Dodaj do ulubionych

Między-nocleg w drodze do Chorwacji!!! POMÓŻCIE!!!

31.01.05, 12:05
Witajcie. Mam malutki problem: na początku lipca wybieram się z rodzinką na
wakacje do Chorwacji (koło Slitu: Omiś) samochodem. Z racji tego że to dość
daleko będziemy musieli się w między czasie gdzieś zatrzymać i przenocować.
Proszę o namiary na jakieś moteliki lub tanie hoteliki w Austrii na granicy
ze Słowenią...zaznaczam że chcemy jechać: NIemcy - Austria - Słowenia -
Chorwacja... a może znacie jakąś inną szybszą trasę? np przez Czechy? czekam
na inforamcje...do wakacji niby jeszcze dalego ale z rezerwacją mogą już być
problemy...większość apartamentów w Omiś JUŻ są zarezerwowane :(((( a chcę
mieć pewność że będzie gdzie się "przespać"

z góry dziękuję...

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Kiku_san Re: Między-nocleg w drodze do Chorwacji!!! POMÓŻC IP: *.bu.uni.wroc.pl 31.01.05, 13:50
      Nie trzeba podchodzić do tego aż tak dramatycznie :-). W Austrii na ogół nie ma
      problemu ze znalezieniem noclegu - zjedź najlepiej do jakiejś wioski,
      znajdziesz tam dużo wolnych pokoi, chyba, że akurat będzie jakiś festyn. Jak
      wolisz hotele, to jest taka tania sieć: www.oecotel.com lub www.etaphotel.com -
      mają noclegi bodajże w okolicach Grazu.
    • Gość: Beata Re: Między-nocleg w drodze do Chorwacji!!! POMÓŻC IP: *.net.t-com.hr 31.01.05, 13:57
      Polecam Milulov w Czechach, dokladnie na poldrogi do CRO.
      B.
      • Gość: j.p Re: Między-nocleg w drodze do Chorwacji!!! POMÓŻC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 12:07
        szczególnie idealne poł drogi np dla mieszkanca cieszyna,
        a co dopiero dla tych z przemysla
        panowie !!!!
    • Gość: Jovana Nocleg w Bratysławie IP: 213.17.171.* 31.01.05, 14:00
      Trasa moja_Cieszyn, Czechy-Słowacja(Bratysława)-Aus tria-Słowenia-Chorwacja.
      Moze znajdziesz coś wcześniej w Czechach w MIKULOWIE będzie taniej niz w
      Słowenii.
      Ja nocowałam w Hotelu Flora w Bratysławie - pokój ok.800koron.
      hotelflorabratislava.sk/index_pl.htm
      Ale standard kiepski.Tyle że tanio. W Soweniijest drożej. Zobacz str.
      www.hotel.sk/index.asp?lang=2&LID=3<ID=1
      • Gość: Jovana Re: Nocleg w Bratysławie IP: 213.17.171.* 31.01.05, 14:14
        i jeszcze strona do Mikulova
        www.mikulov.cz/index_pl.php
        tam są tanie noclegi i dobre jedzonko. Udanego urlopu.
        • Gość: deo Re: Nocleg w Bratysławie IP: *.devs.futuro.pl 31.01.05, 21:50
          Jedna mozliwośc - nocleg pod Bratysława w miejscowosci Sinic w hotelu dosc
          tanim w Rynku - lub np. nocleg w Słowenii i okolicach Postojnej i odwiedzenie
          grot w w/w miejscowosci .
          Tylko np.nie próbuj nocowac w Ljubljanie - strasznie drogo !!!
      • Gość: Patrik Re: Nocleg w Bratysławie IP: *.chello.sk 21.08.05, 20:17
        Takze jest duzo hotelov na BratislavaHotels.
    • hubertus81 Re: Między-nocleg w drodze do Chorwacji!!! POMÓŻC 01.02.05, 11:28
      wielkie dzięki za informacje...mam jeszcze małą prośbę: czy moglibyście podać w
      przybliżeniu tasę jaką jechaliście do Chorwacji i ile to wam zajęło czasu? z
      góry dziękuję...

pozdrawiam
      • Gość: Kiku_san Re: Między-nocleg w drodze do Chorwacji!!! POMÓŻC IP: *.bu.uni.wroc.pl 01.02.05, 14:26
        Z Wrocławia jechałam przez Czechy, Brno, Mikulov, Wiedeń, Graz - to zabrało mi
        ca 10-11 godz. i tu nocowaliśmy. Potem przez Słowenię na Istrię do Puli - ca 6
        godz.
        • hubertus81 Re: Między-nocleg w drodze do Chorwacji!!! POMÓŻC 01.02.05, 17:33
          wielkie dzięki !!! już sprawdzałam przykładowe "noclegownie" WIELKIE DZIĘKI!!!
          teraz tylko czekać na wakacje !!!!!!!!!!!
          • Gość: kasia Re: Między-nocleg w drodze do Chorwacji!!! POMÓŻC IP: *.szczecinek.net.pl / *.Szczecinek.Net.PL 01.02.05, 19:11
            Jeśli zdecydowałbyś się na nocleg w Mikulov, to polecam Pensjonaty "U Horaku"
            i " Jola" niedrogo i miło. A mikuloV to urocze miasteczko, któremu warto
            poświęcić chwilę uwagi. Pozdrowienia
            • majapila Re: Między-nocleg w drodze do Chorwacji!!! POMÓŻC 28.02.05, 15:34
              cze. A możesz mi podać namiary na te kwatery w Mikulov'ie
              majapila@gazeta.pl
        • Gość: Gocha Re: Między-nocleg w drodze do Chorwacji!!! POMÓŻC IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.04.05, 22:58
          Czy mozesz podac gdzie dokładnie zatrzymaliście się na nocleg? W samym Grazu?
          Ile to kosztowało? Ja się wybieram za tydzień i planuje jechac taką samą trasa,
          z noclegiem w okolicach Grazu.
          • Gość: Monia Może tu... IP: 213.17.171.* 14.04.05, 10:00
            W Austrii jest generalnie drożej niż na Słowacji czy już w Chorwacji. ale
            sprawdź
            cms.graztourismus.at/cms/ziel/41949/EN/
            ja Ci polecam
            www.oekotel.com/index_pl.shtml
      • jot.be Re: Między-nocleg w drodze do Chorwacji!!! POMÓŻC 03.02.05, 14:37
        hubertus81 napisała:

> przybliżeniu tasę jaką jechaliście do Chorwacji i ile to wam zajęło czasu? z

W-wa-Cieszyn-Brno-Wiedeń-Graz-M aribor 11h z postojem w CZ na obiad.
        Nocleg za Mariborem w pierwszej napotkanej wiejskiej gospodzie po zjeździe
        z autostrady w bok.
        Pokój z łazienką (troche byle jaki),garaż, kolacja dla 3 os., chyba 6 piw
        (mecz był w TV ;o) + śniadanie dla 3 osób total 42 eur.
        Potem jakieś 5 h spokojnej jazdy na wybrzeże Istrii.

Pozdr

• krowi_cycek Re: Między-nocleg w drodze do Chorwacji!!! POMÓŻC 02.02.05, 10:47
      ja, jadac do Chorwacji spalem pod Zagrzebiem, za Karlovaciem, przy drodze na
      wybrzeze przez Plitwice, maly pensjonat okolo Cerovacia, przy ulicy, schludny i
      czysty, za 4 osoby zaplacilismy 10 euro!! Blisko sklep.. dobre miejsce na
      odpoczynek
    • hubertus81 Re: Między-nocleg w drodze do Chorwacji!!! POMÓŻC 03.02.05, 14:01
      znowu mam pytanko: a jak z czekaniem na granicach? wiem że już jesteśmy w UE
      ale kolejki są zawsze: chodzi mi o nastepujące przejścia graniczne

1. Polska - Czechy (Boboszów)
      2. Czechy - Austria (chyba Mikulov)
      3. Austria - Słowenia (???? nieopodal Maribor)
      4. Słownia - Cro (chyba Cvetlin niopodal Krapina)

obliczyła na "oko" jak długo moglibyśmy jechać ale nie wliczyłam w
      to "czekania" na granicy...jak to jest latem na tej uczęszczanej trasie? długo
      się czeka? 1 h? 3h? chcę obliczyć w jakim momencie wypadnie nocleg...

z góry dziękuję

krowi_cycku czy mógłbyś podać jakiś namiar na ten twój nocleg pod Zagrzebiem?
      byłabym wdzięczna!!!!!!!!!

pozdrawiam
      • jot.be Re: Między-nocleg w drodze do Chorwacji!!! POMÓŻC 03.02.05, 14:39
        hubertus81 napisała:

> znowu mam pytanko: a jak z czekaniem na granicach? wiem że już jesteśmy w UE
        > ale kolejki są zawsze: chodzi mi o nastepujące przejścia graniczne
        >
        > 1. Polska - Czechy
        > 2. Czechy - Austria (chyba Mikulov)
        > 3. Austria - Słowenia (???? nieopodal Maribor)
        > 4. Słownia - Cro

Nigdzie dłużej niż 10 minut.

Pozdr
        • hubertus81 Re: Między-nocleg w drodze do Chorwacji!!! POMÓŻC 03.02.05, 14:40
          wielkie dzięki jot.be !!!!! pozdrawiam
        • noyle granica 04.02.05, 12:15
          no nie do konca
          wracalem ostatnio z Puli (listopad)
          i na granicy SL-A ponad godzinke zeszlo
          nie mowiac juz o nerwowym wbijaniu sie w odpowiednia kolejke
      • krowi_cycek Re: Między-nocleg w drodze do Chorwacji!!! POMÓŻC 04.02.05, 10:07

jak moglbym wtraciac swoje 2 grosze to.. droga ktora zawsze wybieram do Chorwac
        jest: start Chyrzne, granica polsko-slwoacka.. autostrada do Bratyslawy (tam,
        moze byc nocleg, hotel Incheba, wielki tuz przy glownym moscie, zaskakujaco,
        nocleg tylko 40 zl, i blisko na starowke.. jest tam pare fajnych knajp!!).
        Potem autostrada do przejscia austriackiego.. chyba najgorsze, wiecznie sie
        czepiaja. Potem autostrada do Graza (mozna zobaczyc starowke, strasznie mi
        przypomina Krakow, skoczyc na gore zamkowa na piwo), potem autostrada do
        Mariboru i do Chorwacji.
        Niestety nie pamietam co to byl za hotelik pod Zagrzebiem, jest przy trasie na
        Plitwice, juz za Karlovaciem..

m.
        • hubertus81 Re: Między-nocleg w drodze do Chorwacji!!! POMÓŻC 04.02.05, 10:44
          dzięki krowi_cycku... pozdrawiam
    • hubertus81 Re: Między-nocleg w drodze do Chorwacji!!! POMÓŻC 04.02.05, 18:05
      A czy do ustalanie trasy podróży korzystaliście z jakiegoś programu
      komputerowego czy analizowaliście po prostu mapę samochodową? a może z jakiś
      stron z internetu? jak znacie to poproszę...będzie mi łatwiej...

pozdrawiam
      • Gość: Kiku_san Re: Między-nocleg w drodze do Chorwacji!!! POMÓŻC IP: *.kom / *.kom-net.pl 04.02.05, 18:31
        Jest taki link: na stronie www.tiscover.at - jeśli znasz niemiecki- na górze
        kliknij na routenplaner. Są jeszcze i inne strony w internecie, ale nie
        pamiętam w tej chwili.
    • hubertus81 Re: Między-nocleg w drodze do Chorwacji!!! POMÓŻC 04.02.05, 18:16
      i jeszcze jedno...czy znacie kogoś kto do Cro jechał przez Niemcy? trochę to
      dziwne ale doszły mnie słuchy że ludzie też tak jadą aby cały czas poruszać się
      po autostradach... potem Austria, kawałek Słowenii no i Cro... czekam na info...

pozdrawiam
      • Gość: deo Re: Między-nocleg w drodze do Chorwacji!!! POMÓŻC IP: *.devs.futuro.pl 05.02.05, 00:37
        Przez Niemcy to chyba jednak dalej .
        Ja jechałem taka trasa Zwardoń -Bratysława Wiedeń Klagenfurt Ljubjana - Postojna
        -nocleg i jaskinie Rijeka i dalej magistrala adriatycka - trudno i wolno sie
        jexdzi ale piekna trasa - Split Omis
    • hubertus81 droga do Cro przez Niemcy...chyba warto...:):):):) 05.02.05, 17:26
      Na razie nikt się nie znalazł co jechał do Chorwacji przez Nimcy ale ja
      sporzadziłam już wstepny przebieg trasy i wygląda to dość ciekawie...drogę tą
      polecam ludziom którzy mieszkają bliżej granicy z Niemcami niż z Czechami czy
      Słowacją (np Poznań, Gorzów Wlkp. i całe pomorze). Oto ta trasa:

przejście graniczne Niemcy - Polska: albo Kostrzyn albo Frankfurt...

zaczynamy od Kostrzyna....Frankfurt...potem długa prosta na Berlin
      (10)...zboczenie z trasy za AD Potsdam na drogę 9...i tą 9 aż do Nurnberg
      (przez Schkeuditz, Eisenberg, Beyreuth) autostrada ta ciągnie się prawie 400
      km...z Nurnberg drogą nr 3 do Regensburg...(3)....Deggendorf. ..za około 80 km
      będzie granica Niemiecko - Austriacka (nazwy przejścia nie mogłam
      zlokalizować :):):).... z granicy A8 do Wels....potem A9 do Graz i jest juz
      granica ausrtiacko-słoweńska...potem już wiadomo Maribor...znowu
      granica....Zagrzeb....Karlovac no i Split czy gdzieś indziej...po obliczeniu
      kilometrów ta trasa jest o 300 km dłuższa od tej przez Czechy - Austria -
      Słowenia ale cała prowadzi przez autostrady na których można zaszaleć z
      prędkością (cała trasa przez Niemcy ma około 600 km samymi autostradami czy
      drogami szybkiego ruchu)...wydaje mi sie że warto spróbować tą drogę i potem
      móc zdać relacje...

mam nadzieję że ktoś jednak spróbuje tą trasę :):):)
      • Gość: klajniakos Re: droga do Cro przez Niemcy...chyba warto...:): IP: 83.168.96.* 06.02.05, 20:10
        Jechaliśmy do Chorwacji przez Niemcy od Szczecina 6:00 na Monachium-Salzburg-
        Klagenfurt-Ljubljana-Postojna 19:30. Tam też nocowaliśmy i zwiedziliśmy
        Postojańskie Jaskinie – warto! Ten odcinek to około 1260km.
        Tyle się nie przejedzie przez przejścia graniczne z Czechami. Potem już na
        południe. W tym roku tez jedziemy.
        • hubertus81 droga do Cro przez Niemcy 06.02.05, 21:33
          W końcu ktoś się znalazł :) Czy mógłbyś podać namiar na to miejsce noclegowe w
          Postojna? my jedziemy w 7 osób (4 dorosłe i 3 dzieci) - czy się "tam"
          pomieścimy? a jak z opłatami za paliwo w Niemczech? drogo? dużo stacji
          benzynowych na autostradach? czy wiesz czy na stacjach można tankować LPG? jak
          wysokie są opłaty za autostrady w Austrii? czy długo czekaliście na granicach?
          i oczywiście ile wyniósł Was nocleg w Postojna (jeśli można wiedzieć:)
          płacicliście w euro czy ich walucie)?
          z góry dzięki za info

Życze miłego urlopu...pozdrawiam
          • Gość: klajniakos Re: droga do Cro przez Niemcy IP: 83.168.96.* 22.02.05, 20:21
            Witam
            w Postojnej zatrzymalismy sie w pirwszych budynkach po zjezdzie z autostrady.
            Oznakowane ze wynajmuja pokoje, placilismy 30euro za 4-osoby. Stacje benzynowe
            na autostradach co kilkadziesiat kilometrow, rowniez z LPG. Wszystkie granice
            przejechalismy praktycznie z biegu. Austostrady w Austrii - vinietka 7,6euro za
            10-dni + oplaty za niektore tunele po kilka euro (info mozna znalezc na
            internecie). ceny paliwa mozna znalezc na www.pzm.pl
            jeszcze jakies pytania prosze na email dgrzegorz@poczta.fm - chetnie pomoge.
            • hubertus81 Re: droga do Cro przez Niemcy 23.02.05, 01:17
              wielkie dzieki za info...jak wróce z wyjazdu to napisze do Ciebie...

pozdrawiam...
    • Gość: Śmiewca youth hotel w żirowicy k/jesenic IP: 80.51.234.* 06.02.05, 04:22
      15 km od tunelu karawanken.
      Warto zatrzymać się na 1 dzień na rafting rzeką sawa, duża zniżka przy
      jednoczesnym noclegu
      • Gość: kaspars Re: youth hotel w żirowicy k/jesenic IP: 195.127.59.* 06.02.05, 10:52
        Mowisz 300km wiecej, to ty zdrowa tak calkiem nie jestes. Powodzenia.
        W Czechach tez jest troche autostrady, albo droga szybkiego ruchu.
        • hubertus81 jednak do Cro przez Niemcy!!!!!! 06.02.05, 21:36
          Kaspars. Ja wolę jechać 300 km więcej w Niemczech niż aż do Boboszowa lub
          innego przejścia granicznego telepać się po polskich drogach...zaznaczam że ja
          jadę do Cro z KOSZALINA czyli muszę przejechać całą Polskę...czy teraz też
          uważasz ze jestem nie całkiem zdrowa ? :)
          • Gość: Kiku_san Re: jednak do Cro przez Niemcy!!!!!! IP: *.bu.uni.wroc.pl 07.02.05, 08:19
            Jeśli jedziesz aż z Koszalina, to moim zdaniem Twój pomysł nie jest głupi.
            Autostradami jedzie się naprawdę szybciej. Nie będziesz tłukła się przez całą
            Polskę i Czechy na dodatek. Jesteśmy z Wrocławia i robimy podobnie np. jadąc do
            Włoch. Sprawdź faktycznie te warianty na podanych linkach - często okazuje się,
            że droga dłuższa w rzeczywistości jest szybsza.
          • krowi_cycek Re: jednak do Cro przez Niemcy!!!!!! 07.02.05, 11:05
            z Koszalina!!!!!!!!!!!??????? O matko... ostatnio jak bylem na Istri, to obok
            na campingu rozlozyli sie ludzi z.. Gdanska :) Zastanawialem sie ile oni
            musieli wycierpiec w drodze :) Jam Krakus :)
            Coz.. ja zawsze jechalem przez Slowacje, Austrie i Slowenie, wiec na temat
            Niemiec sie nie wypowiadam. Jedynie moge powiedziec, ze jak jechalem do Francji
            to jechalem przez cale niemcy wszesz i autostrady niemieckie to.. ROZKOSZ :))))
            • krowi_cycek Re: jednak do Cro przez Niemcy!!!!!! 07.02.05, 11:08
              ach.. zapomnialem sie zapytac !! W jaki region sie wybieracie??
              Pamietaj o paru regulach..
              polnoc - drogo i tloczno
              srodek - sucho i goraco
              poludnie - uroczo i przyjemnie :)
              Oczywiscie to jest tylko moje zdanie :)
              • hubertus81 Re: jednak do Cro przez Niemcy!!!!!! 07.02.05, 11:19
                w tym roku jedziemy do małego miasteczko obok Omiś: Stanici - Tice... słyszałeś
                coś o tym regionie? dzięki za info...

pozdrawiam
                • krowi_cycek Re: jednak do Cro przez Niemcy!!!!!! 07.02.05, 11:43
                  Omis jest calkiem przyjemnym miejscem :) Ladne jest tam morze, o pikenym
                  kolorze. Gory, morze.. pieknie :)
                  Natmiast bedziecie miec spore problemy przy drodze Split-Omis, Omis-Split,
                  tworza sie tam potworne korki!! Szczegolnie rano i wieczorem.
                  Sam Split mozna zobaczyc w jeden dzien (zabytki) a reszte rozkoszowac sie
                  atmosfera piwka na jakims Trg'u (polecam szczoszek Karlovacko).
                  Natmiast miejscem gdzie bym od razu wrocil jest Trogir, tuz pod Splitem.. to
                  miasto ma atmosfere :)
                  • hubertus81 dzięki!!!!!!! 07.02.05, 12:51
                    Dzięki za info...pozdrawiam!!!!!!!!! życze miłego dnia!!!!!!!
                    • Gość: Kisia Re: dzięki!!!!!!! IP: *.szczecinek.net.pl / *.Szczecinek.Net.PL 07.02.05, 20:09
                      Mam nadzieje,że ta Postojna, to nie będzie pierwszy nocleg. Jeżdę ze Szczecinka
                      (czyli po sąsiedzku) i wiem,,że nie tylko dzieciom jest trudno wysiedziec taka
                      trasę. Namawiałabym na nocleg w Niemczech w sieci Etap Hotel lub w austriackich
                      Oekotel.Postojną warto zobaczyć, chociaż nie mniej, a może bardziej atrakcyjna
                      jest jaskinia Skoczjanska ( troszke trzeba zboczyc z trasy.A tak w ogóle, to
                      dobrze jest tez przeznaczyć jakiś nocleg , aby obejrzeć Jeziora Plitwickie.
                      Jaskinie są piękne, ale Plitwice pozostawiają wszystkie inne chorwackie cuda
                      natury w tyle. To opinia moja i moich bliskich. Można się nie zgodzić, ale
                      warto sprawdzić. Pozdrawiam
                      • deoand Re: dzięki!!!!!!! 07.02.05, 20:45
                        Miałem przyjemnosć podczas podrózy do Chorwacji ogladac oba w/w miejsca .
                        I Postojną i Plitwice trzeba zobaczyć - o tej drugiej jaskini nic nie
                        wiedziałem ale pewno tez warto .
                        Pzdr, i życze miłych wrażeń na trasie dojazdowej też
                        deo
                      • hubertus81 jedyny nocleg... 07.02.05, 21:36
                        To chyba jednak będzie jedyny nocleg. Ta trójka dzieci nie jest moja tylko
                        brata i to on zdecydował sie na tylko jeden nocleg (dzieci są w wieku: 5,10,15
                        lat). I poza tym nie ja będę kierowcą (mój mąż) więc jeżeli kierowcy odpowiada
                        jechanie non stop przez 11 godzin to trudno...wszyscy chcą jak najszybciej
                        dojechać od Cro... Mam nadzieję że jazda autostradą nie jest tak męcząca jak
                        przez wioski i miasteczka Polski lub Czech.. wszystko okaże się na trasie...mam
                        nadzieję że wszystko będzie okey!!! wszystkim dziękuję za informacje i pomoc !!!
                        • deoand Re: jedyny nocleg... 07.02.05, 21:51
                          a dasz rade ze Szczecina do Chorwacji w 11 godzin - nawet autostradami ...
                          ale może - ciekawe .
                          • hubertus81 11 h... 07.02.05, 22:36
                            to 11 h dotyczy trasy aż do noclegu...( Słowenia) my nie jesteśmy
                            cyborgami :):):):)pozdrawiam !!!!!
                            • Gość: Kisia Re: 11 h... IP: *.szczecinek.net.pl / *.Szczecinek.Net.PL 08.02.05, 08:37
                              Może jestem wredną pesymistką, ale tych 11 godzin wydaje mi się mało
                              prawdopodobne.W Niemczech na autostradach tez trwaja roboty, zwłaszcza w częsci
                              wschodniej). Osmielam sie twierdzić,że w okolicach pogranicza niemiecko_
                              austriackiego wszyscy będą mieli dość. naprawde radzę wzsystko jeszcze raz
                              przemyśleć. Polecam do takich planów komputerowy atlas Europy. Planuję podróże
                              z nim od 7 lat, zgadza się co do metra i przy odpowiednich założeniach (
                              średnia predkośc, czestotliwośc postojów) co so 15 minut.
                              • hubertus81 nieprawdopodobne 11 h... - do KISIA 08.02.05, 11:15
                                Kisia: to w takim razie mam do Ciebie prośbę. Skoro tak często jeździsz na
                                wakacje i udaje się Tobie wszystko w miare dobrze ustalić poda mi proszę tą
                                waszą przykładową trasę do Cro. Jest nadzieja że jednak nie ruszymy z Koszalina
                                tylko z Poznania więc do granicy z Niemcami będzie ciut bliżej. Podaj proszę
                                czas trwania Twojej podróży, ile zajęło Wam pzrejechanie przez Niemcy? jak
                                długo na początku lipca można czekać na granicach? w powyższych postach miałam
                                dwie sprzeczne info na temat oczekiwania na granicach więc sama nie wiem , poza
                                tym info dotyczyło granic na trasie prowadzącej przez Czechy. Podaj prosze
                                swoje spostrzeżenia jeżeli chodzi o całą podróż (jak jeździ się w Niemczech a
                                jak w Austrii)? A TY jadąc ze Szczecinka przez jakie przejście graniczne z
                                Niemcami przechodziłaś? (My chcemy albo Frankfurt albo Kostrzyn). Fajnie byłoby
                                gdybyś przekazała mi wszystkie (twoim zdanie) ważne informacje dotyczące
                                podróży samochodem . Jeżeli nie chcesz na tym forum to mogłabyś na moją pocztę
                                na GAZETA.PL. Aha! a ten Atlas Europy to taki zwykły atlas z płytą CD który
                                mogę kupić w każdej księgarni lub Empiku? ja próbowałam na tej stronie
                                www.maporama.com i www.odleglosci.pl - tutaj też podają odległość i czas i
                                średnią prędkość, jakbyś mogła zobaczyć i ocenić czy to wystarczy...będę badzo
                                wdzięczna!!!!!!!!!!!! POZDRAWIAM !!!!!!!!!!!!!!!
                                • Gość: Kisia Re: nieprawdopodobne 11 h... - do KISIA IP: *.szczecinek.net.pl / *.Szczecinek.Net.PL 08.02.05, 15:03
                                  Podaj adres mailowy, to dzis lub jutro wieczorem podeślę Ci trochę
                                  informacji.Pozdrawiam
                                  • hubertus81 do KISIA 08.02.05, 15:10
                                    oto moje adresy:
                                    hubertus81@gazeta.pl
                                    lub
                                    borysowa81@wp.pl...DZIĘKI !!!!!!!!!!!!!
                                    • hubertus81 KISIA !!!!! 17.02.05, 12:09
                                      Kisia. Nadal nic nie otrzymałam na skrzynkę e-mailową... mam nadzieję że mąż
                                      miał czas i zrobił tą symulację... czekam z niecierpliwością...

pozdrawiam
    • Gość: Mariusz Re: Między-nocleg w drodze do Chorwacji!!! POMÓŻC IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.05, 14:46
      Najlepsza stronka do ustalenia trasy to www.viamichelin.com
      wystarczy wpisać miejsce wyjazdu i miejscowośc docelową, a pokaże optymalne
      trasy, najkrótszą, autostradową itp... jest oczywiście po angielsku, ale dosc
      łatwa w obsłudze. Pokazuje wszystkie zjazdy, mapę " z grubsza " i szczegółową,
      plany miast, numery dróg i co tylko sobie wymarzysz . Miłego szukania :))
      • Gość: Kisia Re: Między-nocleg w drodze do Chorwacji!!! POMÓŻC IP: *.szczecinek.net.pl / *.Szczecinek.Net.PL 26.02.05, 16:00
        Poprawimy się. Sorki. Dopiero wróciliśmy z nart.
      • hubertus81 viamichelin.com !!!! 03.03.05, 10:10
        wielkie dzięki za podanie tej stronicy...SUPER !!!! POLECAM WWZYSTKIM !!!!!!

pozdrawiam...
    • Gość: 'Mike' Re: A po co Ci nocleg !! IP: *.olkusz.sdi.tpnet.pl 04.03.05, 22:10
      trase robi sie na raz , teraz w maju otwarcie tunelu pod mala Kapela
      i droga nie zajmie wiecej jak 15 godzin , ja jadę średnio 17 godzin
      ze Splitu do Katowic i to przez dzień
      • hubertus81 po co??? 04.03.05, 22:58
        zauważ "mike" że ja jadę z Poznania a to dobrych kilkaset kilometrów więcej a
        co za tym idzie i godzin jazdy... jak się nie uda to w najgorszym wypadku
        wyjazd będzie z Koszlina...więc sam przeanalizuj czy damy rade w 1 DZIEŃ...ja
        już wątpię...

pozdrawiam
        • Gość: 'Mike' Re: nie wziąłem tego pod uwagę IP: *.olkusz.sdi.tpnet.pl 05.03.05, 10:33
          bobrym rozwiazaniem jest Bratysława / słowacja / albo
          jak trasa typowa przez czechy to polecam zaraz przed granica
          z austria jest miasto , cholera zapomniałem nazwy,ja tam zawsze tankuję gaz
          i warto sie zatrzymać / połowa drogi z Poznania /
    • Gość: bah7 Re: Między-nocleg w drodze do Chorwacji!!! POMÓŻC IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 05.03.05, 14:43
      Witaj Hubertus81!

Właściwie nie wtrącam się do dyskusji o noclegach i pędzeniu autostradami, ale
      bardzo spodobało mi się to Twoje określenie "nie jesteśmy cyborgami".
      Szkoda tylko, że to nie Ty (jak prawie każdy Pilot wycieczki) ustalasz trasę...

1. "ViaMichelin" wystarcza większości pilotów (niestety nie ma, dla mnie
      najważniejszej, opcji "drogi krajobrazowe").

2. Kup sobie koniecznie aktualny Atlas samochodowy Europy (najlepiej Shella)!

3. Z Poznania do Postojnej jest ok. 1.300 km {czyli ok. 14.5 h, z Koszalina ok.
      15 h}.
      Więc w/g mnie, wystarczy jak nie-cyborgi dojadą z Poznania do granicy A/SLO,
      np. przepięknie położonej Kranjskiej Gory {z Poznania ok. 13 h}.
      Trasa (najszybsza): przez Świecko - Monachium - Salzburg.

4. Gdybyś jednak zdecydowała się na dodatkowy nocleg, to polecam okolice Chebu
      (CZ).
      Trasa (najszybsza): Drezno - Cheb - Monachium - Salzburg - Lubljana - Postojna -
      Omiś...

5. Polecam się, gdyby kiedyś interesowała Cię trasa samochodowa _najciekawsza_.

Pozdrawiam :-)

bah7

P.S.: Skoro jedziesz na wakacje dość blisko i nie jedziesz w samym szczycie
      sezonu, to noclegami na trasie się nie przejmuj (mnie czeka znalezienie 25
      noclegów "w ciemno" w tym roku).
      • Gość: 'Mike' Re: eh , to szukanie w ciemno.. IP: *.olkusz.sdi.tpnet.pl 05.03.05, 15:15
        to chyba najlepiej wychodzi - widzisz co bierzesz i taniej
        bo mozna troche zawsze utargowac, ale właśnie najlepiej
        byc rano bo pod wieczór ciężka sprawa - ja w tym
        roku postawiłem na Bułgarie / pierwszy raz / i Słoneczny Brzeg,Sozopol
        a trase robie przez Serbię ,ot taki kaprys.Nawet nie wiem w jakim
        języku tam rozmawiaja ,ruski ? i nie mam pojęcia o tym kraju./ Bułgaria /
        I to mnie ciagnie, troche nie pewnie bo z dwójką dzieci
        a z językiem u mnie krucho :)życie jest jedno,a co mi tam.
        Mam równiez ochote jechac do Hiszpani i po przez Maroko wzdłuz
        wybrzeża Afryki do Turcji - warukek ? tylko własnym autem i nie sam
        bo co dwa auta to nie jedno - nikt nie chce ze mna jechać,szok !
        O, cos takiego z dreszczykiem emocji mnie pociaga :)
    • Gość: alex Osijek IP: *.kul.lublin.pl / 212.182.32.* 14.04.05, 09:55
      nocowal ktos z was z drodze do chorwacji w osijek lub w okolicy?
      pzdr
    • Gość: 1fandango Polecam Mikulov- Penzion Pohoda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.05, 10:26
      Polecam ten pensjonat, bo czysty , niedrogi i z zamykanym parkingiem. Opisałem
      dlaczego polecam w wątku nocleg w Mikulovie.
      Tel +420 721 886 117
      e-mail: penzionpohoda@centrum.cz
      A oprócz tego to Mikulov to trochę jak nasz Kazimierz nad Wisła z pięknym ,
      przylepionym do skał zameczkiem i pysznym czeskim jedzeniem i piwem (Irish Pub
      O'Hara)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka