Dodaj do ulubionych

Jakosc wody w kranach

16.09.04, 09:15
Przez pierwszy rok mieszkania na Jozefoslawiu nie filtrowalam wody z kranu do
gotowania. 3 miesiace temu zaczelam uzywac najprostszego filtra Britta,
takiego wymiennego w dzbanku na wode. Czajnik elektryczny w ogole sie nie
zakamienia a ekspres cisnieniowy do kawy tez sie nie zapycha i nie domaga co
miesiac odkamienienia specjalnym preparatem. Czy macie jakies zle
doswiadczenia z tutejsza woda z kranu? Ja zauwazylam poza kamieniem na
czajniku ze strasznie wysusza skore.
Obserwuj wątek
    • dc22 Re: Jakosc wody w kranach 16.09.04, 10:38
      ciekawy emat, sama mnie to interesowalo.
      czy woda jest twarda czy miekka?

Myszactwo - rozumiem ze ten filtr to tylko w dzbanku a nie na "wejsciu" do
      mieszkania?
      • o_k_o Re: Jakosc wody w kranach 16.09.04, 11:32
        No właśnie. Miałem właśnie się dowiedzieć jaka jest u nas woda. Twarda czy
        miękka, etc. Sam nie potrafię poznać. Ktoś wie?
        A w ogóle skąd jest woda w Józefosławiu?
        • myszactwo Re: Jakosc wody w kranach 16.09.04, 13:52
          Skad jest woda w Jozefoslawiu to dokladnie nie wiem. Pamietam, ze dawniej
          wystawiajacym faktury byl zoklad wodociagow piaseczynski a jakis czas temu
          obsluge klienta przejela firma Aquarius, ktora ma dobra obsluge klineta, np
          stan licznikow jesli mnie nie ma w domu jak chodzi czlowiek odczytywac, mozna
          wyslac tez e-mailem. Na miejscu w biurze tez mila obsluga. Ale samego
          pochodzenia wody nie znam.
          • myszactwo AQUARIUS 16.09.04, 13:55
            www.aquarius.waw.pl to jest firma ktora zajmuje sie dostawa wody na
            Jozefoslawiu, przynajmniej w moim rewirze, tj. Wilanowska/Ksiezycowa/Mlecznej
            Drogi.
      • myszactwo Re: Jakosc wody w kranach 16.09.04, 13:49
        Tak to jest taki zwykly dzbanek z wymiennym filtrem ktory oczyszcza wode do
        picia. Ja jej uzywam tez do gotowania zup itp. Wlasnie wspomnialam o tym ze
        woda wysusza, bo np pod prysznicem leci normalna z wodociagow. Filtry montowane
        na zaworac doprowadzajacych wode do domu sa super, ale to juz drozsza i
        bardziej skomplikowana metoda do montazu. Ten dzbanek to tak na test zaczelam
        stosowac zeby zobaczyc czy bedzie roznica. I rzeczywiscie jest. Wczesniej
        minimum raz w miesiacu musialam odkamienic czajnik a teraz nie trzeba po 2
        miesiacach uzywania filtra.
    • dc22 Aquarius - odpowiedz na maila 17.09.04, 08:13
      Wyslalam pytanie do aquariusa dotyczace jakosci wody, co prawda na
      interesujacym mnie osiedlu ale moze Wam tez sie przyda.
      Oto odpowiedz ktora dostalam:

=======
      Nasza firma jest zarządcą sieci wodno - kanalizacyjnej na terenie Piaseczna
      ( Józefosławia również). Natomiast woda jest Warszawska tz. płynie
      magistralą wodociągową wzdłuż ul. Puławskiej z Warszawy do Piaseczna .
      Aquarius & Co odpowiada za główny wodociąg ( w tym przypadku znajdujący się
      w ul. Wilanowskiej ( ul. Magnolii jest wewnętrzną ulicą osiedlową nie
      będącą w naszej eksploatacji ) . Jeśli życzy sobie PAni aby zbadać jakość
      wody na oś Magnolii lub uzyskać dodatkowe informacje - proponuję
      skontaktować się z naszym labolatorium tel 756-21-42 wew 120 .
      • myszactwo Re: Aquarius - odpowiedz na maila 17.09.04, 08:37
        O jak milo, wlasnie zauwazylam ze Aquarius bardzo sie stara o obsluge klienta.
        Jak ladnie szybko odpowiedzieli :) Az milo sie robi na duszy ze przynajamniej
        nie musimy sie szarpac z dawnym urzedowym podejsciem do klienta. Warto podrazyc
        temat nad zbadaniem wody, a moze ktos juz prosil o takie badania, np do celow
        komercyjnych (jakis pub, knajpka w poblizu osiedli)?
        • dc22 Re: Aquarius - odpowiedz na maila 17.09.04, 08:41
          acha:) tez mi sie spodobalo.
          chetnie dowiedzialabym sie czy ktos robil badania wody. aczkolwiek troche mnie
          wciela informacja ze woda jest warszawska... myslalam ze wreszcie przestanie mi
          kruszyc sie skora od wody :(( o kupowaniu np. edenu czy daru natury nie
          wspominajac..
          napisz myszactwo za czas jakis jak Ci sie filtr sprawuje - moze tez w niego
          zainwestujemy. BTW - ile kosztowal taki najprosztszy filtr?
          • myszactwo Re: Aquarius - odpowiedz na maila 17.09.04, 08:49
            Czajnik Britta nie jest drogi. Nie pamietam teraz ale wraz z pierwszym wkladem
            w komplecie na pewno nie przekroczyl 100 zl. Cena zalezy od pojemnosci. Nasz
            jest taki mniej wiecej jak przecietnej wielkosci czajnik elektryczny. Wklady
            zamienne kosztuja 20-30 zlotych za sztuke i powinno sie je wymieniac raz w
            miesiacu. Kiedys mieszkajac na Mokotowie mialam filtr nakladke na kran w kuchni
            ale to nie bylo zbyt praktyczne bo zmniejszalo bardzo cisnienie wody i troszke
            przeszkadzalo przy zmywaniu. A na twarz kremik nawilzajacy niestety jest
            konieczny. Mi tu sie strasznie dlonie wysuszaja.
            • grazyna_s Re: Aquarius - odpowiedz na maila 18.09.04, 17:47
              Ciekawe, ciekawe z tą wodę...ja też mam doś wysuszoną skórę przez ta wodę. Ale
              oststnio kupiłam rewelacyjny zestaw satynowe dłonie firmy Mary Kay...nawet
              Warszawska woda nie "ruszy" moich dłoni...hi hi..ale zjechałam z tematu... a
              czajnik Britta tez kupię.
              Grazyna (z Zakątka)
          • myszactwo Re: Aquarius - odpowiedz na maila 17.09.04, 08:52
            O filtrach Brita mozna poczytac na www.brita.com.pl Takie dzbanki z wkladem
            oraz wymienne wklady mozna spokojnie kupic w Auchan na Pulawskiej. Konkurencja
            bezposrednia dla tych dzbankow sa podobne firmy Kenwood ale nie testowalam. Nie
            wiem tez jaka jest roznica cenowa. Wolalam Brite bo jakos wydaje mi sie, ze
            firma ktora specjalizuje sie w filtrowaniu wody bedzie lepsza. Ale to moze
            subiektywna ocena.
            • m001 Re: Aquarius - odpowiedz na maila 07.10.04, 17:39
              jeszcze a propos wody w Jozefoslawiu - to jak juz wiemy jest to
              woda 'warszawska', a konkretnie z wodociagu centralnego (woda infiltracyjna
              czerpana spod dna Wisły z wodą pobraną z Osadnika Czerniakowskiego),
              dezynfekowana dwutlenkiem chloru.

Twardość wody z tego wodociągu to
              mg CaCO3/l 225
              mval/l 4,5
              mg Ca +2/l 90
              milimole Ca 2,25
              stopnie niemieckie 12,6
              stopnie francuskie 22,5
              stopnie brytyjskie 15,7
              czyli skala twardości: woda średniej twardości (lub inaczej średnio miękka,
              czyli jeszcze nie twarda, ale bardziej twarda niż miękka..)

Sprawdzcie - szczegolnie na zmywarkach - sa zalecenia uzytkowania (np. sypania
              specjalnej soli) w zaleznosi od stopnia twardosci wody.

Woda twarda, chociaż dla człowieka jest nieszkodliwa, fatalnie działa na domowe
              instalacje i sprzęt AGD i w sumie na skórę (wysusza). W UE twardość wody w
              ogólne nie jest regulowana normatywnie, bo woda twarda nie jest uważana się za
              wodę złą (a nawet dobrą bo zawiera wapń... - to właśnie ten kamień, który się
              osadza w czajniku).

Mogę napisac cos więcej, gdyby kogoś zainteresowało, a teraz juz nie nudze...
              • dc22 Re: Aquarius - odpowiedz na maila 08.10.04, 13:45
                hej!nie zanudzasz, wrecz przeciwnie. napisz cos jeszcze. no i w sumie moze ja
                slepne na starosc ale widze normy obce a nie widze twardosci wody w j. wiec nie
                mam sie do czego odniesc. jaka ona w koncu jest, ta twardosc H2O?

dzieki za rzeczowa odpowiedz.. szkoda ze nie satysfakcjonujaca mnie - myslalam
                ze woda bedzie "nie-warszawska" :( no ale coz..
                pozdrowionka
                • m001 Re: Aquarius - odpowiedz na maila 11.10.04, 18:29
                  czesc! czyli wyjasniam: nasza woda w j. to taka sama woda co np. na kabatach i
                  na ursynowie (z tego samego wodociagu), a jest to woda o skali twardosci np. w
                  stopniach niemieckich - 12,6 stopnia, st francuskich 22,5, a w brytyjskich
                  15,7.
                  Generalnie woda o twardości poniżej 7 st. niemieckich jest uważana za miękką,
                  od 14 - 21 st. średnio miękka, powyżej 21 – twardą. Czyli nasza jozefoslawska
                  jest srednio miekka.

A jezeli chodzi o inne paramentry wody to powinna ona spelniac odpowiednie
                  normy i wodociagi zwykle publikuja takie badania (ze zawsze spelnia...). Cytuje:
                  Opinia Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie:
                  "Analizując jakość warszawskiej wody wodociągowej w miesiącu sierpniu 2004 r.,
                  na podstawie wyników przesłanych przez Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i
                  Kanalizacji w m. st. Warszawie S.A.,Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w
                  m.st.Warszawie stwierdza, że poza zwiększoną zawartością chloru wolnego i
                  chlorynów, jakość wody wodociągowej w badanym zakresie odpowiadała warunkom
                  określonym w Rozporządzeniu ... itd"

Sęk w tym, ze wodociagi - taki np. MPWiK (wodociagi warszawskie, ktore
                  dostarczaja do Aquariusa nasza wode)- pobiera probki na stacji uzdatniania,
                  czyli na wyjsciu do sieci, ale nie u nas w kranie. A droga to daleka... A czym
                  woda dalej transportowana i dluzej tym ryzko wtornych zanieczyszcen wieksze
                  (zalezy od stanu technicznego rur jakimi plynie, szybkosci przeplywu - czy nie
                  stoi itp itd.).

Badanie wody w kranie zlecić można laboratorium kontroli
                  środowiska/laboratorium w wodociągach itp. Jednak za takie badanie sami musimy
                  zaplacic (około 150-200 złotych). W sumie ciekawe co by wyszlo z takiego
                  badania...

• madzia.witkowska Jakie macie umowy z Aquariusem??? 12.10.04, 14:36
      Chciałabym sie dowiedzieć jakie macie umowy podpisane z Aquariusem? Czy macie
      bezposrednio od nich faktury za wode, czy przez wspólnotę?? U mnie na osiedlu
      wymyslili, że bedą rozliczać Stowarzyszenie Mieszkańców i generalnie na nich
      bedzie wystawiana faktura za wodę - wiec ja nic od nich nie dostanę. Oczywiście
      nie podoba mi sie to i dlatego chce wiedzieć czy Aquarius tak na każdym osiedlu
      robi czy równiez podpisuje z mieszkaniami w bloku oddzielnie umowy. Prosze,
      napiszcie mi co i jak jest u was. Bede wdzieczna.
      • marcello1975 Re: Jakie macie umowy z Aquariusem??? 12.10.04, 14:42
        Mam oddzielna umowę z Aquariusem, a wiec i bezpośrednio od nich fakturę.
        • madzia.witkowska Re: Jakie macie umowy z Aquariusem??? 12.10.04, 14:43
          A macie jakąś wspólnote lub stowarzyszenie na osiedlu??
          • marcello1975 Re: Jakie macie umowy z Aquariusem??? 12.10.04, 14:46
            Tak. Ale gdy wprowadziłęm sie na osiedle w sierpniu podpisalem oddzielna umowę
            z Aquariusem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka