Dodaj do ulubionych

problem z rezerwacją

08.10.16, 12:21
Witam.
Zarezerwowałem apartament w Chorwacji przez Booking.com na lato 2017.Rezerwację dokonałem w sierpniu 2016. Nadmieniam, że była to opcja bez możliwosci rezygnacji ( co oznacza, ze już teraz zaplacę 50% kwoty, a od maja 100%, bez względu czy do wyjazdu dojdzie). Nadmieniam, ze nie podawałem karty kredytowej, wlaściciel nie wymagał takowej. Otrzymalem potwierdzenie rezerwacji i teraz tylko czekać.....:) Ale niestety na początku pazdziernika otrzykałem prośbę od wlasciciela apartamentu aby odwołać rezerację , bo zaistniała pomylka z ceną i chcą teraz ponieść cenę. Rezerwacja przez Booking.com daje właśnie gwarancję niezmienności ceny i jeszcze ta opcja - brak mozliwosci rezygnacji. Obawiam się, że udając się na urlop w przyszłym roku, nie będę mial zapewnionego miejsca, mimo że nie odwołałem rezerwacji! Czy właściciel apartamentu ma prawo do takich posunięć? Proszę o poradę drodzy moi....
Obserwuj wątek
    • iva31 Re: problem z rezerwacją 08.10.16, 12:37
      To jest właśnie opisywana przeze mnie pazerność Chorwatów! Zamiast cieszyć się ,że mają pewnego klienta-stwarzają problem, bo tak naprawdę nadrzędną wartością jest kasa.Na Pana miejscu wysłałabym Chorwatom owy warunek o braku możliwości rezerwacji i czekała na reakcję. Jeśli właściciel nadal będzie nieugięty- wysłałabym Jego meile do serwisu Booking.com. Ich odpowiedź będzie wiążąca dla obu stron.
      • wislok1 Re: problem z rezerwacją 08.10.16, 19:39
        Iva, przestań udzielać "dobrych" rad...
        • iva31 Re: problem z rezerwacją 09.10.16, 16:46
          A dlaczego mam przestać udzielać sensownych rad????
          • wislok1 Re: problem z rezerwacją 09.10.16, 16:52
            To jest sensownie napisane ?

"Na Pana miejscu wysłałabym Chorwatom owy warunek o braku możliwości rezerwacji i czekała na reakcję"
            • iva31 Re: problem z rezerwacją 09.10.16, 16:54
              Straszny błąd. Każdy wie,iż zabrakło 1 słowa,ale jak widzę zawzięty miłośnik Chorwacji będzie szukał dziury w całym.
              • wislok1 Re: problem z rezerwacją 09.10.16, 19:02
                Nie tylko to...
                Choć to już jest kompromitacja...

Wszelkie tego typu sprawy trzeba wyjaśniać z booking.com
                • wislok1 Re: problem z rezerwacją 09.10.16, 21:01
                  Generalnie, jak wynajmujący tak się zaczyna "bawić",
                  to wszelkie dyskusje z nim są bezcelowe...

Z pomyłkami rezerwacyjnymi się może na serio zdarzyć ....
                  Pamiętam, żona mnie namawiała na Zakopane w kwietniu...
                  Wszedłem na stronę HRS, a tam bardzo fajny pensjonat w bardzo niskiej cenie dla rodziny.
                  Zarezerwowałem...
                  Po pół godzinie cena w internecie już była zupełnie inna...
                  No i miałem potem z 4 telefony z pensjonatu i z firmy HRS, że był błąd w systemie rezerwacyjnym,
                  że nie policzyli dzieci, że to była tylko opłata za noclegi od dorosłych...,
                  że dzieci mają zniżkę 50%, a nie 100% )
                  Regulamin podobny jak w booking.com, czyli że "oczywista pomyłka" pozwala unieważnić cenę noclegu...
                  Ja twierdziłem, że mnie nie obchodzi, że HRS ma bałagan w systemie komputerowym.
                  Ostatecznie dogadałem się z właścielem pensjonatu, że zapłacimy trochę więcej ( za 2 dorosłych 100% ceny, a za 2 dzieci ze zniżką 75% ).
                  • wislok1 Re: problem z rezerwacją 09.10.16, 21:07
                    W tym przypadku właściciel kwatery i firma pośrednicząca potwierdzili jedną wersję,
                    zaoferowali rabat i skończyło się porozumieniem.

Jeśli tylko właściciel kwatery tak się "bawi", to w najgorszym razie skończy się zwrotem zaliczki...
                    Różne rzeczy się zdarzają, choć raczje rzadko, bo takie awantury się nie opłacają, ani pośrednikowi, ani właścicielowi kwatery
      • heca7 Re: problem z rezerwacją 09.10.16, 23:15
        Iiii tam! Właśnie koresponduję sobie w Włochami w celu zarezerwowania kwatery na Sardynii. No i jeden z właścicieli , który się ogłaszał z ceną na przyszły rok przysłał maila- że on nie wie, w sumie to musi cenę przemyśleć, na pewno nie tyle ile podane jest na stronie itd... To ja dziękuję za takiego właściciela , który sam nie wie czego chce i traci mój czas.
        Ale to pewnie był Chorwat- imigrant :D ;)
        • hepik1 Re: problem z rezerwacją 10.10.16, 09:27
          A jak to wygląda w polskich ofertach,jeśli od 1 stycznia 2017 szykuja sie potężne podwyzki w cenach wody i prądu?
          • wislok1 Re: problem z rezerwacją 10.10.16, 15:32
            Ja bym nie chciał jechać z wizyta do kogoś, jeśli ten ktoś nie akceptuje ceny za nocleg...
            Czy to wskutek pomyłki w systemie komputerowym, czy też się rozmyślił i chce podwyższyć cenę...
            Zawsze z tego by był "kwas"
            • olga400 Re: problem z rezerwacją 10.10.16, 19:24
              U mnie nigdy kwasu nie było noooo ale....ja uchodzca z Polski jestem to co innego :)
              • wislok1 Re: problem z rezerwacją 10.10.16, 21:12
                Hehehe...

No, wiadomo, że każdy wynajmujący tak kalkuluje, żeby zarobić...
                A wielu turystów by chciało wszystko za darmo albo za prawie pół darmo...
                Czemu nie ?
                Jak jeszcze booking.com pobiera swoją prowizję, to właściciel kwatery ustala wyższe ceny za 1 nocleg, bo z torbami nie chce pójść...

Booking.com jest dobry, jak trzeba zarezerwować nocleg na 1, 2, 3 noce...
                Przy dłuższych pobytach najlepiej negocjować bezpośrednio z właścicielami kwatery...
                Wiadomo, że jak ktoś wynajmuje przez booking pojedyncze noclegi, to ma "dziury" w grafiku i musi mieć wyższe ceny !
                Jest spora szansa, że utarguje się rabat przy pobycie minimum na 7 dni i zapłaci mniej niż przez booking !!!
                Są biura podróży, które wynajmują minimum na pobyty tygodniowe i czasem mają atrakcyjne ceny...
                Trzeba poszukać, zastanowić się, zrobić sobie listę fajnych kwater i coś wybrać...
                Jednej reguły nie ma, czasem ktoś rabat da, czasem nie, bo nie...

Tyle, że raczej cudów w sezonie nie ma i jak mamy tanią ofertę, to trzeba się jej dokładnie przyjrzeć, a nie podniecać ceną, hehe
                Czasem faktycznie jest to dobra oferta w dobrej cenie...
                Czasem ktoś szuka jelenia i oferuje kiepską jakość noclegów, kwatera jest daleko od plaży, okolica jest nieciekawa, sama plaże do d..., itd.
                I potem są narzekania na złych Chorwatów...
                Ale tak samo jest we wszystkich miejscowościach turystycznych na świecie....
                No, ale moje uwagi to jest raczej wyważanie otwartych drzwi dla doświadczonych turystów.
                No, ale wielu nowicjuszy się spali na rzekomo super ofertach z niskimi cenami...

Oczywiście te rady są dla osób jeżdżących w sezonie, bo poza sezonem to klient jest wlepszej sytuacji...
                • iva31 Re: problem z rezerwacją 11.10.16, 10:02
                  Szacunek wobec klienta nie powinien być uzależniony od terminu jego pobytu! Jeśli tak jest-to jest zakłamanie i nie ma nic wspólnego z szacunkiem.Korzyść z wynajmu powinna być obopólna. Klient nie powinien czuć,że z niego zdzierają ,a wynajmujący mieć komfort,iż jego kwatera nie stoi pusta.
                  Wiele lat wynajmowałam we Wrocławiu swoje mieszkanie po Babci i wiem,że pójście na zdrowy kompromis przynosiło najlepsze efekty.
                  • Gość: darek.59.pl Re: problem z rezerwacją IP: *.dynamic.chello.pl 11.10.16, 10:37
                    Napiszę w "tym temacie" (idiotyczny zwrot!) jeszcze raz. Odczucie zdzierania z klienta jest jak najbardziej subiektywne, a my nigdy takiego nie mieliśmy (nie tylko w Chorwacji), chociażby dlatego, że to jest biznes i jak się komuś nie podoba/nie odpowiada to szuka innej oferty. Jeżeli żyjesz w RFN to powinnaś już to czuć (najwyższy czas). Tam w rejonach bardzo turystycznych nie ma mowy o nieokreślonym "wspólnym szacunku", zdzieraniu, czy zdrowym rozsądku. Wynajmowanie jest proste, bo musisz się dostosować i godzić na ofertę albo poszukać innych. Przerobiliśmy więc wiem o czym piszę
                    W Polsce też nie ma takich cudów. Mieszkamy w Trójmieście więc znam to od podszewki. Ostatnio wynajmowaliśmy apartament w Warszawie i przemiły właściciel od samego początku powiedział, że żadnych kompromisów nie będzie, bo ten apartament jest wspaniały, za tyle i już, i zawsze możemy poszukać innych propozycji. Ogólnie wszyscy byliśmy mili i zadowoleni.
                    Nie istnieją "zdrowe kompromisy" (co to za bzdurne określenie), bo zawsze ktoś musi się ugiąć. I w tej sytuacji ktoś poczuje się gorzej.
                    • iva31 Re: problem z rezerwacją 11.10.16, 11:22
                      Chyba ma Pan problem ze zrozumieniem słowa kompromis. Wynajmowanie , to często ugoda obu stron.Przynajmniej ja pochodzę z takiego świata.Zawsze brałam pod uwagę sytuację danej osoby.Inaczej jest w stanie zapłacić student z rodziny lekarskiej,a inaczej-matka z dzieckiem uciekająca przed nękającym ją mężem.Kupowałam w Niemczech mieszkanie i jakoś wówczas także udało mi się ustalić cenę zadowalającą mnie i sprzedającą. Przerobić coś ,a mieszkać w danym kraju - stanowi różnicę.
                      • Gość: darek.59.pl Re: problem z rezerwacją IP: *.dynamic.chello.pl 11.10.16, 13:51
                        Bardzo rzadko miewam problemy, ale w tym przypadku mam, bo odczuwam, że nie docieram do szarych komórek. Osobisty uraz do jakiegoś właściciela apartamentu, jest przekładany na idiotyczną niechęć do jakiejś nacji. Mogę nawet zrozumieć niechęć do Chorwatów (mówią niezrozumiale, nie chcą się nisko kłaniać, mają własne zdanie, kamieniste plaże i ciepłą wodę w Adriatyku), ale wpleść w to możliwości finansowe studenta z rodzin lekarskich albo maltretowaną przez zwyrodnialca żonę, to sztuczka magiczna, której nawet na festiwalu w Monte Carlo jeszcze nie pokazali i pewnie nie są w stanie.
                        Cena zadowalająca nie oznacza satysfakcjonującą dla obydwu stron. To tylko się tak wydaje, jeżeli strony do tego bardzo dążą, ale nie ma takiego obowiązku - a to jest właśnie pojęcie ekonomiczne, tj. biznes.
                        • iva31 Re: problem z rezerwacją 11.10.16, 15:07
                          Moje szare komórki odbierają ludzkie podejście nie jako czysty biznes, a jedynie ludzki odruch, zmysł empatii, który Panu jest ewidentnie obcy. Człowiek, to nie cyfry i biznes! Oczywiście,że zdarzyli mi się jako wynajmujący-ludzie nieuczciwi, jednak stanowili oni zdecydowaną mniejszość. Jest Pan zadufany w sobie do granic możliwości, potrafi Pan jedynie traktować człowieka z góry-no cóż.....Nie każdy posiada klasę i człowieczeństwo!
                          • Gość: darek.59.pl Re: problem z rezerwacją IP: *.dynamic.chello.pl 11.10.16, 21:11
                            Nic podobnego. Biznes to pojęcie ekonomiczne i biznes to liczby - mniejsze i większe. Empatia tu nie ma nic do tego. Ludzi traktuję jak partnerów a nie jak przeciwników i zdzierców, niezależnie od narodowości. Po jednym złym kontakcie z Chorwatem, Niemcem, Włochem, Szwedem, itd. nie wyciągam globalnych wniosków i nigdy nie stwierdzę, że ww. są źli, pazerni, są zdziercami, itp. To jest przyzwoitość wobec innych a nie opowiadanie idiotyzmów.
                            • olga400 Re: problem z rezerwacją 16.10.16, 12:50
                              Ja nie bardzo rozumiem w jaka strone idzie ta dyskusja...wynajecie apartamentu to transakcja handlowa tak?? dokladnie jak umowa kupna-sprzedazy...w kazdym z przypadkow wszystko jest do sprawdzenia szczegolnie w tych czasach....i tak jak Darek pisze to ze ktos mi macha gołym dupskiem przez 2 tygodnie i jest oblesny nie znaczy ze inny tej nacji bedzie robil tak samo....
                  • wislok1 Re: problem z rezerwacją 11.10.16, 16:06
                    iva31 napisała:

Klient nie powinien czuć,że z niego zdzierają ,a wynajmujący mieć komfort,iż jego kwatera nie stoi pusta.

Jeśli 9 klientów na 10 nie czuje się obdzieranymi, a ten klient nr 10 się czuje obdzieranym, to co wtedy ?
                    Są klienci, którzy zawsze będą mieć pretensje i będą szukać dziury w całym...
                    Choćby po to, żeby wyłudzać spore odszkodowania od biur podróży...
                    W Niemczech jest to w niektórych przypadkach rodzaj "sportu".
                    Turysta od samego początku robi fotki i sporządza notatki, które mają kompromitować obiekt turystyczny...
                    Przeważnie taki cwaniak wybiera obiekty z gorszymi recenzjami w internecie...
                    Ma to to też swoje plusy, bo biura zamieszczają nie tylko pozytywne recenzje.
                    A klient nie może twierdzić, że nie wiedział wcześniej o pewnych minusach i ciężko jest mu wygrać w sądzie
                    • wislok1 Re: problem z rezerwacją 11.10.16, 19:44
                      Kiedyś było to dość częste, te wyłudzenia, teraz biura się wycwaniły...
                      Informują rzetelnie o warunkach na miejscu, zamieszczają także niekorzystne opinie.
                      A klienci płacąc za wycieczkę akceptują warunki umowy według biura...
                      Klientowi przysługuje prawo do odszkodowania, jeśli warunki umowy zostały zerwane z winy biura, z tym że określono dość precyzyjnie, jakie to są kwoty
                      Określa to karta frankfurcka:
                      www.infor.pl/prawo/prawa-konsumenta/konsument-turystyka/283151,Odszkodowanie-za-zmarnowany-urlop-Jak-je-uzyskac.html

Raczej trudno wysądzić wczasy za darmo, ale jak skarżący turysta jest prawnikiem i ma gadane, potrafi przekonać sąd, że jego wczasy były gigantycznym koszmarem i ledwo je przeżył, to może spróbować...
          • heca7 Re: problem z rezerwacją 11.10.16, 15:35
            Nie wiem ;) Dawno nie byłam nad polskim morzem. A w góry jeżdżę w grudniu więc na podwyżkę się nie załapię w tym roku.
    • wislok1 Re: problem z rezerwacją 08.10.16, 19:43
      Musisz to załatwić z booking.com, wysłać maila, zadzwonić...

Rezerwacja z booking.com nie daje żadnej gwarancji niezmienności ceny !
      Zawsze istnieje możliwość zmiany ceny, ale jest to oczywiście fatalne wizerunkowo dla booking.com i dla właściciela kwatery...
      W każdym razie w tej sprawie należy się kontaktować BEZPOŚREDNIO tylko z booking.com !!!!
    • gasaki Re: problem z rezerwacją 08.10.16, 20:19
      Dziękuję za pomoc. Tak wlasnie zrobię!
      • wislok1 Re: problem z rezerwacją 08.10.16, 20:49
        W ogólnych warunkach handlowych booking.com napisał:

"Oczywiste błędy (w tym literówki) nie są wiążące."

Musisz udowdnić, że to nie jest żaden oczywisty błąd, tylko wina właściciela kwatery....

W każdym razie to jest zmartwienie booking, co zrobić jak zapłacono już 50% zaliczki.
        Muszą zaproponować coś innego

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka