Dodaj do ulubionych

Chorwaci i jezyki obce

10.07.05, 21:39
Pytanie moze dziwne.. ale jaki jezyk obcy jest szczegolnie popularny wsrod
Chorwatow? Podobnie jak w PL- angielski czy moze wiekszosc jest biegla w
jakims innym narzeczu? Wiem,ze przy odrobinie szczescia moge trafic i na
Chorwata-poliglote co nawet po polsku zagada.. ale moze orientujecie sie jak
to jest ze "statystycznym" ...?

pozdrawiam
e-meg
Obserwuj wątek
    • Gość: XXL Re: Chorwaci i jezyki obce IP: *.idea.pl 11.07.05, 01:15
      Młodzi angielski, sporo zna niemiecki (ci co pracowali w Niemczech),
      popularny jest też włoski zwłaszcza na północy.
      • Gość: kacperek Re: Chorwaci i jezyki obce IP: 212.160.117.* 11.07.05, 10:31
        Po angielsku gadaja młodzi (do 30-40), starzy ludzie ni w ząb, oprócz
        chorwackiego. Jak byłem z zesżłym roku w Omis to chłopczek ok. 6-7 letni gadał
        biegle po angielsku jak tłumaczył mi droge. byłem w szoku. U nas w Polsce
        dzieci w taki wieku to tylko dog, cat i tree powiedzą.
    • monikaa13 Re: Chorwaci i jezyki obce 11.07.05, 12:30
      Oprócz chorwackiego dogadasz sie z nimi po włosku i niemiecku, p9o angielsku
      raczej nie, to już szybciej po polsku, tak było na Istrii
      • Gość: Adam Re: Chorwaci i jezyki obce IP: *.com.pl 11.07.05, 14:09
        Na pewno sie dogadasz. Ja nie miałem problemu z moim gospodarzem. Trochę po
        angielsku, polsku chorwacku a reszta na migi i nie było zadnego problemu a
        gadaliśmy na różne tematy. A najszybciej poszło po kilku kieliszkach czegoś
        mocniejszego.
    • Gość: Phil Re: Chorwaci i jezyki obce IP: *.citibank.com 11.07.05, 14:40
      Podstawowe angielskie zwroty zna niemal kazdy (nawet wąsaty kierowca
      zapyziałego autobusu na prowincji :) Poza tym w knajpach, turystyce większość
      zna niemiecki, mieszanym polsko-chorwackim tez mozna sie porozumiec.
    • Gość: mła Re: Chorwaci i jezyki obce IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.07.05, 18:12
      a to wszystko wygląda tak: na północy dogadasz się po niemiecku czy włosku,
      podajże bez problemu.. no nie wspominając o języku chorwackim ;)
      będąc cztery razy w Chorwacji dogadywalam sie tylko i wyłącznie w mieszance
      chorwacko-polskiej.. :) za pierwszym razem próbowałam zagadać po angielsku ale
      popatrzyli się tylko dziwnie na mnie..odtąd tylko i wyłącznie po polsku!żadnej
      litości :P sami zresztą Chorwaci niejednokrotnie mówili mi, że o wiele łatwiej
      porozumieć się im z Polakami niż z Czechami!!!
      pozdrawiam :)
      • remo29 Re: Chorwaci i jezyki obce 12.07.05, 00:33
        > ..odtąd tylko i wyłącznie po polsku!

No dokładnie! Nie ma co kombinować jak koń pod górę. Kto choć raz był na lekcji
        rosyjskiego, choć raz oglądał "Krecika" w oryginale, i opanował
        południowoamerykańską gestykulację, ten dogada/domacha się bez najmniejszego
        kłopotu. Ty po polsku, oni po chorwacku. Kein problem :)
    • Gość: Elly Re: Chorwaci i jezyki obce IP: *.mcon.pl 17.01.06, 19:53
      Z moich doświadczeń wynika, że język angielski jest tym, który najlepiej znać
      jadąc do Chorwacji. Po angielsku udzielał nam informacji policjant kierujący
      ruchem (gdy natknęliśmy się na kolizję),panienka z okienka bankowego a nawet
      menel w Dubrowniku, gdy pytaliśmy o konkretną ulicę( w Polsce tacy używają na
      ogół tylko dwóch słów zaczynających się na k i ch). Ale najlepsza komunikacja
      była gdy próbowaliśmy mówić po chorwacku-po prostu szczery uśmiech i serce na
      dłoni.
      • Gość: monika do Elly IP: *.adsl.net.t-com.hr 18.01.06, 15:31
        Jak milo to czytac o chorwatach, tym bardziej, gdy ma sie jednego za meza, a
        dwoch polako-chorwatow (mieszancow) za synow.
        Pozdrawiam z deszczowej Chorwacji!
        • Gość: Elly Re: do Elly IP: *.mcon.pl 18.01.06, 20:26
          To się świetnie urządziłaś-masz męża, rodzinę i wakacje przez okrągły rok-tylko
          pozazdrościć! A my tu ze swoimi musimy przez cały rok marzyć a tylko przez dwa
          tygodnie zażywać uroków Chorwacji.Czasem jeszcze można z kimś pożartować na
          forum!Pozdrowienia z mroźnego Przemyśla. W piątek otwierają nam wyciąg
          narciarski.
          • Gość: monika Re: do Elly IP: *.adsl.net.t-com.hr 19.01.06, 15:11
            Elly kochana widzisz Wy macie wyciag narciarski, a ja musialam jechać do
            Slowenii na narty!
            My mamy ladne lato, a Wy tam w Przemyslu (kochanym), bo pochodze z jego
            okolic!!!! - macie cudowna zime!
            Pozdrawiam!!!
            • Gość: Elly Re: do Elly IP: *.mcon.pl 19.01.06, 19:28
              Jaki miły zbieg okoliczności!Zimę mamy rzeczywiście piękną.Dzisiaj dosypało i
              jest jak w bajce. Ale człowiek zawsze tęskni za tym co odległe,nieodkryte,
              niedostępne. Chociaż w Twojej sytuacji może być na odwrót. Jeśli miałabyś jakąś
              sentymentalną potrzebę pogawędzenia z ziomalką, to zapraszam na swój prywatny
              adres: lpietal@wp.pl Serdecznie pozdrawiam.
        • Gość: Beata Re: do Elly IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.01.06, 08:40
          jacy sa mezczyzni w Chorwacji?dobry material na meza?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka