Dodaj do ulubionych

Prośba - Rovinj - Eufemia

10.05.02, 09:52
Przygotowuje opis mojej ostatniej wycieczki do Chorwacji. Znalazłem sporo
informacji o Rovinj, ale nigdzie nie moge znaleźć informacji o Św. Eufemi.
Może ktoś dysponuje jakimś opisem, legendą itp. (Przy sarkofagu czytałem pare
słów, ale nie przyszło mi do głowy żeby zrobic notatki.)
Obserwuj wątek
    • Gość: B. Re: Prośba - Rovinj - Eufemia IP: 2.3.STABLE* / 192.168.0.* 24.05.02, 08:44
      Dołączam sie do prośby .
    • algirdas Re: Prośba - Rovinj - Eufemia 27.05.02, 11:53
      voo napisał(a):

> Przygotowuje opis mojej ostatniej wycieczki do Chorwacji. Znalazłem sporo
      > informacji o Rovinj, ale nigdzie nie moge znaleźć informacji o Św. Eufemi.
      > Może ktoś dysponuje jakimś opisem, legendą itp. (Przy sarkofagu czytałem pare
      > słów, ale nie przyszło mi do głowy żeby zrobic notatki.)

Byłem tam w zeszłym roku i w swoim opisie uwzgledniłęm następujace informacje:
      Kościół ten wzniesiono w XVIII wieku jako kościół parafialny w miejscu dawnego
      kościoła romańskiego. Gdy rozpoczęto budowę przypominająca wenecką campanillę
      dzwonnica istniała już 70-lat. W następnych latach podwyższono ją do 60 m i w ten
      sposób stała się najwyższą dzwonnicą na Istrii. Jej szczyt wieńczy ruchoma
      figura św. Eufemii. Jeżeli święta odwrócona jest twarzą do morza zwiastuje to
      ładną pogodę. Jeżeli stoi odwrotnie to można przyjąć, że z opalania nici.
      Wewnątrz kościoła za głównym ołtarzem znajduje się sarkofag świętej Eufemii.
      Według dawnych przekazów podczas panowania cesarza Dioklecjana w 304 roku
      Eufemia została rzucona lwom na pożarcie, a ponieważ te nie były zainteresowane
      konsumpcją świętej zamęczono ją poprzez łamanie kołem. Jej szczątki zostały
      pochowane w Konstantynopolu i w okresie tzw. obrazoburstwa zapomniano o nich.
      Za głównym ołtarzem znajduje się obraz ilustrujący scenę kiedy to 13 lipca 800
      roku po latach zapomnienia morze wyrzuciło na swój brzeg w pobliżu Rowinju
      sarkofag ze szczątkami świętej męczennicy. Od tego też czasu datuje się w tym
      mieście kult tej świętej.
      Jeden z bocznych ołtarzy kościoła poświęcony jest św. Eufemii jako patronki
      tutejszych rybaków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka