Dodaj do ulubionych

Lizbona w 1 dzien

26.07.10, 11:43
Bede b. krociutko w Lizbonie,bo wieczor jednego dnia + caly dzien
nastepny.
Wiem,ze jest to zdecydowanie za malo,aby zobaczyc ciekawe
miejsca..ale potraktuje to jako zachete do powrotu i zobaczenia
wiecej
Niemniej prosze was o rekomendacje:
- co warto zobaczyc wieczorkiem juz po g.20 ?
- jakie miejsca obrac za cel na drugi tj ten pelny dzien od rana do
wieczora ?
z gory dziekuje
Obserwuj wątek
    • Gość: Gunia Re: Lizbona w 1 dzien IP: *.internetia.net.pl 27.07.10, 10:16
      Ja będąc jeden dzień w Lizbonie, wybrałam do zwiedzenia dzielnicę
      Alfam, najstarszą. Chodziłam po niej kilka ładnych godzin,
      zaglądając w różne zakamarki. Polecam przewodnik Michelina. Potem
      pojechałam do Belem, obejrzałam klasztor Hieronimitów, pomnik
      odkywców i na koniec przejechałam się windą z dolnego miasta do
      górnego i powłóczyłam się po dzielnicy Baixa. Byłam
      usatysfakcjonowana i złapałam bakcyla Lizbony. W przyszłym roku mam
      zamiar wybrać się tam na tydzień, żeby zobaczyć duuuuuuużo więcej.
      • Gość: x Re: Lizbona w 1 dzien IP: 217.33.154.* 27.07.10, 12:35
        > dzielnicę Alfam,

Alfamę
        • Gość: nina104 Re: Lizbona w 1 dzien IP: *.adsl.inetia.pl 30.07.10, 23:32
          Polecam Belem (klasztor Hieronimów, wieża Torre de Belem, pomnik odkryć geograficznych, Dolne Miasto - Baixa i przejzad windą do Górnego Miasta i przejście do Chiado. Jeśli czas pozwoli warto odwiedzić tereny po Expo. Alfama nie zrobiła na mnie piorunującego wrażenia.
    • Gość: e-tam Re: Lizbona w 1 dzien IP: *.chello.pl 31.07.10, 08:53
      @nelciowata

Zachęcamy do obejrzenia naszych miejsc < kliknij

Pozdrawiamy,
    • Gość: pik Re: Lizbona w 1 dzien IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.10, 21:42
      Byłem z żoną i z dwójką dzieci: 5 i 7 lat. Od godz. 9:00 do 19:00
      zwiedziliśmy Belem (klasztor Hieronimów, wieża Torre de Belem,
      pomnik odkryć geograficznych, Dolne Miasto - Baixa i przejzad windą
      do Górnego Miasta i przejście do Chiado oraz tereny po Expo łącznie
      z oceanarium. O dziwo dzieci dały radę :)
      Oczywiście dla nas to było za krótko :( Ale tam niedługo
      wracamy... :)
      • Gość: ona Re: Lizbona w 1 dzien IP: *.chello.pl 10.09.10, 19:09
        TAK jak napisano. W Belem jest cudowana cukiernia gdzie są ciastka robione wg receptury z XVI w. WArto spróbować. A do tego dorzuciłabym zabytkowy tramwaj turystyczny który jeździ po centrum - SUPER! Przystanek przed dworcem głównym. A tak w ogóle to LIZBONA jest przepiękna w swojej "brzydocie". Tym co maja więcej czasu polecam Estoril, Cascias i tak do Oceanu. Coś pięknego!
    • Gość: iskandir Re: Lizbona w 1 dzien IP: *.iFiber.telenet-ops.be 10.09.10, 17:29
      Najwazniejsze: pierwszego dnia wloczenie sie po Bairro Alto, czyli "imprezowej dzielnicy" - mozna tam dobrze zjesc i poczuc klimat Lizbony.
      Nastepnego dnia: sugestie co do Alfamy i Baixy sa sluszne, natomiast warto wybrac sie na zamek i pod katedre Se - po prostu dlatego, zeby podziwiac widoki. Jezeli bedziesz miala dobrry przewodnik, warto poszukac w nim "Miradouro", czyli punktow widokowych (pewnie beda zaznaczone na mapie) - w Lizbonie wszystkie sa warte obejrzenia, widoki zapieraja dech w piersiach. Wyobrazam sobie spacer od Miradouro do Miradouro.
      Koniecznie polecam przejechanie sie tramwajem numer 28 (odjezdza z Praca de Lois Camoes, u stop Bairro Alto) wlasnie pod katedre i zamek - samej katedry nie radze zwiedzac, albo maksymalnie przez kilka minut - jest nudna. Tramwaj numer 28 jest natomiast poniekad symbolem Lizbony i absolutnie warto!! bit.ly/9lRgxx
      Belem jest fajne, ale jezeli masz byc jeden dzien w Lizbonie to mozna sobie odpuscic. Jedzie sie pociagiem z pol h w jedna strone, wiec moze braknac czasu. Ale jak najbardziej lubie to miejsce.
      Natomiast pod zadnym pozorem nie wybieraj sie na tereny po Expo - NIC tam nie ma! Mieszkalem przez pol roku w Lizbonie, bylem tam kilka razy i jest to najnudniejsza czesc calego miasta!

Po zakonczonym zwiedzaniu radze poszukac miejsca ktore serwuje Ginjinhe, czyli tradycyjna portugalska wisniowke! To miejsce jest najlepsze: bit.ly/99xHUz
      A gdzie sie znajduje, to juz tajemnica.
      • estoril2 Re: Lizbona w 1 dzien 22.01.11, 17:46
        W razie gdyby ten bar był zamknięty, parę kroków dalej jest inny również tylko z wiśnióweczką ;)
    • jakpieknyjestswiat Re: Lizbona w 1 dzien 10.09.10, 17:33
      W tym roku byłam w Lizbonie
      Tu jest parę zdjęć z wyprawy jakpieknyjestswiat.blogspot.com/2010/05/portugalia_28.html

Zdecydowanie polecam przejażdżkę żółtym tramwajem:)
      Trzeba tego doświadczyć

Lizbona to takie miasto, gdzie chciałoby się mieszkać i żyć
      • Gość: Overseer Re: Lizbona w 1 dzien IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.10, 17:51
        Ahhh Lisboa... nawet pełne 24 godziny to mało, ba, tydzień który miałem okazję spędzić w tym pięknym mieście to zdecydowanie niewystarczająco. Proponowałbym zgubienie się w uliczkach prowadzących na Castelo de São Jorge oraz w zakamarkach Alfamy aczkolwiek spalone skutery i auta mogą świadczyć iż nie jest tam zbyt bezpiecznie...

czerwiec 2009, 22:00 na Rua Estacio Da Veiga + Sagres + Lisbon Story Wima Wendersa.... ehhh wspomnienia...
    • Gość: lizbonomaniaczka Re: Lizbona w 1 dzien IP: 188.33.42.* 10.09.10, 19:38
      Byłam w Lizbonie 2 razy, za każdym razem tydzień. I mało ;)

ale do rzeczy.

Na wieczór polecam Alfamę, tam jest czarodziejski klimat - ale tylko, jeśli będziesz z kimś. Samotnie nie bardzo mi się widzi włóczęga po ulicach. Kolacja w Pateo13, wygugluj sobie adres - świetna knajpa pod gołym niebem, dobra kolacja z deserem plus niezliczona ilość sangrii na 2 osoby ok. 50 euro. Nietanio, ale zdecydowanie warte ceny.

Na cały dzień, wszystko zależy co lubisz. Ja bym się nie zajeżdżała. Przejażdżka tramwajem żółtym - bardzo polecam, można to połączyć ze spacerem widokowym. Ja bym polecała zamek, ruiny - fajna jest "przebieżka" po murach. Wyprawa do Belem do klasztoru Hieronimitów i na babeczki z Belem - też. Zazdraszczam i życzę miłego pobytu
    • Gość: Pitu Re: Lizbona w 1 dzien IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.09.10, 22:00
      Tak jak już napisano: Belem i Alfama - koniecznie! Następnie przejazd zabytkowym tramwajem linii 28 po zabytkowym Centrum i szybko metrem do ZOO (absolutnie genialne delfinarium i możliwość przejazdu kolejką linową nad całym ogrodem) albo na tereny EXPO1998 gdzie dojeżdża specjalna linia metra. Na Expo polecam Oceanarium, kolejną kolej linową i Muzeum Nauki.

Jeśli wypożyczyłabyś auto, co polecam, bo można to zrobić za 30 Euro/dzień to koniecznie przejdź się dwoma mostami (Vasco da Gama bridge ma ponad 20 km długości) a następnie przez Estoril, Cascais do Cabo da roca a poźniej Azenhas dos Mar i Sintra)

Ale to już niestety za dużo na jeden dzień....
      • Gość: PiOTR Re: Lizbona w 1 dzien IP: *.static.dsl.dodo.com.au 11.09.10, 05:03
        Jestescie super,za tydzien jade z zona na 4tyg. do Portugalii,bedziemy ja zwiedzac samochodem.
        Na Lizbone i Porto przeznaczamy po 4 dni,co jeszcze warto zobaczyc w Portugali-miejsca,
        a Porto ladne?
        • Gość: PIOTR Re: Lizbona w 1 dzien IP: *.static.dsl.dodo.com.au 11.09.10, 05:11
          Zapomnialem,czy na drogach bezpiecznie,u nas strasza bandytyzmem i zlodziejami,ktorzy ponoc czyhaja na turyste. Jest bezpiecznie? Na co zwracac uwage? Mozna obnosic sie z kamera?
          • Gość: Lizbonfanka Re: Lizbona w 1 dzien IP: *.aster.pl 11.09.10, 08:16
            Co do dróg, to Portugalczycy w większości jeżdżą jak szaleńcy, więc należy uważać za siebie i za nich. Co do kradzieży, to rzeczywiście trzeba bardzo uważać w turystycznych miejscach. Myślę, że nie jest gorzej niż w innych krajach i zwykły zdrowy rozsądek wystarczy, ale mi na przykład zdarzyło się, że ukradziono mi portfel w Bairro Alto. Oczywiście absolutnie moja wina - mogłam uważać na to co się dzieje z moją torebką. Poza tym jest bardzo bezpiecznie. Portugalczycy są przesympatyczni i maksymalnie starają się pomóc turystom. Życzę przyjemnej podróży, bo warto zobaczyć ten kraj :)
            • Gość: PiOTR Re: Lizbona w 1 dzien IP: *.static.dsl.dodo.com.au 11.09.10, 11:27
              Bardzo Ci dziekuje za porady.
            • Gość: Joanna Re: Lizbona w 1 dzien IP: *.adsl.inetia.pl 13.09.10, 15:42
              Bzdury, bzdury, bzdury... czemu wszyscy powtarzaja ciegle ta sama piesn - Portugalczycy zle jezdza, albo ze jezdza jak szalency. NIE PRAWDA. I owszem... sa miejsca w ktorych nie maja wyrysowanych linii na jazdni (np na rondach) wiec uwazac trzeba i dla mnie to byl i jest najwiekszy problem i sytuacja stresujaca, bo kazdy jedzie tam gdzie musi, a nam sie wydaje, ze zajezdzaja nam droge. a to nie jest prawda. sa rewelacyjni w parkowaniu wszedzie (Lizbonczycy szczegolnie). Poza tym... to na prawde OK. Jezdzi sie dobrze, lepiej niz po naszych drogach.

W Lizbonie propouje odpuscis auto i przesiasc sie na komunikacje miejska. Tak samo w Porto. W Lizbonie bilet jednodniowy kosztuje z tego co pamietam 3,7 lub 3,8 euro na wszystko -metro, autobusy, tramwaje. Szkoda tracic czasu na zukanie miejsc parkingowych - najlepiej po miejscie komunikacja, szczegolnie, ze nie musimy wracac po auto tylko tak sobie wedrujemy po miejscie gdzie nas oczy poniosa.
              W Porto bilet jednodniowy 5 euro, ale juz 3-dniowy 11 czy 12 euro. metro dziala dobrze, autobusy tym bardziej! Nawet do Foz czy Matosinhos dojedziecie autobusem (lub metrem w przypadku matosinhos).

W Portugalii oprocz tych dwoch - Lizbona i Porto, polecalabym oczywiscie Sintre, Cascais, Estoril niekoniecznie, ale jak bedziecie autem przejezdzac to czemu nie. OBOWIAZKOWO OBIDOS! Poszukajcie w sieci. OBOWIAZKOWO! Do tego Evore, moze Fatime, ale niekoniecznie ;) Jak jestescie autem to mozecie przejechac sobie przez Alcobace, Batalhe. Z Porto jest blisko do Guimaraes. TO TEZ OBOWIAZKOWO! Braka i Bom Jesus (jak Was kreca takie rzeczy). No i w ogole przejechac sie od Lizbony na poludnie przez Alentejo na Algarve.
              Aaa... jak bedzie w Lizbonie/ Cascais to Cabo da Roca!
              • Gość: Joanna Re: Lizbona w 1 dzien IP: *.adsl.inetia.pl 13.09.10, 15:46
                Powyzej w poscie mialo byc Braga a nie Braka. Sory.
                No to raz jeszcze podusmowujac na 4 tygodnie z mozliwoscia poruszania sie autem:
                Lizbona
                Porto
                Obidos
                Sintra
                Cascais
                Cabo da Roca
                Guimaraes
                Braga
                Evora
                region Alentejo
                region Algarve
                Batalha
                Alcobaca...

BAWCIE SIE DOBRZE!

• Gość: mila Re: Lizbona w 1 dzien IP: 178.73.49.* 11.09.10, 12:18
          dla tych co dluzej zostaja w Lizbonie , tudziez w Portugali polecam gorąco Sintrę. Jest to miejscowosc polozona niecala godzinę drogi od centrum Lizbony (jechałam pociągiem ostatnio, kilka euro za bilet). Sintra jest znana jako nieco snobistyczne miejsce, gdzie bogatsi lizbonczycy maja swoje posiadlosci ale jest jednoczesnie bardzo piekna - mnostwo uroczych romantycznych uliczek, brukowanych, muzeum w o ile sie nie myle Palacu Narodow no i nie wolno absolutnie przegapic Quinta de Regaleira i tamtejsze przepiekne ogrody. Bylam tam w lutym , gdy w Polsce temperatura bila rekordy na minusie, a tam plus 18 i zielono, bylam zachwycona. Jest w Sintrze jeszcze kilka innych ciekawych miejsc do zobaczenia, ale to juz zostawiam sobie na nastepny raz w Portugalii:)
    • ewel122 Re: Lizbona w 1 dzien 13.09.10, 22:25
      wszyscy pisza o tych cisteczkach kolo belem a czy ktos moze pamieta nazwe tej cukierni bo niedlugo wybieramy sie do portugalii i z checia sproboje ;)
      • nelciowata Re: Lizbona w 1 dzien 24.09.10, 11:31
        Bardzo wszystkim dziekuje za pomoc w wybraniu najciekawszych miejsc !!
        Oczywiscie,ze jeden dzien na Lizbonie to niewiele. Udalo sie nam jednak podrozujac pietrowcem odwiedzic, Klasztor w Belem, pomnik odkrywcow, wieze. Pozniej Panie poszly do muzeum sztuki nowoczesnej, panowie do muzeum morskiego. W drugiej polowie dnia byl slynny ramwaj 28, zamek sw Jerzego i Muzeum Mody i spacerki w okolicy.
        Bardzo sie nam podoblao i z pewnoscia wrocimy.
        W ramach wycieczki po Portugalii bylismy rowniez na przepieknej Maderze i niezwyklych Azorach, chetnie sie wiec zrekompensuja wiedza na ten temat.
        pozdrawiam
    • greenbabe Re: Lizbona w 1 dzien 30.09.10, 12:05
      Witaj, polecam Ci przewodnik: www.travelco.pl/Lizbona_Przewodnik_Lonely_Planet_Lisbon_9781741048537-272.html znajdziesz tam różne komentarze, przepiękne miejsca do zobaczenia, super knajpki. Uważam że naprawdę przyda Ci się ten przewodnik;)
      Pozdrawiam
    • Gość: marta Re: Lizbona w 1 dzien IP: 212.180.160.* 06.11.10, 19:30
      Troche na temat Lizbony i duzo zdjęc, także wieczorem - zupełnie inaczej wygląda miasto w świetle lamp - znajdziesz tutaj: www.bezmapy.pl/przewodniki/swiat/portugalia/lizbona-lisboa-wspinaczka-po-stolicy-miejscowosc171.html. Koniecznie idź lub jedź (oczywiście tramwajem 28) do dzielnicy Alfama, wspaniały klimat:)
    • estoril2 Re: Lizbona w 1 dzien 22.01.11, 17:16
      Myślę, że dla nelciowatej moja odpowiedź się już nie przyda, ale może ktoś inny skorzysta...

W zeszłym roku wydany został (nakładem ExpressMap) mój przewodnik po Lizbonie. Spędziłem w tym mieście kilka dobrych lat, więc mam nadzieję, że w książce udało mi się zawrzeć parę pożytecznych informacji :)

Zapraszam także na mój blog Luzomania, gdzie można znaleźć to, co w przewodniku już się nie zmieściło...
    • Gość: Ja Re: Lizbona w 1 dzien IP: 113.68.114.* 23.01.11, 07:58
      Trochę 'późna' odpowiedź, ale może komuś się przyda :)

Lizbona wieczór i 1 dzień:

Na wieczór może przejazd zółtym tramwajem 28 (zorientujcie się w rozkładzie, czasami w okolicach po 21:00 tramwaj 'robi' tylko pół trasy, ale i tak warto). Jest wtedy mniejszy ruch na ulicach, miasto pięknie oświetlone, można wysiąść przy katedrze (fotogeniczna w nocy).

1 Dzień: Alfama i punkt widokowy, z którego widać Tag, zamek, elewatory i generalnie główną część Lizbony. Koniecznie zobaczyć Torre de Belem (i jak ktoś sugerował, zjeść Pasteis de Belem w knajpce nieopodal - często trzeba odstać w dość sporej kolejce) + klasztor (również w okolicy). Można wjechać na jeden z elewatorów (ładna panorama miasta), wejść do katedry (moim zdaniem ciekawsza na zewnątrz niż wewnątrz) i spróbować trochę kuchni portugalskiej (owoce morza przy dźwiękach fado, sangria).

Portugalia w kilka dni:

Lizbona (2 dni)
      Sintra (1 dzień), powrót przez Cascais
      Porto (nie byłam ale z opinii innych wiem, że warto)

Ps. Kierowcy w Portugalii wcale nie jeżdżą jak szaleni.
      • yavorius Re: Lizbona w 1 dzien 24.01.11, 08:44
        Gość portalu: Ja napisał(a):
        > Ps. Kierowcy w Portugalii wcale nie jeżdżą jak szaleni.

Jeżdżą, jeżdżą...
    • Gość: sunny Re: Lizbona w 1 dzien IP: *.dynamic.chello.pl 28.11.17, 13:57
      krótki przewodnik z top20 miejscami w Lizbonie znajdziesz tutaj: sunnydaysvalley.wordpress.com/2017/11/28/top20-miejsc-ktore-musisz-zobaczyc-w-lizbonie-cz-1/
      • Gość: cloudy Powitajcie nekrofila IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.17, 21:36
        Czy ty, sunny sieroto, czytasz daty postów na które wpychasz swój nachalny spam?
      • grekan Re: Lizbona w 1 dzien 20.12.17, 15:25
        Uskuteczniam wypady jednodniowe z Londynu: np. Malaga, Madryt, Bruksela, Paryz a nastepnie w kwietniu 2018 Lizbona. Wybieram loty np 5. 6 rano i powrot ok. polnoc/ tani lot ok. 50£ return!/y, minimum 12h do zwiedzania, oczywiscie zwiedzam tylko kilka wybranych miejsc z wycieczka po dobrych knajpkach .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka