Dodaj do ulubionych

Potrzebny paszport? PILNE

17.06.08, 12:17
Prosze o informacje czy potrzebny jest paszport, chcemy jechać do
Zadaru, przez Węgry, , na pewno do Dubrownika potrzeba i w tamte
okolice , ale czy zaraz przy morzu, w te okolice potrzeba, bo np
zielonej karty do suta nietrzeba.
Obserwuj wątek
    • Gość: lubla Re: Potrzebny paszport? PILNE IP: 213.17.230.* 17.06.08, 12:43
      Jak to do Dubrovnika potrzeba?? Jak wjedziesz do Chorwacji bez
      paszportu to potem w Dubrowniku dodatkow Cię legitymują??? Ja też
      właśnie chcę jechac nieługo i nie mam paszprotu, niby mozna wjechać,
      ale chciałabym usłyszec opinie ludzi, którzy rzeczywiście byli w
      Chorwacji bez paszprotu...
      • Gość: anulka-m6 Re: nie do Dubrownika. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.08, 13:06
        do Dubrownika niechcemy , zależy nam bardzo zeby tylko dojechać
        przez Węgry do mmorza, w okolice Zadaru, a to kawał drogi od
        Dubrownika.

Dwie spośród trzech osób mają paszporty ale trzecia niema i tu
        własnie moje pytanko co do potrzeby tego paszportu.
      • Gość: gonia paszport się przyda na granicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.08, 14:34
        dzwoniłam dzis do konsulatu i jest potrzebny
    • Gość: beata Re: Potrzebny paszport? PILNE IP: *.rdm.vectranet.pl 17.06.08, 13:16
      Też mam ten problem. Zamarzyła nam się Chorwacja ale mamy wszyscy cała rodzinka
      /4 osoby/ tylko dowody nowe. Dzwoniłam nawet do Ambasady Chorwackiej w
      Warszawie. Bardzo miła pani powiedziała mi ,że owszem wjechać mogę ale tam już
      nie mam żadnej opieki, np. konsula. Przy spotkaniu z policją ,czy korzystaniu ze
      służby zdrowia mogą być olbrzymie kłopoty. Odesłała mnie na stronę MSZ a tam
      pisze ,że w/g polskiego prawa jest to nie legalne. Pomimo ochoty na Chorwację
      musimy sobie ją w tym roku darować. Pojedziemy nad Balaton.żeby nie było problemów
    • Gość: @neta Re: Potrzebny paszport? PILNE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.08, 13:21
      Nieważne do jakiego miasta w Chorwacji jedziesz, paszport trzeba
      mieć przekraczając chorwacką granicę. Dowodem można legitymować się
      w krajach Unii Europejskiej, a Chorwacja, póki co, do Unii nie
      należy. Tak mówi polskie prawo. Jednak Chorwaci wpuszczają na swoje
      terytorium obywateli Unii na podstawie dowodów. Osobiście jednak
      wyrobiłam paszport, żeby taki kawał drogi nie jechać w stresie.
      • Gość: antypaszport Re: Potrzebny paszport? PILNE IP: *.icpnet.pl 17.06.08, 14:58
        Ludzie na litość boską !!!!!!!!!!!
        Nie potrzeba żadnego paszportu !!!!!!
        Polskie prawo jest IDIOTYCZNE !!!!
        Możecie przejechać całą strefę Szengen bez żadnej kontroli granicznej i tylko na
        dowód!!!
        Jedyna kontrola i to dużo powiedziane będzie na granicy chorwackiej.
        Chorwacja wpuszcza wszystkich obywateli Unii na dowód - to chorwackie prawo i
        ono nas tam obowiązuje.
        Polski MSZ wyłudza opłaty za paszport od swoich obywateli , który nie jest do
        niczego potrzebny.
        Możecie włożyć między bajki opowieści o nieudzieleniu pomocy w razie wypadku lub
        choroby.
        Chorwacja to normalny kraj europejski , jeżeli ulegniecie wypadkowi lub chorobie
        zostanie Wam udzielona niezbędna pomoc , a potem zostaniecie , przepraszam za
        określenie "wykasowani" i trzy będziecie mieć paszport czy nie , nie ma to
        znaczenia.
        Ludzie jaki stres ? Wykupcie ubezpieczenia - kosztują grosze i jedziecie na
        dowód jak normalni obywatele Unii - pozdrawiam i życzę udanych wakacji
    • Gość: beata Re: Potrzebny paszport? PILNE IP: *.rdm.vectranet.pl 17.06.08, 15:24
      To ,że w strefie Schengen nikt paszportu nie wymaga to każdy wie.I to,że na
      granicy chorwackiej wpuszczą też każdy wie. Ale co w momencie niedaj Boże
      stłuczki samochodowej czy innej niespodzianki losowej. Ktoś już kiedyś pisał na
      tym forum, że po sprawdzeniu przez policję spędził 12 godzin na komisariacie.
      Nie wiem czy tak było, ale po takich wupowiedziach czuje się strach. Miałeś może
      do czynienia z policją lub korzystałeś ze szpitala? Bo teoretycznie można
      zaryzykować ale co potem. Przez cały pobyt umierać ze strachu, że ktoś się
      przyczepi/ Co o tym sądzisz?
      • Gość: Beata Re: Potrzebny paszport? PILNE IP: *.rdm.vectranet.pl 17.06.08, 15:25
        Ta wypowiedż była do Antypaszporta. Proszę odpowiedz
      • Gość: antypaszport Do Beaty IP: *.icpnet.pl 17.06.08, 16:49
        Droga Beato , nie miałem zamiaru odpowiadać na ten post , bo walczę na każdym
        "chorwackim" forum z tematem paszportu i nie mam już siły tłumaczyć , że czarne
        jest czarne , a białe jest białe ;),ale ponieważ zapytałaś bardzo rozsądnie i
        bez agresji co jest rzadkie na tym forum - odpowiadam
        Dzięki Bogu ominęły mnie wszelkie choroby i stłuczki.Beato pomyśl , a wydaje mi
        się z treści twojej wypowiedzi ,że jesteś osobą rozsądną , czy w razie stłuczki
        Chorwacka drogówka zostawi cię na środku skrzyżowania z rozbitym autem , laweta
        Cię nie odholuje , a warsztat nie naprawi samochodu ? - bo nie masz paszportu ?
        - paszport nie zastąpi ci gotówki lub karty płatniczej - lepiej zadbaj o to by
        nie zapomnieć o wszelkich dokumentach samochodu , prawku ,trójkątach , apteczce
        i innych niezbędnych rzeczach . Dokładnie to samo dotyczy zdrowia - jeżeli
        oczywiście tylko teoretycznie , złamiesz nogę , dostaniesz gorączki itp. nikt ci
        nie odmówi pomocy lekarskiej - niezależnie czy masz paszport czy nie i tak
        zapłacisz za "usługę".Oczywiście trzeba mieć jakiś dokument tożsamości ,jeżeli
        nie paszport to dowód osobisty.I jeszcze jedno zamiast wydawać pieniążki na
        zbędny paszport , wykup ubezpieczenie turystyczne - na 14 dni ok. 40-50 PLN -
        POJEDZIESZ SPOKOJNA I BEZ STRESU - pozdrawiam
      • Gość: 12h na policji! Re: Potrzebny paszport? PILNE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.08, 17:44
        moze byl nawalony!:)))
        !;)
      • Gość: antypaszport Do des4 IP: *.icpnet.pl 19.06.08, 14:25
        OD 1 SIERPNIA 2004 WSZYSCY OBYWATELE UNII EUROPEJSKIEJ MOGĄ PRZEKRACZAĆ GRANICĘ
        CHORWACJI NA PODSTAWIE DOWODU OSOBISTEGO - KONIEC I KROPKA
        !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: beata Re: Potrzebny paszport? PILNE IP: *.rdm.vectranet.pl 17.06.08, 17:17
      Dzięki Antypaszport za informacje.Pomyślę jeszcze ,być może przełamię strach i
      skuszę się na Chorwację. Jeżeli mogę jeszcze zapytać jak myślisz Czy od 29 lipca
      można jechać bez rezerwacji, czy raczej będzie problem z kwaterami?
      • Gość: lubla Re: Potrzebny paszport? PILNE IP: 213.17.230.* 18.06.08, 12:04
        Wow, dzięki Antypaszport :) Nareszcie jakaś mądra , rozsądna
        wypowiedź!
        • des4 Re: Potrzebny paszport? PILNE 19.06.08, 09:03
          dwa tygodnie temu naszych znajomych cofnęli z chorwacke granicy -
          nie mieli paszportów...

Chrwacja nie jest w Schengen, nie jest członkiem UE, wyjeżdżając za
          granicę poza UE, dokumentem uprawniajacym do przekroczenia granicy
          jest paszport...

w danym kraju poza UE policja, straż grnaiczna i inne sluzby
          identyfikują cudzoziemca na podstawie paszportu, a nie dowodu
          osobistego z kraju wydania...
          • Gość: antypaszport Re: Potrzebny paszport? PILNE IP: *.icpnet.pl 19.06.08, 14:28
            OD 1 SIERPNIA 2004 WSZYSCY OBYWATELE UNII EUROPEJSKIEJ MOGĄ PRZEKRACZAĆ GRANICĘ
            CHORWACJI NA PODSTAWIE DOWODU OSOBISTEGO - KONIEC I KROPKA
            !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            • gringo68 poaszport jest potrzebny 19.06.08, 14:46
              paszport jak najbardziej jest potrzebny, miesiąc temu leciałem
              służbowo do Zagrzebia, zgadnij co musiałem pokazać???

www.msz.gov.pl/Informacje,dla,obywateli,RP,wyjezdzajacych,za,granice,1800.html

to jest dla mnie bardziej miarodajne niż mianiak pieniący się na
              forum...

UE nie zawarła z Chorwacją umowy dot. zniesienia wymogu paszportów...
              • Gość: antypaszport DO gringo68 IP: *.icpnet.pl 19.06.08, 15:25
                1.Paszport jest potrzebny dla podróżujących samolotem
                2.Chorwacja nie musiała podpisywać z Unią żadnych porozumień
                3.Chorwacja jest niezależnym państwem i na mocy swoich wewnętrznych przepisów
                honoruje dowody osobiste jako dokument wystarczający do przekroczenia jej granic
                4.POLSKI MSZ JEST SUTENEREM ,KTÓRY TRAKTUJE SWOICH OBYWATELI JAK DZIWKI
                WYMUSZAJĄC NA NICH OPŁATY ZA ZBĘDNY KAWAŁEK PAPIERU
                • Gość: gtw Re: DO gringo68 IP: *.171.15.158.crowley.pl 19.06.08, 19:12
                  Rzeczywiście maniak, jak dla mnie niewiarygodny sądząc po wpisach.
                  Mojego brata w tym roku poproszono o paszport na granicy z Węgrami,
                  zresztą, aby dostać się do Dubrovnika i tak trzeba go mieć bo
                  kawałek trasy wiedzie przez BiH.
                  • Gość: antypaszport Do gtw IP: *.icpnet.pl 19.06.08, 19:24
                    1.Paszport na granicy węgierskiej - koń by się uśmiał !!! - chyba ,że na granicy
                    z Serbią lub Ukrainą
                    2.Kiedy Węgry wystąpiły z Unii i strefy Schengen ?
                    3.Dubrownik to zupełnie inna sprawa przekraczasz granicę Chorwacji i BiH
                    4.Nie maniak tylko osoba często podróżująca i znająca bieżące przepisy
                    • Gość: vvv Re: Do gtw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.08, 20:51
                      Gość portalu: antypaszport napisał(a):

> 1.Paszport na granicy węgierskiej - koń by się uśmiał !!! -
                      chyba ,że na granic
                      > y

Czy w swoich licznych podróżach ciągniesz furmankę za plecami?
                    • Gość: gtw bystrością też nie grzeszysz IP: *.rzeszow158.tnp.pl 20.06.08, 07:55
                      na której granicy węgierskiej zażądano paszportu??? zgadnij, hehe...
                • grassant Re: DO gringo68 21.06.08, 12:20
                  Gość portalu: antypaszport napisał(a):

> 1.Paszport jest potrzebny dla podróżujących samolotem
                  > 2.Chorwacja nie musiała podpisywać z Unią żadnych porozumień
                  > 3.Chorwacja jest niezależnym państwem i na mocy swoich
                  wewnętrznych przepisów
                  > honoruje dowody osobiste jako dokument wystarczający do
                  przekroczenia jej grani
                  > c
                  > 4.POLSKI MSZ JEST SUTENEREM ,KTÓRY TRAKTUJE SWOICH OBYWATELI JAK
                  DZIWKI
                  > WYMUSZAJĄC NA NICH OPŁATY ZA ZBĘDNY KAWAŁEK PAPIERU

A co z BiH ?:)
                  • Gość: MARCIN Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.08, 00:40
                    JA NA PEWNO JADĘ BEZ... zresztą zinterpretujcie tom sami...
                    www.zagrzeb.polemb.net/index.php?document=41
    • Gość: jaco Re: Potrzebny paszport? PILNE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.08, 21:48
      www.msz.gov.pl/index.php?page=6342&lang_id=pl&bulletin_id=14&document=1808
      • Gość: jaco Re: Potrzebny paszport? PILNE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.08, 22:16
        www.mfa.hr/MVP.asp?pcpid=1615&dmid=151#pocdrz
        zna ktos angielski? moze mi ktos przetlumaczyc?

"Crossing the state border of the Republic of Croatia requires
        either a valid passport or an identity card".
        • Gość: vvv Re: Potrzebny paszport? PILNE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.08, 22:27
          do przekroczenia granicy Chorwacji potrzebny jest ważny paszport
          lub "identity card"- czyli nasz dowód osobisty
          • Gość: antypaszport Re: Potrzebny paszport? PILNE IP: *.icpnet.pl 20.06.08, 06:35
            Dziękuje nie mam pytań !!!
            • papalaya Re: Potrzebny paszport? PILNE 20.06.08, 08:06
              tylko że lecac samolotem, potrzebne jest okazanie paszportu, czyżby
              Chorwaci dzielili swoje granice na rózne kategorie?

zaiste wiarygodne inforamcje

dziękuję, nie mam więcej pytań.
              • Gość: irekk podrozujac samolotem pokazujesz paszport polakom IP: *.su.krakow.pl 20.06.08, 10:44
                na lotnisku w warszawie
                • gringo68 Re: podrozujac samolotem pokazujesz paszport pola 20.06.08, 12:41
                  oczywiście, następnie pokazujesz paszport po wylądowaniu w
                  Zagrzebiu...

a może mi się to śniło???
    • jzk77 Re: Potrzebny paszport? PILNE 20.06.08, 12:29
      Jadąc do Dubrownika przejeżdżasz przez Bośnię i Hercegowinę, a tam nie ma zmiłuj
      się - paszport musi być!
      • Gość: palabe potrzebny, 2 tygodnie temu wróciliśmy IP: *.171.15.158.crowley.pl 16.07.08, 21:22
        jechaliśmy przez Slowenię, a granicę przekraczaliśmy za Koper,
        pokazaliśmy dowody, ale zażadali paszportów, na szczeście mieliśmy
        na wszelki wypadek...
        • Gość: Prosiakxx Re: potrzebny, 2 tygodnie temu wróciliśmy IP: *.c196.msk.pl 22.08.08, 21:57
          Witam!Ja byłem w Chorwacji dwukrotnie i bez problemu przejechalismy po okazaniu
          dowodów osobistych.Pozdrawiam!!!!!!!!!
          • johnnybgoode Re: potrzebny, 2 tygodnie temu wróciliśmy 02.09.08, 10:57
            my rowniez cala rodzinka dwukrotnie przekraczalismy granice w okolicy Koper (
            Kopera, Kopru ?? :) ), panowie na granicy dosc dokladnie obejrzeli dowody, ale z
            usmiechem wpuscili i wypusclili z Chorwacji
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka