31.05.06, 13:51
ja pamiętam "Świerszczyka", "Misia", "Trybunę Ludu" i "Sztandar Młodych"
Obserwuj wątek
    • lena96 Re: Gazety... 31.05.06, 14:14
      "Świat Młodych" 'Filipinka"
      • the_dzidka Re: Gazety... 31.05.06, 14:23
        Z gazetami to była cała epopeja.
        Przede wszystkim, w gazetach były PLAKATY - Samantha Fox, Modern Talking, A-ha,
        i cała reszta. Były przez to towarem deficytowym, zwłaszcza w sobotę, kiedy
        wychodziły te kolorowe dodatki. Wstawało sie wtedy o wpół do szóstej rano i
        leciało pod kiosk, gdzie juz czekała grupka niedosypiających emerytów.
        Przyjeżdżały gazety no i można było kupic. Brało się od pani kioskarki łup o
        teksturze papieru toaletowego i otwierało drżącymi rękami, zobaczyć, co nam się
        udało trafić :)
        Kupowało się dla tych dodatków takie gnioty jak Dziennik Młodzieży (?), Nową
        Wieś... :) Fajne "plakaty" (A4) były w Panoramie. Był jeszcze oczywiście Świat
        Młodych, Płomyk, Magazyn Muzyczny, Non-Stop, Filipinka...
        • czajka258 Re: Gazety... 31.05.06, 17:13
          Oooo! Jak to dobrze pamiętam - oblatywałam chyba z 5 kiosków w najbliższej
          okolicy. Bo oczywiście przychodziło kilka sztuk na krzyż, i szybko były
          rozchwytywane. Pamiętam jak mi się udało trafić na .. plakat Kajagoogoo z
          Limahlem(kto pamięta taki zespół)w Dzienniku Ludowym, wielki plakat .. pełnia
          szczęścia !
          • luccio1 Re: Gazety... 06.07.06, 20:28
            Był jeszcze "Płomyczek", w nim rubryka: "To trzeba znać, o tym trzeba
            wiedzieć" - a tam parada osiągnięć PRL (Tarnobrzeg, Turoszów itp.).
          • sol_bianca Re: Gazety... 10.07.06, 23:13
            czajka258 napisała:

> Oooo! Jak to dobrze pamiętam - oblatywałam chyba z 5 kiosków w najbliższej
            > okolicy. Bo oczywiście przychodziło kilka sztuk na krzyż, i szybko były
            > rozchwytywane

to trzeba bylo sobie teczke w kiosku zalozyc :)
            ja mialam teczke, ale glownie ze wzgledu na "Fantastyke" i "Wiedze i Zycie" (nie
            bylam normalnym dzieckiem, wiem), bo potrafily przyjsc w kilku egzemplarzach
            albo i wcale
    • balcerkova Re: Gazety... 31.05.06, 14:57
      "Wiesjełyje kartinki" dawali nam na rosyjskim.
      • obate21 Re: Gazety... 31.05.06, 19:13
        A nam kazali Wiesiełeje Kartinki prenumerować, a potem wycinać bukwy, jak je
        poznawaliśmy. Pamiętam, że jak doszliśmy do "F" (pamiętny tekst "Diadia Fiedia
        rabotajet w kowchozie na traktorie" to w całych tych Wiesiełych Kartinkach nie
        było dużego "F", a miałem wtedy kilka numerów tego badziewia i w żadnym nie
        było, wyobraźcie sobie. W końcu wyciąłem to "F" z podręcznika do rosyjskiego,
        co było oczywiście zabronione.

A co do gazet, to pamiętam, kupowało się Świat Młodych, bo tam były komiksy,
        które wycinałem i wklejałem sobie do takich dużych zeszytów w sztywnych
        okładkach. Był Tytus, Kajko i Kokosz, Kleks, Skąd się Bierze Woda Sodowa,
        Antresolka Profesorka Nerwosolka, ech.... Miałem teczkę w kiosku, żeby
        przypadkiem ktoś mi ŚM nie podkupił.
        • ania_i_marcin Re: Gazety... 08.02.07, 21:25
          Przypomniało mi się, że ze Świata Młodych wycinałam kawały i wklejałam do
          zeszytu :). Zawsze były na ostatniej stronie w ramce.
    • skifa777 Re: Gazety... 31.05.06, 23:22
      ... o kurcze ja jestem z troche młodszej epoki bo za moich młodych lat to już
      było Bravo, Popcorn i Dziewczyna :)
    • katikot Re: Gazety... 01.06.06, 19:33
      Relax, Bajtek
    • chiara76 Re: Gazety... 22.06.06, 18:13
      ach, nieodżałowana stara, dobra "Filipinka"...to se ne vrati;(
      I żeby sobie człowiek chociaż parę numerów na pamiątkę zostawił, to nie...
      • pablo1977 Re: Gazety... 22.06.06, 20:04
        Mis byl kultowy hehe
        Ja tez pamietam tygodnik Wybrzeze... a kto zgadnie z jakiego powodu??
        • filmowka79 Re: Gazety... 05.07.06, 19:16
          ...bo z tyłu okładki była zawsze goła baba!:>
          Mnie się jeszcze kojarzy z tamtych czasów "Radar", "Razem", "Non stop", "Na
          przełaj". Tata kupował "Veto", a mama prenumerowała "Kobietę i Życie".
          • marcin_95 Re: Gazety... 18.05.08, 00:43
            W „Razem” na ostatniej stronie też zawsze była goła baba ;->
    • kajka04 Re: Gazety... 27.06.06, 15:58
      razem
      na przełaj
      świerszczyk
      filipinka
      • aana_pe Re: Gazety... 04.07.06, 14:54
        a "Okienko" ktos pamieta? taka gazeta, dla dzieci.. :)
        • nastka_7 ja pamietam Okienko. 12.09.06, 13:50
          Trudno bylo je dostac :)
    • kadarkaa Re: Gazety... 11.07.06, 03:11
      "Kobieta i Życie", "Przyjaciółka" czytane przez mamę, "Problemy" prenumerowane
      przez tatę (zamieszczali opowiadania science-fiction, chyba dzięki nim do dziś
      zaczytuję się wszelkiego rodzaju fantastyką).
      A i jeszcze "Jestem", dzięki lekturze którego "wychowanie seksualne" weszło mi
      samo ;) I szkoda, że w zawierusze dziejów to pismo przepadło, choć jego całkiem
      przyzwoitym odpowiednikiem jest obecnei "Samo zdrowie"...
      A z dziecięcych "Świerszczyki" (moje) i "Misie" (dla mojego brata).
      • xemxija Re: Gazety... 16.07.06, 01:17
        Boze, nikt nie pamieta "Kraju Rad"??? Co to za papier byl, palce lizac! Na
        kredowym drukowali, zdjecia roznej zamieszczonej tam przyrody do dzis mi przed
        oczami stoja jak zywe!
        • ewall Re: Gazety... 17.07.06, 23:18
          Tu mozna zobaczyc-przypomniec sobie okladki "Kraju Rad"

www.polskaludowa.com/codzienne/kraj_rad.htm
    • luccio1 Re: Gazety... 18.07.06, 15:21
      Jedyna gazeta wychodząca w Krakowie w pierwszych tygodniach stanu wojennego,
      zwana powszechnie "Gadzie Echo" (GAzeta Krakowska - DZIEnnik Polski -
      ECHO Krakowa).
      • nastka_7 Re: Gazety... 12.09.06, 13:54
        Ja namiętnie kupowalam Swiat Młodych. Wychodził wtorki czwartki i soboty.
        Okienko tez pamietam, a pózniej jak byłam w 8 klasie podstawówki to w maju
        wyszła pierwsza Dziewczyna i Popcorn.
        Bravo kupowalam niemieckie i czytalam, potem weszło polskie Bravo
        • chiara76 Re: Gazety... 12.09.06, 14:41
          nastka_7 napisała:

> Ja namiętnie kupowalam Swiat Młodych. Wychodził wtorki czwartki i soboty.
          > Okienko tez pamietam, a pózniej jak byłam w 8 klasie podstawówki to w maju
          > wyszła pierwsza Dziewczyna i Popcorn.
          > Bravo kupowalam niemieckie i czytalam, potem weszło polskie Bravo
          nastka, chyba jesteśmy rówieśnicami;) Pamiętam, że właśnie w ósmej klasie
          wyszła "Dziewczyna"...Wydawała mi się wtedy dość droga. (teraz nie znam ceny,
          ale pewnie nie jest bardzo wysoka, jeśli to pismo ciagle jest na rynku polskim).
          • disarono Re: Gazety... 12.09.06, 15:47
            chiara76 napisała:

Pamiętam, że właśnie w ósmej klasie
            > wyszła "Dziewczyna"...Wydawała mi się wtedy dość droga. (teraz nie znam ceny,
            > ale pewnie nie jest bardzo wysoka, jeśli to pismo ciagle jest na rynku
            polskim)

Też mi się wydawało, że Dziewczyna była jakaś droga jak na tamte czasy, ale
            czasem udało się kupić, czasem od kogoś pożyczyć. A w Popcornie były fajne
            plakaty i idolami.
            • chiara76 Re: Gazety... 12.09.06, 19:31
              disarono napisała:

> chiara76 napisała:
              >
              > Pamiętam, że właśnie w ósmej klasie
              > > wyszła "Dziewczyna"...Wydawała mi się wtedy dość droga. (teraz nie znam c
              > eny,
              > > ale pewnie nie jest bardzo wysoka, jeśli to pismo ciagle jest na rynku
              > polskim)
              >
              > Też mi się wydawało, że Dziewczyna była jakaś droga jak na tamte czasy, ale
              > czasem udało się kupić, czasem od kogoś pożyczyć. A w Popcornie były fajne
              > plakaty i idolami.
              >
              u nas dziewczyny przynosiły i na przerwach odbywało się wspólne czytanie;) To
              były czasy!:))
          • aluniaaa do chiara76 12.09.06, 17:06
            Witam:)) kope lat:)
            • nastka_7 Re: do chiara76 12.09.06, 19:07
              Chiara76 ja tez rocznik 76 :))) Pozdrawiam..
              • chiara76 Re: do chiara76 12.09.06, 19:32
                nastka_7 napisała:

> Chiara76 ja tez rocznik 76 :))) Pozdrawiam..

pozdrawiam rówieśnicę;))
            • chiara76 Re: do chiara76 12.09.06, 19:31
              aluniaaa napisała:

> Witam:)) kope lat:)

witam:))
    • szpila80 Re: Gazety... 28.04.07, 20:52
      a kto pamięta ja, ty, my? zdaje sie ze byly to trzy odrębne gazety dla dzieci w różnym wieku, chyba dla 5, 6 i 7 latków
      • vega2 Re: Gazety... 09.11.07, 14:13
        Dla najmłodszych byś "Miś",
        poźniej "świerszczyk", "Płomyczek", "Płomyk", "Swiat Młodych", moje
        ulubione "Na przełaj", "Filipinka", chyba "Razem". A
        pamiętacie "Zarzewie" dla młodych ze wsi:), i był "Żołnierz Polski" -
        musowo kupowany na zajęcia z PO w szk. średniej. Z
        obcojęzycznych: "Murziłka" (piszę fonetycznie) i "Wiesjełyje
        kartinki":)))).
        Pozdrawiam
    • luccio1 Re: Gazety... 02.01.08, 19:38
      Pamiętam jako istniejące w Krakowie "od zawsze":
      "Dziennik Polski",
      "Gazeta Krakowska",
      "Echo Krakowa".

Z innych tytułów "Horyzonty Techniki dla Dzieci" (czytywałem to z
      zapałem - jeszcze zanim zacząłem z musu czytywać "Wiesiołyje
      Kartinki").
      • luccio1 Re: Gazety... 22.03.08, 01:09
        > Pamiętam jako istniejące w Krakowie "od zawsze":
        > "Dziennik Polski",
        > "Gazeta Krakowska",
        > "Echo Krakowa".

Wspólna mutacja trzech wymienionych gazet z początku stanu wojenego była
        nazywana "Gadzie Echo"
        (GAzeta Krakowska, DZIEnnik Polski, ECHO Krakowa).
    • luccio1 Re: Gazety... 27.03.08, 22:34
      Była też gazeta MO i SB: "Za Wolność i Lud".
      • luccio1 Re: Gazety... 17.04.08, 00:43
        No i wojskowy "Żołnierz Wolności".
    • marcin_95 Re: Gazety... 18.05.08, 00:58
      Z najmłodszych czasów pamietam „Misia”, potem „Świerszczyka”. Potem podczytywyałem rodzicom „Przekrój”, „Kobietę i życie” (pamietacie taki dział „Satyra w krótkich majteczkach”, w których opisywano odzywki młodych Mistrzów Ciętej Riposty i inne fajne teksty kilkulatków?). „Motor” i „Wiadomości Wędkarskie” też mnie ciekawiły. „Radioamator i Krótkofalowiec”, potem przekształcony w „Radioelektronik”. „Horyzonty Techniki” i „Młody Technik”. Oczywiście „Razem”, ale chyba nikt tu nie pamięta „Magazynu Muzycznego”? W czasach pierwszej „S” namiętnie czytywałem „Życie i Nowoczesność” – sobotni dodatek do Życia Warszawy, m.in. świetne felietony publikował tam Stefan Bratkowski.

Z oryginalniejszych publikacji to w szkole na lekcjach rosyjskiego kazali nam czytać sowieckie czasopisma, miał to być jakiś propagandowy chłam, ale jeden kumpel (BTW największy mózgowiec w klasie) zaproponował, by niektórzy zainteresowani mogli zamiast tego czytać „Technikę Mołodioży” (Техника Молодежи), pamiętam, że wtedy akurat publikowali serię artykułów o historii rosyjskich i sowieckich kolei, co nie powiem, bardzo mi ułatwiło przyswojenie języka naszych okupantów ;-) Zresztą TM była (o dziwo) prawie wolna od propagandy.

A po wypowiedzeniu wojny na „Trybunę Ludu” z cała premedytacją mówiłem „Gadzinówka”, i nawet sporo osób rozumiało, co miałem na myśli ;->

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka