23.08.05, 18:28
bardzo prosze o wiarygodne, sprawdzone informacji o koniecznosci posiadania
waznego paszportu. Ocknelam sie z reka w nocniku, mam ale niewazny.
Słyszalam, ze przy wjezdzie na Chorwacje trzeba tylko pokazac, ze jest. Czy
to prawda? Czy moze lepiej od razu sie przyznac i usilowac negocjowac wjazd
na dowod?
Obserwuj wątek
    • Gość: zera Re: paszport IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 19:23
      Byłam w tym roku i trzy lata temu. Trzy lata temu sprawdzali, a teraz tylko
      kazali pokazać, nie brali go do ręki, ale na to nie ma co liczyć. Teoretycznie
      możnaby mieć nieaktualny, bo niby nie patrzą, ale na to nie radzę liczyć.
      Wjeżdżając do Czech celnik zapytał o paszport, ale dlatego, że przytoczył nam
      zdarzenie z poprzedniegoo dnia: jacyś ludzie jechali też do Chorwacji i gdy ich
      zapytał o paszporty jedna kobieta stwierdziła, że przecież już nie trzeba, on na
      to, że i owszem, w UE, a Chorwacja nie należy. On mógł ją przepuścić, ale nie
      radził jechac dalej, bo w Chorwacji mogło być gorzej. Nie wiem, czy warto liczyć
      na szczęście, że nikt nie poprosi. Wiadomo, jak się ma to nie sparawdzają, a jak
      się nie ma - pech... Jak w życiu. Ja tez dość póżno ocknęłam się, że mi się
      skończył (3tyg przed wyjazdem) i biegłam wyrabiać nowy. Zdążyłam przez 1,5 tyg.
      Teraz w koncówce wakacji - może się uda szybciej. Pewnie większość napisze -
      jedź, i tak nie sprawdzają, ale jak mówię, sprawdzali nas przynajmniej czy mamy.
      Życzę, byś zdążyła. Pozdrawiam:-)
      • anialew Re: paszport 24.08.05, 22:59
        dzięki, nie zdążę, wyjezdzam jutro:)))
        Nic nie rezerwowalam, nie mam dzieci, wiec jak mnie nie wpuszcza to odbijemy z
        mezem na Węgry...
        Ale mam nadz. ze jakos...
        Pozdrawiam.
        • Gość: Jola Re: paszport IP: *.radom.pl 24.08.05, 23:56
          Byłam na dowód w początku sierpnia, wcześniej upewniłam się w ambasadzie
    • Gość: Allegra Re: paszport IP: *.chello.pl 26.08.05, 21:36
      Ambasada Chorwacji zapewnia, że obywatele Polski mogą wjeżdżać na dowód
      osobisty. Natomiast na pewno na dowód nie wpuszczają do BiH.
    • Gość: mkj Re: paszport IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 00:31
      tydzie n temu jechałem samochodem z PL przez Niemcy, Austrie Słowenię do
      Chowachji na nowy dowód i mnie wpuscili bez żadnych kłopotów,
    • Gość: Czarek Re: paszport IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.05, 16:39
      Mozesz smialo jechac na dowod - pod warunkiem ze niebedziesz przekraczala
      granicy z BiH . Sprawdzone empirycznie - masa ludzi juz tak jezdzi . Republika
      Chorwacji jednostronnie przyjela ustawe/uchwale czy co tam ze obywatele polscy
      moga wjezdzac do Chorwacji na podtsawie paszportu lub dowodu osobistego .
      Oczywiscie jako prawa obywatelka masz na pewno swiadomosc ze lamiesz polskie
      prawo przekraczajac tamta granice bez wymaganych prawem polskim dokumentow .
      Wiec gdyby potem snily ci sie koszmary to nie mow ze nie uprzedzalem :-)
      A tak na powaznie sa pewne ograniczenia wynikajace z faktu braku posiadania
      paszportu - np nie mozliwy jest powrot do kraju droga lotnicza , utrodnione
      korzystanie z bankow itd . Da sie jednak z tym zyc :-)
      • anialew Re: paszport 23.09.05, 20:12
        dzieki wielkie za info, sprawdzilam empirycznie ze :
        1 nowy dowod osobisty wystarczy
        2 jak sie wjezdza w kolejce z innymi samochodami, to celnicy sprawdzaja w
        paszporcie czy ja to ja i tyle.
        wiem tez o tym, o czym ambasada zapewnia, ale z drugiej strony bez paszportu
        nikt mnie nie zamelduje, a wchorwacji nalezy byc zameldowanym po 1 dniu pobytu
        i teoretycznie celnicy przy wyjezdzie powinni zadac okazania jakiegos tam
        kwitka, ale w praktyce tego nie robia. a ja i tak nie planowalam zatrzymywania
        w hotelach (oni raczej melduja).

w kazdym razie dreszczyk emocji zwiazany z brakiem paszportu byl niczym w
        porownaniu z wrazeniami wywiezionymi z chorwacji.
        dzieki wszystkim za info.
      • jot.be Re: paszport 07.10.05, 11:04
        >> np nie mozliwy jest powrot do kraju droga lotnicza ,

Czy ktoś może mnie oświecić dlaczego niby miałby nie być możliwy??
        Pozdr
    • Gość: Monika Re: paszport IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.05, 21:39
      A ja po wyjsciu za maz zmienilam nazwisko i adres. A paszport ten sam...
      Przejade granice?
    • Gość: podróżniczka Re: paszport IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.05, 15:53
      spokojnie byłam wChorwacji wiekszosc wjechała na dowód osobisty
    • Gość: Maciek Re: paszport IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.05, 14:49
      Witam Wróciłem parę dni temu, przed wyjazdem czytałem ten post, specjalnie
      pytałem się celnika chorwackiego co i jak. Bywa, ze puszczą, ale nie powinni, a
      duzy problem może wystąpić jadąc do Dubrownika, przez Bośnię--tutaj paszport
      jest konieczny, mnie prosili też o zieloną kartę. Te kraje to nie UE, nalezy o
      tym pamiętać. Pozdro
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka