Dodaj do ulubionych

Pierwszy raz do Chorwacji.

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.05, 20:23
Witam Wszystkich.
Moja przygoda z Chorwacją dopiero się zaczyna. Zaczęlam od przeglądania
Waszych postów.Proszę może ktoś mi doradzi gdzie najlepiej udać się pierwszy
raz`w zyciu do Chorwacji. Tak by z chęcią wrócić w kolejnych latach.
Zamierzam jechać w miesiącach (czerwiec - wrzesień) pewnie wpłynie na to
cena. Wybieramy się z dwójką 4 letnich dzieci.Napiszcie proszę gdzie plaże są
najlepsze pod kątek dzieci.I jakich mogę się spodziewać temperatur w czerwcu
lub początek września. Gdzie najlepiej połączę wypoczynek ze zwiedzaniem.
Chyba że ktoś moze polecić jakieś biuro podróży.Nie wiem czy to prawda ale
słyszałam, że są tańsze i droższe regiony Chorwacji. Mnie zależy na tańszym.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: ewa Re: Pierwszy raz do Chorwacji. IP: *.brzesko.net.pl 27.01.05, 21:26
      Przeczytaj moją odpowiedź dla Jeanette(gdzie na przełomie czerwca i lipca z
      dziećmi)-tam masz wskazówki odnośnie tego,jak obniżyć koszty(po pierwsze-nie
      Istria,po drugie-pole namiotowe).Dodam jeszcze,że należy wziąć z Polski żarcia
      do bólu-konserwy mięsne,rybne,pasztety-potwornie drogie .Warto zabrać kawę
      (droga) i herbatę(nie istnieje w Chorwacji).Ceny jedzenia to polskie x
      2,międzynarodowe marki typu Nestle,Nescafe-razy 3.Dzieciom zabierz jakieś
      rozpuszczalne oranżadki lub zagęszczony sok-chyba,że piją chętnie samą wodę.Co
      do miejsca dla małych dzieci-polecam Omiś-dlaczego,napisałam Jeanette.Dla
      dorosłych dobra baza do wycieczek(Split,Trogir,trochę dalej Orebić-wycieczka na
      Korculę promem obowiązkowa).Odpuśćcie sobie w tym roku Plitwickie Jeziera-
      dzieci są za małe,nie docenią porażającego wprost piękna tego miejsca i szybko
      popsują wam wrażenia marudzeniem.Aha-odpuśćcie sobie biuro podróży-ani
      taniej,ani lepiej.Wolność to podstawa udanych wakacji,nocleg znajdziecie
      wszędzie(na campingu,bo kwaterę na mniej niż 3 dni znaleźć ciężko).Pozdrawiam.
      • Gość: adhc Re: Pierwszy raz do Chorwacji. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.05, 21:54
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=201&w=19123190&a=19123190
        • Gość: zbynek Re: Pierwszy raz do Chorwacji. IP: *.c151.petrotel.pl 28.01.05, 11:24
          wcale pole namiotowe nie jest tańsze od apartamentu 2+2 wykupionego na miejscu
          na tydzień lub dwa.Polecam środkową Dalmację. A z dziećmi to Primosten , Marinę
          ewentualnie w południowej Dalmacji na Peljesacu Orebic.
    • Gość: Kir Re: Pierwszy raz do Chorwacji. IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 28.01.05, 16:45
      >Nie wiem czy to prawda ale
      > słyszałam, że są tańsze i droższe regiony Chorwacji. Mnie zależy na tańszym

Ceny w Hr zależą od rejonu z tym że ceny w restauracjach i noclegi na kempach
      zależą od rejonu najbardziej nieco mniej zależą od rejonu ceny kwater. Ceny w
      sklepach zależa od rejonu stosunkowo najmniej

Ceny kempów a w mniejszym stopniu kwater zależą od okresu. Szczyt sezonu to
      okres od 15 lipca do 20 sierpnia. Oczywiście w przybliżeniu - każdy sobie to
      sam ustala.

Najdroższe rejony Hr to Istria i wypa Krk. Żeby na Istri znaleźć tani nocleg to
      trzeba znać teren -a le da się jednak nie za pierwszym razem.
      Nieco tańszy ale w sumie też drogi jest Pag. Nieco Tańsza jest Makarska (samo
      miasto) i Wybrzeże Kaszteli.

Najtańszy jest Kwarner ale na południe od Crikvenicy czy Novi Vinodolski. Dość
      tanio jest w Dalmacji na północ od Zadaru, okolice Plocze, Stone i na południe
      od Cavtatu
      Ogólnie wypy sa droższe niż ląd ale ta reguła też ma wyjątki jak porównasz Brac
      z Poreczem to Bracz jest tańszy.

Ja jeżdzę na kempingi. I nikt mnie nie przekona kwatery są tańsze. Są kempingi
      gdzie ceny bywają wyższe niż kwatery ale ja preferuję te tańsze. Największą
      zaletą kempów jest to że często są nad samym morzem a z kwatery na plażę trzeba
      zazwyczaj dojść - te nad morzen są droższe. Plaże przy kempach są też zazwyczaj
      czystsze i mniej zatłoczone niż plaże miejskie. Ogólnie średnie kempy przy 2
      osobach +sam +namiot wychodzą 2/3 tego co kwatery.

Połączenie zwiedzania z wypoczynkiem jest możliwe wszędzie. Dużo zalezy od tego
      czy wolisz przyrodę czy zabytki, z resztą w Hr odległości nie są tak duże -
      ciekawe miasta są co 30-60 km i zwiedzanie nie jest trudne choć czasem kosztowne

>I jakich mogę się spodziewać temperatur w czerwcu
      > lub początek września.

A zajrzyj tu:
      www.izor.hr/eng/online/puntajurana/online_g.html
      tam są temperatury wody i powietrza z ostatnich lat

Ogólnie jest tak że czerwiec jest najczęsciej upalny ale temperatura wody bywa
      jeszcze niska. Na początku lipca przekracza 20 stopni i jest to dość ciepło aby
      się kąpać. Jeżeli jechać w czerwcu to jak najdalej na południe, inaczej temp
      wody będzie trochę za niska dla dorosłych żeby się kąpać lub w niej wylegiwać
      (dzieciom to jakoś bez róznicy). Powietrze w dzień w czerwcu może miec nawet 40
      stopni choć zazwyczaj ma ok 32-34

We wrześniu, zwłaszcza w pierwszej połowie temperatura wody jest wysoka -nawet
      24 stopnie ale od drugiego tygodnia zazwyczaj spada temperatura powietrza.
      I zaczynają padać deszcze, z tym że najczęściej są one przelotne co przy
      temperaturze prawie 30 stopni nie stanowi wiekszego problemu przy zwiedzaniu
      jednak po 10 września może nie być warunków na długie opalanie

Duzo zalezy od rejonu - wrzesień wn istri i Kwarnerze zazwyczaj jest mokry w
      Dalmacji nie zawsze. No i na Kwarnerze może przyjść zimny wiatr Bora któy
      zepsuje pogodę.

Reasumując: wyjazd do Hr po 20 czerwca to doby pomysł na dość tanie wakacje z
      naciskiem na zwiedzanie bo dzień jest najdłuższy. Po połowie lipca bywa tak
      ciepło że lepiej jest siedzieć w wodzie bo na zwiedzanie bywa za ciepło
      zwłaszcza z dziećmi. Wyjad po 24 sierpnia to też pomysł dobry na spokojne i
      tanie wakacje ale trzeba się liczyć z pogorszeniem pogody w drugim tygodniu
      sierpnia i z tym ze dzień jest krótki co utrudnia długie wyprawy ze zwiedzaniem

• Gość: AniaJ Re: Pierwszy raz do Chorwacji. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.05, 19:32
      Dziękuję Wszystkim za podpowiedzi.Ja chętnie wybrałabym się w rejony Dalmacji
      ale boję się że to dużo dalej (w porownaniu nr z Istria) jak na pierwszy wyjazd
      z dziećmi. Może ktoś mogłby mi polecic jakąc stroną z adresami choleli czy
      pensjonatów czy bungalow. Bo w ciemno jechać to dla nas za duże ryzyko. Jest
      taka strona adriatic.hr lub adriatic.com znjduje sie na stronie o Chorwacji
      www.cro.pl. Czy to jakieś sprawdzone sposoby na znalezienie dobego lokum na
      wypoczynek. Pozdrawiam
      • Gość: a Re: Pierwszy raz do Chorwacji. IP: *.icpnet.pl 29.01.05, 21:27
        To z Wloch juz zrezygnowalas?
        • Gość: AniaJ Re: Zrezygnowałam. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.05, 10:26
          Chorwacja bardziej nam odpowiada.
          • pegas15 Re: Zrezygnowałam. 31.01.05, 08:30
            Zjechałem w zeszły roku całą Chorwację. proponuję od Splitu na południe. Nie
            polecam Makarskiej - bo tam straszny tłok. Jesli chcesz wybrać campingi to
            proponuję te maleńkie przydomowe - usytuowane nad samym morzem. Jesli chcesz
            pojechać do jakiejś miejscowości turystycznej to proponuję Dubrovnik - chociaż
            tam ścisk, zgiełk i tłok, albo do wypoczynku małe urokliwe miasteczko Omis.
      • Gość: Monia Re: Pierwszy raz do Chorwacji. IP: 213.17.171.* 10.02.05, 16:45
        • Gość: Monia Re: Pierwszy raz do Chorwacji. IP: 213.17.171.* 10.02.05, 16:49
          Myślę, ze to zaden problem z dziećmi. Polecam Ci Tucepi. My byliśmy i będziesz
          napewno zadowolona. Jeśłi zdecydujesz się bardziej na pół. to polecam Novi
          Vinodolski.Blisko i podobnie ze względu na odległośćzdecydowalismy się tam
          pojechać 1-szy raz. Super miejscowość. Można też pozwiedzać i poleżeć na plaży.
          Warto też z tamtąd wybrać się na cały dzień do Plitvickich Jezior. Polecam.
    • ntc Re: Pierwszy raz do Chorwacji. 11.02.05, 09:08
      Dla dzieci polecam Marinę. Nie bójcie się jechac dalej na południe, jest
      przeciez świetna autostrada. Istria jest przeludniona i gorsza pogoda. Zresztą
      zobacz plażę :

najev.w.interia.pl/najevpl/grafika/plaza43d.jpg
      • krowi_cycek Re: Pierwszy raz do Chorwacji. 11.02.05, 09:46
        tez polecam poludnie, ewentualnie "srodek Chorwacji". Autostrada mozna teraz
        dojechac az do Splitu szybko i sprawnie, szkoda ze troszke drogo. Jednak widoki
        poludniowe zapieraja dech w piersiach i az nie chce sie wracac.
        Polecane miejsca: Promosten, Trogir, Omis, okolice Makarskiej (jednak nie sama
        Makarska), Dubrownik oraz Cavtat.
        Oraz oczywiscie ukochana przeze mnie Czarnogora z Budva i Kotorem
    • Gość: jola Re: Pierwszy raz do Chorwacji. IP: *.adsl.inetia.pl 28.02.05, 13:31
      aniu polecam ci sprawdzone miejsce wszelkie formalności w języku polskim
      Podaję ci kontakt www.naAdriatyku.pl
      • Gość: CZESŁAW Re: Pierwszy raz do Chorwacji. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.05, 14:32
        Polecam Omiś-Nemira ok. 4km za Omisiem na poludnie, ponieważ sam z zoną byłem
        pierwszy raz w 2003roku w ciemno w po łowie lipca(i tylko taki sposób polecam
        bo taniej i wybór kwatery należy do ciebie-płaciłem 25euro/dobę
        apartamentdwuosobowy) . Wysmienita spokojna miejscowość ze żwirkową plażą,
        zacieniona idealna dla dzieci. Idealne miejsce na wycieczki np: statkiem
        calodniowa z wyżywieniem z Omisia na wyspę Brać-miejscowośc BOL-przepiękna
        plaża.Żywność bardzo droga podam ci przykład: świeża ryba na targu 60-100
        kun /kg tj, od 36-60zł, bardzo drogie mięso zresztą nie najlepsze dlatego
        polecam wyżywienie we własnym zakresie a na miejscu dokupywać nabiał, pieczywo
        itp. Zwiedziłem Dubrownik, wodospady Krka, Plitwice po drodze do
        Chorwacji,jaskinia Postojna w Słowenii w drodze powrotnej. Przejechałem około
        4000 km tojotą Yaris -całkowity koszt wczasów a byłem 10 dni na miejscu wyniósł
        3260 zł, pozdrawiam i życzę milego wypoczynku.
    • Gość: 'Mike' Re: Wpadnij tam , zaloguj sie i masz wszystko IP: *.olkusz.sdi.tpnet.pl 04.03.05, 22:02
      www.cro.pl/forum/index.php
      acha , prawdziwa chorwacja zaczyna sie od Splitu
      w dół , no może od Sibenika

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka