25.07.02, 08:22
Witam, wybieram się właśnie do Chorwacji na wyspę Korczula do Lumbardy.
Byłbym bardzo wdzięczny za opinie na temat tego miejsca. Czy mieliście udane
wakacje? Jak najlepiej dostać się na wyspę?
Obserwuj wątek
    • Gość: soktom Re: korcula IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 25.07.02, 21:26
      Korcula to miła wysepka, a w Lumbardzie są jedne z nielicznych plaż w Chorwacji
      bez kamieni i żwiru (ciemny , miałki i milutki piaseczek na plaży i na dnie
      morza). Możesz tam dojechać np.: Jadranską magistralą do PLOCE, stąd promem do
      TRPANIJ, dalej kawałek lądem do OREBIC i 15 min promem na Korculę.
      Pzdr
      TS
    • Gość: pio Re: korcula IP: *.wielopole.sdi.tpnet.pl 25.07.02, 22:02
      Poczytaj PEJJESAC - OREBIC - POTRZEBNE INFORMACJE, tam jest kilka zdań o
      możliwości dojazdu do Orebica. Na Korcule można płynąć promem ze Splitu lub
      Drwenika, ale nie testowałem tego na własnej skórze. Odwiedź stronę internetową
      Jadrolinii ( Chorwackiego przewoźnika promowego)- z Drwenika to może mieć
      sens.
      Lumbarda znajduję się parę kilometrów od miasta Korcula - bardzo urokliwego
      miejsca. W samej Lumbardzie są dwie plaże "piaszczyste", ale po pierwsze nie
      nastawiaj się na plaże jakie znamy z nad Bałtyku, po drugie dość daleko w morze
      jest płytko. Na pewno w okolicy znajdziesz jakieś inne miejsca do kąpieli
      (jeśli te dwie plaże nie będą Ci odpowiadać). Wiele więcej na temat Lumbardy
      nie wiem, bo byłem tam tylko na wycieczce.
      pzdr pio
      • seroff Dzięki 26.07.02, 07:23
        Dziękuję za wiadomości. Bardzo ucieszyła mnie informacja o piasku i o długim i
        płytkim zejściu do morza. Jedziemy z małymi dzieciakami, nie trzeba będzie ich
        tak bardzo pilnować.
    • Gość: artix Re: korcula IP: *.sobieski.com.pl 27.07.02, 21:26
      Najwygodniej popłynąć z Drwenika, prom co półtorej godziny, koszt w zależności
      od ilości osób, coś ok 200 -300 Kn. Na Korculi koniecznie zobacz miasteczko
      Korcula, zabytkowe, urokliwe z murami itp. jak również znajdź plażę Luka Pupnat
      na południowej stronie wyspy ( wioska Pupnat leży po pólnocnej ) Tak pięknej
      zatoczki nie widziałem w całej Chorwacji. Z wycieczek koniecznie popłyń na
      Mliet - wyspa z jeziorem na którym jest wyspa na której jest stary klasztor.
      Vela Luka na drugim końcu wyspy - nic ciekawego. Orebić - może być.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka