Dodaj do ulubionych

Camping na istrii ...

IP: *.xdsl.centertel.pl 15.10.08, 12:37
Witam ! Zapewne wielu z was z tym roku a i moze poprzednich było na campingu w Chorwacji, czy mógłby się ktoś podzielić swoim doświadczeniem, gdzie się wybrać mam na myśli już rok 2009 i podać ewentualny koszt pobytu ( namiot).

Pozdrawiam !
Obserwuj wątek
    • lesio5 Re: Camping na istrii ... 16.10.08, 15:16
      www.plavalaguna.hr/Home.aspx?PageID=1&gohome=true
      Ceny na stronie
      • Gość: gość G33 Re: Camping na istrii ... IP: *.xdsl.centertel.pl 16.10.08, 19:24
        Dziękuje za odpowiedź ........ i rozumiem że polecasz to miejsce

Pozdrawiam !
    • Gość: Kir Re: Camping na istrii ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.08, 11:30
      Na Istri zdecydowana większość kampingów to duże molochy z niezłą infrastrukturą
      i czyste ale okrutnie zatłoczone i bardzo drogie. Tak naprawdę to koszt pobytu
      na większości kempingów na Istri jest porónywalny z kosztem
      apartamentu,przynajmniej dla 2 osób, bo jak się jedzie np z 2 dzieci to jednak
      kemping wychodzi taniej.
      Wspomniana Plava Laguna jest jednym z najdroższych kempów w Hr, droższe sa chyba
      tylko Straśko i Simuni na Pagu

Najtańszy kemping na Istri jaki znam to Tunarica
      www.tunarica.hr/en/index.html
      Jeżeli szukasz spokoju to masz zapewniony odpoczynek w lesie, infrastrukturę
      może starą ale niezłą, mały i dość drogi sklepik na kempie i małą restaurację
      czynną wieczorami (w sezonie)
      Wadą tego kempingu jest odległość od ładnej plaży żwirkowej - jakieś 3 km
      ścieżką przez las, plaża betonowa i skalista jest przy kempie. Skaliste są w
      zasadzie 2 - jedna od trony zatoki a druga od stronu morza. Ta druga świetna do
      nurkowania.
      Acha na plaży żwirkowej jest mała grota z wypływającym źródłem, można do niej
      wejść lub wpłynąc ale woda strasznie zimna (ale słodka)
      Częśc kempingu jest w parcelach a część bez, można się rozbić w lesie sosnowym,
      jak u nas lub na polankach w typowym dla Istri buszu(ulubione miejsca
      młodzieży). Za parcele samochód namiot, prąd i 2 osoby zapłacisz 20 euro (w tym
      2 euro podatku)[w szczycie zezonu] na obszarze poza parcelami za 2 osoby namiot
      i samochód 15 euro.
      Wadą Tunaricy jest odległość - do najbliższej wioski ok 4km, do miasta (ładny
      Labin mekka artystów) ok 17km. Więc trzeba mieć samochód, inaczej ciężko tam
      dotrzeć.
      Za to do Rijeki, Puli, Porecza Rovnija jest podobna odlegość - ok 60km więc jest
      to całkiem niezła lokacja na zwiedzanie

• Gość: gość G33 Re: Camping na istrii ... IP: *.xdsl.centertel.pl 17.10.08, 12:50
        Kir dziękuje za odpowiedź, cena dość ciekawa, a plaża ... no cóż tam chyba wiekszość taka jest. Jeszcze mam pytanie, słyszałem że w Chorwacji na campie trzeba mieć inna koncówkę aby wpiąć się w skrzynkę elektryczną?

Pozdrawiam
        • Gość: Kir Re: Camping na istrii ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.08, 15:35
          >cena dość ciekawa,

To jest jeden z najtańszych kempingów w Hr który nalezy do izby turystycznej.
          tańsze jeszcze są kempy przydomowe ale one z reguły nie są nad samym morzem, no
          i cieńia na lekarstwo. Tunarica przynjamniej jest w lesie doceni to każdy kto
          kiedykolwiek wylądował na kempingu- patelni

>a plaża ... no cóż tam chyba wiekszość taka jest.

Nie. Standardem w Chorwacji sa plaże żwirowe tj na kamieniste podłoże wysypane
          są otoczaki czyli żwirek z małych okrągłych kamieni)
          Gdzieniegdzie w Hr są plaże betonowe czyli betonowe pirsy i nabrzeża gdzie do
          wody wchodzisz po topniach lub drabince.
          W miejscach odludnych są plaże kamieniste czyli bloki kamienne wchodzące prosto
          do wody, choć nie zawsze bardzo strome. Rzadko zdarza się piach lub glina.

W Tunaricy w zatoce (pół na pół marina i plaża) jest plaza naturalna
          gliniano-żwirowa. Nie jest to zbyt miłe, do tego do zatoki dużo wcześniej wpływa
          rzeka co powoduje je w zatoce bujnie rozmnażają się małże (wszędzie gdzie rzeka
          niesie coś z lądu co się nadaje do zjedzenia rozwijają się mięczaki) przez co w
          wodzie chodzisz nie po piasku tylko po muszlach

Plaża w zatoce wygląda tak:
          travel.webshots.com/photo/1392500388041051841tCjdGv
          (to nie są moje zdjęcia tylko znalezione w sieci)

Jedna z okolicznych plaż żwirowych od strony morza wygląd atak:
          travel.webshots.com/photo/1392505692041051841tpFDgO
          (ta jest dalej, moja z grotą jest na zdjęciu ledwie widoczna po klewej stronie).

plaża w zatoce:
          www.panoramio.com/photo/8618848
          tu masz trochę zdjęć
          www.panoramio.com/map/#lt=44.967409&ln=14.106445&z=3&k=2&a=1&tab=2

Tunarica w czasie wojny była szpitalem partyzanckim. jest tam tablica, potem był
          to obóz pionierów.

>Jeszcze mam pytanie, słyszałem że w Chorwacji na campie trzeba mieć >inna
          koncówkę aby wpiąć się w skrzynkę elektryczną?

Dwufazowy prąd zazwyczaj jest na takich wtyczkach
          kropla.com/!f.htm
          Ten standard u nas można dostać - nie ma bolca uziemniającego, są te blaszki z boku.
          natomiast przyłącze przyczep jest takie jak u nas trójfazowe. Zazwyczaj na
          kempie mają przejściówki. Acha: jak nie bierzesz parceli prąd płacisz osobno i
          musisz mieć własny przedłużacz - 30 lub 50m

Myślę też że powinieneś się zastanowić czy naprawdę musisz jechać na Istrię. Ten
          kawałek dalej różnicy nie robi.
          • Gość: gość G33 Re: Camping na istrii ... IP: *.xdsl.centertel.pl 17.10.08, 20:05
            Witam, dzięki Kir że dalej poświęcasz swój czas ...

--Myślę też że powinieneś się zastanowić czy naprawdę musisz jechać na Istrię. Ten kawałek dalej różnicy nie robi. --

tak sobie myśle o jakim kawałku dalej myślisz, jeśli mógłbyś coś zaproponować innego byłbym wdzięczny

Pozdrawiam !

• Gość: Kir Trudno coś zaproponować IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.08, 12:05
              jak się nie wie czego szukasz.
              W jakim jesteś wieku?
              Czy jedziesz z dziećmi i w jakim wieku
              Czy chcesz mieć blisko cywilizację i to jaką: spokojne miejscowosci czy
              dyskoteki, czy zupełnie odwrotnie spokój.
              Jaką cześc urlopu chcesz przeznaczyć na zwiedzanie a jaka na plażowanie.
              Czy ważna jest dla ciebie plaża czy widoki czy możliwość chocby otarcia się o
              prawdziwą Chorwację bez turystycznego plastiku ( no to już będzie wyczyn)
              Jak ważne są dla ciebie ceny
              W jakim terminie jedziesz
              Czy masz ochote pochodzić po górach

Kempingów jest mnóstwo, razem z przydomowymi będzie pewnie 450. Ja byłem na
              około 20, zazwyczaj jak ktoś coś już znajdzie dla siebie to tam wraca.
              • Gość: gość G33 Re: Trudno coś zaproponować IP: *.xdsl.centertel.pl 22.10.08, 12:04
                Dziękuje, że w dalszym ciągu poświęcasz swój czas!

- Trudno coś zaproponować jak się nie wie, czego szukasz.-

Jesteśmy lekko po 30 z jednym dzieckiem 10, cywilizacja może być blisko (żeby spędzić tam wieczory,)co nie oznacza, że pustkowie by nam nie odpowiadało ( zawsze można z kimś się zaprzyjaźnić na campie). Co do zwiedzania to lubimy pozwiedzać jednak, gdy wokoło ponad 30 stopni ograniczamy to. Plaża - dobry dostęp, nie daleko, dostęp do plażowania i zabaw z dzieckiem (plaża,woda)
                Widoki to coś, co chyba każdego w Chorwacji powala, wiec gdyby były było by "ok". Górskie spacery raczej odpadają nie jesteśmy dobrzy w te klocki, więc odpuszczam taki wątek. Cena i termin zależne od siebie, większości wyjazdów nie planujemy zbieramy ew. info a później w drogę zawsze w ciemno. Tak, więc jakieś tam wahania mogą być, nie szukamy czegoś, co jest najtańsze, lecz nie znaczy to, że jeśli odpowiadałoby to pewnym normą (toalety itp.) pasuje Nam. Cena zawsze ważna jednak nie najważniejsza.

Pozdrawiam !
                • Gość: Kir Re: Trudno coś zaproponować IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.08, 15:13
                  > Jesteśmy lekko po 30 z jednym dzieckiem 10, cywilizacja może być
                  >blisko (żeby s
                  > pędzić tam wieczory,)co nie oznacza, że pustkowie by nam nie
                  >odpowiadało ( zaws
                  > ze można z kimś się zaprzyjaźnić na campie).

To jest ważna informacja bo 10letnie dziecko świetnie sobie radzi na skałach do
                  tego największą atrakcją dla takiego dziecka będzie nurkowanie więc pomyśl o
                  zaopatrzeniu się przed wyjazdem w maskę do nurkowania i rurkę dla dziecka. Można
                  to kupić na miejscu ale u nas taniej, na poczatek wystarczy zestaw z marketu za
                  ok 30plz.
                  Przy młodszych dzieciach szukałbym plazy żwirkowej.

>Widoki to coś, co chyba każdego w Chorwacji powala, wiec gdyby były >było by "ok

No nie do końca. Na Istri nie ma gór wchodzących do morza jak na Kwarnerze lub
                  Dalmacji. Ogólnie widokowo Istria jest dość uboga. Oczywiście są ładne miejsca
                  np fiordy (limski kanał i inne takze ten fiord nad końcem którego leży Tunarica)

Co do samej Istri i okolicy to przy Tunaricy jest jeszcze mały dość tani kemp w
                  Sv Marina. Nieco droższy i mi osobiście nie podobający się kemping jest w Rabacu
                  i tam jest więcej cywilizacji czyli promenada i knajpy za to do cichych zatoczek
                  i plaż trzeba się trochę nachodzić

Wybrzeża od Rabaca do Rijeki nie polecam - drogo i niezbyt fajnie.

>Górskie spacery raczej odpadają
                  No to znaczy że nie masz parcia na Kwarner bo tam są najlepsze góry do
                  chodzenia, za to plaże trochę gorsze.

Tańsze miejsca z ładnymi kempami to Rażanac na styku Dalmacji i Kwarneru, Murter
                  na wyspie murter z kempem Slanica i Kosarina, jądro Dalmacji czyli Peljeszac.
    • Gość: cro-expert Re: Camping na istrii ... IP: *.dsl.iskon.hr 17.10.08, 19:16
      www.istra.com/katalog2/accommodation/camping.aspx
      • ron5 Re: Camping na istrii ... 17.10.08, 19:39
        widziałem fajnie położony kamping w miejscowości Vrsar.
        Sama miejscowośc też bardzo ładna.Polecam
      • Gość: gość G33 Re: Camping na istrii ... IP: *.xdsl.centertel.pl 17.10.08, 20:10
        cro-expert dzieki za odpowiedź jednak nie oto mi chodziło, chciałem uzyskać odp. od osób które już były na jakimś campie i co nieco mogą o nim powidzieć ......... mimo to dzieki za fatygę

Pozdrawiam !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka