Dodaj do ulubionych

Slowenia / jezioro Bled

IP: *.dip.t-dialin.net 02.09.06, 22:25
Wybieramy sie do Slowenii nad jezioro Bled do miejscowosci o tej samej nazwie.
Poniewaz jedziemy z malymi dziecmi, chcielibysmy najlepiej zatrzymac sie w
jakims fajnym gospodarstwie agroturystycznym (co by dzieciaki zobaczyly jak
krowa wyglada). Moze byc tez jakis fajny pensjonat, albo hotel gdzie dzieciaki
moglyby sie dobrze czuc. Za wszystkie pomocne posty z gory dziekujemy. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: facet85 Re: Slowenia / jezioro Bled IP: *.despolnet.pl 03.09.06, 10:13
      czesc, polecam Bled, bylem tam w tym roku jadac do Chorwacji, wybierzcie sie
      tez koniecznie nad jezioro Bohinj,
      niestety, w sprawie noiclegu nei pomoge, bo jedna noc spalem w Austrii nad
      Woerthersee pod Klagnefurtem (Maria Woerth), a nastepna juz w Goricy w kierunku
      Triestu
    • Gość: magdaszek Re: Slowenia / jezioro Bled IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 19:29
      pod Bledem jest mała wioska Koritno, a w niej gospodarstwo z kilkudziesiecioma
      krowami (nie wiem ile ich jest w oborze, bo nie liczyłam, ale po zapachu
      twierdze,ze dosć sporo)
      Jesli zniesiesz ten zapach jedź, dzieci beda miały wrażen mnóstwo. Moja rada, po
      zamknieciu okna nalezy ropylić ousta (dostepny na półce w Mercatorze w Bledzie)
      Dokładny adres to: Koritno 31, biały dom przy głównej drodze we wsi, jakies 2 km
      od jeziora Blejskiego. Za 2-osobowy pokój z aneksem kuchennym i łazienka
      płacilismy w sezonie 22 Euro.
      Pozdrawiam
    • Gość: Zbyszek Re: Slowenia / jezioro Bled IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 20:07
      Polecam :)
      jedno co weż karte -ichniejszych pieniążków nie kupisz w kraju :)
      Ja byłem tu i serdecznie polecam -super warunki za dwa pokoje w zeszłym roku 40
      EU we wrześniu.
      www.sloveniaholidays.com/podrobno.asp?id=19&jezik=EN
      Piękne położenie , z tarasu widzisz góry (niestety często szczyty zachmurzone )-
      warto też obejść jezioro prawie dookoła , warto też wybrać się do wąwozu
      Vintgar , inna ciekawostka to z końca wąwozu Vintgar na szczyt i do kościółka
      Św.Katarzyny - ten widoczek mam do dziś na pulpicie monitorka.
      I z drugiej strony Bled jest taka zalesiona góra -jak na chińskich fotografiach.
      Kiedyś tam wróce :) we wrześniu niestety już momentami może być chłodnawo , a
      co gorsze chmury zasłonią szczyty.
      Bled ogólnie jest bardzo drogie -ale ta oferta naprawde była dośc korzystna
      warunki kosmos , kuchnia z płytą ceramiczną , jadalnia jak w domu , piękny
      domek , sporo kwiatów.
      jak coś to jeszcze masz mój mail zib26 małpa interia.pl mam troszke fotek(małpa
      aby nie spamowały mi automaty ).
      Co do krów to nie pamiętam ale nad jeziorko trzeba wziąć chlebek .....
      nas "napadły" miliony łabędzi,gęsi,kaczek -frajda dla dzieci jak goni Cie za
      kawałkiem bułki kilkaset ptaków różnej maści :)
    • Gość: nightbird Re: Slowenia / jezioro Bled IP: *.chello.pl 06.09.06, 13:18
      Czesc,
      Bled jest piękny, byliśmy tam z żoną w lipcu - na prawdę polecam. Jedyną wadą
      są ceny - to droga miejscowość - w końcu bywają tu gwiazdy showbiznesu :) Jeśli
      chcecie trochę zaoszczędzić warto pojechać 30 km dalej nad Bohnijski Jezero -
      miejscowosc Ribcev Laz. Tu zaczyna się teren Triglavskiego Parku Narodowego -
      cos dla miłośników gór. Bohnijski Jezero jest rowniez przepiękne i dziewicze w
      stosunku do Bledu. Niestety zimniejsze - jego źródła nie są ciepłe jak w
      Bledzie. Dojazd autem 30 km do Bledu to nie problem. A przy okazji mozna
      startować także w góry.
      Ale do czego zmierzam - w alpejskich miejscowościach na Słowenii usługi
      agroturystyczne są scentralizowane (hehe) poprzez ich informację turystyczną.
      Pewnie w Bledzie jest tak samo. Wbrew pozorom to bardzo wygodna sprawa -
      znajdujecie biuro IT (w Bledzie to chyba w takim "kompleksie handlowym" w samym
      centrum) i tam Wam podają adres/adresy z mapą dojazdu. Ceny we wszystkich
      gospodarstwach są takie same (dotyczy to prawdopodobnie okręgu podlegającego
      danemu punktowi informacji)! W Ribcev Laz taka oferta obejmuje kilka wiosek
      naokoło. My płciliśmy ok. 14 EUR za osobę za pokój z łazienką w sezonie.
      Standard podobny jak kwatery w Zakopanem - wiejski dom z dostosowanym dla
      turystów piętrem. W porządku ale bez rewelacji :) Była wspólna jadalnia z
      lodówką - co w lipcu okazało się atutem ze względu na upały!
      I jeszcze porada praktyczna - w Ribcev mozna bylo po zameldowaniu kupic kartę
      pobytu (10 EUR do kilkanascie EUR za rodzinną) - dzięki niej można za darmo
      stanąć raz dziennie na parkingu i używać zniżek na różne atrakcje (wyciągi,
      łódki, wejście do parku itp). Warto, bo w Ribcev Laz większość parkingów miała
      jednorazową opłatę dzienną - np 7 EUR... (w Bledzie placi się za godziny).
      Jeśli będziecie mieszkać w Bledzie zapytajcie w IT czy tez mają taką kartę i co
      Wam ona daje.

Miłych wakacji,
      nightbird

W razie pytan piszcie na wizart(at)bb.onet.pl (zamiast at wstaw @)
    • Gość: barbo Re: Slowenia / jezioro Bled IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.06, 18:43
      Byliśmy tam (ok 2 km od jeziora)kilka lat temu. Bardzo serdeczny gospodarz i
      super jedzenie ... Zobaczcie na tej stronie :
      www.slovenia.info/?farm_with_accommodations=460

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka