Dodaj do ulubionych

wrocilam z Chorwacji. Pytania?

IP: *.bialystok.agora.pl 16.09.04, 11:42
Bylam szesc dni w Tribunj kolo Vodic (11 km od Szibenika), dwa dni w
Dubrowniku i poec dni w Breli kolo Baski Vody na riwierze makarskiej. To moje
drugie (i niestety chyba ostatnie) wakacje w Chorwacji.
Obserwuj wątek
    • Gość: Bożena Re: wrocilam z Chorwacji. Pytania? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.04, 14:11
      Dlaczego chyba ostatnie?? Wybieramy się do Chorwacji w najbliższych dniach
      napisz coś więcej. Pozdrawiam.
      • Gość: kama Re: wrocilam z Chorwacji. Pytania? IP: *.bialystok.agora.pl 17.09.04, 10:22
        Problem w tym, ze w ostatnim roku zdecydowanie wzrosla cena euro, a moje
        zarobki niekoniecznie:))) Liczylam, ze we wrzesniu apartamenty beda
        zdecydowanie tansze, a nie wszedzie tak bylo. Ponadto w Chorwacji ceny jedzenia
        tez w ostatnim roku poszly w gore.
        Litr benzyny kosztuje 7,22 kuny (czyli 1 euro). Jezeli bedziecie jechac na
        poludnie, do Dubrownika, to radzę przejezdzajac przez Bośnie i Hercegowiane (w
        Neum) zatankowac benzyne (kosztuje 1,65 marki, a euro jest po 2 marki) - czyli
        jest nieco taniej niz w Chorwacji. Mniej kosztuje tez jedzenie i picie. W
        Chorwacji drogie sa owoce - np. brzoskwinie 2 euro, winogrona od 1,5 euro,
        pomidory od 0,5 - do 1 euro. Kielbasa najtansza to wydatek 10 euro, a szynka
        prosciuto (czyli cos w rodzaju parmenskiej) kosztuje w Konzumie okolo 100
        euro!!!
        Tak wiec podsumowujac: Chorwacja wcale nie przestala mi sie podobac, tylko
        zdecydowanie nie podobaja mi sie ceny:)))
        Pozdrawiam
      • Gość: mada Re: wrocilam z Chorwacji. Pytania? IP: *.icpnet.pl 17.09.04, 20:25
        a jak kształtują się ceny noclegów we wrześniu ?
        • Gość: kama Re: wrocilam z Chorwacji. Pytania? IP: *.bialystok.agora.pl 19.09.04, 12:33
          Nigdzie nie ma problemów ze znalezieniem apartamentów 4-osobowych. Za bardzo
          dobry standard trzeba zaplacic okolo 40, maksymalnie 50 euro, ale mozna tez
          znaleźć nieco tansze. Problem jest z dwojkami. W Tribunj mielismy własnie
          problem ze znalezieniem apartamentu 2-osobowego (byly tylko pokoje 2-osobowe,
          bez dostepu do kuchni). W koncu znalezlismy bardzo ladny (wszystko nowe i
          gustowne, zmywarka, mikrofalowka, telewizor itd) ale placilismy 30 euro za noc
          plus oplata klimatyczna euro od osoby (stargowalismy z 40 euro). W okolicy
          Dubrownika mielismy podobne problemy, choć szukalismy pol dnia. W Zatonie
          żądano od nas 30 euro za apartament polozony dobry kawalek od morza. Za 20
          znaleźliśmy apartament, ale bardziej przypominal melinę pijacka niz miejsce na
          spedzenie wakacji. W kolejnym za 25 euro śmierdziało stęchlizną. W Cavtat (15
          km do Dubrownika) byly apartamenty w granicach 25 euro, ale przy samej drodze,
          z widokiem na sąsiedni dom i daleko od morza. Blizej morza w ogole nie było
          wolnych miejsc (co najwyzej można bylo znaleźć pokoj - 25 euro).
          W końcu wylądowaliśmy w Mlini (7 km od Dubrownika, ofertę wyszukalam w
          internecie). Za apartament placilismy 25 euro, ale warunki nie byly
          rewelacyjne, najbardziej uciazliwa byla przebiegajaca 100 metrow dalej
          Jadranska Magistrala. Po 2 dniach ucieklismy stamtad. Na Makarskiej (Brela i
          Baska Voda) wolnych apartamentów było mnóstwo. Ale np. w agencji informacyjnej
          zbierajacej oferty o wolnych miejscach noclegowych mieli tylko apartamenty po
          30 euro a ma dodatek z widokiem na gory. Kiedy pytalam dlaczego sa takie
          drogie, odpowiadano, ze zostaly im tylko te o wysokim standardzie, dobrze
          wyposazone: z klimatyzacją (zupelnie we wrzesniu niepotrzebna), telewizorem
          (zazwyczaj odbieraja tylko chorwackie programy). W końcu sama zaczelam chodzic
          od domu do domu i znalazlam bardzo fajny apartament, z zapierajacym dech
          widokiem na morze, 50 metrow od plazy - za 25 euro (razem z oplata klimatyczna).
          A dla porównania: w tamtym roku za apartament w Vodicach koło Szibenika (bez
          widoku na morze) w szczycie sezonu (koniec lipca) placilismy 32 euro plus
          oplata klimatyczna
          Pozdrawiam
    • Gość: Ania Re: wrocilam z Chorwacji. Pytania? IP: 62.233.186.* 24.09.04, 14:17
      Czy możesz polecić plażę przystosowaną dla czterolatka? Jaka jest pogoda we
      wrześniu w Chorwacji?Dziękuję.
      • Gość: RB Plaza dla 4 latka IP: *.wil.waw.pl 24.09.04, 14:53
        Sam przeżyłem rozczarowanie gdy nie mogłem znaleźć plaży na której mogłyby
        bezpiecznie się kąpać dzieci. Mieliśmy już prawie wracać na Węgry, ale
        przypadkiem zatrzymaliśmy się na nocleg w motelu w Grebasticy. Rano zeszlismy
        na dół do morza i zostaliśmy. Polecam dla rodzin z dziećmi, cisza spokój, plaża
        żwirkowa, łagodne dno, dwa sklepy, poczta, pizzeria, jadranka daleko.
        Grebastica lezy w polowie drogi pomiędzy Sibenikiem i Primostenem w głębokiej
        zatoczce.
      • Gość: kama Re: wrocilam z Chorwacji. Pytania? IP: *.bialystok.agora.pl 26.09.04, 14:28
        My nie mamy dzieci, wiec trudno mi ocenic na czym ci zalezy. Zarówno Tribunj
        jak i Brala, to małe miejscowości ale położone w poblizu większych (Vodice i
        baska Voda) gdzie czekaja atrakcje na dzieci typ trampoliny, jakies wesole
        miasteczka, samochodziki do jezdzenia itp. Zarówno w jednej i drugiej
        miejscowości było mnóstwo ludzi z małymi dziećmi. Obie plaze są jednak
        kamieniste, dośc szybko robi się głęboko (jakieś 3 metry od brzegu) a jeżowce
        sa ale na głębokiej wodzie. W Vodicach, obok hotelu punta jest plaza i
        kapielisko przystosowane dla dzieci (20-30 metrów wgłąb jest pół metra wody). W
        sezonie (lipiec - sierpien) jest tam bardzo tłoczno, ale we wrzesniu ok.
        Jesli chodzi o pogode, to zdecydowanie polecam wrzesien (mam porównanie z
        ubieglorocznym lipcem). W ciagu 2 tygodni tylko jeden dzien bylo nieco
        chłodniej (okolo 24 st. C) i wial silny wiatr, a morze bylo zimne. W pozostale
        dni bylo 27-28 st. C. (w Dubrowniku nawet okolo 30), w nocy 20-21 st. C wiec
        klima tez juz nie potrzebna).
        Pozdrawiam
    • Gość: Vedran Re: wrocilam z Chorwacji. Pytania? IP: *.globalnet.hr 24.09.04, 14:30
      Trzeba zobaczyc www.naAdriatyku.pl

Warto i tanio !!!!
    • Gość: mist76 Re: wrocilam z Chorwacji. Pytania? IP: *.eranet.pl 24.09.04, 16:58
      piaszczysta plaza dla kazdego doroslego i dzieciaka jest np na wyspie Korcula.
      miejscowośc Lumbarda (6km od miasta Korcula). przepiekna zatoka. piach i
      jeszcze raz piach i... zero kamieni i jeżowcow z 500 m od brzegu a nawet jescze
      dalej... dla tatusiów i nie karmiacych mam bar przy wejsciu na plaze - obok
      free parking ;-)
    • Gość: Martyna Re: wrocilam z Chorwacji. Pytania? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.04, 12:08
      Byłam w Trybunij 3 razy i zawsze byłam bardzo zadowolona. Mieszkaliśmy w
      prywatnym apartamencie u zaprzyjaźnionych bardzo miłych gospodarzy - 2 pokoje +
      kuchnia + 2 łazienki( ok. 40 EURO ) w 5 osób. Jest tam też plaża dla dziecki -
      wzdłuż morza w stronę Vodic - żwirek i piasek. W tym roku niestety nie udało mi
      się wyjechać , ale myślę, że za roku pojadę tam znów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka