Dodaj do ulubionych

Morze-Chorwacja-czego się spodziewać?

23.08.05, 16:05
MOże moje pytanie niektórych rozśmieszy ale: jakich stworzeń mogę się
spodziewać w morzu (dokładnie-Riwiera Makarska)? Jeżowce, parzące meduzy,
kraby??? Warto zaopatrzyć się w specjalne, gumowe buty np. do windsurfingu???
Z góry dziekuję za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • emes-nju Re: Morze-Chorwacja-czego się spodziewać? 23.08.05, 16:23
      Jezowce w duzych (zwykle) ilosciach. Meduzy jakos nie rzucily mi sie w oczy :-) Kraby zwykle nie przekraczaja wiekoscia wyrosnietych pajakow ;-)

Buty warto miec ze wzgledu na jezowce i skaly. Lepsze od butow piankowych (delikatne) sa specjalne buty do kapieli - mozna je kupic za grosze w jakims supermarkecie sportowym w Polsce lub gdziekolwiek na miejscu. Zamiast butow polecalbym jednak pletwy :-) Uzupelnione maska i fajka. Warto.

pzdr
      • leedee Re: Morze-Chorwacja-czego się spodziewać? 23.08.05, 16:56
        ooo...że też wczesniej o tym nie pomyslałam-wielkie dzięki... Trzeba kombinować
        sprzęt ABC...
    • Gość: jurek Re: Morze-Chorwacja-czego się spodziewać? IP: 80.50.21.* 25.08.05, 22:59
      meduzy są i to boleśnie parzące no i nie zapominaj o skorpionach które w
      Chorwacji sie zdarzają
    • czarna_rozpacz rubasznego, weza morskiego...... 25.08.05, 23:22
      kazda dziewice sprawdzi:)
      • Gość: Anka Re: rubasznego, weza morskiego...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 07:56
        Skorpiony na szczescie nie w wodzie. Wejscia do morza po skalach lub
        kamieniste - piach to nieliczne wyjatki, kolec jezowca moze zepsuc caly urlop,
        nie warto ryzykowac. Buty do kapieli w Chorwacji niezbedne, mozna je kupic u
        nas lub na miejscu w podobnej cenie, na sucho musza mocno opinac stope. Woda
        przecudnej urody, widocznosc swietna na duzych glebokosciach, maska, fajka i
        pletwy - jak najbardziej!!!
    • piort Re: Morze-Chorwacja-czego się spodziewać? 26.08.05, 08:56
      Na wyspie Murter jest zatoczka, a wniej mała kamienna wysepka na którą
      pływaliśmy się opalać. Pewnego razu koleżanka czekając na nadpływający ponton
      stanęła w wodzie do pół łydki i nagle mówi: Coś mnie łapie za nogę, spojrzała i
      w krzyk. A to była duża ośmiornica. Próbowałem ją złapać i nawet udało mi się
      ją kijem wyrzucić na skały, ale ześlizgnęła się, puściła atrament i gdzieś
      schowała. Żona to nakręciła kamerą, niestety analogową i w pośpiechu, ale widać
      że bydle ma co najmniej metr długości od łba do końca macek. To jeszcze nowe
      niebezpieczeństwo, ale najgroźniejsza jest Rakija w ilościach zwyczajowo
      spożywanej polskiej wódki.
      • ddb2 Re: Morze-Chorwacja-czego się spodziewać? 26.08.05, 09:13
        A dlaczego probowales ja zlapac??? ona byla u siebie, to wy byliscie intruzami!
        • Gość: cro-expert Re: Morze-Chorwacja-czego się spodziewać? IP: *.dialin.iskon.hr 26.08.05, 09:27
          re:piort
          ale koszmarny sen!!!
          za dužo rakii wypiłeš
          • Gość: Piort Re: Morze-Chorwacja-czego się spodziewać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 20:56
            Mam z tego zdarzenia film, co prawda analogowy, ale dowód jest. Jeszcze wiekszą
            osmiornicę widziała moja żona w Molunacie, ale zdjęcia jej zrobili jacyś Czesi,
            którzy mieli aparat do zdjęć podwodnych. Co z Ciebie za cro-expert? A wiesz że
            na Krk-u na campingu Glawatok codziennie oglądalismy delfiny płynące wcześnie
            rano całą rodziną w stronę Rjeki, a po południu wracające na południe? A rakiję
            piję tylko w ostateczności.
        • Gość: Piort Re: Morze-Chorwacja-czego się spodziewać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 21:04
          A ryby i owoce morza jadasz? Sam ośmiornic nie lubie, ale kiedyś upolowałem
          taką w zatoce Korynckiej i ofiarowałem greckiej rodzinie biwakującej obok. Byli
          bardzo szczęsliwi i wdzięczni.
          Twoje rozumowanie może prowadzić do absurdu, zawsze coś jest jakimś kosztem.
          • Gość: ddb2 Re: Morze-Chorwacja-czego się spodziewać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 09:05
            "Zawsze cos jest jakims kosztem"
            Piort chyba ci sie w glowie pomieszalo, polowales na te osmiornice, bo byles
            glodny?
            Jest taki typ czlowieka - potrzebne, niepotrzebne, byleby zabic!
            • czarna_rozpacz to bylo porakijowe delirium tremens..... 27.08.05, 22:18
              a nie osmiornica,
      • Gość: jc Re: Morze-Chorwacja-czego się spodziewać? IP: 81.210.22.* 21.03.06, 12:57
        > Próbowałem ją złapać i nawet udało mi się
        > ją kijem wyrzucić na skały, ale ześlizgnęła się, puściła atrament i gdzieś
        > schowała. Żona to nakręciła kamerą, niestety analogową i w pośpiechu, ale
        > widać

ojej to dopiero historia, szkoda że jej nie pokonałeś. Wysłaliście film do
        śmiechu warte?
        Bydle powiadasz...
    • Gość: Allegra Re: Morze-Chorwacja-czego się spodziewać? IP: *.chello.pl 26.08.05, 21:03
      Nurkuję w Cro. Ośmiornice wcale nie sa rzadkością, ale sa malutkie, nie jakies
      czarne stwory wciągające całe statki pod wodę ;) uda się czasem taką wziąć do
      ręki, trzeba uważać, żeby się człowiekowi pod butlę nie schowała, bo
      przestraszona :)
      Natomiast jeżowce jak najbardziej, trzeba się wystrzegać, bo bliskie spotkanie
      jest niemiłe. Meduzy raczej niekoniecznie, to nie Bułgaria ;)
    • Gość: andrew Re: Morze-Chorwacja-czego się spodziewać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 22:15
      trzeba uważać na jeżowce ale bylem już 5 razy i obyło się bez jakichś tam
      butów, także raczej olej te dramatyzujące komentarze dot. jeżowców i innych
      stworów. Jak będziesz uważać to nic ci nie będzie.
    • Gość: leedee Re: Morze-Chorwacja-czego się spodziewać? IP: *.aster.pl 29.08.05, 11:38
      Dziekuje wszystkim za komentarze...juz za tydzień bede w drodze na Makarską:),
      oczywiscie nie omieszkam zabrać sprzętu ABC i gumowych butków...żaden jeżowiec
      nie zepsuje mi tego wyjazdu:)
      Pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka