Dodaj do ulubionych

Baska voda

04.09.06, 21:38
Witajcie jutro o 17 sie tam wybieramy,napiszcie ktoredy najszybciej i
najbezpieczniej z Poznania,co najlepiej kupic tutaj,zeby nie przeplacac i w
ogole jak sie ksztaltuja tam ceny. Jedziemy z 4 miesiecznym dzieckiem,czy o
tej porze jest tam goraco,czy pogoda zmienna.. Jak znajdziecie czas prosze o
odpowiedz,pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • Gość: woojtekg Re: Baska voda IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 05.09.06, 07:38
      Byliśmy 5 dni na polu namiotowym Baska Polje, zaraz w poblizu Baskej Vody.
      Plaże nawet fajne, ale strasznie dużo ludzi, ceny jak wszędzie w Chorwacji
      czyli drogo - my mało jadaliśmy w knajpach, pizza średnio 30-45 kun - jest
      jedna Pizzeria w strone tego pola namiotowego gdzie Pizza kosztuje 25 kun.
      Niestety Pizze w Chorwacji sa na cienkim cieście, więc ciężko sie na jeść.
      Za polem namiotowym ( jakieś 1,5 km za Baską Vodą ) jest knajpa, która
      organizuje raz na jakiś czas świeto ryby. Można wtedy naprawde bardzo smacznie
      i tanio zjeść.
      Generalnie najlepiej w żywność zaopatrzyć sie na miejscu ( to co lubicie ) bo
      tam jest drożej też w sklepach ( jakieś 20-50 % .
      Co do drogi my jechaliśmy z Wrocławia na Olomuniec ( Głuchołazy ) potem Wieden,
      Maribor, Zagrzeb, Autostrada. Jak bedziecie mieli czas to zatrzymajcie sie
      koniecznie na Plitvickich Jeziorach ( cudo ... choc drogie wstep 100 kun )
      • Gość: egon Re: Basko polje IP: 80.51.176.* 05.09.06, 08:07
        we wrzesniu nie ma takich tlumow. w nocy wieje wiec jest troche chlodno
        (wrzesien)
        • Gość: bondyrka Re: Basko voda IP: *.futuro.pl 05.09.06, 09:13
          Dziekuje wam bardzo,30-50% drozej to jeszcze nie tak zle,bo nam ostanio
          mowili,ze 150-300% to bylby koszmar. A w restauracjach,jakis tanszych,taki
          obiad jak ryba,frytki,surowka dla dwoch osob to w jakich cenach? A w kuny
          lepiej sie zaopatrzyc w Polsce cy na miejscu. Bede wdziczna a odpowiedz.
          • Gość: woojtekg Re: Basko voda IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 05.09.06, 09:25
            na dniu ryby zestaw kosztował 30 kun,ale za to przepyszne ( dla kobiety taka
            porcja wystarczy, dla mężczyzny troszke mało )gdzie indziej ceny za zestaw od
            50-100 kun, ale my nie zamawialiśmy czegoś takiego
            my kuny kupowaliśmy na miejscu za EURO ( można też było za złotówki ) trzeba
            uważać, bo część kantorów ( bądż biur ) pobiera prowizje
          • corrina_f1 Re: Basko voda 05.09.06, 09:52
            Odpowiadasz na :
            Gość portalu: bondyrka napisał(a):

> Dziekuje wam bardzo,30-50% drozej to jeszcze nie tak zle,bo nam ostanio
            > mowili,ze 150-300% to bylby koszmar. A w restauracjach,jakis tanszych,taki
            > obiad jak ryba,frytki,surowka dla dwoch osob to w jakich cenach? A w kuny
            > lepiej sie zaopatrzyc w Polsce cy na miejscu. Bede wdziczna a odpowiedz.

To jest jakaś straszna bzdura z tym straszeniem, że ceny ponad 100% wyższe.
            Byłam w 2 połowie sierpnia w Baska Voda i moje spostrzeżenia są takie, że
            spożywka w sklepie (np Konzum) jest bardzo zbliżona cenowo do naszej, 10-15 %
            wyższe ceny to max. Podobnie jest w knajpach. jedliśmy codziennie "na mieście"
            kolację, ani specjalnie sobie nie dogadzaliśmy ani też nie oszczędzaliśmy, więc
            kolacja dla 2 osób (np ryba - zubatac (to jedna z droższych) ze szpinakiem i
            ziemniaczkami oraz 2 piwa, lub zestaw nr 2 - kalmary grillowane z frytkami i 2
            piwka, lub kalmary panierowane to wydatek rzędu 120- max 150 kun na 2 osoby, w
            zależności od wagi ryby. Makrela jest tańsza i chyba porcja kosztuje ok 40 kun,
            kalmary z grilla lub panierowane 50-60 kun dla 1 osoby. Piwko w knajpie ok 15
            kun.
            Może całościowo nie wychodzi super tanio, ale ponieważ jesteśmy z Warszawy, tak
            bardzo nas te ceny nie poraziły, w W-wie w restauracji Banja Luka też można
            luźną ręką za 2 osoby zostawić 150 zł.

Ogólne wrażenie z Baskiej Vody mam mieszane. Sama miejscowość bardzo ładna, ale
            przygody z apartamentami (jechaliśmy w ciemno i 1 raz) oraz koszmarne
            zatłoczenie na plażach i ogólnie wszędzie, trochę jednak popsuło. Dlatego po 4
            dniach wynieśliśmy się na południe do Cavtat. Nie uśmiechało mi się wychodzić
            na plażę o 7 rano żeby w ogóle załapać się na jakieś miejsce i słuchać wszędzie
            obecnych wrzeszczących Włochów. No ale to był jeszcze sierpnień, wierzę, że we
            wrześniu sytuacja jest nieco inna.

pozdrawiam i miłego urlopu życzę
            Kasia
            • Gość: bondyrka Re: Basko voda IP: *.futuro.pl 05.09.06, 10:52
              Jejku super odpowiedzi,dziekuje bardzo,a napiszcie mi jeszcze ile pieniedzy na
              miejscu na 2 tyg.trzeba miec na jedzenie i przyjemnosci(bez dojadu i kwater)
              oraz podajcie tlumaczenie w restauracjach takich podstawowych nazw posilkow
              (frytki,ryba,surowka,piwo,itd) czy menu jest rowniez w jezyku niemieckim?
              • Gość: woojtekg Re: Basko voda IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 05.09.06, 11:03
                tłumaczeniem sie nie przejmuj, menu zdarzaja sie nawet w j. polskim
                co do pieniędzy to nikt ci na to nie odpowie,
                jednych stać na to, żeby chodzic codziennie do restauracji na obiad i wydawać
                po 150 - 200 kun, mnie niestety nie było na to stać :(
              • corrina_f1 Re: Basko voda 05.09.06, 11:26
                Hej, no właśnie, trudno powiedzieć, ile wydać. My wydaliśmy realnie sporo, ale
                nie żałowaliśmy sobie niczego, dużo jeździliśmy i dobrze jedliśmy. Śniadania we
                własnym zakresie, obiadokolacje z piwem czy winem na mieście, a własnie to
                głównie podwyższa za zwyczaj koszty :(Wiem jednak, że ludzie
                spokojnie "przeżywają" w Cro za połowę tego, co wydaliśmy. Wszystko kwestia
                bardzo indywidualna. Wiem, że w kliku przypadkach mogliśmy ograniczyć wydatki
                (np tańszy apartament, ale szkoda nam było czasu na wielogodzinne
                poszukiwania), mogliśmy nie kupować pamiątek dla rodziny i znajomych, mogliśmy
                jeść kolacje w pokoju. Ale nie po to oszczędzaliśmy wcześniej kasę na wymarzone
                wakacje :)

pozdrawiam
                Kasia
    • beti22 Re: Baska voda 09.09.06, 22:16
      bondyrka napisała:

> Witajcie jutro o 17 sie tam wybieramy,napiszcie ktoredy najszybciej i
      > najbezpieczniej z Poznania,co najlepiej kupic tutaj,zeby nie przeplacac i w
      > ogole jak sie ksztaltuja tam ceny. Jedziemy z 4 miesiecznym dzieckiem,czy o
      > tej porze jest tam goraco,czy pogoda zmienna.. Jak znajdziecie czas prosze o
      > odpowiedz,pozdrawiam serdecznie

Ja powiem tak: ze jest bardzo drogo, ja zawsze biore tyle ile pomiesci moj
      samochod( WV Caravella) :) zarko robimy sami , a kase wydajemy na
      piwko,zwiedzanie,paliwo, i takie tam przyjemnosci. Stolowanie sie z rodzina na
      miescie ?? to straszny wydatek ( jak dla mnie)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka