ben.omi 02.03.04, 00:07 Szukam osób, które lecą do Kissamos Palace na Kretę 10.06.!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Cortina Re: Kissamos Palace - Kreta - 10.06. IP: *.umwo.opole.pl 02.03.04, 08:08 szkoda ze 10 ja jade dopiero 24 06 . Pozdrawiam Cortina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Salvia Re: Kissamos Palace - Kreta - 10.06. IP: *.toya.net.pl 10.04.04, 20:35 Ja też wybieram się 24.06. Jadę z Łodzi. Odezwij się Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Friend Re: Kissamos Palace - Kreta - 10.06. IP: *.uni.opole.pl / *.uni.opole.pl 02.03.04, 09:49 cze lecimy razem zapomniałas?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ben.omi Re: Kissamos Palace - Kreta - 10.06. IP: 195.136.254.* 02.03.04, 23:53 Chciałbyś lecieć ale pomyliłeś płeć!!!Ha, ha, ha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilu Re: Kissamos Palace - Kreta - 10.06. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.04, 23:46 kto sprzedaje te oferte Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ben.omi Re: Kissamos Palace - Kreta - 10.06. IP: 195.136.254.* 03.03.04, 02:32 Triada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbarella71 Re: Kissamos Palace - Kreta - 10.06. IP: 212.244.173.* 04.03.04, 10:17 Ja dziś podejmuję decyzję o wylocie 10.06 z Katowic,a Wy? Podobno w lokalnym biurze przy dużej ilości chętnych można wykupić taniej wycieczkę na Santorini przydałby się ktoś operatywny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ben.omi Re: Kissamos Palace - Kreta - 10.06. IP: 195.136.254.* 04.03.04, 22:08 Ja już mam wykupione.Co do santorini to nie wiem, ale Wąwóz Samaria można za małe pieniądze załatwić z miejscowym Grekiem!!!Pozdrawiam!!!Wykupiłaś???? ODPISZ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbarella 71 Re: Kissamos Palace - Kreta - 10.06. IP: 212.244.173.* 08.03.04, 10:25 Nie wykupiłam jeszcze żadnych wycieczek fakultatywnych. Myślę że wszystko okaże się na miejscu. Ja lecę z TRIADY, a Ty? Mże dowiedziałeś się czegoś ciekawego na temat okolic Kissamos i samego hotelu. Wykupiłam opcję z obiadokolacjami na 2 tygodnie po czym okazało się że biuro ściemniło tzn. że kolacje moga się okazać serwowane zamiast bufetu. Wydaje mi się że to może będzie zależało od liczby osób które wykupiły obiadokolacje.Co do jedzenia w Grecji to mam nieciekawe doświadczenia z Riwiery Olimpijskiej ale w tym hotelu chyba nie będzie tak tragicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ben.omi Re: Kissamos Palace - Kreta - 10.06. IP: 195.136.254.* 09.03.04, 13:34 Ja mam bez obiadokolacji, chcemy popróbować na własną rękę.Wycieczki na miejscu dopiero będziemy szukać, może samochód wynajmiemy!Pozdrawiam!Mam trochę informacji> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: Kissamos Palace - Kreta - 10.06. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.04, 12:02 Widze, ze sie bardzo wszyscy ekscytujecie wyjazdem i slusznie wakacje nie sa czesto. Jesli wybraliscie ten hotel z Triady, to czeka was pare zaskoczen jak zawsze z tym biurem. Hotel jest w Kissamos, a lecicie do Iraklionu, co oznacza przejazd autobusem z lotniska w Iraklionie do Kissamos, potrwa to okolo 4 godziny, to na poczatek, dalej hotel jest przy plazy, ale to sa kamienie i nie wielkosci piesci niemowlaka, ale kamienie, po 10 cm srednicy... a kolacja w tym hotelu zawsze jest serwowana, bo oni ta,m nie maja takiej kuchni, zeby to przygotowac, wiec bedzie catering. Znaja c jednak Triade to oni pewnie przygotowali jeszcze kilka niespodzianek... Pozdrawiam Mariusz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drobik Re: Kissamos Palace - Kreta - 10.06. IP: 212.160.106.* 16.03.04, 12:38 To wszystko jest napisane w katalogu.Wylot do heaklionu też.Cóż prawdopodbnie nie czytasz katalogów no to i pewnie zawsze ktoś z czymś cię zaskoczy.Współczuje wszystki biurom z którymi podróżujesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yola Re: Kissamos Palace - Kreta - 10.06. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.04, 14:26 Cześć, też wylatuję z Katowic, a Santorini brzmi kusząco, Zapraszam na gg :3293024.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbarella71 Re: Kissamos Palace - Kreta - 10.06. IP: 212.244.173.* 15.03.04, 11:52 Po dość dokładnym prześledzeniu tego forum przeczytałam wiele pochlebnych opinii na temat Kissamos. Co do jedzenia to wykupienie obiadokolacji i tak wyjdzie nas taniej niż kupowanie ich w tawernach - najwyżej schudniemy.Nie lecimy na Kretę tylko i wyłacznie dla plaży, która wcalne nie musi być piaszczysta. mamy doświadczenia z Chorwacji gdzie na prześlicznej maleńkiej i bardzo kamienistej plaży leżały także wielkie głazy, które dawały doskonałą osłonę od wiatru i słońca a nawet można sie było na nich wylegiwać godzinami czując przyjemną morską bryzę. Skąd taka kąśliwa opinia o tym miejscu i dopiero teraz Mariuszu? A tak w gruncie rzeczy to Ja i mój osobisty Mariusz szukamy słońca,ciszy, spokoju i greckich klimatów, a nie luksusów na plaży. I co chyba Ci się nie udało zepsuć nam frajdy związanej z tym wyjazdem? Mam nadzieję że koledze który rozpoczął ten wątek równiez nie. Odpowiedz Link Zgłoś
ben.omi Re: Kissamos Palace - Kreta - 10.06. 15.03.04, 19:36 wielu takich jak on jest co chcą ci zepsuć napięcie związane z oczekiwaniem na wyjazd. Kamienie lubimy, niespodzianki też, więc nie wiem o co mu chodzi. Jeżeli był w Kissamos i pzyjechał niezadowolony, to znaczy że nie wiedział dokąd jedzie.A my wiemy!!! Barbarrella skąd jesteście??? Pozdrawiam wszystkich KRETÓW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbarella71 Re: Kissamos Palace - Kreta - 10.06. IP: 212.244.173.* 16.03.04, 12:40 Jestesmy z niedużego miasta koło Katowic, więc odlot mamy z Pyrzowic. Co do czasu transferu z lotniska do hotelu to każdy mądry widzi że nie jest to mała odległość i to mnie też wcale nie przeraża.Lubię oglądać widoki i mąz jeszcze nigdy nie siedział dzięki temu przy oknie. Dwie doby powrotu z Grecji kontynentalnej autokarem, którego światła totalnie wysiadły na Węgrzech, w strugach deszczu, ze wzmożoną kontrolą na granicah po pamiętnym ataku na WTC 11.09 i niemal całonocnym postoju na granicy macedońskiej gdzie do autokaru co chwila wchodzili żołnierze z kałachami skierowanymi na turystów liczący na łapówkę/której zresztą nie dostali bo resztę drachm wszyscy wydali w wolnocłowym / to dopiero było COŚ... Co skutecznie wyleczyło nas z tak długich podróży autokarowych.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ben.omi Re: Kissamos Palace - Kreta - 10.06. IP: 195.136.254.* 17.03.04, 17:24 Też mieszkamy koło Katowic, może nawet jesteśmy z jednej miejscowości.Co do podróży to też byliśmy w Grecji, podróż 30 godzin. A ta podróż z lotniska do Kissamos to pestka. Zresztą ludziom zawsze coś nie pasuje. Czytałem jak jednemu pseudo turyście przeszkadzało to, że niedaleko hotelu przechodził mężczyzna z osiołkiem. Według mnie to mógł jechać do nas nad morze - osła by nie spotkał, no chyba,że takiego jak On. Czytając wypowiedzi można się dowiedzieć, że wystarczy przejść trochę dalej od hotelu i jest plaża piaszczysta. Macie może szczegółową mapkę z okręgu Chanii w innym języku niż grecki? Pozdrawiam!!! KRETY!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yola Re: Kissamos Palace - Kreta - 10.06. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.04, 14:25 cześć ja lecę, jakby co to gg nr 3293024, pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: Kissamos Palace - Kreta - 10.06. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.04, 22:56 Witam raz jeszcze, ja powaznie sie ciesz, ze wam sie podoba ta wyprawa na Krete i do hotelu, ktory sobie wybraliscie. Hotel jest super, byle jak najmniej niespodzianek ze storny tej wspaniale Triady. pozdraiwam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ben.omi Re: Kissamos Palace - Kreta - 10.06. IP: 195.136.254.* 01.04.04, 08:44 Wszedłem na stronkę Triady i okazało się, że już nie ma ofert wolnych do Kissamos na 10.06.POzdrawiam Kretów!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bms01pl Re: Kissamos Palace - Kreta - 10.06. 04.04.04, 21:00 witam wszystkich, byłem na krecie z żoną i parą przyjaciół w tym samym terminie, co wy, dokładnie od 15 do 28 czerwca ubiegłego roku. w hotelu elefteria, jakieś cztery kilometry od kissamos. pojechaliśmy z nieboszczką big blue, ale bylo naprawdę fajnie. na jednej z wycieczek poznaliśmy młode małżeństwo z kissamos palace. w zeszłym roku o tej porze wokół hotelu trwały prace budowlane, oni na szczęście mieszkali w części, w której tego łomotu nie było słychać tak wyraźnie, zasdniczo nie narzekali. samo miasteczko jest dość nudne, praktycznie nic tam się nie dzieje. jest jednak bazą wypadową rejsów np. na gramvousa'ę (czy jakoś tak, mogłem pokręcić nazwę). co ciekawe, w takiej małej mieścince piliśmy najlepszą kawę frappe - w kafejce przy tzw. "dworcu" autobusowym, szczerze polecam. polecam też biuro podróży harisa horeftakisa (około dwustu metrów od wspomnianej kafejki w prawo, stojąc twarzą w stronę morza). kupiliśmy u niego zarówno rejs na santoryn, jak i wycieczkę do wąwozu samaria (spoooooro taniej, niż proponowane przez rezydentów wycieczki fakultatywne). w "pakiecie" wynajęliśmy też samochód na cztery dni, około 30% taniej, niż w innych "rent a car". ludzie zasadniczo mili i sympatyczni, choć trzeba wziąć poprawkę na greckie bałaganiarstwo i nie zawsze wysoki standard obsługi (zmiana ręczników, sprzątanie w pokojach itp.), no ale jak ktoś liczy na usługę w klasie de lux, to raczej wyjazd za trzykrotnie wyższą cenę wchodzi w grę. jeśli ktoś miałby jakieś pytania, to proszę na maila, w miarę wiedzy postaram się pomóc. aha, w kissamos palace w zeszłm roku było o ile pamiętam towarzystwo międzynarodowe. pozdrawiam i życzę wspaniałych wakacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ben.omi Re: Kissamos Palace - Kreta - 10.06. IP: 195.136.254.* 04.04.04, 22:06 Wielkie dzięki za informacje - przydadzą się!!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
barbarella71 Re: Kissamos Palace - Kreta - 10.06. 15.04.04, 12:06 Hej, co tak wszyscy przycichli? Już Was nie ekscytuje wyjazd? Fajna stronka z mapą Krety - w miarę szczegółową jest na stronie: www.crete.tournet.gr Mam pytanie czy już zapłaciliście całość należności za wczasy, Ja na razie połowę. Myślę żeby drugą połowę dopłacić do końca kwietnia, ale sama już nie wiem jak to się ma do nowego VAT-u i co zrobię dobrze a co źle. U nas na razie pogoda nie bardzo,zwłaszcza o 6 rano na przystanku w drodze do pracy; chyba nam to Kreta wynagrodzi. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
ben.omi Re: Kissamos Palace - Kreta - 10.06. 16.04.04, 01:40 Już myślałem, że nie chcesz trochę poklachać. Jedno co mnie martwi to waluta, którą potrzebujemy "EURO". Obserwuję od stycznia notowania walut i wciąż nie wiem o co w tym wszystkim chodzi - spadek raz wzrost itd. A trochę tego potrzeba. Jeszcze nie zapłaciłem całości za wczasy i myślę, że warto by się było udać do biura i coś na ten temat dowiedzieć. Pozdrawiam przyszłych Kretów!!! Odpowiedz Link Zgłoś
betinka8 Re: Kissamos Palace - Kreta - 10.06. 26.04.04, 16:06 znajdź mój wątek "kreta-odkrycia" na pewno Ci sie przyda.Niestety nie umiem robić linków:-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbarella71 Re: Kissamos Palace - Kreta - 10.06. IP: 212.244.173.* 16.04.04, 11:36 Muszę kolegę pocieszyć bo my też jeszcze nie mamy Euro a czasu zostalo niewiele. Trudno przewidywać czy po 1 maja skoczy. Kupiliście jakiś przewodnik, Ja na razie trafiam na same beznadziejne - może coś doradzisz. A z tym klachaniem to czekałam kto się pierwszy odezwie ale się nie doczekałam. Rodzina trochę przeżywa że wylot jest w Boże Ciało.Pozdrowionka i miłego weekendu. Odpowiedz Link Zgłoś
gale Re: Kissamos Palace - Kreta - 10.06. 16.04.04, 18:34 Korzystam z przewodnikow Pascala, praktycznie zawsze kiedy jestem w Grecji i jestem bardzo zadowolony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ben.omi Re: Kissamos Palace - Kreta - 10.06. IP: 195.136.254.* 22.04.04, 01:32 21.04. już zapłaciłem i obserwuję nadal kursy i mam nadzieję że coś drgnie z tym Euro. W zeszłym roku Triada miała przeloty do Hanii, ale zrezygnowali a szkoda, bo było by bardzo blisko. Pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gale Re: Kissamos Palace - Kreta - 10.06. 18.04.04, 13:20 No, Kochaniency, ja wracam z Kastelli przed 10 czerwca. Oczywiscie nie omieszkam opowiedziec Wam jak bylo :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ben.omi Re: Kissamos Palace - Kreta - 10.06. IP: 195.136.254.* 22.04.04, 01:34 Z przyjemnością będę czekał na Twoje informacje, gdzie taniej zjeść i dobrze, wyporzyczyć samochód i dobre i tanie biuro podróży na miejscu oferujące wycieczki m.in. do Samarii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbarella 71 Re: Kissamos Palace - Kreta - 10.06. IP: 212.244.173.* 22.04.04, 09:05 Ja zapłacę dzisiaj resztę kwoty.Ben, czy masz już wystawioną fakturę skoro zapłaciłeś. W internecie wyczytałam, że Biura same nie wiedzą co zrobią w związku zmianą przepisów.Ktoś radził żeby żądać faktury po wpłaceniu całej należności. Ja też czekam na każde info. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cORTINA Re: Kissamos Palace - Kreta - 10.06. IP: *.umwo.opole.pl 22.04.04, 09:29 BARDZO JESTEM CIEKAWA WASZYCH WRAŻEN Z POBYTU I ZWYKŁYCH INFORMACJI CO DO TEGO GDZIE JESC W kASTELLI I OKOLICACH GDZIE WYPOZYCZYC SAMOCHÓD I ZA ILE I TAKIE TAM DUPEREWLE ALE WAZNE DLA OSOB KTÓRE TAM JADA Z GÓRY DZIĘKUJE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcel Re: Kissamos Palace - Kreta - 10.06. IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 22.04.04, 22:46 Witajcie, chyba Was ucieszę, ponieważ wybieramy się do Kissamos Palace już 06.05.2004. Tak więc przetrzemy szlaki. Obiecujemy zdać relacje z pobytu i chętnie odpowiemy na Wasze pytania. W tej części Krety będziemy po raz pierwszy, więc będziemy wdzięczni za jakiekolwiek podpowiedzi. Mamy zamiar wiele zobaczyć mimo , iż jedziemy z małym synkiem. W planach jest oczywiście wypożyczenie samochodu, czy ktoś zna namiar na dobrą wypożyczalnię ? Nasz nr GG : 1364987. pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ben .omi Re: Kissamos Palace - Kreta - 10.06. IP: 195.136.254.* 23.04.04, 00:37 Marcel! Patrz na "bms01pl" - tam jest info co do wypożyczalni. Pozdrawiam was Kreciki! Miłego pobytu! Czekam na nowe info od Was!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radzio Re: Kissamos Palace - Kreta - 10.06. IP: *.lagisza.pke.pl 16.06.04, 22:28 Cześć podaj mi do siebie e-mail bo chciałbym więcej dowiedzieć się o hotelu kissamos Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ben.omi Re: Kissamos Palace - Kreta - 10.06. IP: 195.136.254.* 23.04.04, 00:35 A kiedy tam lecisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ben.omi Re: Kissamos Palace - Kreta - 10.06. IP: 195.136.254.* 29.04.04, 21:54 Jak tam KRECIAKI? Co u was słychać? Napięcie rośnie? W tym tygodniu koleżanka wróciła z Egiptu - czarna jak Murzynka, aż jej zazdroszczę. Ale my za niedługo też lecimy. POZDRAWIAM KRETÓW! Odpowiedz Link Zgłoś
gale Re: Kissamos Palace - Kreta - 10.06. 08.05.04, 14:40 Mi tam nic nie rosnie, zadne napiecie. Moze dlatego, ze od dwoch dni siedze w Kissamos Palace?... ;))))) OK, pierwszego wieczora pare osob nawalilo sie jak stodola, pelna zenada, jeden z idiotow do polnocy tlukl sie po pokojach, walac w drzwi. W koncu w desperacji poszedlem, ryknalem, ze juz dosyc tej zabawy i jak sie nie uspokoi to mu wpierdole. Byl to wyraz NAJWYZSZEJ desperacji bom czlowiek watlej muskulatury i spuszczenie mu manta byloby smutnym finiszem mojej rozpoczetej wlasnie perygrynacji. Moze obawial sie, ze usiade mu na twarzy - bo przestal sie tluc. Nastepnego dnia, wczoraj, gadalem z Yannisem, ktory powiedzial, ze to niestety standard. Przykre. Do miasta - dla tych co nie wiedza - jest kwadrans na piechty, IN.KA (ta na dole) otwarta do 21:00, Niemiec z Kreta Profis zbankrutowal, podobno przechlal caly interes (znowu alko). Sobczyk trzyma sie dobrze, mozna u niego placic karta kredytowa - to duzy plus. Wiatr wieje dosc solidnie, w ostatnich dniach mielismy tu sirocco znad Sachary - a to oznacza, ze WSZYSTKO bylo nieludzko uswinione pylem piaskowym. Ponuro to wygladalo, powaznie. Juz jest lepiej, ludziska auta pomyli, podlogi poodkurzali i da sie patrzec na rzeczywistosc :) Eleftheria w Drapanias wyglada na zamknieta, podobno wlascicielowi zwisa co tam sie dzieje. Ceny: jest spoko! Owszem, wszystko podrozalo w stosunku do np. zeszlego roku ale nieznacznie, da sie zyc. Trudno spodziewac sie, co oczywiste, normalnych cen w knajpach na nabrzezu portu w Chanii... normalka. Poza tym nie czuje sie nadmiernie zblizajacych sie Igrzysk. A, zapomnialbym - Kissamos Palace (tzn. Sunny Bay) to zaskakujaco przyjemny hotel, duze czyste pokoje, lodowki bez doplaty, wanny (zamiast brodzikow) w lazienkach, spokojnie i przyjemnie. Wielki Wrak jest pod wrazeniem ;))) Tyle z Kissamos. Trzymajta sie, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radek Re: Kissamos Palace - Kreta - 10.06. IP: 217.11.133.* 10.05.04, 15:36 Dzieki za relacje live ja wylot mam 13 maja wiec juz za kilka dni wiec napisz cos jaka tam temperatura wody i powietrza pozdrawiam i zycze slonka Odpowiedz Link Zgłoś
gale Re: Kissamos Palace - Kreta - 10.06. 11.05.04, 11:43 Na pytanie Twoje i Barbarelli: jest cieplo, w cieniu rano circa 20-24 stopnie, natomiast niech Was to nie myli, slonce przypieka koncertowo, wiec pierwszego dnia usmazylem sobie lapy. W dzien idzie wytrzymac w cieniu, rzeklbym, ze jest przyjemnie, natomiast w sloncu raczej staram sie dlugo nie przebywac. Woda poki co raczej do cieplych nie nalezy, nie ta pora roku. Jesli chcielibyscie popluskac sie w cieplej wodzie, a jednoczesnie cieszyc sie umiarkowana temperatura powietrza (taka jak teraz), to jedzcie do Grecji w koncu wrzesnia/na poczatku pazdziernika. Poki co, morze nie jest nagrzane, wiec pluskanie najlepiej wychodzi w basenie :) Dobra, wracam do frappe ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbarella71 Re: Kissamos Palace - Kreta - 10.06. IP: 212.244.173.* 10.05.04, 10:15 Napisz proszę jaka temperatura, czy już można się kąpać w morzu.Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
neronka Re: Kissamos Palace - Kreta - 10.06. 17.05.04, 15:40 Hej Wróciłam z Krety tydzień temu i troszkę opisałam na swoim wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=203&w=12602061 Kąpać się można. Temp. wody na północy Krety ok. 19 stopni, czyli jak w Bałtyku latem. Na południu np. na Elafonisi wod ma 30 stopni (ale w Lagunie) nie na otwartym morzu. Jeśli ktoś jest zainteresowany pomagam w zaklepaniu samochodu na Krecie. Odpowiedz Link Zgłoś
ben.omi Re: Kissamos Palace - Kreta - 10.06. 17.05.04, 21:47 A jak tam z cenami. Gdzie można niedrogo zjeść, posiedzieć w knajpce, wypożyczyć samochód, wybrać się na wycieczkę np.do Samarii.Jakie są tam śniadania w hotelu - jest jakiś wybór jadła? POZDRAWIAM KRETÓW Odpowiedz Link Zgłoś
gale Re: Kissamos Palace - Kreta - 10.06. 18.05.04, 12:35 Dobra, bedzie krotko bo siedze we Vranas w Chania. Jesc: absolutnie zdecydowanie polecam (tak, traktujcie to jako polecenie hihi) co najmniej jeden obiad u Yoannisa Papadakisa, psarotawerna na zachodnim koncu deptaka, zamykajaca deptak w Kastelli. Oczywiscie, zostaniecie spytani skad jestescie, a jak sie przyznacie, Yoannis zrobi wszystko, zeby sluzyc Wam po polsku. Oczywiscie jego polszczyzna jest czysto kuchenna ale zasob slownictwa imponujacy! Co jesc? U Yoannisa Papadakisa bezwzglednie nalezy wziac BOUREKI (czyta sie tak jak "buraki", tylko z "e" w srodku) oraz monstrualne i przepyszne TZATZIKI, moim zdaniem najlepsze w okolicy. Suty obiad dla 2 osob bedzie kosztowal nie wiecej niz EUR 17 (suty, powiedzialem, naprawde suty). Mozna placic karta kredytowa. Na wycieczke do Samarii najlepiej samemu, jesli ktos sobie zyczy abym podal optymalna marszrute, godziny odjazdow srodkow komunikacji etc., prosze o kontakt mailem, odpisze juz w Polsce. Zdecydowanie ODRADZAM korzystanie z uslug wycieczkowych oferowanych przez przemile rezydentki. Ceny sa horendalne!!! Sniadania sa kontynentalne czyli zadne: mielonka w plasterkach, zolty ser w plasterkach, platki i mleko, sztuczny soczek ze sztucznych pomaranczy, jogurt i miod, dzemiki oraz niesmiertelne JAJA NA TWARDO (po 3 dniach sie rozchorowalem, ciekawe czemu <wink>). Ja sobie na sniadanie przynosze tirosalate kupiona w IN.KA (bron Boze w AGORA MARKET, tam sprzedaja makabryczne paskudztwo, wywalilem caly pojemnik). Dobra, poki co, to tyle. Wracam w czwartek, wiec jesli beda jakies pytania - sluze odpowiedzia, zarowno na Forum, jak i mailem. Sciskam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maga Re: Kissamos Palace - Kreta - 10.06. IP: 195.117.40.* 18.05.04, 13:12 Lecę na Kretę, do Kissamos, w przyszły czwartek i mam kilka pytań, dotyczących przede wszystkim komunikacji publicznej i wycieczek. Nie mam prawa jazdy, więc muszę się zdać na publiczny transport. Gdzie z Kissamos można się wydostać autobusem, poza Chanią? W ubiegłym roku jeździł do Elafonissi, czy gdzieś jeszcze? Czy w kierunku Samarii odjeżdża z miasteczka jakiś bezpośredni autobus, czy też trzeba przesiadać się w Chanii? Co z wycieczkami na Gramvoussę i do zatoki Balos, czy są jakieś rejsy stateczkiem i ile to kosztuje? Czy żeby pojechać do Paleochory, muszę najpierw udać się do Chanii, czy też jest bezpośrednie połączenie? Czy jest w Kissamos jakieś lokalne biuro podróży i czy oferuje jakieś wycieczki poza standardem (Knossos i inne ogólnie znane atrakcje)? Co to jest ów burak u Papadakisa? Pozdrawiam serdecznie maga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ben.omi Re: Kissamos Palace - Kreta - 10.06. IP: 195.136.254.* 19.05.04, 01:30 Czy jest wypożyczalnia skuterów i ile ta atrakcja kosztuje? Odpowiedz Link Zgłoś
gale Re: Kissamos Palace - Kreta - 10.06. 19.05.04, 18:09 Tak, jest wypozyczalnia, w samym ryneczku, naprzeciwko tawerny Petra. O ile dobrze pamietam, doba kosztuje EUR 15 i w tym chyba jest 100 km (ale nie gwarantuje), za paliwo placisz sam. Wypozyczenie roweru kosztuje EUR 5 za dobe, maja jakies stare odrapane karamysla. Dla porownania, bardzo przyzwoity bicykl na Kos kosztuje EUR 1.50 za dobe... Odpowiedz Link Zgłoś
gale Re: Kissamos Palace - Kreta - 10.06. 19.05.04, 18:07 O ile dobrze zauwazylem, w kwestii polaczen autobusowych nalezy zdac sie na polaczenia przez Chanie, ewentualnie Tavronitis (na poludnie). Do Elafonisi chyba tez jezdzi z Kastelli - ale nie jestem pewien, nie chcialbym sklamac. Do Samarii (Omalos) jedziemy przez Chanie, do Paleochory przez Tavronitis. Polaczenia sa bardzo dobre, wiec nie ma problemu. Sa JAKIES wycieczki na Gramvouse i do Balos, w kosmicznych cenach. W Kastelli sa co najmniej dwa "biurka" turystyczne, ktore oferuja znacznie wiecej (niz rezydentki) za znacznie mniej (niz rezydentki). Ja nie skorzystalem z niczyjej oferty, posiadam umiejetnosc samodzielnego wyposazenia sie w bilet autobusowy. Trudno natomiast wplaw udac sie na Gramvouse, tu skorzystalbym z Attios Agency na poczatku Chalidonu (nie dochodzac do Skridloff). Przyjmuja karty kredytowe. Boureki to rodzaj zapiekanki, wybitnie mniamusnej, skladajacej sie z kartofli w plasterkach, cukinii, fety, pomidorow i oliwy. Cos fantastycznego. A, i wazna poprawka: mlody Papadakis ma na imie (z polska) JUREK, ten o ktorym pisalem wyzej, to senior rodu... No to wracam celebrowac wakacje :) Moze dla odmiany skocze na boureki i retsine do Papadakisa? ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maga Re: Kissamos Palace - Kreta - 10.06. IP: 195.117.40.* 19.05.04, 18:34 A ile zapłaciłeś za rejs na Gramvoussę? Odpowiedz Link Zgłoś
neronka Re: Kissamos Palace - Kreta - 10.06. 19.05.04, 20:05 Hej Maga Jeśli chodzi o rejs na Gramvousę to podaję link do firmy która organizuje rejsy . Nie jest to biuro turystyczne tylko Maritime Company która pływa z portu w Kissamos na Balos i Gramvousę. www.gramvousa-balos.com.gr Łódź którą pływają jest duża, ale nie pamiętam cen , chyba 10 e od osoby za całodzienną wycieczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
neronka Re: Kissamos Palace - Kreta - 10.06. 19.05.04, 20:37 www.gramvousa-balos.com.gr/info-uk.htm to jest dobra strona. Są tam ceny biletów, godziny odpłynięcia, możliwość rezerwacji, i piękne zdjęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maga Re: Kissamos Palace - Kreta - 10.06. IP: 195.117.40.* 20.05.04, 10:27 Dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maga Re: Kissamos Palace - Kreta - 10.06. IP: 195.117.40.* 20.05.04, 10:37 Ale mi ten link nie wchodzi! Odpowiedz Link Zgłoś
neronka Re: Kissamos Palace - Kreta - 10.06. 20.05.04, 10:52 www.gramvousa-balos.com.gr/info-uk.htm Ten wchodzi. Spróbuj jeszcze raz, albo bez info-uk.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maga Re: Kissamos Palace - Kreta - 10.06. IP: 195.117.40.* 20.05.04, 11:17 Nadal nic. A bez info znalazłam stronę, która jest właśnie uaktualniana. Ale jest na niej ulotka z programem rejsu, niestety bez cen i informacji, w jakie dni można popłynąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ben.omi Re: Kissamos Palace - Kreta - 10.06. IP: 195.136.254.* 26.05.04, 21:21 GALE!!! Jaka plaża jest przy hotelu? Jak po wczasach - zderzenie z rzeczywistością w kraju? Odpowiedz Link Zgłoś
gale Re: Kissamos Palace - Kreta - 10.06. 27.05.04, 06:04 :) Sliczna kamienista plaza :)))) Kamienie sredniej wielkosci ale chodzic po nich sie da od biedy Zderzenie... ech, nie pytaj... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cortina Re: Kissamos Palace - Kreta - 10.06. IP: 217.173.195.* 27.05.04, 08:31 WITAM I POZDRAWIAM JAK TAM PO URLOPIE ?:)) JA RÓWNIEŻ SIE TAM WYBIERAM 24.06 I BARDZO MNIE INTERESUJE WSZYSTKO , JAK WYGLĄDA HOTEL , JAKIE SA POKOJE, GDZIE W MIEŚCIE JEST SUPERMARKET, GDZIE MOZNA DOBRZE ZJEŚĆ, I CENY JAKIE SA CENY? iLE TRZEBA ZABRAC KASY NA DWA TYGODNIE NA DWIE OSOBY? OPISZ SWOJE WRAZENIA JAK BYS MOGŁ. Z GÓRY DZIĘKUJE CI ZA ODPOWIEDZ CORTINA Odpowiedz Link Zgłoś
gale Re: Kissamos Palace - Kreta - 10.06. 28.05.04, 11:47 To moze krotko (bo siedze w biurze): 1. Hotel wyglada bardzo porzadnie, mozna go sobie obejrzec pod adresem www.sunnybayhotel.com 2. Pokoje sa przestronne, czyste, ladnie umeblowane, lodowka i telewizor bez doplaty, w lazience wanna (a nie brodzik/prysznic) 3. Sklepy "codzinne": - solidny i dobrze zaopatrzony sklep Agora Market znajduje sie przy drodze bedacej przedluzeniem szosy z Chania, tuz obok ksiegarni pana Wojtka Sobczyka. Trudno do Agora Marketu nie trafic, spoko; - umiarkowanie zaopatrzony i ciasny sklep IN.KA znajduje sie przy placyku centralnym, tam gdzie autobusy; - ponizej placu (zejsc z placu na zachod tak jak wyjezdzaja z niego autobusy i potem w dol, na poludnie, przy murze na rozwidleniu, takie dosc gwaltowne zejscie) znajduje sie duza IN.KA, ktora jest bardzo dobrze zaopatrzona a i przyjmuje karty platnicze. Czynna do 21:00; - no i oczywiscie szereg spozywczakow w calym miasteczku, otwartych w bardzo bardzo roznych porach :) 4. Ile kasy - nie mam bladego pojecia! Po prostu zabralem ze soba EUR 100 w gotowce na wszelki wypadek, dwie karty kredytowe i jedna bankomatowa. Nie wiem ile wydalem, nie interesowalem sie tym. 5. Wrazenia... Coz, moje sa malo reprezentatywne poniewaz znam Kastelli raczej dobrze, okolice po Chania i na poludnie rowniez nie sa mi obce, wiec wrazenia takie, jakbym pojechal na wczasy do Krynicy. Jeden lubi, drugi nie. Ja lubie :) Poza tym wiecej na stronach: www.virtualtourist.com/m/4870b/673a4/ o Kissamos www.virtualtourist.com/m/4870b/674fd/ o Chania www.virtualtourist.com/m/4870b/670c3/ o Krecie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ben.omi Re: Kissamos Palace - Kreta - 10.06. IP: 195.136.254.* 28.05.04, 01:16 BARBARELLA co u Ciebie - dawno się nie odzywałaś? Wszystko już gotowe do wyjazdu? POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbarella 71 Re: Kissamos Palace - Kreta - 10.06. IP: 212.244.173.* 28.05.04, 09:44 W przyszłym tygodniu należałoby chyba zadzwonić do Biura i potwierdzić datę i godzinę wylotu z Pyrzowic.Mnie zaniepokoił symbol WAW/HER/WAW na fakturze ale wg zapewnień Pani z Biura oni mają po prostu takie oznaczenia a na umowie mam wyraźnie podane Katowice.Niestety jeszcze nie wszystko gotowe,do samej środy będę w pracy bo nauczona doświadczeniem wiem jak sie dłuży wolny dzień spędzony w domu przed wyjazdem / jechaliśmy tak kiedyś autokarem do Chorwacji około godz. 23 i ciężko było wytrzymać w domu , nagle okazało się że wszystko juz spakowane, posprzatane, zaprowiantowane itd. i wyniknęła nuda no i wiadomo strach czy też goraczka podróżna ? / To miłe że się ktoś stęsknił, równiez pozdrawiam. Czemu GALE tak mało pisze, okazuje się że miał więcej czasu w Kissamos.A Ty jak ,wynajęcie autka czy skutera masz juz dograne? Odpowiedz Link Zgłoś
gale Re: Kissamos Palace - Kreta - 10.06. 28.05.04, 10:17 Uuuuh, przyjmuje krytyke z pokora ;) Wieczorem klepne pare slow, obiecuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
gale Re: Kissamos Palace - Kreta - 10.06. 28.05.04, 11:49 > wynajęcie autka czy skutera masz juz dograne? Eeee przepraszam, a po co to dogrywac? Wierzcie mi, podaz dobrze przewyzsza popyt, dogrywanie wynajmu auta to jak dogrywanie zakupu papieru toaletowego - nie te czasy (na szczescie). Milego, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ben.omi Re: Kissamos Palace - Kreta - 10.06. IP: 195.136.254.* 28.05.04, 22:22 Dopiero wszystko na miejscu dogramy co jak trzeba. Zobaczymy gdzie i za ile, może samochód na dwie pary - a jak nie to skuterek też może być. Mieliśmy w Grecji i w upalny dzień to była niezła atrakcja - zrobiliśmy na nim niemało kilometrów.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cortina Re: Kissamos Palace - Kreta - 10.06. IP: 217.173.195.* 28.05.04, 11:36 Gale bardzo chcemy zebys opisał troche szczegółów z pobytu w Kissamos , moj mąz naprzykład sie martwi czy w hotelu beda reczniki? czy jest w nim lodówka TV i inne pierdoły . Mam nadzieje ze Gale cos skrobnie w wolnej chwili co by napalony na wyjazd lud uspokoic. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gale Re: Kissamos Palace - Kreta - 10.06. 28.05.04, 11:52 Vide wyzej :) W hotelu beda reczniki - po dwa na lebka, zmieniane co circa 2 dni. Plus recznik na podloge w lazience, zmieniany raz na turnus, niestety. Jest lodowka, tv i suszarka to wlosow - bez doplaty. Komary sa tez bez doplaty. Nawet jak sie zamknie na noc drzwi i balkon (co nie jest najlepsza koncepcja). Ja zawsze biore do Grecji "raid" czy inne paskudztwo, ktore wtyka sie w gniazdko elektryczne. Nie smierdzi toto, a dziala skutecznie. Milego, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ben.omi Re: Kissamos Palace - Kreta - 10.06. IP: 195.136.254.* 28.05.04, 22:25 A do plaży z piaskiem lub czymś co choć trochę przypomina daleko trzeba iść? Odpowiedz Link Zgłoś
gale Re: Kissamos Palace - Kreta - 10.06. 28.05.04, 22:39 Pojechalbym do Falasarny albo przeszedlbym sie tak ze 30 min. w strone Mithinmna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bah7 Re: Kissamos Palace - Kreta - 10.06. IP: *.karwiny.multicon.pl / *.karwiny.multicon.pl 30.05.04, 19:01 Też bym pojechał do Falasarny (to najbliższa piękna, piaszczysta plaża): www.west-crete.info/kastelli.htm www.explorecrete.com/travel/chania-beaches.html bah7 P.S.: Prognoza na najbliższy tydzień: noce 17 st., w dzień 18 st., obłoki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ben.omi Re: Barbarella IP: 195.136.254.* 05.06.04, 12:34 Jak przygotowania? Wyjaśniła się sprawa z tym wylotem, bo my mamy na zgłoszeniu symbol KTW - a tak wogóle to we wtorek dzwonoli z biura zpotwierdzeniem wylotu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbarella71 Re: Barbarella IP: 212.244.173.* 07.06.04, 11:02 Do nas też dzwonili z potwierdzeniem wylotu z Pyrzowic. Na umowie tez mamy KTW nie podobały mi się natomiast symbole na fakturze. teraz niepokoi mnie tylko pogoda - są tak sprzeczne relacje.Szkoda że nie wylatujemy wcześniej...lecimy chyba LOT-em ?, mam nadzieję że będzie posiłek na pokładzie bo ktoś tu podawał że linie lotnicze w ramach osczędności od tego odchodzą.I mam nadzieję że po drodze na lotnisko nie trafimy na procesję. Odpowiedz Link Zgłoś
gale Kissamos Palace 13.06.04, 21:03 Ben, jak sie bawicie? Gadaj pokim dobry ;))) Mam nadzieje, ze pogoda dopisuje, a i humory jak najlepsze :) Odpowiedz Link Zgłoś