Dodaj do ulubionych

Podgora - czy ktoś był ?

IP: 80.51.95.* 12.08.04, 01:15
Chciałbym się dowiedzieć jak tam jest ? Czy mają supermarket ?(żeby tyle
jedzenia nie wieźć z Polski,gdyż jedziemy autobusem z biura). Czy są fajne
knajpki? Czy jest fajne wybrzeże ? Jaka pogoda we wrześniu ?itp. Dzieki za
wszelkie info.
Obserwuj wątek
    • Gość: Krzysiek Re: Podgora - czy ktoś był ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.04, 10:15
      Wróciłem z Podgory w niedzielę. To jest fajne małe miasteczko. Knajpek pełno
      przy tzw. promenadzie. Sklepy są, ale nie nazwałbym je supermarketami,
      samoobsługowe ale małe.
      • Gość: cirrii Re: Podgora - czy ktoś był ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.04, 16:26
        ja tez bylam 2 tygodnie temu, Podgora jest urocza, ale plaza węższa( porownuje
        z Baską Voda w której bylismy w ubieglym roku, super!!)Knajpki są bardzo fajne,
        polecam rekina w białym winie (50kuna)i potrawe regionalną Peka z zeberkami z
        jagniecinie!! Jest duzo ludzi, bo w podgorze jest kilka hoteli i camping,
        podobalo nam sie, ale w Basce było przyjemniej...milych wakacji
        • Gość: kamil Re: Podgora - czy ktoś był ? IP: *.crowley.pl 16.08.04, 15:30
          Jeśli możesz powiedz gdzie jest spokojniej w Podgorze czy Baska Voda bo za
          tydzień wyjeżdzam , raczej nie byłbym zachwycony dużą ilością sklepów
          samochodów i ludzi.
          • Gość: cirrii Re: Podgora - czy ktoś był ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 18:16
            o jak szukasz spokoju, to zadne z tych miasteczek ci nie spasuje, w obu jest
            duzo ludzi, zwlaszcza w Podgorze, bo tam jest kilka hoteli i przyjezdzaja cale
            rodziny, na plazach jest pelno malych dzieci goniacych z gołymi pupkami... Moze
            wybierz sie jeszcze dalej na poludnie Chorwacji np. Zivogosce? Sparawdz w
            Internecie i na pewno wybierz miejsce gdzie nie ma hoteli, miasteczko z samymi
            kwaterami sa na pewno bardziej urokliwe.... Jesli jednak wybierałbys miedzy
            Podgora a Baska to wybierz Baske!!! Bardzo polecam knajpke Carlo, fantastyczne
            jedzenie i swietna, zyczliwa obsluga!!! pozdrawiam
    • hispanola Re: Podgora 17.08.04, 15:27
      MY byliśmy w podgorze od 02.07.2004 do 10.07.2004 bardzo przyjemne miasteczko
      jedzenia nie braliśmy bo kto by na wczasach się bawił w gotowanie mieliśmy
      wyżywienie w cenie.Plaże generalnie są kamieniste ale jeżowca ani jednego nie
      widziałam mimo wszystko wchodziliśmy w butkach-wystarczające będą sandałki.Woda
      klarowna cieplutka aż się nie chce z niej wychodzić.Plaże ni są szerokaśne ale
      wybrzeże ciągnie się dość długo(my na przykład mieszkaliśmy przy samej
      promenadzie przed nami była już tylko plaża i morze -co zaskakujące w nocy była
      absolutna cisza,tylko szum wody-mimo to nie chodziliśmy na plażę "pod nosem"
      tylko znależliśmy sobie przepiękną inymną plażę między Podgorą a Tucepi
      oddaloną od kwatery o ok 2km.Jechaliśmy z bp.Skarpa z Krakowa.Mieszkaliśmy w
      kwaterach prywatnych z wyżywieniem które było w dogodnych porach dla lubiących
      zwiedzać Sniadanie od 7-9 obiad 19-21.Impreza w wyżej podanym termnie(z
      dojazdem autokarem ((24 godziny))z wyżywieniem kosztowała nas ok.1000 zł od
      osoby.
      Jeśli lubicie piwo to polecam knajpkę tuż przy małym porcie-niedaleko boiska do
      piłki ręcznej gdzie piwo było po 7 kun za 0,5=ok 4,40zł.Napoje generalnie w
      knajpkach bardzo drogie np.mrożona herbatka 0,2litra-12kun=7,60zł!!!!!
      są dwa markety STUDENAC(pomarańczowe witryny)ale po lewej stronie jest CONZUM
      (wchodzi się do niego po schodkach tam jest odrobinę taniej niż w studenacu ale
      też jest mniejszy asortyment.Ceny ogólnie wyższe niż w Polsce.Ale jest uroczo.
      Można odbyć całodniową wycieczkę na BOL na wyspie BRAĆ ze słynną ruchomą
      plażą,albo wyjechać na masyw Biokowo.
      pozdrawiam
      • Gość: jola Re: Podgora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.04, 19:21
        Proszę opisać jak sprawdziło się biuro Skarpa. Do tej pory spotkałam się
        ze "srednią" opinią. Sprawdzam ich bo może wybiorę sie w przyszłym roku -
        sugerowali Podgorę ale trochę boję sie prywatnych kwater 'tak w ciemno".
        Czytałam o Skarpie że to raczej przewożnik a na miejscu to radź sobie sam.
        A może to nie jest prawda?
        • Gość: hispanola Re: Podgora IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 01.09.04, 15:34
          właściwie to prawda,że spełniają głównie rolę przewożnika,na mie4jscu-w
          Podgorze opiekuje się wczasowiczami chorwackie biuro puntatours,gdzie nikt nie
          mówi po polsku
    • Gość: hispanola Re: Podgora - czy ktoś był ? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 06.09.04, 14:44
      my osobiście nie mieliśmy żadnych większych problemów z tym biurem,nic
      strasznego na miejscu się nie stało i wypoczywaliśmy bardzo fajnie,kwatery były
      w porządku-no może doskwierał tylko brak klimatyzacji,był tylko wiatrak ale
      ponieważ o klimatyzacji nie było mowy w katalogu do tego nie mogę mieć
      pretensji.Wyżywienie też było w porządeczku-śniadania według mojego męża zbyt
      skromne-dla mnie wystarczające,kolacje serwowane zupka,drugie danie wybiera się
      dzień wcześniej z listy napisanej w języku chorwackim lub czeskim-przydają się
      rozmówki lub słownik chorwacki oraz znajomość potraw po czesku.Miejcowość
      Podgora jest ogólnie opanowana przez turystów z Czech więc zdarza się że
      chorwaci próbują z nami rozmawiać po czesku (np.lody po chorwacku to slado
      ledo,lub po prostu ledo-można skojarzyć to z polską nazwą-a oni w restauracji
      wysilają się i mówią do nas zmrzlina-jeśli ktoś był w czechach lub słowacji
      skojarzy-jeśli nie ma pecha)
      Tak tylko myślę sobie co by było gdyby wydarzyło się coś złego jak dogadać się
      i załatwiać sprawy z chorwacką rezydentką.
      Reasumując ani nie odradzam, ani nie polecam tego biura.
    • Gość: ula Re: Podgora - czy ktoś był ? IP: *.crowley.pl 06.09.04, 15:17
      Właśnie wróciliśmy z Podgory , to nie był mój pierwszy pobyt w
      Chorwacji ,Podgora zrobiła na nas wrażenie, szczególnie piękne są dzikie plaże
      wyglądające jak jaskinie wchodzące w wodę - coś niesamowitego .
      Z kwaterami szczególnie w tym okresie wogóle nie ma problemu , oglądaliśmy
      kilka apartamentów i tylko u tych wynajmujących którzy sami nas pytali czy nie
      potrzebujemy kwatery . Za apartament ok 100 m2 dla 7 osób płaciliśmy 55 Euro co
      daje 34 zł od osoby do dyspozycji mieliśmy 3 sypialnie z 2 łazienkami i
      salonem z aneksem kuchennym ok 50 m2 - dysponuję namiarami .
      w mieście dużo małych knajpek , ale po 10.30 zycie zamiera miałam wrażenie że
      to już koniec sezonu .
      Jeżeli chodzi o jedzenie to warto zabrać ze soba trochę suchego prowiantu , ale
      nie wody tak jak to niektórzy pisali, droższa jest niz ż u nas ok. 3 zł za 1,5
      litra ale bez przesady dzwigać 15 litów za zaoszczędzone 10 zł ?
      Jeżeli chodzi o temperaturę to jakoś w tym roku nie była za wysoka ok 25-27
      stopni no i dosyc chłodna woda, po inne lata była cieplejsza , podczas podrózy
      w okolicach Plitwic w nocy było 4 stopnie celcjusza co ogromnie mnie przeraziło
      bo nie wziełam nawet jedniej bluzy z długim rękawem , generalnie chyba ten rok
      w całej Europie jest chłodniejszy .
      Polecam Podgorę i pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka