Dodaj do ulubionych

Watek dla psychologow i do ciezkich dyskusji

21.01.04, 11:43
To jest wątek dla psychologow i nie tylko. Jest on przeznaczony do ciezkich
dyskusji na temat Grecji, kultury i zycia Grekow oraz ich stosunku do
obcokrajowców, a także na temat miłosników Grecji. Stworzony, żeby nie
zapychać ksiąg gosci milosnikow Grecji. Zapraszamy tu do dyskusji osoby,
ktore były, bądz nadal sa w Grecji i
ktore maja ochote powiedziec swoje zdanie w tym temacie. Zapraszamy tez
innych do dyskusji, niezaleznie od tego czy są z panstwa komunistycznego czy
nie, niezaleznie od tego czy sa kołtunami, czy burakami, czy sa zwyklymi
szaraczkami, czy też mają arystykratyczne korzenie - jak na przyklad ja :D
Mam nadzieje, ze obejdzie sie bez nozy ;)
Pozdrawiam.
Hrabina Elinida :D
Obserwuj wątek
    • Gość: Bebiak Re: Watek dla psychologow i do ciezkich dyskusji IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 21.01.04, 22:54
      Dzięki Ci serdeczne Elinido za założenie tego wątku. Może rzeczywiście spokój
      zagości tam gdzie trzeba?
      Nie rozumiem, ja tego zupełnie nie rozumiem i może dlatego, że pierwszy raz
      mnie coś takiego spotkało? Rzecz przedziwna: tak wiele osób jeździ do Hellady
      i ja z reguły spotykam się z zadowolonymi z tego powodu. Jasne, że
      doświadczenia i wrażenia mogą być różniste, ale dlaczego nawet przy tych
      własnych złych nie dopuścić do świadomości, że nie zawsze, nie wszędzie i nie
      każdemu w Helladzie źle?
      Ściskam Cię mocno. B.
      • chiara76 Re: Watek dla psychologow i do ciezkich dyskusji 21.01.04, 23:16
        Moim zdaniem powinnaś w ogóle usunąć te bzdury tej panny. Taka z niej psycholog
        jak i ze mnie ( a nie jestem, wierz mi:)
        Pozdrawiam serdecznie!
        • bebiak Re: Watek dla psychologow i do ciezkich dyskusji 22.01.04, 02:05
          chiara76 napisała:

> Moim zdaniem powinnaś w ogóle usunąć te bzdury tej panny. Taka z niej
          >psycholog jak i ze mnie ( a nie jestem, wierz mi:)
          > Pozdrawiam serdecznie!

Cześć, tak naprawdę to sama nie wiem co mam zrobić - to taka durna sytuacja.
          Przyszła w końcu jako mój gość i ma do tego prawo - odeszła jako persona non
          grata, ale uważam, że zasłużyła na to co dostała. Też mam wątpliwości czy jest
          psychologiem, bo dość dziwnie jak na psychologa się zaprezentowała.
          Myślę, że jest głęboko nieszczęśliwą osobą, jakąś taką niespełnioną, być może
          nawet i na skutek długoletniego pobytu w Helladzie, który niekoniecznie musiał
          odpowiadać jej oczekiwaniom. Doświadczenia ma stamtąd raczej niekorzystne - tak
          to odbieram.
          Osobiście znam dwie osoby, które dłuższy czas mieszkały w Helladzie i wróciły.
          Jedną z nich jest ten mój przyjaciel z południa Polski, o którym wspominam
          (mieszkał tam 7-8 lat, coś takiego), ale nie zauważyłam nigdy aby był jakiś
          agresywny czy tak pełen jakieś wewnętrznej złośliwości. Podobnie zresztą z tą
          drugą osobą - to moja koleżanka, u której też żadnych zmian nie zauważyłam.
          Oboje, kiedy tam byli (zupełnie osobno) nigdy nie wypowiadali się tak o
          Polakach jak to się w księdze zdarzyło, a po powrocie - o Grekach tak jak to
          się też tam zdarzyło.
          Mnie bardzo trudno jest powiedzieć jak się czuje człowiek, który wiele lat
          mieszka poza krajem, bo w końcu te kilka miesięcy, które tam kiedyś spędziłam,
          to drobiazg a nie życie. Nie chodzi mi tu też o takie osoby jak Ewitak na
          przykład, bo to już zupełnie co innego. Myślę bardziej o takich, które
          wyjechały właśnie tam, bo były te tzw. obozy i szansa na wyjazd właśnie np. do
          Kanady. Oczekiwanie na taki wyjazd trwało nieraz kilka lat - a może ona też tak
          właśnie? Sama nie wiem.
          Jak by nie było - teraz mówię Wam wszystkim już kalinichta, bo pora ku temu
          doprawdy stosowna:)) Pozdroofka. B.
      • elinida Re: Watek dla psychologow i do ciezkich dyskusji 22.01.04, 08:47
        Mam nadzieje, że wątek ten spełni swój cel i tam gdzie ma być spokój, tam
        będzie :) Pozdrowienia cieplutkie i uściski.
        Eli
    • ewitak Re: Watek dla psychologow i do ciezkich dyskusji 21.01.04, 23:12
      elinido!
      pozdrowienia z Salonik:-)
      ps. mnie tez poruszyly teksty electry zamieszczone w ksiedze gosci bebiak..
      ale o tym jutro, bo teraz to juz tylko orfeusz;-O
      'kalinihta'!
      • janosik6 betaki ? zostaw tak jak jest nie badz smieszna 22.01.04, 02:09
        • bebiak Re: Janosiku......... 22.01.04, 02:20
          Cześć, nie bardzo rozumiem, ale pewnie dlatego, że już późnawo. Napisałeś o
          wpisach? I o tym, że mam je zostawić? Jeśli tak to napiszę Ci, że nie
          przeszkadzają mi szczególnie - każdy ma prawo napisać co mu się podoba i mieć
          własne zdanie, a z tego zrobiło się forum i chciałabym uniknąć dalszej wymiany
          tam zdań (bo to nie jest forum). Rozumiesz mnie Janosiku? Po to właśnie
          Elinida założyła ten wątek, żeby księga nadal pełniła funkcję księgi.
          Pozdrawiam Cię serdecznie. B.
          • janosik6 Re: Janosiku......... 22.01.04, 02:26
            no prosze ledwo wyslalem ci telegram ty ubieglas mie...
            pozdr.
        • janosik6 Re: betaki ? zostaw tak jak jest nie badz smieszna 22.01.04, 02:24
          kurna za szybko polecialo poprzednie.
          I nie przejmowalbym sie tym co napisala elektra..
          Kazdy ma prawo wypowiedziec swoja opinie na kazden temat
          czy ma cos madrego czy glupiego nawet do powiedzenia.
          Jej zdanie jest takie a nie inne na temat grecji i grekow.
          Byc moze co ja mysle ,jest to spowodowne jakims zalem tej pani do
          jakiegos greka i wtedy wszyscy grecy i cala grecja jest do dupy.
          Ty jestes zafascynowana grecja i tak trzymaj ...
          Nawet te jej kasliwe texty o tym z poludnia niby to tegez tylko
          o niej samej zle swiadcza, olej ja i to jescze rannym cieplym moczem.
          Nie znizaj sie do jej poziomu, badz dalej soba -jestes ok.
          Podziwiam cie za wytrwalosc w zrobieniu takiej pieknej stronki o grecji.
          Za to ze tyle ciepla emituje z twoich wypowiedzi .
          Pozdrawiam tez inne bardziej i miej nerwowe panie.....

• bebiak Re: Janosiku....:)) 23.01.04, 01:42
            Jasu kie efcharisto para poli:)) Obiecuję, że będę się mocno starać aby moja
            fascynacja trwała wieki (bo wtedy jest tak wspaniale radośnie wszędzie wokół) i
            przesyłam Ci strasznie cieplutkie pozdrowienia (wiem, że u Was też zimno).
            Niech Ci będzie ciepło: na zewnątrz i w środku:)) B.
      • elinida Re: Watek dla psychologow i do ciezkich dyskusji 22.01.04, 08:52
        Dziekuję, rowniez pozdrawiam :) patrz, a bylam w tym roku w Salonikach 2
        stycznia :)

Eli
        • ewitak Re: Watek dla psychologow i do ciezkich dyskusji 22.01.04, 20:11
          hejka elinido!
          obawiam sie ze nie mialybysmy okazji spotkac sie 2stycznia:-( wrocilismy z
          urlopu 12. ale daj znac kiedy bedziesz w Salonikach, to wyskoczymy do dobrej
          tawerny:-)
          pozdro!
          ewitak.
          • ola155 Re: Watek dla psychologow i do ciezkich dyskusji 22.01.04, 23:03
            Hej Ewik!!

Elinida bedzie w Grecji od 12.07-26.07 :) Wiem, bo bede razem z nia, wiec od
            razu smiem Cie poinformowac :) Pozdrawiam Cie cieplutko, bo slyszalam, ze zimno
            tam u Was teraz... A w grudniu i na poczatku stycznia tak ladnie bylo.... Pa pa
            Ola
            • elinida Ewitak... signomi ;) 23.01.04, 10:23
              Oj w slad za Olką walnęłam blad... Ewitak oczywiscie, signomi, mialo byc :) Ale
              Ewik tez ladnie :)
          • elinida Ewik, Ola... 23.01.04, 10:21
            Olka :) Dzieki dzieki, wlasnie mialam to samo napisac :):):):) i tak wszyscy
            wiedza kiedy Elinida bedzie w Grecji :D hihi...
            Takze 12 i 26 na pewno bede w Salonikach, ale to niestety tylko przelotowo ;)
            Mam jednak nadzieje, ze przyjedziemy do Salonik na wycieczke pociagiem :)
            To wybierzemy sie na frappe :)
            Pozdrawiam poki co cieplo :)
            Eli
            • ewitak elinido ! olu ! 23.01.04, 15:19
              ja tez strzelilam gafe, poniewaz zapomnialam dodac ze w Salonikach bede do
              konca lutego.a od 1 marca w Atenach.
              a wy dziewczyny, dokad sie wybieracie?gdzie bedziecie(podrywac Grekow;-)i co
              zwiedzac?!mam nadzieje ze skontaktujecie sie ze mna i wyskoczymy na dobra
              mrozona..;-)a jak sie ladnie usmiechniecie to namowie swoja tesciowa(u ktorej
              bedziemy mieli z moja grecka parka(maz+coreczka, oczywiscie;-) 'przyjemnosc'
              pomieszkac przez kilka miesiecy;-) na musake i horiatiki zakrapiane kokino
              krasi;-)
              pozdro!
              ewitak.
              ps. dzisiaj o 14 bylo -3,5s.C.. a ja marudzilam na 0.. piszcie dziewczyny! od
              razu cieplej mi sie robi na serduchu:-)
              • ola155 Re: elinido ! olu ! 23.01.04, 16:57
                Do Aten sie wynosisz...? Hmmm, trzeba bedzie omowic te kwestie z Elinida.. Moze
                da sie cos zrobic i podjedziemy :) Strasznie by bylo milo, gdyby udalo nam sie
                spotkac :)

Jedziemy sobie do Paralii Katerinis, bo stwierdzilysmy, ze stamtad bedziemy
                mialy najlepsza baze wypadowa do innych miejsc, a chcemy popodrozowac troszke
                na wlasna reke i zobaczyc miejsca, ktore nie sa w ofercie polskich 0biur
                podrozy:) podrywac Grekow...? Hi hi.. Czyzby "pani psycholog" pozostawila na
                Tobie pewien wplyw? ;)

-3,5s.C??? Biedactwo... Sciskam cieplo i oby pogoda sie poprawila u Ciebie i u
                nas, bo tu tez nienajlepiej :/
              • elinida Ewitak... :) 23.01.04, 17:57
                > a wy dziewczyny, dokad sie wybieracie?gdzie bedziecie(podrywac Grekow;-)i co
                > zwiedzac?!mam nadzieje ze skontaktujecie sie ze mna

Geia soy :) Tak jak sekretarka moy juz napisala ;) hihi - zartuje, tzn Olka
                wczesniej odpisala, jedziemy do Paralii, a dalej chcemy w Grecje wyruszyc :)
                Jest w planach pare miejsc, czy to Saloniki, a moze Ateny - pociagiem :) a moze
                i to i to :) jeszcze to muszę z Olka przegwarzyc, tak jak napisala :) Ale na
                pewno sie skontaktujemy z Toba :)
                Co do Grekow - dokladnie od razu po przeczytaniu Twojego posta, tak sobie
                pomyslalam hihihi... no a po co my tam jedziemy?????? :D Jesli nie w tym
                celu ]:->
                I ide do nastepnego posta odpisac :)
                ELi
    • ewitak do Elinidy oraz olki..jeszcze cosik;-) 23.01.04, 15:46
      dziewczyny! tylko nie nawalcie bo ja juz sie ciesze na nasze spotkanie!!!
      ps. gdybyscie chcialy skontaktowc sie ze mna w inny sposob(email?sms?) niz na
      forum, bedzie mi bardzo milo..
      acha!czy ktoras mowi po grecku?ja ucze sie nowogreckiego z ksiazek, telewizji
      oraz..podczas rozmow z tesciowa;-)
      • ola155 Re: do Elinidy oraz olki..jeszcze cosik;-) 23.01.04, 16:52
        Ja bardzo chetnie przejde na korespondencje mailowa :) albo smsowa... a w sumie
        to moze byc i taka i taka ;) podaje mojego maila: ola155@op.pl.. pisz, pisz i
        jeszcze raz pisz :) bedzie mi baaaardzo milo :)

Greckiego ucze sie, gdy czas na to pozwoli; teraz ze wzgledu na sesje
        egzaminacyjna musialam odlozyc to na bok :( Ale po 7.02 znowu sie zabieram za
        ten jezyk ;)
      • elinida Ewitak .... :) 23.01.04, 18:11
        > dziewczyny! tylko nie nawalcie bo ja juz sie ciesze na nasze spotkanie!!!
        > ps. gdybyscie chcialy skontaktowc sie ze mna w inny sposob(email?sms?) niz na
        > forum, bedzie mi bardzo milo..

bardzo by mi bylo milo korespondowac via e-mial czy sms :-). moj adresik to
        elinida@gazeta.pl, a Twoj pewno ewitak@.... :) to mam nadzieje, ze się
        spiszemy :)

> acha!czy ktoras mowi po grecku?ja ucze sie nowogreckiego z ksiazek, telewizji
        > oraz..podczas rozmow z tesciowa;-)

ja sie ucze greckiego jakos 5 miesiecy, ale bardzo pomalusiu mi to idzie...
        wiecej napisze @ :)
        pozdrawiam poki co cieplusio bardzo i serdeczne usciski :)
        Eli
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka