Dodaj do ulubionych

[prasa] Autobus do Józefosławia

15.10.07, 11:06
Nowy dziennik na naszym rynku o nazwie "Polska" przynosi ciekawe wieści na
stronie 25. w artykule pod tytułem "Nowe autobusy na peryferie":
"Trzy nowe linie autobusowe będą od nowego roku jeździły z Warszawy do
Jabłonny, Nadarzyna i Józefosławia. (...) od nowego roku ZTM chce uruchomić
dwie nowe linie do Nadarzyna i Józefosławia. W przypadku tego ostatniego brane
są pod uwagę dwa warianty trasy: od Józefosławia do PKP Jeziorki lub do stacji
metra Wilanowska. Aby autobusy mogły jeździć do Józefosławia drogowcy muszą
przebudować tamtejsze ulice. - W Józefosławiu uliczki są za wąskie, żeby
jeździły po nich przegubowce - mówi Michał Powałka. (...) Wszystko wskazuje na
to, że władze obu miejscowości (Józefosławia i Nadarzyna - przyp. M) zdążą na
czas przebudować jezdnie, by od nowego roku mogły po nich jeździć autobusy
przegubowe. Dzięki nim mieszkańcy będą mogli szybciej dojechać do Warszawy".

I od razu mój komentarz: nawet jeśli nie da się puścić przegubowców (rozumiem,
że tylko takie autobusy mają sens na całej długości Puławskiej), to autobus do
stacji kolejowej, a dalej do Wawy koleją na "wspólnym bilecie" absolutnie
wystarczy mi do podjęcia decyzji o pozostawieniu samochodu na parkingu.

Pozdrowionka
Obserwuj wątek
    • lapytelsion Re: [prasa] Autobus do Józefosławia 19.10.07, 00:18
      Zamiast do PKP Jeziorki taki autobus mógłby jeździć na pętlę Ursynów Płd przy
      metrze Stokłosy...
      • magda8885 Re: [prasa] Autobus do Józefosławia 19.10.07, 20:07
        Do pkp 10 min autobusem dalej 30 min pociągiem i jesteśmy w centrum
        miasta. Prawda że przyjemna wizja.
        • mic2100 Re: [prasa] Autobus do Józefosławia 19.10.07, 20:54
          Tyle, że pociągi Kolei Mazowieckich nie jeżdżą co 5 min... Ale może być do
          Jeziorek. Byle coś było.
          • krzzaw Re: [prasa] Autobus do Józefosławia 19.10.07, 21:03
            Z tego, co mówił przedstawiciel gminy na spotkaniu z moją wspólnotą:
            1. nie będzie ikarusów, ani solarisów trzydzrzwiwoych i z przegubem -
            bo za szerokie (albo drogi u nas za wąskie). Będą dwudrzwiowe -
            takie jak np. na 163 i 164 (z Wilanowa na Sadybę i na Kępę
            Zawadowską),
            2. promień skrętu ikarusa/długiego solarisa jest za duży do naszych
            skrzyżeowań,
            3. to MZA NIE CHCE puszczać trzeciego po 709 i 727 autobusu do METRO
            WILANOWSKA wzdłuż Pułąwskiej. A do tego - częściowo jeszcze tą trasę
            na Puławskiej w Warszawie obsługuje 319,
            4. autobus powinien przejeżdżać koło nowo oddanej szkoły (tyle, że
            ma być remont Julianowskiej, a ta, co jest teraz to "rajd Paryż-
            Dakar"). Gdyby przejeżdżał koło szkoły - mógłby funkcjonować jako
            quasi-szkolny. Ale wtedy jadąc przez Józefosław- Julianów
            (Julianowską) dojeżdżałby do Piaseczna od północy (osiedle Julianka
            koło cmentarza) i dalej znowu do Puławskiej koło Thomsona i
            Kauflanda.

Jeżeli dodam, że jeszcze rok temu były 22 kursy PPKSu
            Piaseczno "Julianów-Bobrowiec" plus linia do W-wy, a teraz jest 8
            kursów Julianów-Bobrowiec i samotny ROJ BUS - to trzymam
            za "czerwoniaka z MZA" kciuki....
            • robekos Re: [prasa] Autobus do Józefosławia 20.10.07, 12:36
              Tylko nie do stacji PKP !!! Pociągi są w tragicznym stanie, a do
              tego niebezpiecznie w nich wieczorem. Autobus MZA powinien jeździć
              bezpośrednio do Wa-wy - do metra Wilanowska lub innej stacji metra
              gdzieś na Ursynowie.
              • krzzaw Re: [prasa] Autobus do Józefosławia 20.10.07, 21:28
                > Tylko nie do stacji PKP !!! Pociągi są w tragicznym stanie, a do
                > tego niebezpiecznie w nich wieczorem
                Zawsze możesz prześciąść sie na 709, 727 lub do innego przewoźnika.

> Autobus MZA powinien jeździć
                > bezpośrednio do Wa-wy - do metra Wilanowska lub innej stacji metra
                > gdzieś na Ursynowie.
                tak jak napisałem w poprzednim poście: to niejest zależne od
                naszego "widzi mi się" - bo to właśnie MZA NIE CHCE puszczać
                kolejnego autobusu po trasie ulicy Puławskiej, a ze stacji Jeziorki
                jest WSPÓLNY BILET.
                Ja teżbym wolał bezpośrednio do metra Wilanowska. Pewnie inni też by
                chcieli....
                • robekos Re: [prasa] Autobus do Józefosławia 21.10.07, 22:17
                  krzzaw napisał:
                  > tak jak napisałem w poprzednim poście: to niejest zależne od
                  > naszego "widzi mi się"

Tu nie chodzi o "widzi mi się". Józefosław to tylko kilka kilometrów
                  od granic Wa-wy. Czy nie zasługujemy na bezpośrednie połączenie ze
                  stolicą (tak jak inne miejscowości oddalone od Wa-wy nawet o
                  kilkanaście km ?). Jeśli pojawia się szansa na autobus, to niech on
                  będzie jak najkorzystniejszy, nie zadowalajmy się półśrodkami, tylko
                  apelujmy o bezpośrednie połączenie. Kolejnej szansy na rozmowy z MZA
                  możemy nie mieć zbyt szybko.
                  • mic2100 Re: [prasa] Autobus do Józefosławia 22.10.07, 00:29
                    Uczestniczyłem w budowach różnych siatek połączeń, wiem jak to działa.
                    Kwestia, czy to będzie Ursynów, Wilanowska, Centrum, czy nawet Jeziorki jest
                    drugorzędna.
                    Najważniejsze dla powodzenie tego przedsięwzięcia jest częstotliwość połączeń.
                    Aby ludzie przesiedli sie z samochodów do autobusu musi on jeździć częściej niż
                    raz na 25 min.
                    • slawm Re: [prasa] Autobus do Józefosławia 22.10.07, 11:54
                      Witam,
                      Ja też wolałbym do metro Wilaniowska, ale mam pytanko:
                      dlaczego wszyscy piszą: "bedzie jeździł Wilanowską, Julianowską,
                      koło szkoły" - to wszytko OK. Ale jeszcze mógłby jeździć Jagielkską,
                      choć kawałkiem, Ogrodową!, jak gmina zrobi drogę to Osiedlową! To
                      też są bardzo ważne (choć niestety wąskie) ulice w Józefosławiu!
                      Tam tez dużo ludzi mieszka i też chciałoby jeździć z domu do pracy
                      autobusem.

Pozdrawiam
                      • arturcargo Re: [prasa] Autobus do Józefosławia 22.10.07, 12:42
                        No chyba sama odpowiedzialas sobie na swoje pytanie......ulice sa za
                        waskie.......
                        • kamilltee Re: [prasa] Autobus do Józefosławia 22.10.07, 14:42
                          ... i tutaj się kłaniają połączenia wschód -zachód naszych ulic
                          (Ogrodowej ,Osiedlowej, Wilanowskiej, Julianowskiej) , a więc ulica
                          Kuropatwy i druga planowana ulica łącząca Ogrodową z Wilanowską a
                          dale z planowaną pętlą ulic jednokierunkowych wokół szkoły.

Stowarzyszenie wywalczyło by były dwie "przecznice" pomimo protestów
                          niektórych mieszkańców...

Nie chodzi przecież o to by autobus jechał całą Wilanowską,
                          Julianowską, Ogrodową i Osiedlową, ale by każdy z nas miał max 500 m
                          do przystaku ... czyż nie tak ?
                          • mic2100 Re: [prasa] Autobus do Józefosławia 22.10.07, 15:37
                            ...ale póki nie ma tych ulic nie ma o czym rozmawiać. Zróbmy wszystko, żeby ZTM
                            wprowadził autobus do naszych wsi i żeby ten autobus się utrzymał. Trasę
                            dopasować do zmieniającej się siatki ulic o wiele łatwiej.
                  • krzzaw Re: [prasa] Autobus do Józefosławia 22.10.07, 20:50
                    Oczywiście,że zasługujemy. MZA pełni w końcu rolę służebną. Tylko -
                    jak mi powiedziano:
                    1. na spotkaniu w Gminie,
                    2. na dniach transportu zbiorowego

"MZA jest PRZEDE WSZYSTKIM" do obsługi Warszawy. A samej W-wy NIE
                    OBSŁUGUJE NALEŻYCIE DOBRZE. Stąd- według reguły: koszula bliższa
                    ciału noż sukmana - ONI chcą "zrobić dobrze" najpierw W-wie, potem
                    (jeżeli będą mieli środki = autobusy ikierowców) może zrobią dobrze
                    innym gminom podwarszawskim. Tym bardziej, że jesteśmy JEDNĄ
                    AGLOMERACJĄ, w której MZA ełni "rolę wiodącą", a więc status MZA
                    powinien być aglomeracyjny, a nie tylko w-ski.
                    Ale - obawiam się, że na dzień dzisiejszy - lepiej złapać wróbla w
                    garści niz łapać gołębia nadachu- czyli: brać trasę wokół
                    Józefosławia i północnego Piaseczna do Pułąwskiej - niż domagać się
                    linii, która dla MZA będzie "trzecią linią typu siedemset na
                    Puławskiej". NIestety -nasze racje, chociaż dla nas i rozsądnie
                    myślących (chcących, aby ci z Piaseczna nie jeździli autami tylko
                    autobusami) są dla MZA mniejsze, niż racje tych dzielnic W-wy,
                    które chcą, aby najpierw im "zrobić dobrze".

>nie zadowalajmy się półśrodkami, tylko
                    > apelujmy o bezpośrednie połączenie.
                    Nie zadawalamy się półśrodkami - też bym chciał bezpośredniego i moi
                    sąsiedzi też.
                    Ale - jeżeli mamy apelowac o lepsze połączenia - to może np. na
                    przykład: DODATKOWO przedłużyć 710 z pod Thomsona - Julianowską -
                    Geodetów- Wilanowską - Kameralną (Pętla) do Julianowskiej ( i z
                    powrotem). Na tej trasie nie ma "za wąskich" dróg i zakrętów
                    poniżej 12 metrów promienia skrętu. Jeżeli w Józefosławiu jeździł by
                    jednokierunkowo - i łączył tę część Józka z Piaseczanem, Chylicami,
                    Konstancinem, Powsinem, Wilanowem i Warszawą (chociaż "bardzo
                    naokoło)? Może być inna trasa -"polobbujemy" ten temat?
                    pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka