Gość: Gosia IP: *.lubin.dialog.net.pl 27.07.07, 23:41 Czy Porec jest bezpieczne jeżeli chodzi o pożary? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gosia Re: pożary w Chorwacji IP: *.199.60.78.tesatnet.pl 30.07.07, 13:45 Oczywiscie, wlasnie stamtad wrocilam, jestem pilotem, przejachalam kupe kilometrow i nie mozna poddawac sie panice. Zwlaszcza, ze dzis sie tam zmienia pogoda. Niebezpiecznie jest tak naprawde na wyspie Solte, a do poreca jedz spokojnie i baw sie dobrze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: pożary w Chorwacji IP: *.199.60.78.tesatnet.pl 30.07.07, 13:46 Oczywiscie, wlasnie stamtad wrocilam, jestem pilotem, przejachalam kupe kilometrow i nie mozna poddawac sie panice. Zwlaszcza, ze dzis sie tam zmienia pogoda. Niebezpiecznie jest tak naprawde na wyspie Solta, a do poreca jedz spokojnie i baw sie dobrze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbynek Re: pożary w Chorwacji IP: *.tpnet.pl 30.07.07, 13:48 >jestem pilotem To jestes babom czy chlopem ? Na jakiej maszynie latasz ? I ile godzin juz wylatalas ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lipka Re: pożary w Chorwacji IP: *.toya.net.pl 06.08.07, 16:13 Wczoraj "Wiadomości", dzisiaj "Wydarzenia" straszą pożarami. Co sądzicie na ten temat. Ja wybieram się w piątek, po raz pierwszy do Chorwacji, w okolice Splitu i zaczynam się bać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lipka Re: pożary w Chorwacji IP: *.toya.net.pl 06.08.07, 18:55 Może ktoś właśnie wrócił z Chorwacji i ma najświeższe wiadomości??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eddi Re: pożary w Chorwacji IP: *.olsztyn.mm.pl 06.08.07, 19:43 ja byłam w chorwacji jakieś 1,5 tyogdnia temu w Karlobagu. Byłam w parku narodowym - Paklenica, która dziś płonie...ogólnie to nie natrafiłam na żaden pożar dzięki Bogu^^ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: pożary w Chorwacji IP: *.nj.pl 06.08.07, 21:27 wróciłam w sobotę byłam w okolicach splitu i tam wszystko ok. czasami się paliło ale szybko gasili Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bulman Re: pożary w Chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.07, 21:44 Wie ktoś może jaka jest sytuacja w okolicach Splitu?? Baska Voda - Omiś te rejony, za tydzein wyjezdzam.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: pożary w Chorwacji IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.08.07, 22:29 Straszna panika z tymi pożarami. W piątek wróciliśmy z Podgory (okolice Makarskiej) i ZERO pożarów. Jedynie w okolicach Dubrovnika dało się je zauważyć. Ale to 150km od Makarskiej Riviery. Pakujcie się i miłego wypoczynku życzę :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmmm Re: pożary w Chorwacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.07, 22:55 tu jest więcej informacji.Dane zmieniane na bieżąco www.zagrzeb.polemb.net/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dereg Re: pożary w Chorwacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.07, 09:19 Zdjęcia a akcji pożarniczej z użyciem samolotów www.jetphotos.net/viewphoto.php?id=6030865&nseq=0 www.jetphotos.net/viewphoto.php?id=6030858&nseq=1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gordon Re: pożary w Chorwacji IP: *.chello.pl 07.08.07, 18:23 Informacja z ambasady w Zagrzebiu: "Dodatkowym niebezpieczeństwem przy akcji przeciwpożarowej były wybuchające od pożaru miny i niewybuchy pozostawione po ostatniej wojnie (1991-1995). Dzisiaj słyszałem w wiadomościach że gościu wyszkolił pszczoły do wykrywania min i materiałów wybuchowych. Chorwacja podała że jest bardzo zainteresowana wynalazkiem ponieważ rozminowanie kosztuje krocie. Dopuki nie dogadają się z wynalazcą pozostają im tylko pożary. Pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś
jagusik Re: pożary w Chorwacji 07.08.07, 18:57 Właśnie wróciłam z południowej Dalmacji, wszędzie jest upiornie sucho - po drodze również. "pogoda się ostatnio zmieniła" - tzn. była burza i pokropiło kilka kropel deszczu, w takiej suszy to natychmiast wyparowało. Odpowiedz Link Zgłoś
nika1228 Re: pożary w Chorwacji 07.08.07, 19:00 wróciliśmy w niedielę z wyspy Pasman - przejechaliśmy Chorwację od Zadaru do granicy z Węgrami - nie było pożarów po drodze - tylko sileny wiatr - podobno tak zwana Bura - wiatr z północy, który zwykle wieje zimą - napędzil nam stracha na moście przy zjeździe z częściowo zamkniętej austrady - wtedy też najpoważniejszy pożar był koło Dubrownika i wstrzymano loty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jorybka1 Re: pożary w Chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.07, 10:05 Czy powracający mogą poinformowac wyjeżdżających o najnowszej sytuacji pożarowej?:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miroslaw Re: pożary w Chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.07, 16:57 nika1228 napisała: > wróciliśmy w niedielę z wyspy Pasman Masz jakieś informacje dotyczących pozarów w Biogradzie lub okolicy ????? Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajacja Re: pożary w Chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.07, 12:09 Okolice Dubrownika są spalone. Nawet domy się paliły. 16 km na pd od Dubrownika strasznie przydnębiający widok. Po samo misto rozciągał się taki krajobraz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryba Re: pożary w Chorwacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.07, 12:57 W dniach 4-7.08 byłem w Mlini ok 10km na płd od Dubrovnika, praktycznie przez cały ten okres widziałem pożary ale nie czułem się jakoś specjalnie zagrożony, owszem miejscami widok był przygnębiający (spalone drzewa, wszędzie czarno) ale nie wygląda tak całe wybrzeże w okolicy... Ogień strawił głównie wyższe partie lasów położone w górę od głównej szosy biegnącej w kierunku Cavtatu i lotniska, 2 dni plażowałem się w Mlini i 1 dzień zwiedzałem Dubrovnik i nie czułem z powodu pożarów dużego dyskomfortu - owszem, serce się kraje jak człowiek ogląda takie sceny ale nie popadałbym w tragizm sytuacji stwierdzając, że nie ma tam po co jechać bo okolice Dubrovnika są "spalone", pożary w tym regionie nie są rzadkością, tegoroczne są z pewnością bardziej intensywne ale mimo wszystko zachęcam do odwiedzenia południowej Dalmacji, przy dobrych okolicznościach w ogóle nie dostrzeżemy oznak pożarów (chyba że się dużo poruszamy po okolicy) Piękno tych stron z pewnością zrekompensuje nam widziane miejscami skutki pożaru... Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś