Dodaj do ulubionych

Chorwacja z namiotem, autostopem!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.08, 16:35
Czy ktoś z was podróżował w ten sposób po Chorwacji? Szukam informacji o niezbyt drogich, dobrych kempingach. Takich na studencką kieszeń, ale w miejscach wartych odwiedzenia. Czy możecie coś polecić?
Jak jest ze stopem? Czy Chorwaci chętnie się zatrzymują? Czy biorą kasę za podwiezienie, czy wystarczy legendarny "jeden uśmiech"?
Pierwszy raz odwiedzamy Chorwację, bardzo będę wdzięczna za pomoc.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: izolda Re: Chorwacja z namiotem, autostopem! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.08, 20:10
      Witaj!
      Ja tak podróżowałam w 2002 roku, z Mazur na półwysep Murter. Niestety nie
      pamiętam cen, a poza tym przez tylelat mogły się one zmienic. Innych kempingów
      nie znam. Autostop w Chorwacji nie jest zbyt popularny, czasami stałysmy z
      siostra na trasie ponad godzine i nic,a czasami od razu ktoś się zatrzymywał.
      Nigdy nie płaciłysmy. Warto podejsc do stającego poatrolu policyjnego i zapytać
      czy by wam nie pomogli, nam kilka razy zatrzymali jakiś samochód i załatwili nam
      transport :)))
      pozdrawiam, życzę powodzenia i miłych wakacji!
    • Gość: Kir Re: Chorwacja z namiotem, autostopem! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.08, 20:51
      Kempingów duzych jest w Chorwacji około 200, do tego drugie tyle małych
      przydomowych. Wszystkie mają standard jak nasze najlepsze kempingi. Duże kempy
      są z reguły nad morzem a małe przydomowe w pewnym od niego oddaleniu
      Z tej strony
      www.croatia.hr/English/Multimedija/Brosure.aspx
      można zamówić (kiedyś było można pobrać) broszurę (przyślą bezpłatnie do domu) o
      kempingach gdzie są cenniki dużych kempów i lista małych
      (jak ci się śpieszy to znajdę i powieszę gdzieś w sieci)

Zestaw 2 osoby plus namiot plus taxa to wydatek około 50kun (25pln) na
      kempingach przydomowych, około 100kun na średnich kempingach do 160 kun na
      kempingach ekskluzywnych. Nie jest więc drogo

Co do stopu: ja kilka razy próbowałem w 2004, i ogólnie się zatrzymują, czym
      dalej od jardanki tym szybciej się zatrzymują. Na jardance jest kłopot ale
      jeżdzą tam miejscowe pksy
      tu polecam wątek:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=201&w=81805094&a=81816555

A jeszcze na koniec coś zaproponuję: nie jeadąc samochodem i stawiając na
      kempingi masz niepowtarzalną okazję by zrobić sobie rajd po wyspach skacząc z
      wyspy na wyspę promami i statkami. Ceny biletów dla osób bez samochdu są
      naprawdę zachęcające i nie ma raczej problemów z zaokretowaniem się. Można sobie
      zrobić rajd (Zadar-)Split-Vis-Split-Hvar-Korcula-Dubrovnik-Mljet
      www.jadrolinija.hr
      • Gość: Ania Re: Chorwacja z namiotem, autostopem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.08, 22:14
        Izolda, dzięki :) cieszę się, że nie ma zwyczaju płacenia za stopa. Tak jest np
        w Rumunii, no a my, niestety, musimy minimalizować wydatki ;)

Kir, uspokoiłeś mnie tymi przydomowymi kempingami - że są i że ceny nie są
        wygórowane. Gdybyś był tak miły i zawiesił gdzieś tę broszurkę byłoby przecudnie
        wprost.
        Ogólnie im więcej czytam, tym mniej wiem. Wyspy mnie nęcą. Pomysł rajdowy jest
        super. Ale niezwykle trudno mi się zdecydować, więc wiele nie planuję - gdzie
        dotrzemy, okaże się później. Ważne są niestety te ceny, nie chcemy wydawać zbyt
        dużo na noclegi.

Wielkie dzięki za profesjonalną pomoc. :)
        pozdrawiam
        • Gość: Ania Re: Chorwacja z namiotem, autostopem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.08, 14:47
          hop hop
          Kir, pamiętaj o mnie :)
          • Gość: Grzegorz Re: Chorwacja z namiotem, autostopem! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.08, 15:27
            Jeździłem kiedyś po Chorwacji, kilka lat temu, stop jak to stop-
            czasem od razu, czasem nieco sie gniło, odradzac nie zamierzam, ale
            zawsze wiadomo, że nie jest to pewny sposób, ja raczej byłem
            zadowolony.Pamiętaj, że nie wolno spać na dziko-z policją później
            może być finansowy kłopot...
            • monela Re: Chorwacja z namiotem, autostopem! do Ani! 17.07.08, 14:32
              Bedzie wyjazd samochodem wkrotce na chorwacje nad morze pod namiot.
              Mozna sie zabrac. Beda miejsca wolne. Jestes sama, czy jedziesz z
              kolezankami?
        • Gość: Kir wrzucilem IP: *.generacja.pl 18.07.08, 10:28
          tu jest lista dużych kempów (a tak naprawdę tych które należą do izyby
          turystycznej). Na końcu jest lista małych kempów
          w14.easy-share.com/1700940156.html
          cennik tych dużych kempów, niestety z 2005, musisz liczyć się z cenami 20%
          wyższymi, małe kempingi niestety nie mają najczęściej ani stron www ani cenników
          w14.easy-share.com/1700940176.html
          mam czytelniejszy cennik z 2003 ale to kolejne 8MB wiec jak chcesz
          • Gość: madzia Re: wrzucilem IP: *.ken.airbites.pl 21.07.08, 13:20
            będę bardzo wdzięczna za te 8 mb :) wiem, ze innym też sie przyda :)
            • Gość: Kir cennik 2003 IP: *.generacja.pl 21.07.08, 23:19
              2003:

w14.easy-share.com/1700970730.html
              • Gość: madzi Re: cennik 2003 IP: *.ken.airbites.pl 23.07.08, 20:00
                dzieki bardzo Kir :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka