% zniżki :D

Żeby nie było, że to wszystko wyżej to reklamy biur to ja tez wtedy dostanę 5% na następne wakacje za rok :)

mój mail to: michalkorus@wp.pl

wystarczy go wkleić jako kod rabatowy

Gdyby ktoś miał jeszcze jakieś pytania chętnie odpowiem.
    • nius222 Re: Chorwacja w styczniu 15.11.13, 17:57
      zapraszam sympatycznych polaków do siebie ,apartamentychorwacja@interia.pl Ciovo jestesmy polsko-chorwacka szaloną ,sympatyczną rodzinką,mamy domowe winko , mandarynki ,kiwi ,cytrynki prosto z drzewa ,rakija na rozgrzewkę ,pyszne ryby i oczywiscie gościnność bez umiaru. na facebook. Miłośnicy Dalmacji ,fotki możemy dodatkowo przesłać na e-mail
    • Gość: Chorwat Re: Chorwacja w styczniu IP: *.adsl.net.t-com.hr 18.11.13, 00:34
      Malo jest turystow w Dalmacji w zimie.Ale czemu nie...Nie mozna sie kapać ale napewno mozna podzwiedzać....skoro mamy cieplejsza pogode niz w PL. Pozdrowienia z Chorwacji
    • Gość: kafana Re: Chorwacja w styczniu IP: *.dynamic.chello.pl 21.11.13, 15:02
      Wyjazd z biurem w styczniu totalnie mija się z celem. Zedrą z Ciebie prowizję a wolnych miejsc nad morzem mnóstwo i znajdziesz na własną rękę bez problemu. Jednyna wyobrażalna dla mnie opcja na styczeń z biurem to albo jakiś hotel i sylwester albo objazdówka typowa ze zwiedzaniem. Inaczej serio szkoda kasy.
      Z pogodą może być b. różnie ale zapewne trochę cieplej niż w pl. Zimowy wyjazd ma swoje plusy:) po pierwsze cena noclegów z 30 magicznie spada i do 8 euro. Po drugie i najważniejsze nie ma tłoku i tej masówki jaką zdarza się nadmorskim restauratorom odwalać. Jak normalnie wolała bym na wakacje mniejszą miejscowość z bardziej urokliwymi plażami to w zimie skupiła bym się raczej na miastach. Ciovo, którego w lecie nie lubie, wydaje mi się super opcja na zimę. Jest położone trochę na uboczu ale jednak w granicach Trogiru, który jest piękny. To dobra baza wypadowa do innych miejsc. No i na końcu co ważne nie będzie świecić pustkami i pozamykanymi knajpami, jak może się to zdarzyć w kurortach i na mniejszych wyspach. Myślę też że w Zimie warto zahaczyć o Zagrzeb:) pzdr
    • Gość: Peljesac Re: Chorwacja w styczniu IP: *.gdynia.mm.pl 31.01.14, 18:15
      KOMPASS POLSKA - OPINIE, Nie POLECAM tej Firmy, brak aktualizacji, nie profesjonalna obsługa, obcy kapitał, nie uprzejma obsługa w Warszawie, odmawiają wsparcia, współpracy, reklamy Firmie z Polski. bardzo wysokie ceny - ponad 5 000,00 PLN za korzystanie z czegoś co nazywa sie EASY BUSINESS, więcej na innych forach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka