Dodaj do ulubionych

Czarnogóra samochodem

IP: 193.164.157.* 14.07.14, 11:41
Witam
W sobotę (12.07) wróciłem z dwutygodniowego wyjazdu samochodem do Czarnogóry. Chętnie podzielę się swoimi informacjami zdobytymi podczas pobytu i podróży do Czarnogóry. Jeśli macie jakieś pytania odnośnie drogi, cen itp. to śmiało.
PZDR
Obserwuj wątek
    • trypel Re: Czarnogóra samochodem 14.07.14, 11:52
      którędy jechałeś?
      • Gość: Tom Re: Czarnogóra samochodem IP: 193.164.157.* 14.07.14, 12:23
        Jechałem z Warszawy.
        I tak w jedną stronę: Warszawa-Chyżne-Bańska Bystrzyca-Sahy-Budapeszt-Mohacz-Osijek-Sarajewo-Foca-Podgorica-Sutomorie-Ulcinj.
        W drugą stronę: Ulcinj-Podgorica-Uzice-Cacak-Belgrad-Novi Sad-Subotica-Budapeszt-Chyżne-Warszawa.
        W obie strony z Warszawy wyszło po około 1600 km.
        • trypel Re: Czarnogóra samochodem 14.07.14, 12:49
          Gość portalu: Tom napisał(a):

> Jechałem z Warszawy.
          > I tak w jedną stronę: Warszawa-Chyżne-Bańska Bystrzyca-Sahy-Budapeszt-Mohacz-Os
          > ijek-Sarajewo-Foca-Podgorica-Sutomorie-Ulcinj.

Jak wychodzi ta droga pod katem jakosci i czasu? w zeszłym rokiem od Focy pojechałem w dół i to była masakra (na Trebinje), cała droga w remoncie, po nocy w deszczu.
          Startujemy rano z Nagykanizsa i jedziemy nad Bokę. Czy ta północna trasa przez Sarajewo bedzie szybsza czy wolniejsza? Przez Mostar już jechałem w tym roku i zastanawiamy sie nad czymś innym.

> W drugą stronę: Ulcinj-Podgorica-Uzice-Cacak-Belgrad-Novi Sad-Subotica-Budapesz
          > t-Chyżne-Warszawa.
          > W obie strony z Warszawy wyszło po około 1600 km.

Jak na granicy wegierskiej? spokój czy już wataha turecka w ataku?
          Pociąg wciaż nie wozi aut?
          • Gość: Tom Re: Czarnogóra samochodem IP: 193.164.157.* 14.07.14, 13:10
            Jeśli chodzi o trasę przez Sarajewo-Foce to faktycznie odcinek tej drogi z Focy (a w zasadzie już od Sarajewa) do granicy Bośniacko-Czarnogórskiej to droga wąska, bardzo kręta (choć na mapach zaznaczona jako droga międzynarodowa!!!!!?????). Plusem jest to że jest tam bardzo mały ruch oraz piękne widoki. Od granicy Bośniacko-Czarnogórskiej droga w dużo lepszym stanie technicznym (szerzej, równiej). Im bliżej Podgoricy tym większy ruch. Tu muszę zaznaczyć, że ja jechałem w niedzielę przy pięknej pogodzie. Moim zdaniem ciężko jest tam jechać nocą i przy padającym deszczu.
            Droga przez Belgrad jest trochę szybsza, ponieważ najgorszy jest odcinek ok. 600 km z wybrzeża do Belgradu. Jest to droga dobra jakościowo natomiast jest na niej duży ruch (ja jechałem w czwartek) ponieważ jest to jedyna droga między Podgoricą a Belgradem więc jest dużo ciężarówek. Piękna widokowo. Więc jak się utknie za takim TIR-em to czasami można się "zagotować". Jak jechałem tą drogą z wybrzeża do Belgradu w zasadzie cały czas w deszczu (pół trasy w dzień w pół już po zmroku) ok. 10 godzin. Od Belgradu do Budapesztu autostrada (w Serbii autostrada 5.5 euro - płatne na bramkach w euro) a dalej to już wiadomo.
            Na granicy serbsko-węgierskiej (godz. 8 rano piątek) stałem ok pół godziny. W drugą stronę korek był ok 2 godz. stania (tak mówili Polacy na CB).
            O pociągu nic Ci nie powiem bo się nie interesowałem. Podobno od tego roku można było nim jechać już od Suboticy do Baru, ale to tylko info wyczytane na którymś z forów.
            PZDR
            • trypel Re: Czarnogóra samochodem 14.07.14, 13:16
              po powodzi pociąg był nieczynny. I dalej chyba jest.
              Niestety do trasy w sierpniu przez Serbię mam uraz po zeszłym roku - w drodze do Grecji zmarnowalismy kilkanascie godzin, granica, Belgrad, bramki (na rekordowej 3 h) wiec tym razem żeby nie lecieć nudną autostradą przez Chorwację to padło na BiH. Tylko kwestia trasy.
              Dzięki za pomoc.
              Jak na miejscu? Ulcijn to cześć muzułmańska Czarnogóry - w sezonie mniejszy syf na plaży? sprzątają trochę? w maju była tragedia. Dlatego zdecydowalismy sie na Bokę.
              • Gość: Tom Re: Czarnogóra samochodem IP: 193.164.157.* 14.07.14, 13:30
                Na Wielkej Plaży w Ulcnij poza częściami strzeżonymi faktycznie syf. Byliśmy tam dwa razy. Ale jeździliśmy też na Valdanos (jakieś 3 km od centrum Ulcnij) plaża kamienista (wąska) ale tuż przy plaży drzewa gdzie można się schronić przed słońcem i samochodem dojechać można do samej plaży. Jeździliśmy też na plażę Utjeha (jakieś 10 km przed Ulcnij). Jak byliśmy w Budvie to plażowaliśmy na Św. Stefanie. Generalnie jest gdzie poleżeć. Ja byłem jeszcze przed ich głównym sezonem, który zaczyna się tam ok. 10 lipca więc jakichś szaleńczych tłumów nie było. Bardzo dużo Rosjan.
                Jeśli chodzi o drogę to trasa przez Chorwację jest dłuższa (z Warszawy ok. 250-300 km) choć szybciej można ją pokonać (autostrady płatne w Chorwacji na bramkach i to nie mało). Natomiast koszt jej pokonania jest większy.
                Na Bokę znajomi jechali przez Sarajewo-Focę-Niksic i dalej w prawo i dalej przebijali się przez góry nad Bokę (jechali do Kotoru).
                A jeśli chodzi o granice na drodze przez Mohacz-Osijek-Sarajewo to bez kolejek.
                PZDR
                • trypel Re: Czarnogóra samochodem 14.07.14, 13:34
                  a jak cenowo w lipcu?
                  raczej pod kątem knajp.

dzięki wielkie za pomoc.
                  • Gość: Tom Re: Czarnogóra samochodem IP: 193.164.157.* 14.07.14, 13:44
                    W Ulcinj jest taniej niż np. w Budvie. Mam w Ulcnij znajomą rezydentkę i w tym roku z Budvy wycofały się wszystkie polskie agencje bo miejscowi przywalili takie ceny, że nikt by tam nie pojechał. Budva to kurort dla Rosjan. Zresztą mnóstwo ich też w Ulcnij.
                    Ceny w knajpach (mówię o Ulcnij) jak najbardziej przystępne. Czasami nawet taniej niz u nas.
                    Piwo – 1.2-1.5 euro
                    cebabcici/plaskawica – 3-3.5 euro
                    jakaś ryba + frytki/ryż + surówka (w zależności od rodzaju ryby) – 5-8 euro
                    lampka wina – 1.5 euro
                    mojito – 5 euro
                    kawa – 1.5-3 euro (zależy jaka)
                    spagetti z owocami morza – 5 euro
                    1 kg muli z sosem – 35 euro
                    Do wszystkiego w knajpach podają miejscowy chleb i bułki i oliwę.
                    Miejscowa oliwa na bazarze – 1 l 10 euro

PZDR
                    • trypel Re: Czarnogóra samochodem 14.07.14, 13:52
                      to ja do tych cen dorzucę ze 30% :) nad Boką też drożej. Ale po oliwę trzeba bedzie sie przejechać.
                      OK ale wygląda na to że na 2+2 i kolację w knajpie mogę założyć srednio 30 € i dużo sie nie pomylę, zwłaszcza że młody tylko frytki je a reszta pójdzie w pleskawice (mają kajmak?), jakies owoce morza zamawialiscie? muszle czy osmiorniczki?
                      • Gość: Tom Re: Czarnogóra samochodem IP: 193.164.157.* 14.07.14, 14:01
                        Najdroższy obiad w Ulcnij w knajpie jedliśmy za 23 euro na 3 dorosłe osoby + ośmiolatka żyjąca na frytkach, spagetti itp.
                        Raz zamawialiśmy mule (dla spróbowania) na 6 osób dorosłych – kilogram 35 euro
                        Kalmary były w knajpie w zestawie z surówką i chyba pure ziemniaczanym po 7 euro.

Świeże mule w Kotorze na targu przy porcie były po 2 euro za kilogram. W Budvie w porcie facet sprzedawał też świeże mule po 2 euro za kilogram.

PZDR

PS. Jak spoglądaliśmy na ceny w knajpach to najdrożej było w Kotorze na starym mieście. W Budvie do cen z Ulcnij musisz spokojnie dodać po 1-2 euro w zależności co zamawiasz.
                        W Kotorze na starówce chcieli 5 euro za talerz sałatek.
                        • trypel Re: Czarnogóra samochodem 14.07.14, 14:26
                          ale smaku narobiłeś.
                          do tego burek na śniadanie i pełnia szczęscia :)
                          dzięki
                          odliczam dni do urlopu. Zostały 4 tyg i 3 dni.
                          • Gość: Tom Re: Czarnogóra samochodem IP: 193.164.157.* 14.07.14, 14:35
                            Burki po 1 euro (niezależnie z syrem czy z miasem).

PZDR
                            • Gość: Ania Re: Czarnogóra samochodem IP: 212.180.206.* 15.07.14, 10:15
                              Hejka, ja mam pytanie odnośnie kąpieli w morzu, czy niezbędne są buty do pływania?
                              • Gość: Tom Re: Czarnogóra samochodem IP: 193.164.157.* 15.07.14, 11:32
                                Generalnie. Na plażach piaskowych nie potrzeba butów do kąpania, na plażach kamienistych dla wygody bardzo wskazane. Dla wygody ale i dla bezpieczeństwa bo zdarzają się jeżówce.
                                Ja byłem w Ulcinj i tam są dwie plaże piaszczyste (jedna mała w mieście – nie polecam, druga Wielka Plaża – 15 km długości – ciemny piasek wulkaniczny). Reszta plaż w okolicy to plaże kamieniste.
                                PZDR
                                • Gość: Tom Re: Czarnogóra samochodem IP: 193.164.157.* 15.07.14, 11:34
                                  Dodam, że na plażach kamienistych wygodniejsze do leżenia są karimaty.
                                  • Gość: Ania Re: Czarnogóra samochodem IP: 212.180.206.* 15.07.14, 13:45
                                    Dzięki, my będziemy w Petrovac i chyba z tego co się orientuje to plaże kamieniste, czyli buty musze nabyć, a napisz mi jeszcze czy winiety kupowaliście w Posce, czy po drodze, też jedziemy z Warszawy i do Budapesztu będziemy podążać tak jak Ty:)
                                    • Gość: Tom Re: Czarnogóra samochodem IP: 193.164.157.* 15.07.14, 15:24
                                      Zdecydowanie nie kupuj w Polsce. Dużo drożej.
                                      Słowacka winieta na granicy w Chyżnem (po słowackiej stronie) – budka po prawej stronie drogi – miesięczna bodajże 14 euro (przy zakupie na winiecie musisz wpisać nr rej. samochodu). Nalepiasz na szybę i jedziesz.
                                      Węgierską winietę kupowałem na granicy słowacko-węgierskiej (Sahy) też po węgierskiej stronie obskurna buda po prawej stronie drogi. Miesięczna kosztowała bodajże 17 lub 18 euro. Przy kupnie podajesz numer rej. samochodu i kobitka wklepuje Twój samochód do systemu płatności, Ci daje potwierdzenie zakupu (nic nie naklejasz na szybę) i musisz je zachować, aby w razie kontroli je okazać.

PZDR
                                      • Gość: Ania Re: Czarnogóra samochodem IP: 212.180.206.* 17.07.14, 12:47
                                        A za winiety w euro płaciłes po stronie Węgier?
                                        • Gość: n Re: Czarnogóra samochodem IP: 212.182.35.* 17.07.14, 12:51
                                          forinty a najlepiej przez internet u nich nie ma naklejki tylko e-winietka
                                          • Gość: Tom Re: Czarnogóra samochodem IP: 193.164.157.* 17.07.14, 12:55
                                            Ja płaciłem w euro i wydawali resztę też w euro.

Zresztą na autostradzie w Serbii (Belgrad-granica węgierska – 2.5 + 3 euro) na bramkach ceny są w dinarach i euro i płaciłem w euro i bez problemu w euro wydawali resztę.

PZDR
                                    • Gość: hth Re: Czarnogóra samochodem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.14, 16:17
                                      wegierska kup sobie przez internet .wegierska tygodniowka -2975 forinta jest wazna w sumie 10 dni.
                                      Nie bedziesz sie zatrzymywac tylko pojedziesz.
                                      mozesz tutaj
                                      www.tolltickets.com/country/hungary/vignette.aspx?lang=pl-PL
                                      ale jest gdzies strona węgierska
                          • kaska82 Re: Czarnogóra samochodem 29.07.14, 13:03
                            trypel napisał:

> ale smaku narobiłeś.
                            > do tego burek na śniadanie i pełnia szczęscia :)
                            > dzięki
                            > odliczam dni do urlopu. Zostały 4 tyg i 3 dni.

Burek to coś fantastycznego, kupisz w większości piekarni i za 1 euro można się najeść jak przy normalnym obiedzie : ) Są różne wersje. Mnie smakowała mięsna wersja, coś jak połączenie pizzy i krokieta.
                      • kaska82 Re: Czarnogóra samochodem 29.07.14, 12:54
                        W kurortach cenowo jest masakra, lepiej jest w miejscowościach bliżej Albanii (i spokojniej). Budvę radzę omijać szerokim łukiem. Syf, tandeta, imprezownia 24h. Nie wiem jak mogą tam jeździć ludzie z małymi dziećmi. Na plażach szpilki nie wsadzisz. Sami Rosjanie, z właścicielami kwater nie dogadasz się raczej w języku innym niż rosyjski. Polecam raczej unikać tego miejsca, znacznie lepiej jest bliżej Albanii.
          • Gość: akus Re: Czarnogóra samochodem IP: *.54.125.218.polineo.pl 16.07.14, 22:49
            Pociąg jedzie i ma autokuszetkę ale tylko z Belgradu.
            Oficjalnie nie ma daty od kiedy ruszy z Subotnicy czy Novego Sadu ale na stacji w Belgradzie nie oficjalnie powiedziano mi że prawdopodobnie przywrócą peły ruch na trasie Subotnica-Bar od piątku 01.08
            • trypel Re: Czarnogóra samochodem 18.07.14, 10:45
              dzieki za info.
              Czyli na koniec sierpnia mam wciaż szansę na powót pociągiem.
        • 1jagusia Re: Czarnogóra samochodem 18.07.14, 09:46
          A czy ktoś "pokusił" się pojechać w "ciemno", bez rezerwacji noclegów? My wybieramy się od 21.08.
          • Gość: akus Re: Czarnogóra samochodem IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.07.14, 10:40
            Nigdy nie rezerwuje miejsc przez internet bo nigdy nie wiem na co trafię tam na miejscu.
            Jade troche pochodzę wybiorę to co mi pasuje.
            Jeszcze nigdy nie zdarzyło się żeby nie było miejsc!!!
            • Gość: unika Re: Czarnogóra samochodem IP: *.dynamic.chello.pl 21.07.14, 00:08
              wybieramy się do Czarnogory 26 lipca. Czytam ile moge i glupieje...jechac w ciemno, rezerwowac, wykupic pobyt z zarciem w polskim biurze?:/ Nasz wybor padl na Budve i Dobra Vode. Jedziemy z dzieciakami. Ktos moze tez w tym terminie sie wybiera do MN? W konwoju razniej;)
              • Gość: bn Re: Czarnogóra samochodem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.14, 00:19
                mam to samo z tym ,że z uwagi na dzieci i za radą znajomych,którzy w ubiegłym roku (może tak trafili)pół dnia po długiej podróży zmarnowali na szukaniu kwater w chorwacji ,zarezerwowaliśmy na bookingu .Zdecydowaliśmy się na sutomore .Wyjazd 19 sierpnia licze,że jeszcze trochę wiadomości się pojawi.
                • Gość: radekice Re: Czarnogóra samochodem IP: *.205.24.8.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 24.07.14, 18:07
                  Witam,
                  Ruszamy do mne 09.08 w nocy po drodze chcemy zwiedzić Wiedeń i Zadar także w Ulcnij będziemy 11.08 Kwatery mamy zarezerwowane jedynie co mnie martwi to to że jedziemy autem w leasingu - mamy zgodę banku na wyjazdy za granicę przetłumaczone na serbski przez tłumacza przysięgłego, zieloną kartę ale pytanie czy to wystarczy. Może ktoś przekraczał granice samochodem w leasingu w tym roku i podpowie jak to wygląda ew. co trzeba jeszcze mieć ze sobą żeby nie było nie potrzebnych nerwów. Kolejne pytanie jakie mi przychodzi do głowy to czy bardzo na granicy sprawdzają czy przewozi się wodę i napoje w większej ilości, mam na myśli napoje bezalkoholowe (nie chodzi mi o oszczędzanie tylko o to że w zeszłym roku byliśmy w Chorwacji i wszystkie wody które piliśmy były zwyczajnie słone).

Pozdrowienia dla wszystkich podróżników
                • kaska82 Re: Czarnogóra samochodem 29.07.14, 13:00
                  Watro rezerwować przez booking chociaż ten pobiera jakieś 15%, ale przynajmniej oszczędzasz czas. Nigdy się na bookingu nie zawiedliśmy, opinie tam zamieszczane warto poczytać, w większości oddają stan faktyczny. Na miejscu na każdym kroku spotka się kogoś latającego z karteczką o wynajmie, nie każdemu jednak chce się w to bawić. Co kto lubi. I jeszcze raz odradzam Budvę każdemu kto chce odpocząć, bo tam spokoju nie zazna. Byliśmy tam przez parę dni i potraktowaliśmy to miejsce tylko jako noclegownię i punkt wypadowy do innych miejsc.
    • gregor051268 Re: Czarnogóra samochodem 29.07.14, 21:54
      Wybieram się 3.08.2014 roku z żoną na dwa tygodnie do miejscowości Susanj w Czarnogórze. Jesteśmy z Gorzowa Wlkp. Planujemy trasę przez Czechy, Austrię, Słowenię, Chorwację. Po drodze nocleg w Chorwacji. W Czarnogórze byliśmy 2 razy, ale bazę wypadową mieliśmy w Chorwacji. Teraz planujemy cały urlop spędzić w Czarnogórze. Czy ktoś jedzie może w tym kierunku?
      • Gość: hillmaster3 Re: Czarnogóra samochodem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.14, 20:38
        Witam.Wybieramy się w tym kierunku,jedziecie w ciemno czy macie coś zarezerwowane?Jeśli jedziecie w ciemno i bylibyście skłonni zmienić trasę na:przez Węgry i Serbię to wyślij nr tel. na e mail: hillmaster3@gmail.com .Oddzwonię może się dogadamy.Pozdrawiam.
        • Gość: ullanka Re: Czarnogóra samochodem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.14, 15:00
          witam
          wyjeżdżamy również do Czarnogóry
          sobota lub niedziela
          ale robimy nocleg przy Plitwickich
          zwiedzamy i jedziemy do Czarnogóry
          oczywiście w ciemno ;)
          • wesoly01 Re: Czarnogóra samochodem 31.07.14, 22:24
            Potwierdzam
            UWAGA NA BUDVE
            tylko ruscy , jedna zbiorowa Polska wycieczka
            ceny kosmiczne jak w sopocie, i wszystko po rosyjsku , matrioszki itp
            Ludzi na starym miescie i wszedzie indziej pełno.

Polecam Dobra Vode , spokojny małe miasto bez zabytków do wypoczynku, ale mozna jeżdzić na Ulcinj lub w innym kireunku

Jadąc do Kotoru nie jeżdziecie droga głowna w okolicahc lotniska tylko przez miasteczko Tivat

Niezapomniane przezycie , droga prowadzi tuż przy morskim wybrzezu dosłwnie momentami 1 m od morza . Dokładniej od zatoki kotorskiej
    • janek.kanie Re: Czarnogóra samochodem 04.09.16, 16:49
      Właśnie planuję taki wyjazd w pażdzierniku,więc interesuje mnie wszystko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka