Dodaj do ulubionych

Pakostane, Drage

IP: 81.15.181.* 17.07.06, 10:32
Czy ktos mógłby mi napisać cos więcej na temat tych miejscowości?

Co warto zwiedzic w okolicy?

Ile kosztuje mniej-więcej rejs na Kornaty dla dorosłej osoby?

A może ktos może mi polecić jakies sprawdzone niedrogie kwatery dla dwóch
osób z kuchnia?
Z góry dziekuję za pomoc!
Obserwuj wątek
    • Gość: Łukasz Re: Pakostane, Drage IP: *.makler.local / 195.187.134.* 17.07.06, 10:44
      miejsce jest super,
      nie za duże, nie za małe...
      najfajniejsze plaże są pomiędzy Pakostane a Drage - tuż przed tablicą z nazwą
      miejscowości Drage.
      Kornati - z Pakostane pływa kilku różnych przewoźników. Ceny to około 200-230
      kun za dorosłą osobę. Wszyscy płyną jednak w to samo miejsce a mianowicie do
      parku krajobrazowego telasica - tam jest około 2 godziny przerwy na kapiel w
      jeziorze Mir - bardzo fajna atrakcja - jezioro jest bardzo słone! oraz na
      podziwianie klifów wyspy Długi otok. Potem jest godzinny lunch na stateczku -
      podają rybę, mięso i sałatkę (zauważyłem, że na wszystkich statkach jedzenie
      jest identyczne!). Cały rejs trwa od 9:00 do 17:00.
      Z Pakostane polecam też rejs promem na wyspę Vrgada - promy kursuję kila razy
      dziennie - bilet to 12 kun za osobę. na wyspie są piaszczyste plaże i bardzo
      ładne widoki.
      Pakostane i Drage z jednej strony leżą nad morzem a z drugiej strony nad
      największym w Chorwacji jeziorem - Vransko. my często chodzilismy się kąpać do
      jeziora - woda na początku lipca była w nim znacznie cieplejsza.
      Wokół jeziora wytyczone są bardzo fajne trasy rowerowe - polecam!
      warto również objechać jezioro dookoła autem - przez miejscowość Vrana - można
      wtedy przyjżeć się zniszczonym w czasie wojny wioskom-widok jest iście
      niesamowity.
      Ł.
      • Gość: KAMA Re: Pakostane, Drage IP: 81.15.181.* 17.07.06, 10:56
        Bardzo dziękuje za info.
        Ja juz byłam na Kornatach, ale bardzo dawno temu, około 2-3 miesiące po tym jak
        skonczyła się wojna-mielismy tam znajomego na misji i dlatego wiedzielismy, że
        jest bezpiecznie-stąd zniszczenia widziałam zaraz po wojnie co robiło
        niesamowite i przerażające wrażenie-nie sądziałam, że po tylu latach cos
        jeszcze z tych zniszczen pozostało, bo póxniej była jeszcze raz rok po tym i
        niewiele juz było widac, ale bardzo dziekuję za ceny rejsów i opis tej
        miejscowosci, bo ja zawsze jeździłam do biogradu.
        Pozdrawiam
        • Gość: Łukasz Re: Pakostane, Drage IP: *.makler.local / 195.187.134.* 17.07.06, 11:05
          mnie się w Biogradzie nie podobało, podobnie jak w Zadarze.
          najbardziej podobał mi się park narodowy rzeki Krk oraz starówka w Trogirze.
          Niezły jest też Szybenik.
          w Pakostane, jak pewnie w każdej takiej nadmorskiej miejscowości są fajne
          knajpki - wogóle tamtejsze jedzenie jest bardzo dobre.
          my najczęściej jedliśmy w knajpie o nazwie Delfin - bardzo fajny podają tam
          Prsut.
          Ł.
          • Gość: KAMA Re: Pakostane, Drage IP: 81.15.181.* 17.07.06, 11:09
            A co to jest ten Prsut? Na pewno knajpke odwiedzę.
            My w chorwacji zwiedzilismy niestety tylko te Kornaty, ale bardzo mi się tam
            podobało i dlatego teraz chcę zabrac tam swojego chłopaka. Ale moze w pozostałe
            miejsca o których piszesz tez się wybierzemy.
            Martwię sie tylko, czy znajdziemy jakies kwatery, bo jedziemy w ciemno 29.07-
            12,08, a nie chcemy zapłacic majątku.
            A moze masz do polecenia jakies fajne niedrogie kwatery w tym okrwsie dla dwóch
            osób? Mój mail tilaa@interia.pl
            • Gość: Łukasz Re: Pakostane, Drage IP: *.makler.local / 195.187.134.* 17.07.06, 11:37
              prsut to takie narodowe danie w Chorwacji - sucha szynka.
              ja rezerwowałem nocleg przez www.adriatcia.net
              cena za 4 osobowy apartament w pierwszej połowie lipca to było 50 euro.
              myślę, że w tym okresie mogą być niestety trudności z noclegami ale jak
              poszukasz... kto wie!
              na rzekę Krk koniecznie się wybierzcie - to jakieś 40 km od Pakostane.
              pozdr
              łukasz
              • Gość: Łukasz Re: Pakostane, Drage IP: *.makler.local / 195.187.134.* 17.07.06, 11:38
                pomyliłem adres www, oczywiście chodziło o www.adriatica.net

a strona Pakostane i Drage: www.pakostane.hr

• Gość: Shims Re: Pakostane, Drage IP: *.adsl.net.t-com.hr 19.02.18, 18:30
                  Również na www.pakostane.net masz największą ofertę zakwaterowania w Pakostani i Dragama. Bezpośredni kontakt z właścicielami.
    • katasiaw Re: Pakostane, Drage 18.07.06, 15:23
      Podaję namiar na kwaterę, osobiście nie byłam u Tych ludzi, ale rezerwowałam
      dla znajomych, cena to 11euro za osobę, niedaleko morza ale też jest to
      bardziej zaciszne miejsce, ja rezerwowałam pisząc po niemiecku gdyż chyba
      mieszkają w Niemczech na co dzień.

Marko Balen <balen.marko@gmail.com>

Pozdrawiam
    • Gość: shime Re: Pakostane, Drage IP: *.adsl.net.t-com.hr 24.02.18, 15:22
      Jeśli szukasz spokojnego miejsca na wakacje, poleciłbyś Pakoćane. W pobliżu znajdują się 4 parki narodowe: Kornati, Krka, Paklenica i Plitvice oraz Park Przyrody Vransko Jezero. Dla każdego parku narodowego organizowane są jednodniowe wycieczki. Jezioro Vransko jest szlakiem rowerowym.
      Oferta zakwaterowania bez prowizji i bezpośredni kontakt z właścicielem masz na: www.pakostane.net/en

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka