Dodaj do ulubionych

Droga z Chorwacji do Rumunii

IP: 217.97.165.* 30.07.09, 07:15
Cy jechał ktoś z forumowiczów z Chorwacji do Rumunii? Proponowana
trasa: zaraz za Dubrownikien przejście graniczne i kierunek Trebinje-
Srbinje (Foca)-Gorażde-Cacak-Krusewac-Zajecar i dalej BG Vidin i
Calafat w RO. Jaka jest trudność tej trasy, jakość dróg i jakieś
inne porady. Z góry dziekuję M.
Obserwuj wątek
    • trypel Re: Droga z Chorwacji do Rumunii 30.07.09, 12:45
      dla mnie droga bez sensu z uwagi na ten dodatkowy kawałek Bułgarii który zajmie
      sporo czasu (dodatkowe granice) no i prom w Vidin (można poczkać albo trafic
      wieczorem i do rana postac)
      Ja bym pojechał przez Belgrad, na drugą stronę Dunaju i prosto na Rumunię.
      Nadrobisz troche km ale bedzie szybciej i wygodniej.
    • Gość: callgirl Re: Droga z Chorwacji do Rumunii IP: 217.17.32.* 30.07.09, 12:47
      map24.interia.pl
      viamichelin.pl
      A trudnością tej trasy jest promowe przejście graniczne w Vidinie. Czekać można
      kilka godzin, a co poniektórzy twierdzą, że opłata może wynieść nawet 50 Euro.
      • Gość: maresz Re: Droga z Chorwacji do Rumunii IP: 217.97.165.* 30.07.09, 13:46
        Dzięki. Jeszcze poszperam w internecie odnośnie tego promu. Przez
        Belgrad nie trzeba jechać, wystarczy z Zajecar jechać na północ i
        granice z Rumunią przeroczyć w Drobeta - Turnu Severin. A jak
        przedstawia sie jakość dróg, szczególnie w Serbii?
        • trypel Re: Droga z Chorwacji do Rumunii 30.07.09, 13:54
          to może zacznij od tego gdzie w Rumunii chcesz dojechać :) bo to jakby dosć ważne
          • Gość: maresz Re: Droga z Chorwacji do Rumunii IP: 217.97.165.* 30.07.09, 14:37
            Znalazłem (mam nadzieję że aktualny) cennik promu od strony
            Rumuńskiej: - passengers 3 E, - car 17 E.
            W Rumunii najpierw chcemy dotrzeć do tracy Transfogarskiej czyli
            kierunek Pitesti, a później... zobaczymy:-).
            Najbardziej chodzi mi o Serbską część trasy. Drogi w Rumunii są mi +-
            znane. Pozdrawiam M.
            • trypel Re: Droga z Chorwacji do Rumunii 30.07.09, 15:07
              Moim zdaniem trasę lepiej sie robi od strony północnej wiec może jednak przez
              Belgrad :)
              ale pamietam kiedyś - jeszcze w Jugosławii - cudną drogę nad Dunajem pomiędzy
              Rumunią a Jugosławią. Tez warto sie przejechać :)
            • Gość: callgirl Re: Droga z Chorwacji do Rumunii IP: 217.17.32.* 30.07.09, 15:15
              A ja czytałem jeszcze o jakiejś opłacie portowej.
              • Gość: maresz2 Re: Droga z Chorwacji do Rumunii IP: 212.244.80.* 08.09.09, 07:49
                I po eskapadzie. Wszystko odbyło sie zgodnie z planem. W pierwszej
                kolejnosci bylismy 9 dni pod namiotem w Chorwacji 30 km od
                Dubrownika. Później przez BiH, SRB pojechaliśmy do RO. Zgodnie z
                sugestią BG darowaliśmy sobie. Rumunia zrobiła niesamowite wrażenie.
                Bylismy : Bran, Rasnov, Brasov, Fogarasze, Fagaras -miasto,Hunedoara
                i kilka małych wiosek z fantastycznymi kościołami, zamkami i... .
                Jesteśmy bardzo zadowoleni z wyjazdu. W przyszłym roku ciąg dalszy.
                W sumie zrobiliśmy 4000km.
                PZDR M
                • trypel Re: Droga z Chorwacji do Rumunii 08.09.09, 09:26
                  napisz cos więcej. Jak tranzyt Serbia-Rumunia? Jechaliscie nad Dunajem? Jak tam
                  drogi? Dojechaliscie do Żelaznej Bramy?
                  • Gość: maresz Re: Droga z Chorwacji do Rumunii IP: 212.244.80.* 08.09.09, 14:24
                    Tranzyt BiH, SRB w większości (drogi) ok. Przejazd w okolicach Tary
                    był troszke utrudniony ze wzgledu na roboty drogowe, bardzo kręte i
                    cholernie wąskie drogi. Nasze auto po załadowaniu wszystkimi dobrami
                    było bardzo niskie i zaliczyliśmy kilka spotkań podwozia z
                    nawierzchnią. Granice przekraczalismy w Portile de Fier (Żelazna
                    Brama) - około godziny czekania. Problemów nie mieliśmy, ale na
                    przejściu kwitł przemyt papierosów do RO i to troszku wstrzymywało
                    przekroczenie granicy. Od początku Rumunii drogi fatalne, później
                    się poprawiło. Ogólnie trasa dosyć cieżka i długa, ale do zrobienia.
                    Widziałem mocne zdziwienie kierowcy polskiego tira jak zobaczył w
                    tamtym rejonie samochód na polskich numerach. Polaków zobaczylismy
                    dopiero w Bran.
                    Pierwszy nocleg zrobiliśmy w Serbii. Naszym sposobem zapytaliśmy w
                    knajpce czy nie mają pokoju i mieli:-)). Cena 10E za dorosłego i 5 E
                    za dziecko. Warunki bdb. Następny nocleg już w RO - tragedia. Cena
                    20E za wszystkie 4 osoby, ale motel z czasów wczesnego Gomułki.
                    Bardzo stare łóżka, łazienka niby czysta, ale... . Byliśmy już
                    bardzo zmęczeni, a to tylko jedna noc. Dalej już Bran, Rasnov,
                    Brasov i było już tylko lepiej.
                    PZDR M
                    • trypel Re: Droga z Chorwacji do Rumunii 08.09.09, 14:37
                      kurcze apetytu mi narobiłeś
                      miałem w pazdzierniku lecieć do Bukaresztu ale chyba połączę to z Belgradem i
                      pojadę tą trasą :)
                      dzięki
                    • Gość: Waldek Re: Droga z Chorwacji do Rumunii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.10, 20:18
                      Maresz skontaktuj się ze mną jak możesz drogą elektroniczną.Mój emai
                      wwinnowicz@wmlogistic.pl mam kilka pytań w temacie tej
                      trasy.Pozdrawiam.Waldek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka