Dodaj do ulubionych

Chorwacja jest cool !!! Dalmacja - raj !!!

29.08.02, 11:20
Kochani !!!
Pragnę serdecznie podziękować tej osobie, która poleciła mi camp PRAPRATNO.
Jest tam przecudnie !!! Był to trzeci camp i ostatni, na któym mieszkaliśmy.

1szy był to "Borik" w Zadarze - nie polecam, choć aż tak źle nie było, ale
plaża nie ta... wchodziło się do wody "od brzegu", dno jakieś mętnawe (w
porównaniu do dalszych zwiedzonych miejsc), chroniczny brak ciepłej wody
(mieli awarię obiecując, że za rok wymienią wszystko na nowe)i w ogóle jakoś
mi to nie pasowało do końca... nie tak wyobrażałam sobie Chorwację.

Drugim campem był "Solaris" k. Szybenika. To duży kompleks hotelowo-
campingowy, na ogromnym terenie, ale tam było już cudnie względem
otaczających mnie widoków. Rozbiliśmy się nad samiutkim morzem. Zejście do
wody było od razu na głęboką wodę (po drabinkach), dalej dla dzieci zejście
normalne + basen, vis a vis widoki na górzyste wyspy, w końcu zobaczyłam
lazury !!! Woda krystalicznie czysta, dno super do nurkowania, coś
fantastycznego. Warunki na campie o wiele lepsze niż na poprzednim, lecz i
tak były problemy z ciepłą wodą.

3ci camp - moje ukochane PRAPRATNO !!! Jak tam dotarliśmy, wiedziałam, że to
jest to! Mieszkało się w gaju oliwnym (oliwki spadały czasem na główkę, ale
nic to !!! ;-). Plaża piaszczysta, ale mała, chodziło się więc dalej, na
skałki, gdzie zejście do wody było już oczywiście inne. Woda super, widoki
super. Camp otoczony jest górami... cos pięknego !!! W ogóle jest on
usytuowany z dala od drogi głównej, jest to mały, kameralny camp i mnie to
właśnie pasuje. 60 km do Dubrovnika, blisko na wyspy (np. Korcula -
piękna !!!, Mljet - piękny!!!)...., sam Ston (kilka km) słynie z kuchni z
owoców morza, z muru obronnego podobnego do chińskiego... Coś fajnego,
naprawdę !!!
To ,że w 1szym tygodniu złamałam nogę powoduje, że nie wszystko zdołałam
zobaczyć. Więc tak czy owak muszę tam wrócić!!! Na pewno wybiorę
PRAPRATNO !!! Jeszcze raz dziękuję tej osobie, która mi ten camp poleciła.
Wielka HVALA !!! ;-)

P.S. Przejazdem zaglądaliśmy na inne campy. Makarska - nie dla mnie, nie
polecam za żadne skarby campu w Omis'u (matko wszystko widać z magistrali
głównej co się tam dzieje!!! łeeee...), mieliśmy się przemieścić do sławnego
campu RUDINE - fajne, lecz duży... nie chcieliśmy zamienić Prapratno na niego.

Po wielkim krótce to tyle.
Chorwacja to przepiękny kraj zachwycający przyrodą !!! Ten, kto jest wrażliwy
na piękno natury, lubi czystą lazurową wodę, przepiękne widoki pod nią...
polecam Chorwację z całego mego szczerego serca !!!
Powiem Wam na koniec, że niezła traperka się ze mnie zrobiła ! ;0)
Gipsik sobie tam zdjęłam i nurkowałam... inaczej chyba bym umarła z żalu ;-)
pozdrawiam serdecznie
meganka2
Obserwuj wątek
    • meganka2 Re: Chorwacja jest cool !!! Dalmacja - raj !!! 29.08.02, 11:34
      acha !!!
      co do cen !!!
      ludzie, wy układaliście specjalne wątki nt. cen chorwackich, że drogo, że
      niedrogo... cała epopeja !!!
      ja zdementuję raz a dobrze wszystkie plotki nt. cen w Chorwacji:
      Oczywiście należy wziąć sobie jedzonko z Polski, tym bardziej na camp. Jednak
      dzieląc te ich kuny na pół, ceny są naprawdę porównywalne do polskich (znam te
      z mego miasta, czyli z Łodzi).
      Nie straszcie, że tam drogo, bo to nieprawda.
      pozdr
      meganka2
    • Gość: bah Re: Chorwacja jest cool !!! Dalmacja - raj !!! IP: 213.192.80.* 29.08.02, 13:18
      > Więc tak czy owak muszę tam wrócić!!! Na pewno wybiorę
      > PRAPRATNO !!!
      Cześć !
      Oczywiście, Peljeśac i okolice są super, o czym już pisałem.
      Mnie zauroczyła malownicza plaża DIVNA, obok niewielkiego campu, po drugiej
      stronie Trpanja. Jeśli byłaś, to napisz, co o niej sądzisz. A jeśli nie, to
      zajrzyj tam następnym razem. Myślę, że warto.
      Pzdr.
      bah
      • meganka2 Re: Chorwacja jest cool !!! Dalmacja - raj !!! 29.08.02, 14:52
        nie byłam... co nie oznacza, że nie będę... postaram się bardzo by pojechać tam
        w przyszłym roku i obejrzeć sobie polecone przez Ciebie miejsce. Hvala! ;-)
        pozdrawiam żyjąc wakacyjnymi wspomnieniami jeszcze....
        meganka2
        • Gość: bah Re: Chorwacja jest cool !!! Dalmacja - raj !!! IP: 2.4.STABLE* / 172.20.6.* 29.08.02, 22:33
          Meganka, "to co Ty wiesz o ..." Peljeśacu ? :-)))))
          Może to kwestia gustu, ale nawet sami Chorwaci uznali DIVNĘ za jedną z 3
          najpiękniejszych plaż w kraju... kamyczkowa, ale z piaszczystym dnem, z
          wysepką, skalistymi górami wokół, a kostiumy nie są obowiązkowe... Oni nawet
          nową, malowniczą drogę tam ostatnio remontowali (Trpanj - Duba Peljeśka)... Oj,
          bo się rozmarzam.
          Jeśli nie byłaś, to polecam jeszcze :
          1. Droga Kuna - Crkvice {mrożące krew w żyłach, asfaltowe serpentyny na
          szerokość 1 samochodu do wymarłego - we wrześniu - miasteczka i portu !!!}.
          2. Trasa do Loviśte {przepiękny widok na Korćulę z Viganja}.
          A ostrygi myślę, że spróbowałaś w Malim Stonie...
          Pzdr.
          bah
          • meganka2 Re: Chorwacja jest cool !!! Dalmacja - raj !!! 30.08.02, 10:20
            Gość portalu: bah napisał(a):

> Meganka, "to co Ty wiesz o ..." Peljeśacu ? :-)))))

-
            • Gość: bah Re: Chorwacja jest cool !!! Dalmacja - raj !!! IP: 2.4.STABLE* / 172.20.6.* 01.09.02, 21:14
              >Cześć Meganka !
              Wiesz, są tacy, co nas podsłuchują (podobno z przyjemnością)...
              Więc, jeśli masz jeszcze jakieś pytania dotyczące Twojego przyszłorocznego
              wyjazdu (np. nt.: SK, SLO, HR), to spróbuję Ci pomóc.
              Dla mnie, planowanie wakacji jest ich jesienno-zimowo-wiosenną namiastką (a na
              2003 r. planuję pogranicze I/SLO + Cres + Lośinj + ?).
              Oczywiście, Południowa Dalmacja jest najpiękniejszą częścią HR, więc gdyby
              znudził już Ci się Peljeśac [:-))))], to nie szukaj daleko : camp w Molunat
              jest także pięknie położony. A ponieważ leży za Dubrownikiem i Cavtatem, myślę
              że trafiają tam tylko prawdziwi miłośnicy piękna Natury. A jak policja
              czarnogórska się ucywilizuje, warto zrobić wypad do Boki Kotorskiej i na Sv.
              Stefan.
              Pzdr. serdecznie.
              bah
              • Gość: L. Re: Chorwacja jest cool !!! Dalmacja - raj !!! IP: *.utaonline.at 01.09.02, 22:26
                Nie podobno...... tylko z prawdziwą przyjemnością. Przecież to cały urok tego
                forum. Czytasz ludzi, którzy piszą jak jeszcze jest pięknie na tym świecie,
                zachwycają się tym i podpowiadają co jeszcze można zrobić, by to
                przedłużyć.Piszcie, piszcie do siebie.L.
                • Gość: bah7 Re: Chorwacja jest cool !!! Dalmacja raj !!! do L. IP: ProteriansFwNet:* / 172.20.6.* 01.11.02, 00:22
                  Gość portalu: L. napisał(a):

> Nie podobno...... tylko z prawdziwą przyjemnością. Przecież to cały urok
                  tego forum. Czytasz ludzi, którzy piszą jak jeszcze jest pięknie na tym
                  świecie,zachwycają się tym i podpowiadają co jeszcze można zrobić, by to
                  > przedłużyć.Piszcie, piszcie do siebie.L.

L. !

Twoje słowa były jak zawsze bardzo miłe...
                  Jak sądzisz, z jakim wyprzedzeniem młode dziewczyny zaczynają myśleć o letnich
                  wakacjach ? - bo dopiero wtedy Meganka2 tu zajrzy...
                  Chętnie bym od Niej cóś jeszcze przeczytał, czasem się za Nią rozglądam, ale
                  Ona na razie, niestety, ogranicza się myślami do tej swojej Łodzi...

Pozdrawiam
                  bah7
                  • Gość: L. Re: Chorwacja jest cool !!! Dalmacja raj !! do bah IP: *.utaonline.at 06.11.02, 19:38
                    No tak.To Ty nie wiesz, że w Łodzi są najlepsi chłopcy. Ja sam tam studiowałem
                    i widziałem tę wspaniałą konkurencję ( co prawda patrzyłem głównie
                    na "łodzianki" i coś z tego zostało ... na całe życie). Myślę, że Maganka się w
                    końcu oderwie i odezwie do...gdańszczanina.Pozdrowienia.l.
                    • Gość: bah7 Re: Chorwacja jest cool !!! Dalmacja raj !! do L. IP: ProteriansFwNet:* / 172.20.6.* 06.11.02, 20:41

Witaj L. !

No tak, tego właśnie się obawiałem...
                      Zobaczymy, może jednak łodzianki wracają... na właściwe Forum.
                      Mróz ściska coraz bardziej, więc może Ona wkrótce zatęskni za chorwackim
                      słoneczkiem i tu się odezwie do... mieszkańca pięknego miasta na 7 wzgórzach
                      (to nie Gdańsk).

Pozdrawiam serdecznie

P.S.:
                      Jeszcze parę bluzgów na stronie 'Grecja' i będzie tam więcej postów niż 'u
                      nas'...
                      • Gość: L. Re: Chorwacja jest cool !!! Dalmacja raj !!do bah IP: *.utaonline.at 06.11.02, 21:48
                        Wiesz, już kiedyś miałem napisać.. że jestem szczęśliwy, że piszę w Forum o
                        Chorwacji a nie o Grecji.Swego czasu czytałem tam wszystko..i byłem przerażony -
                        tyle nieuprzejmości, wzajemnej niechęci, tyle skrajnych reakcji...i pytałem
                        siebie ..dlaczego? po co ludzie zamiast anonimowo sobie (do)pomagać,sobie
                        anonimowo ubliżają. W końcu nie napisałem tego, przestałem " Grecję" czytać ale
                        widzę, że inni reagują podobnie.Opowiadałem nawet o tym mojemu dobremu
                        znajomemu Grekowi a on mówi, że to w... naturze Grecji- od początkowej
                        demokracji do jawnej kłótni ( dlatego niby stamtąd uciekł do A.)Pocieszam go,
                        że u Polaków nie lepiej (i chyba wszędzie u ludzi).W każdym razie ten Grek robi
                        świetne tzaziki, A.-cy też się kłócą(właśnie Haider "rozwala"swoją
                        partię,wkrótce czas na Leppera)a u nas wszyscy się zwołują (czy się jeszcze
                        czytamy)i pocieszają(wrótce lato).Zostaję tu (i we W.).Pozdrowienia.L.
                        • Gość: bah7 Re: Chorwacja jest cool !!! Dalmacja raj !!do L. . IP: 213.192.80.* 07.11.02, 12:48
                          Witaj L. !

W Grecji nie byłem, nie będę się więc wypowiadał nt. tubylców, ale oglądałem
                          ostatnio bardzo miły film o Santorynie (zajrzyj na "Korsykę")...
                          W Austrii bywam, ale, wybacz, zdecydowanie wolę przyjacielskość Słoweńców...
                          A 'meganka' tu dziś zajrzy, zobaczysz !
                          Tzn. staram się, ale mam pewien problemik...
                          Zajrzyj też czasem na moje wątki.

Pozdrawiam
                          bah7
                          • meganka2 Panowie BAH i L !!! 07.11.02, 16:12
                            Pan Bah ma zdolności podświadomego przekonywania !!! ;-) Coś z tym trzeba
                            zrobić bo to trudna sztuka - umieć wpływać na ludzi ;-)))))))

Bardzo mi miło, że mnie wspominaliście. Nie pomyślałabym, że ktoś jeszcze
                            pamięta o megance piszącej dawno dawno temu o swoich cudnych chorwackich
                            wojażach....
                            Bah pyta od kiedy młode dziewczęta ;-) planują urlopy....
                            Hmmm.... skąd on wie, że jestem młoda ??? ;-) Czyżby miał inne tajemne
                            zdolności ??? ;-) Otóż ja odpowiem tak: z młodymi dziewczynkami bywa różnie....
                            Zwykle nie jeżdżą same na wakacje... więc nie planują jak nie mają wojażowego
                            partnera/rki. Wtedy wakacyjne plany są czynione ad hoc, co w dzisiejszych
                            czasach nie jest złe i nazywane spontanem ;-) Jeśli ma się z kim, za co - świat
                            stoi otworem !!!! Jadę tam gdzie chcę !!!
                            Jak nie mam z kim - pat - nie pojechałabym daleko sama... poza tym SMUTNO !!!
                            Jak nie mam pieniędzy - pat - tym bardziej nie jadę ;-)
                            Wiecie co ??? Bah właśnie mi uświadomił, że ja NIGDY nie planowałam swoich
                            wakacji z dużym wyprzedzeniem... I chyba źle na tym nie wychodziłam... ;-)
                            Tak jest także i w tym roku... gdzie pojadę na urlop w 2003 ??? Tego nie wie
                            nikt .......... ;-) Jest tyle miejsc do zobaczenia .... Jednakże... dla mnie
                            warunkiem spędzenia fajnych wakacji jest .... dostęp do czystej i ciepłej
                            wody... (oczywiście nie tylko na campie ;-)))

Ale się rozpisałam !!!
                            Pozdrawiam WAS chłopaki BAH i L bardzo bardzo serdecznie !!!
                            P.S. Przyznam szczerze, że rzadko teraz zaglądam na Forum, nawet łódzkie. No
                            time unfortunately....
                            meganka2
                            • Gość: L. Re: Panowie BAH i L !!! i ..re IP: 212.152.232.* 07.11.02, 16:25
                              O Boże Maganka zajrzała. Proszę wybacz!!! ..i zaglądaj tu często.Pokorne
                              pozdrowienia.L.
                          • Gość: L. Re: Chorwacja jest cool !!! Dalmacja raj !!do bah IP: 212.152.232.* 07.11.02, 16:22
                            ...A mnie też Maganka zastanawia, jednak chyba dzisiaj nie zajrzy.Za to Ty też
                            zajrzyj na moje forum o Wiedniu, odpisałem Ci (co prawda po tygodniowej
                            przerwie spowodowanej wyjazdem ),wszystkie wasze wypowiedzi czytam choć nie
                            zawszę piszę- no bo co? jak nie mam nic mądrego do powiedzenia to co mam pisać?
                            W Grecji też nie byłem i póki co skutecznie odpieram żądania mojej żonki, która
                            tam pragnie...( pewnie chce zobaczyć jakiegoś Greka, takiego jak na tych
                            wspaniałych pomnikach).... Chorwacja i Rab-ianki mi wystarczą.A tak na
                            marginesie , tutaj mówi się, że prawdziwy Wiedeńczyk to ten, który za dziadka
                            ma Czecha, Węgra albo Polaka ( to tak o słowiańskości- zobacz kiedyś książkę
                            telefoniczną z Wiednia).Pozdrowienia.L.
                            • Gość: bah7 Re: Chorwacja jest cool !!! Dalmacja raj !!do L. . IP: 213.192.80.* 08.11.02, 08:47
                              Cześć L. !

Oczywiście, czytałem Twoją odpowiedź... Wiednia mi nie zaliczysz... :(
                              Z przyczyn obiektywnych, muszę zrezygnować z dłuższego zwiedzania W. z
                              Blondynką pieszo lub rowerem.
                              Może, jako okoliczność łagodzącą, uznasz, że planuję niemiecko-języczną wiosnę :
                              Hallstatter See w Salzkammergut, czyli "raj na ziemi", jak mawiał Cesarz
                              Franciszek Józef I oraz Berchtesgaden ? :o)))
                              A z tą Grecją, to rzeczywiście musimy uważać (choć HR mi nie wystarcza)... ;o)))
                              No, a może ci słowiańscy Wiedeńczycy wreszcie by podjęli decyzję o budowie
                              autostrady do Bratysławy ?!

Pozdrawiam
                              bah7
                              • Gość: L. Re: Chorwacja jest cool !!! Dalmacja raj !!do bah IP: *.utaonline.at 09.11.02, 19:01
                                No tak, wyjeżdżasz w miejsca rzeczywiście bardzo ładne i latem i zimą .. a
                                przede wszystkim wiosną, gdzie tak zielonych łąk i takiego ..spokoju nie często
                                można spotkać. Bardzo lubię tamte okolice i swego czasu jeździłem tam często.A
                                co do autostrady, zarówno w kierunku Bratysławy jak i ..Polski (
                                Drasenhofen/Mikulov )planują zbudowanie do 2008-2010. Póki co najdzielniej
                                radzą sobie Czesi, już wkrótce otworzą objazd wokół Ołomuńca a za Cieszynem
                                zaczynają już kopać.Pozdrowienia.L.
                                • Gość: bah7 Re: Chorwacja jest cool !!! Dalmacja raj !! do L. IP: ProteriansFwNet:* / 172.20.6.* 09.11.02, 20:52
                                  Witaj L. !

A czemu to przestałeś już jeździć w rejon Salzburga ?
                                  Polska autostrada "słońca" A1, powstaje, ale tylko wirtualnie (tfu !, sorry !).
                                  Teraz to chyba byłoby mi łatwiej przejechać - w drodze do HR - przez Nową YU,
                                  niż przez PL...
                                  Może w Unii zaczniemy wreszcie budować - jak E, bo na głupoty, to chyba
                                  dofinansowania nie dostaniemy, jak myślisz ?
                                  A Meganka jest jak kometa... Ciekawe, jaki ma teraz termin ?

Pzdr.
                                  bah7

• Gość: L. Re: Chorwacja jest cool !!! Dalmacja raj !! do bah IP: 193.154.158.* 10.11.02, 14:29
                                    Co prawda troche odstepujemy w tym watku od Chorwacji wiec, zeby tak cos
                                    nawiazac do glownego tematu, to napisze: bahu w rejon Salzburga przestalem
                                    jezdzic bo ....skonczyla sie wojna w Chorwacji oraz zaczelo mi sie znowu
                                    podobac w krajach slowianskich.A co do Uni.. to mam nadzieje, ze rzeczywiscie
                                    cos sie w Polsce zmieni... jezeli tam Polska w koncu wejdzie ( mam nie tylko na
                                    mysli opor zewnetrzny ale i reakcje rodakow - wlasnie wkrotce ma tutaj odczyt
                                    jeden Pan z LPR, ktory bedzie przekonywal obywateli tego miasta do " Europy
                                    narodow" , wybieram sie tam, choc wlasciwie ich przekonywac nie trzeba -
                                    Austriacy stawiaja Polakow NA OSTATNIM miejscu w "wyscigu").Ale to tak na
                                    marginesie.Juz zaczynam planowac " wiosne".Slowacja i Slowenia zdecydowanie w
                                    czolowce ( lato- oczywiscie Chorwacja).Pozdrowienia.L.
              • meganka2 Re: Chorwacja jest cool !!! Dalmacja - raj !!! 02.09.02, 09:57
                oj czuję, że lubimy podobne wrażenia estetyczne !!!
                a jeśli będę jechać do Chorwacji za rok (dopiero buuuuu...) na pewno się z Tobą
                skonsultuję ;-) 100 %
                dzięki serdeczne
                pozdrawiam
                meganka2
                • Gość: bah7 Re: Chorwacja jest cool !!! Dalmacja - raj !!! IP: ProteriansFwNet:* / 172.20.6.* 08.11.02, 00:04
                  Witajcie !

Meganka zajrzała tu znów ! Jak zawsze : młodzieńcza, miła, grzeczna i
                  uprzejma... Aż się chce czytać ! Czyżby to możliwe, aby taka osóbka nie
                  miała wojażowych ofert do wyboru ?
                  A ponieważ napisałaś już prawie 700 postów, to coś niecoś o Tobie jest ogólnie
                  wiadomo... :o)))
                  No cóż, chciałbym umieć wpływać na ludzi, szczególnie... :)))
                  Myślę, że i ja i L., służymy Ci radą przy Twoich ewentualnych pomysłach
                  wybrania się poza Twoje miasto, szczególnie gdzieś dalej...
                  Czy wiesz, że większość kobietek z Forum macha do L., kiedy przejeżdżają przez
                  Wiedeń ?
                  Liczę, że Cię jeszcze poczytamy...

Pozdrawiam ciepło w mroźną północ

bah7
                  • Gość: Tomek Re: Chorwacja jest cool !!! Dalmacja - raj !!! IP: *.crowley.pl 17.03.03, 13:18
                    Wracam do tego starego już postu.
                    Czytając Wasze wypowiedzi (L, Bah i Meganki2) wnoszę że byliście na półwyspie
                    Peljasac. Ja w tym roku się tam wybieram i szukam jakiegoś apartamentu na 6-8
                    osób na przełomie lipca i sierpnia. Może możecie coś polecić. Z utęsknienim
                    czekam.

PZDR
                    • Gość: bah7 Re: Chorwacja jest cool !!! Dalmacja - raj !!!... IP: 195.117.159.* 18.03.03, 08:33
                      Witaj !

Wybierasz się w szczycie sezonu, więc zarezerwuj sobie teraz apartament.
                      Ja korzystam z "Interhome".
                      Ostatnio podawałem też linki na strony internetowe...
                      W Orebiću byłem we wrześniu, więc nic nie rezerwowałem, tylko wybrałem sobie -
                      po przyjeździe - pokój z tarasem od strony morza, ok. 5 m od plaży...

Oby do Wiosny !

3.

bah7

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka