Dodaj do ulubionych

Pogoda w Chorwacji?

15.01.08, 22:37
Planujemy latem wybrac się z 2 letnim dzieckiem do Chorwacji jednak
nie jesteśmy jeszcze przekonani w jakim terminie - czy mógłby mi
ktoś polecic mniej więcej najlepszy czas np. po względem
temperatury? I wogóle jakie bywają pogody w okresie letnim? Mam
nadzieje, że nie tak zmienne jak u nas :)
Obserwuj wątek
    • Gość: Kir Re: Pogoda w Chorwacji? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.08, 09:54
      Gdybyś zadała to pytanie 15 lat temu to można by napisać tak:
      (o wybrzeżu)
      maj - słonecznie, mało opadów, woda w morzu zimna

czerwiec - bardzo słoneznie i bardzo gorąco, prawie 0 opadów, woda chłodna
      zwłaszcza tam gdzie są góry i wpadają rzeki tak naprawdę to ma pod koniec
      czerwca temperaturę Bałtyku w sierpniu czyli coś koło 20-22

Lipiec - słonecznie, bardzo cipło, czasem za ciepło (40 stopni w cieniu), opady
      najwyżej kilka godzin w ciągu miesiąca, może 2-3 dni pochmurne, woda w morzu
      ciepła, pod koniec miesiąca może przekroczyć 24stopnie

sierpień - ciepło czasem upalnie, po 20 sierpnia już nie upalnie, woda w morzu
      jak zupa, zdarzają sie opady, około 3-4 dni pochmurnych w miesiącu.

wrzesień - do 10.09 ciepło i mało opadów, potem zimniej i zaczyna czasem kropić.
      Woda w morzu ciepła, czasem cieplejsza niż powietrze, spokojnie przez cały
      miesiąc można się kąpać, gorzej z leżeniem na plaży. Z powodu krótkiego dnia (o
      20:00 jest już ciemno) trudno o większe zwiedzanie. Na Istri praktycznie co
      dzień sa jakieś przelotne opady

na to wszystko zawsze nakłada się wiatr bora który może zawiać zawsze i czasem
      się zdarza że w sezonie zawieje 1-2 razy. Wtedy 1 dzień pada a 2 kolejne dni
      jest pochmurno a woda w morzu gwałtownie robi się lodowata i potrzebuje 5-7 dni
      żeby wrócić do poprzedniej temperatury

Ale teraz zmiany klimatyczne są takie że nie sposób dokładnie czegoś zaplanować.
      Ja już miałem w sierpniu trabę powietrzną po której do morza wchodzili tylko
      twardziele, wielkie opady zwłaszcza w części lądowej po której rzeki oziębiły
      morze w niektórych miejscach tak że występowało zjawisko że ciepła woda słona
      była głębiej a na powierzchni pływała sobie kilkucentymetrowa warstewka słodkiej
      wody za to piekielnie zimnej której słońce nie potrafiło ogrzać

Z tak małym dzieckiem to ja bym jechał po 20 sierpnia. Malucha nie przegrzejesz,
      unikniesz oparzeń słonecznych i koszmaru 40 stopniowej temperatury, gorących
      nocy w których nie da sie zasnąć a za to morze bardzo ciepłe więc maluch pół
      wakacji spędzi w morzu. No i ludzi mniej, kwatery tańsze, owoce tanieją

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka