Dodaj do ulubionych

Riwiera Słoweńska

04.10.14, 20:20
Mimo swojej niewielkiej długości (niecałe 50 km linii brzegowej) Riwiera Słoweńska to region, który kryje w sobie wiele przepięknych plenerów, a położone na wybrzeżu miasta: Piran, Izola oraz Koper oferują niespotykaną atmosferę licznych tawern, restauracji i kafejek, tętniące życiem mariny, a zwolennicy zwiedzania nie oprą się spacerom wąskimi, pełnymi zaułków staromiejskimi uliczkami. Niestety, z uwagi na towarzyszące mi "kochane ogonki", które trochę utrudniały zwiedzanie
fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,154765142,154765147.html
a także z uwagi na brak możliwości zaparkowania w niektórych miejscach w niedzielne popołudnie, nie było mi dane zobaczenie wszystkich uroczych miasteczek słoweńskiego wybrzeża, takich jak Izola czy Piran. Mam jednak nadzieję, że jeszcze tam powrócę.
Zauroczył mnie Koper, gdzie z fasad gotyckich i renesansowych budowli oraz pozostałości antycznych murów obronnych, odczytać można wiele wieków historii miasta:
fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,154765142,154933120.html
Cieszę się też, że chociaż z góry mogłam przyjrzeć się niezwykle malowniczej Izoli:
fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,154765142,154947725.html

Obserwuj wątek
    • Gość: 98 Re: Riwiera Słoweńska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.14, 22:03
      to wypracowanie to na jaki temat.
      • Gość: Gerd Re: Riwiera Słoweńska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.14, 22:34
        Dziecko z gimnazjum dostało na zadanie domowe z geografii wypracowanie o Słowenii, poziom jest bardzo infantylny
    • deec2 Re: Riwiera Słoweńska 04.10.14, 22:26
      Tu (Chorwacja) jeszcze mnie na forum nie było. Chętnie wybrałam się w podróż z linków, cudna. (Zresztą w moim oglądzie życia wszędzie jest pięknie, za wyjątkiem miejsc, które ludziom udało się zniszczyć.) A "ogonki" wspaniałe, zwłaszcza ten najmniejszy.
    • Gość: Gerd Re: Riwiera Słoweńska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.14, 22:30
      Cóż za przerażający bełkot, na poziomie gimnazjalisty

Najgłupsze:
      Piran, Izola oraz Koper oferują niespotykaną atmosferę licznych tawern, restauracji i kafejek

Rozumiem, że w innych miastach takowych przybytków brak
    • Gość: vvv @Gerd IP: *.ists.pl 05.10.14, 07:35
      Jeżeli piszesz jako rodzic lub nauczyciel gimnazjalisty, który przy zadanym wypracowaniu produkuje tekst na pół kartki to można ci tylko współczuć takiego podopiecznego ale też należy zapytać dlaczego nie jesteś mu w stanie pomóc żeby pisał lepiej? Obawiam się, że sam na to pytanie odpowiadasz kiedy zdradzasz nam, że próbujesz coś rozumieć, a jednak nic nie rozumiesz.
      • Gość: Gerd @vvv IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.14, 12:59
        Autor(ka) napisała fatalny tekst, ale zawsze on lepszy od twoich wypocin o niczym
        • Gość: vvv Re: @vvv IP: *.ists.pl 05.10.14, 15:59
          o niczym? Czy nie jesteś zbyt surowy w samoocenie?
    • Gość: 98 Re: Riwiera Słoweńska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.14, 15:30
      zamieszczanie zdjęć swoich dzieci na forum-mało mądre
      • aseretka Re: Riwiera Słoweńska 05.10.14, 19:18
        Szkoda słów na dyskusje z kimś, kto kilku zdaniową wypowiedź uważa za wypracowanie. Taka osoba musiała mieć "pałę" z polskiego i nie miała nawet szczęścia zdać matury. Teraz wylewa swoje daremne żale i frustracje... :) Ale próżny trud... niech pisze co chce, jeśli tylko poprawi mu to nastrój i podniesie samoocenę. :)
        • Gość: Gerd Re: Riwiera Słoweńska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.14, 20:51
          " położone na wybrzeżu miasta: Piran, Izola oraz Koper oferują niespotykaną atmosferę licznych tawern, restauracji i kafejek" - już pisałem o infantylności takiego sformułowania, w każdym starym mieście jest taka atmosfera, takich miast są tysiące

" tętniące życiem mariny," - mariny to nie dyskoteki ani supermarkety, ani deptaki handlowe, atmosfera jest raczej senna

" zwolennicy zwiedzania nie oprą się spacerom wąskimi, pełnymi zaułków staromiejskimi uliczkami." - zaułek to niedługa, wąska uliczka !
          Zdanie ma taki sens: zwolennicy zwiedzania nie oprą się spacerom wąskimi, pełnymi zaułków staromiejskimi zaułkami ! Czyli nie ma sensu !

"Niestety, z uwagi na
          a także z uwagi na brak możliwości zaparkowania w niektórych miejscach w niedzielne popołudnie, nie było mi dane zobaczenie wszystkich uroczych miasteczek słoweńskiego wybrzeża, takich jak Izola czy Piran. " - było jednak dane napisać o ich zaułkach, knajpach

Itd... infantylizmu
          • Gość: Gerd Re: Riwiera Słoweńska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.14, 21:24
            Czyli nie byłam w Izoli i Piranie, nie znam miast, ale piszę o ich atmosferze i zaułkach - urocze

"Zauroczył mnie Koper, gdzie z fasad gotyckich i renesansowych budowli oraz pozostałości antycznych murów obronnych, odczytać można wiele wieków historii miasta" - z fasad można odczytać tylko tyle, że fasada jest odnowiona, czy sypie się tynk.

Ponadto mamy wklejanie metodą ctrl+c ctrl+V
            całych zdań z tego internetowego przewodnika:
            www.balkany.com.pl/przewodnik/koper-i-piran-perly-slowenskiego-wybrzeza/
            bez podania źródła, nawet linku !!!
            • Gość: Gerd Re: Riwiera Słoweńska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.14, 23:31
              Żeby nie było, że moje zarzuty są bezzasadne...

Tekst aseretki, podała link:
              Jednym z najważniejszych zabytków kopru jest wzniesiona na przełomie XIV i XV
              wieku gotycko ? renesansowa Katedra Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny. Jej
              fasada jest wyraźnie podzielona na dwie kondygnację: dolną - gotycką oraz
              powstałą wiek później górną ? renesansową.
              Dużą rozpiętość stylów prezentuje Pałac Pretorów. Ta powstała w gotyku budowla
              posiada późniejsze elementy renesansowe i barokowe. W przeszłości była ona
              siedzibą Wielkiej Rady oraz sądu apelacyjnego.
              fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,154765142,154765147,0,2.html?v=2
              Tekst z przewodnika:
              Jednym z ważniejszych obiektów na mapie Kopru jest Katedra Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny z XV wieku. Jej fasada podzielona jest na dwie kondygnacje: dolną – gotycką i powstałą wiek później górną – renesansową.
              Pałac Pretorów – dawniej siedziba Wielkiej Rady i sądu apelacyjnego. Budowla powstała w stylu gotyckim, posiada także późniejsze elementy renesansowe i barokowe.
              www.balkany.com.pl/przewodnik/koper-i-piran-perly-slowenskiego-wybrzeza/
        • Gość: 98 Re: Riwiera Słoweńska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.14, 07:43
          ale zastanów się po co komu taka wypowiedź.
          • sofia41 Re: Riwiera Słoweńska 08.10.14, 21:07
            Mozna tez inaczej. Po co komu ten watek ? Rodacy nie jada do Chorwacji po nauke historii ale wypoczac. Ci co sa zainteresowani historia napewno nie beda jej szukac tu na forum. Pomijam intencje ale sposob przekazu jest rzenujacy. Autorka znana jest ze sciagawek. Ciekawe jak zrobila mature jesli zrobila. To tle i az tyle.
            • hepik1 Re: Riwiera Słoweńska 09.10.14, 09:16
              W kontekście tego "rzenujący" to ja bym się z pytaniami o maturę nie wychylał na Twoim miejscu . ;)
              • sofia41 Re: Riwiera Słoweńska 09.10.14, 10:34
                szukasz guza ?
    • Gość: vvv Re: Riwiera Słoweńska IP: *.ists.pl 08.10.14, 17:33
      Trafiłaś tam na jakieś święto czy to normalna sytuacja w sezonie?
      Przypomina mi się wakacyjny pobyt w macedońskiej Ochrydzie. Trafiliśmy tam w niedzielę późnym popołudniem, bez specjalnego szukania znaleźli lokum niedaleko od centrum, a potem poszliśmy na główny deptak nad jeziorem. Na nadjeziornym deptaku morze ludzi, a następnego dnia, o tej samej porze, pustki.
      • sofia41 Re: Riwiera Słoweńska 09.10.14, 07:13
        Pardon, mowa w watku o Slowenii a ja o Chorwacji ale to jeszcze nie tak dawno bylo jedno i stad ta pomylka. Autorka watku byla na Istrze we wrzesniu czyli po sezonie ale widziala tlumy wczasowiczow. Ciekawe.
      • aseretka Re: Riwiera Słoweńska 09.10.14, 19:31
        W Koprze były jakieś regaty żeglarskie, co widać na jednym z moich zdjęć:
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,154765142,154920786.html
        Niestety, gdy przyjechaliśmy już się kończyły i żaglówki dopływały do mariny. Tłum ludzi już się rozchodził ale zapełniał okoliczne kafejki oraz park przy nabrzeżu.
        W Izolii - którą oglądałam tylko z góry - oraz w Piranie, też może coś się działo, skoro nie można było znaleźć miejsca do zaparkowania. Trudno mi jednak powiedzieć, bo nie było mi dane tam zajrzeć. Ale podobno, jak mówi stare polskie (nie przerobione na modłę duńską) przysłowie, co się odwlecze, to nie uciecze. :) więc mam nadzieję na ponowne odwiedzenie Riwiery Słoweńskiej.
        Poza tym jechałam tamtędy w ciepły, słoneczny, wrześniowy, weekendowy dzień, więc pewnie na spacery wylegli zarówno mieszkańcy nadmorskich miast, spędzający nad morzem weekend Słoweńcy, jak i przebywający w tym czasie na wybrzeżu turyści.
        • Gość: 58 Re: Riwiera Słoweńska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.14, 22:36
          ale powiedz co tymi wypocinami chcesz osiągnąc.Dzisiaj byłem na meczu polska-włochy w Lublinie.Nie dało się zaparkować pod stadionem ale mimo to mecz obejrzałem.Powiedz mi co to kogo.
        • Gość: Gerd Re: Riwiera Słoweńska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.14, 23:30
          W Piranie jest olbrzymi parking nad morzem, w Izoli także da się zaparkować bez problemu.
          Myślę, że po prostu brakło czasu i teraz dorabia się fałszywą ideologię.
          A innych turystów wprowadza się w błąd.

Ok, rozumiem, problemu plagiatu nie ma. Choć jest. Tak trudno jest coś napisać od siebie, że trzeba wklejać teksty innych bez podania źródła ?
          Tak robią gimnazjaliści
          • Gość: fd Re: Riwiera Słoweńska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.14, 22:36
            wszedłem na forum francja i tam też nasza gwiazda szaleje
    • Gość: Konradd Re: Riwiera Słoweńska IP: 78.10.90.* 13.11.14, 13:03
      Na travelbest.pl znalazłem hotel Hotel Bellevue Kranj - był ktoś tam może? Ceny ok, a szukam sprawdzonego noclegu na kwiecień ;)
      • wislok1 Re: Riwiera Słoweńska 13.11.14, 23:10
        Kranj nie jest nad morzem, samo miasto nie jest specjalnie ciekawe

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka